Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Shaq75
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Shaq75 » 20.07.2017 20:22

Akurat jak wyjezdzam grrr. Wygląda na to, że posiadacze kont w Eurobanku na najbliższy weekend musza zaopatrzyć się w gotówkę....

Przerwa techniczna
17.07.17
Szanowni Państwo, Informujemy, że od dnia 21 lipca 2017 r. od godz. 23:30 do 23 lipca 2017 r. do godz. 13:00 będą trwały prace konserwacyjne systemu informatycznego.
W tym czasie:
• mogą wystąpić utrudnienia w dostępie do serwisu eurobank online,
• nie będą aktualizowane informacje w aplikacji mobilnej oraz w bankowości telefonicznej (dyspozycje zlecone w tym czasie zostaną zaksięgowane po zakończeniu prac),
• mogą wystąpić utrudnienia w dokonywaniu płatności w punktach usługowo-handlowych i wypłat w bankomatach kartami debetowymi,
• placówki eurobanku nie będą przyjmowały i realizowały dyspozycji klientów,
• nie będą działały wpłatomaty.

Prace te nie wpłyną na:
• dokonywanie płatności w punktach usługowo-handlowych oraz wypłat w bankomatach kartami kredytowymi.

Za niedogodności przepraszamy,
Euro Bank SA
Tel. 19 000
(opłata za połączenie wg taryfy operatora)
smerf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) smerf » 20.07.2017 20:29

Wow,zdarza się, w końcu kiedyś musi byc przerwa techniczna,ale spoko mam jeszcze kartę kredytową a z nią nie ma problemu.
kruszon9
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kruszon9 » 21.07.2017 21:20

Ma ktoś wiedzę na temat w jaki sposób przeliczane są transakcje bezgotówkowe i wypłaty z bankomatów kartami z banku PEKAO SA? Z tego co widzę na stronie banku wypłaty w bankomatach Zagrebacka Banka nadal są bezpłatne. , ale jak przy koncie zł będzie przeliczany kurs ponieważ z tego co tutaj czytałem to na pewno nie po kursie banku.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.07.2017 21:37

kruszon9 napisał(a):Ma ktoś wiedzę na temat w jaki sposób przeliczane są transakcje bezgotówkowe i wypłaty z bankomatów kartami z banku PEKAO SA? Z tego co widzę na stronie banku wypłaty w bankomatach Zagrebacka Banka nadal są bezpłatne. , ale jak przy koncie zł będzie przeliczany kurs ponieważ z tego co tutaj czytałem to na pewno nie po kursie banku.

:D tak się składa, że jedno z kont, którymi dysponuję to konto PEKAO SA, potwierdzam bezpłatną wypłatę kun, ale tylko w bankomatach Zagrebacka Banka, podobno kurs jest uśredniany
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 21.07.2017 21:46

kruszon9 napisał(a):Ma ktoś wiedzę na temat w jaki sposób przeliczane są transakcje bezgotówkowe i wypłaty z bankomatów kartami z banku PEKAO SA? Z tego co widzę na stronie banku wypłaty w bankomatach Zagrebacka Banka nadal są bezpłatne. , ale jak przy koncie zł będzie przeliczany kurs ponieważ z tego co tutaj czytałem to na pewno nie po kursie banku.

A i owszem.
Wiedza z kilku lat.
Wypłaty i transakcje kartą po kursie średnim.

Póki co, jedne z najkorzystniejszych.
Sprawdź wątek wstecz.

To dlatego od kilkunastu lat nie zmieniam banku, choć ma inne wady (oprocentowanie depozytów).
Krzysiek_nos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek_nos » 22.07.2017 17:39

Wczoraj wróciłem z wojaży po Chorwacji i właśnie przeglądam operacje bankowe (pekao sa). Płatność kartą w lidlu po kursie 0,5690, wypłata w bankomacie Zagrebacka Banka po kursie 0,5689. Ważne jest aby przy wypłacie w bankomacie wybrać "Charge in HRK", było do wyboru CHarge in PLN, ale po kursie 0,6 z kawałkiem. Przewalutowanie nie po kursie średnim tylko po kursie karty, w moim przypadku Master Card. Mam konto złotówkowe (mobilne) więc bez żadnych strat przy zakupie waluty na konta walutowe.
alladyn98
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyn98 » 22.07.2017 22:31

@ Krzysiek_nos jak dla mnie to bardzo dobra wiadomość :) czyli nie warto brać euro na wymianę, ani kupować kun w polskich kantorach.
Pozdrawiam
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 23.07.2017 07:14

Kurs według MasterCard, początek lipca w cro płatność kartą wynosiła w cro 0,57 zl wypłata z Banku Zagrabecka 0,57 zł. Zero prowizji itp.
Krzysiek_nos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek_nos » 23.07.2017 19:35

Jechałem pierwszy raz do CHorwacji, więc kupiłem trochę euro i trochę kun, tak na wszelki wypadek z zamysłem płacenia kartą gdzie się da.
W jednej z restauracji nie mogłem zapłacić kartą (wydaje mi się, że mieli problem z łącznością) i musiałem zapłacić gotówką, ale mogłem ją dopiero wypłacić na miejscu. Jeżeli masz konto w pekao s.a. najkorzystniej jest płacić kartą lub wypłacać w bankomatach Zagrebacka Banka. Lepszego kursu w kraju nie znajdziesz.
Krzysiek_nos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek_nos » 23.07.2017 19:37

Nie opłaca się brać ani euro ani dolarów na wymianę. Tylko wypłata bezpośrednia w bankomatach ZB.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 23.07.2017 22:10

Krzysiek_nos napisał(a):Jechałem pierwszy raz do CHorwacji, więc kupiłem trochę euro i trochę kun, tak na wszelki wypadek z zamysłem płacenia kartą gdzie się da.
W jednej z restauracji nie mogłem zapłacić kartą (wydaje mi się, że mieli problem z łącznością) i musiałem zapłacić gotówką, ale mogłem ją dopiero wypłacić na miejscu. Jeżeli masz konto w pekao s.a. najkorzystniej jest płacić kartą lub wypłacać w bankomatach Zagrebacka Banka. Lepszego kursu w kraju nie znajdziesz.

Brawo Krzysiek.
Od kilku lat o tym piszemy.
Nie wiem czy wpis to efekt własnych doświadczeń czy wiedzy z forum.
W każdym razie gratulacje. :papa:
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 24.07.2017 10:46

Krzysiek_nos napisał(a):Wczoraj wróciłem z wojaży po Chorwacji i właśnie przeglądam operacje bankowe (pekao sa). Płatność kartą w lidlu po kursie 0,5690, wypłata w bankomacie Zagrebacka Banka po kursie 0,5689. Ważne jest aby przy wypłacie w bankomacie wybrać "Charge in HRK", było do wyboru CHarge in PLN, ale po kursie 0,6 z kawałkiem. Przewalutowanie nie po kursie średnim tylko po kursie karty, w moim przypadku Master Card. Mam konto złotówkowe (mobilne) więc bez żadnych strat przy zakupie waluty na konta walutowe.

Krzyśku czy zawsze w bankomacie/ restauracji miałeś opcję obciążenia w HRK, czy czasem miałeś obraz żeby zrobić to z przelicznikiem lub bez (withdrawal)?
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 24.07.2017 10:55

Wprawdzie nie Krzysiek, ale odpowiem.
Przy każdej wypłacie z bankomatu Zagrebacka Banka miałem do wyboru PLN lub HKR.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 24.07.2017 12:36

krutom napisał(a):Wprawdzie nie Krzysiek, ale odpowiem.
Przy każdej wypłacie z bankomatu Zagrebacka Banka miałem do wyboru PLN lub HKR.

dzięki za info, ja jak pamietam to tylko na stacji benz. miałem taką opcję a w bankomatach zawsze było pytanie o przelicznik.
Ale już wiem, że podobnie jak wielu powyżej, w tym roku korzystam z promocji ING na bez prowizyjne wypłaty z bankomatów, a gotówkę biorę tylko awaryjną 30Euro i 200 HRK
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 24.07.2017 12:48

Z tym Pekao S.A. to bardzo dobra wiadomość, płacę i wybieram kuny z bankomatów ZB kartą od 2010 i zawsze są dobre kursy i bez prowizji. Bałem się co będzie po zmianie właścicielskiej w Pekao a tu okazuje się, że nic :mrgreen:

ZATEM - wypłaty gotówki w bankomatach Zagrebacka Banka kartami banku Pekao S.A. (obciążamy konto w HRK, nie korzystamy z DCC), oraz płatności bezgotówkowe kartami banku Pekao S.A. dalej nr 1 jeżeli chodzi o tanie kuny! :D :D :D :D :D

Dla mnie oznacza też to konkretny wybór trasy - przez Mursko Sredisce i wypłatę w bankomacie zaraz za granicą. tutaj :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 87
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone