Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
psycho144
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) psycho144 » 29.07.2017 12:02

jest jakas znaczna roznica w placeniu karta visa lub mastercard w Pekao?
Gdyz mysle czy warto zakladac konto w pekao z mastercard (dziewczyna ma bodajze vise w pekao) :)
Lub druga opcja - karta visa do nest bank - tylko tutaj malo opinii jest (znalazlem dwie na forum)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.07.2017 12:38

psycho144 napisał(a):jest jakas znaczna roznica w placeniu karta visa lub mastercard w Pekao?
Gdyz mysle czy warto zakladac konto w pekao z mastercard (dziewczyna ma bodajze vise w pekao) :)
Lub druga opcja - karta visa do nest bank - tylko tutaj malo opinii jest (znalazlem dwie na forum)

Myślę, że warto ...

Warto zapytać się w swoim banku :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.07.2017 12:40

sydonia_buu napisał(a): ... euro ... w Polsce kupiłam po 4,24

Dobry ale można taniej
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.07.2017 12:42

greenrs napisał(a):Wczoraj płatności kartą w Pekao przeliczało po 4,27 zł za jednego euro... czyli dokładnie tyle, ile wynosił kurs kupna w kantorze internetowym. W stacjonarnym było drożej.

Jak widać powyżej, można zdecydowanie taniej :)

Gdzie 2 Polaków tam 3 opinie ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2017 11:31

piotrulex napisał(a):Witam

Na podstawie opinii z tego forum na te wakacje wybrałem

Inteligo z MasterCard

W porównaniu z obecnym bankiem nie będę miał 2,5 czy 3% prowizji za przewalutowanie tylko 0%

Przy 5 tysiach wydawanych zwykle kartą to da mi co najmniej 125 zeta oszczędności

Zakładając, że konto, karta itd nic mnie nie kosztuje to żal nie skorzystać :)

Kursy wymiany też mam nieco lepsze niż w poprzednim banku

Już po powrocie

Płatność 23.07. dwoma kartami

stara z BOŚ - kurs 0,6254
nowa Inteligo - 0,5869
kurs wymiany euro na kuny w kantorze mi wyszedł po 0,5889
Kupiłem po 4,27 i przelicznik 7,25

Różnica między tymi dwiema kartami to jakieś 6,5%

Zakładając, ze kartą przepuściłem 4 tysie w kunach to starą by mnie to kosztowało 260zł więcej

Jak dla mnie warto zwłaszcza, ze konto zakłada sie teraz bez wizyty w banku często nic nie kosztuje, podobnie jak rezygnacja w dowolnym momencie :)
lukeboss
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukeboss » 08.08.2017 15:56

Witam, w jakim banku teraz najlepiej wyrobić kartę, by płacić nią na miejscu w Chorwacji? Po najmniejszych kosztach? Nie zależy mi na wypłatach z bankomatów. Tylko płatności kartą.

Aktualnie mam w mBanku mastercard, prowizja za przewalutowanie 3%, do tego po odpowiednim niższym kursie. Macie lepsze propozycje?
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 08.08.2017 19:36

Bank Pekao SA
Płacenie kartą bez prowizji
Wypłaty z bankomatów ZagrebackaBanka bez prowizji
lukeboss
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukeboss » 09.08.2017 12:47

Dzięki.

Z tego co widzę to prowadzenie rachunku jest drogie i karty debetowej. Czy się mylę?
Szelest
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szelest » 09.08.2017 13:07

Ja od paru dni używam dwóch kart w Chorwacji:
-mbank debetowa standartowa (z delfinem). Po transakcji na paragonie pokazuje przeliczenie kuny po kursie 0.5906;
-Pekao SA w bankomacie Zagrebackiej (i tak tylko taki bankomat mam w hotelu)-nie wiem jaki kurs, ale np. 300 kun to jakieś 180-parę zł z konta, więc nie ma dramatu.
Pozdrawiam
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 09.08.2017 13:28

Hejka. Dla wielu z Was pewnie to ostrzeżenie nie będzie potrzebne, ale może komuś pomoże. Część z Was ma konta walutowe, ja dałam się skusić i założyłam subkonto w Euro do konta w Citi. Miało być pięknie i cudownie i a jakże wszystko za darmo. Wypłaty z bankomatów w Euro BEZPŁATNE na całym świecie. Uprzejma Pani z banku zapomniała tylko wspomnieć, że "obcy" bankomat pomimo wszystko potraktuje moją kartę jako złotówkową a nie w Euro i przewalutuje mi podwójnie wypłaconą kwotę. Efekt wybrane 300 E w Grecji, a z konta ubyło 350 E. Zero pomocy ze strony banku. Nie dość że pseudo-doradca nie potrafił mi powiedzieć jak mam wybrać kolejne pieniądze, aby uniknąć przewalutowania, to jeszcze zapłaciłam 100 zł za tel, bo Pan pier..... trzy po trzy. Sorry, ale taka prawda. Ale za to teraz mogę być szczęśliwa, bo rzecznik klienta obiecał, że będą zwracać uwagę klientów na ten problem. Co nie znaczy, że powiedzą, jak go uniknąć :evil:
lukeboss
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukeboss » 09.08.2017 13:56

Szelest napisał(a):Ja od paru dni używam dwóch kart w Chorwacji:
-mbank debetowa standartowa (z delfinem). Po transakcji na paragonie pokazuje przeliczenie kuny po kursie 0.5906;

Z tym, że dodatkowo płacisz prowizję za przewalutowanie 3% w mastercard?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2017 13:56

beagm napisał(a):Hejka. Dla wielu z Was pewnie to ostrzeżenie nie będzie potrzebne, ale może komuś pomoże. Część z Was ma konta walutowe, ja dałam się skusić i założyłam subkonto w Euro do konta w Citi. Miało być pięknie i cudownie i a jakże wszystko za darmo. Wypłaty z bankomatów w Euro BEZPŁATNE na całym świecie. Uprzejma Pani z banku zapomniała tylko wspomnieć, że "obcy" bankomat pomimo wszystko potraktuje moją kartę jako złotówkową a nie w Euro i przewalutuje mi podwójnie wypłaconą kwotę. Efekt wybrane 300 E w Grecji, a z konta ubyło 350 E. Zero pomocy ze strony banku. Nie dość że pseudo-doradca nie potrafił mi powiedzieć jak mam wybrać kolejne pieniądze, aby uniknąć przewalutowania, to jeszcze zapłaciłam 100 zł za tel, bo Pan pier..... trzy po trzy. Sorry, ale taka prawda. Ale za to teraz mogę być szczęśliwa, bo rzecznik klienta obiecał, że będą zwracać uwagę klientów na ten problem. Co nie znaczy, że powiedzą, jak go uniknąć :evil:

Tak bywa czasami i dlatego już na forum były posty o konieczności wybierania waluty w bankomacie na miejscową. Ale też spotkałem się z sytuacją, że bankomat nie miał takiej opcji i przeliczył podwójnie. Reklamacje powinien może przyjąć operator bankomatu, ale nie wiem jak to traktują.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 09.08.2017 13:59

beagm napisał(a):Hejka. Dla wielu z Was pewnie to ostrzeżenie nie będzie potrzebne, ale może komuś pomoże. Część z Was ma konta walutowe, ja dałam się skusić i założyłam subkonto w Euro do konta w Citi. Miało być pięknie i cudownie i a jakże wszystko za darmo. Wypłaty z bankomatów w Euro BEZPŁATNE na całym świecie. Uprzejma Pani z banku zapomniała tylko wspomnieć, że "obcy" bankomat pomimo wszystko potraktuje moją kartę jako złotówkową a nie w Euro i przewalutuje mi podwójnie wypłaconą kwotę. Efekt wybrane 300 E w Grecji, a z konta ubyło 350 E. Zero pomocy ze strony banku. Nie dość że pseudo-doradca nie potrafił mi powiedzieć jak mam wybrać kolejne pieniądze, aby uniknąć przewalutowania, to jeszcze zapłaciłam 100 zł za tel, bo Pan pier..... trzy po trzy. Sorry, ale taka prawda. Ale za to teraz mogę być szczęśliwa, bo rzecznik klienta obiecał, że będą zwracać uwagę klientów na ten problem. Co nie znaczy, że powiedzą, jak go uniknąć :evil:

Mam kartę euro w kantorze alior, wypłacając gotówkę w Grecji pytało mnie czy przeliczyć złotówki czy euro, zaznaczałam euro i było ok.
Szelest
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szelest » 09.08.2017 14:29

lukeboss napisał(a):
Szelest napisał(a):Ja od paru dni używam dwóch kart w Chorwacji:

Z tym, że dodatkowo płacisz prowizję za przewalutowanie 3% w mastercard?

Pewnie tak, ale jeszcze tego nie księgują na koncie, na razie ubywa wg. kursu (standartowe eKonto, pewnie % zdejmą za miesiąc). Ja wychodzę z założenia, że urlop jest raz w roku i nie chce mi się spędzać czasu na gorączkowej zmianie kart, zakładaniu rachunków itd. Kupuję kartą tutaj tylko drobne rzeczy typu jedzenie, bilety, drobne usługi jak leżaki, lody dla dzieci etc. Najdroższe rzeczy typu noclegi (w Chorwacji i w Austrii) opłacam gotówką tj. w euro.
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 09.08.2017 15:50

viltob08 napisał(a):Mam kartę euro w kantorze alior, wypłacając gotówkę w Grecji pytało mnie czy przeliczyć złotówki czy euro, zaznaczałam euro i było ok.

Właśnie problem w tym, że nie pytało o jakiekolwiek przeliczenia. W drugim bankomacie pytało i mogłam wybrać, a wtedy nie. Najciekawsze było stwierdzenie doradcy, który stwierdził że na pewno wybrałam PLN. No w sumie jest w tym logika, po to założyłam konto walutowe i wpłaciłam tam Euro, żeby potem w Grecji zamiast Euro wybrać PLN. Bo się za naszą walutą stęskniłam, że akurat chciałam ją obejrzeć.
Zdarzają się więc bankomaty, które nie pytając nas o zdanie i same przeliczają, a to akurat potwierdził mi pracownik banku. Reklamacja w toku. Zachowanie pracowników Citi Bank dla mnie- nie do przyjęcia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 89
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone