Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawers
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawers » 13.07.2017 12:41

eStefan napisał(a):
pawers napisał(a):Ja na wyjazdy do CRO zabieram kartę MasterCard do konta USD. O ile płatności karta wypadają po dobrym kursie, do do końca nie rozumiem skąd "czasami" mam doliczoną prowizję do wypłaty z bankomatu?

alior-bank-wyplata-z-bankomatu-za-granica-t23536-135.html#p1881653

Lepiej sobie przypomnij które bankomaty naliczają prowizję i z nich nie korzystaj.

Dziękuje dobry człowieku, wiedziałem że coś jest na rzeczy z wyborem DCC, sprawdzę to przy najbliższej wyprawie.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 13.07.2017 12:58

smoki3 napisał(a):Bank Śląski uruchomił na wakacje usługę 30 dniową za 15zł na kartę - bezprocentowe pobieranie pieniędzy z bankomatu za granicą. Na pewno skorzystam.

Pod warunkiem wypłaty na kwotę powyżej 500zł
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.07.2017 14:05

Yanush napisał(a):
smoki3 napisał(a):Bank Śląski uruchomił na wakacje usługę 30 dniową za 15zł na kartę - bezprocentowe pobieranie pieniędzy z bankomatu za granicą. Na pewno skorzystam.

Pod warunkiem wypłaty na kwotę powyżej 500zł

Tak, dla ścisłości, chodzi o sumę wypłat. :wink:
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 13.07.2017 14:12

Ja otrzymałam informację, że dotyczy to jednorazowej wypłaty powyżej 500PLN
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.07.2017 14:20

Yanush napisał(a):Pod warunkiem wypłaty na kwotę powyżej 500zł

arabesqa74 napisał(a):Ja otrzymałam informację, że dotyczy to jednorazowej wypłaty powyżej 500PLN

Po pierwsze, nie jest to żaden warunek, tylko informacja, która brzmi:
Korzystne, jeśli planujesz wypłacić za granicą powyżej 500 zł.

Po drugie, wynika to z kalkulacji. Prowizja w ING wynosi 3%, więc wypłacając ponad 500 zł (w przeliczeniu oczywiście),
zaczyna się to opłacać.
heathcliff
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heathcliff » 13.07.2017 14:52

soviet100 napisał(a):
heathcliff napisał(a):witajcie.
ze swojej strony mogę polecic kartę visa debetowa z eurobanku do konta Prestige. aktualnie jestem w cro, płace karta i wypłacam z różnych bankomatow. kurs 0.574 za kune plus 1% prowizji wiec finalnie kurs 0.58. jak dla mnie ok. żadnych innych kosztów poza tym 1% nie ma. tylko unikać trzeba oczywiście opcji dcc przy wyplatach z bankomatow.

pozdrawiam z Cro

Też mam prestige i mam dwie visa i Mastercard i polecam Master bo nie ma prowizji

Tez mam Mastercard do prestige ale visa z 1% prowizji i tak wypada korzystniej - w master masz podwójne przewalutowanie i tu się traci więcej niż 1%. sprawdzilem ;)
soviet100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 13.07.2017 16:04

Sprawdzałem na dolarach i euro i przy 60 dolarów różnica 3 zł a przy euro podobnie
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.07.2017 08:55

Witam

Na podstawie opinii z tego forum na te wakacje wybrałem

Inteligo z MasterCard

W porównaniu z obecnym bankiem nie będę miał 2,5 czy 3% prowizji za przewalutowanie tylko 0%

Przy 5 tysiach wydawanych zwykle kartą to da mi co najmniej 125 zeta oszczędności

Zakładając, że konto, karta itd nic mnie nie kosztuje to żal nie skorzystać :)

Kursy wymiany też mam nieco lepsze niż w poprzednim banku
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 14.07.2017 14:53

piotrulex napisał(a):Witam

Inteligo z MasterCard
W porównaniu z obecnym bankiem nie będę miał 2,5 czy 3% prowizji za przewalutowanie tylko 0%
Przy 5 tysiach wydawanych zwykle kartą to da mi co najmniej 125 zeta oszczędności

patrzę na necie i widzę tabelę opłat do Inteligo:
Wypłata gotówki przy użyciu karty
debetowej w bankomatach za granicą: każdorazowo
1) dla klientów korzystających z usługi 0 PLN
„Bankomaty bez granic”
2) dla klientów niekorzystających z usługi 2% min. 8,5zł
„Bankomaty bez granic”

Na głównej stronie nic nie pisze, że nadal promocja trwa, więc chyba się nie opłaca albo ja coś źle widzę
Shaq75
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Shaq75 » 14.07.2017 18:06

heathcliff napisał(a):witajcie.
ze swojej strony mogę polecic kartę visa debetowa z eurobanku do konta Prestige. aktualnie jestem w cro, płace karta i wypłacam z różnych bankomatow. kurs 0.574 za kune plus 1% prowizji wiec finalnie kurs 0.58. jak dla mnie ok. żadnych innych kosztów poza tym 1% nie ma. tylko unikać trzeba oczywiście opcji dcc przy wyplatach z bankomatow.

pozdrawiam z Cro

Rozmawiałem przed chwilą z babką na chacie Eurobank. Też mam konto Prestige i wychodzi na to, że faktycznie jedyna opłata to 1%. Potwierdziła mi, że jakbym dziś dokonywał transakcji to cyt"Jeżeli w dniu dzisiejszym zostałaby rozliczona operacja na 100 HRK to łącznie z prowizją w przeliczeniu na PLN byłaby to kwota 57,85 PLN." Z bankomatu wypłata to samo. Wychodzi więc taniej niż średnia sprzedaż kantorowa ( w tej chwili 0.6152). Co ciekawe przy walutach USD lub EUR już tak korzystnie nie wychodzi.

Wygląda jednak na to, że nie ma co się bawić tylko płacić w CRO kartą gdzie się da a gotówkę brać z bankomatu :D :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 17.07.2017 08:25

rocker napisał(a):

Inteligo z MasterCard

patrzę na necie i widzę tabelę opłat do Inteligo:
Wypłata gotówki przy użyciu karty
debetowej w bankomatach za granicą: każdorazowo
1) dla klientów korzystających z usługi 0 PLN
„Bankomaty bez granic”
2) dla klientów niekorzystających z usługi 2% min. 8,5zł
„Bankomaty bez granic”

Na głównej stronie nic nie pisze, że nadal promocja trwa, więc chyba się nie opłaca albo ja coś źle widzę

Ja kartą płacę wszędzie, no prawie wszędzie. Za płatności prowizji nie mam, z bankomatem dobrze piszesz, jest opłata. Kun zostało z poprzedniego wyjazdu, może raz tysiaka wypłacę ale to maks - czyli jakieś 12 zeta kosztów
psycho144
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) psycho144 » 18.07.2017 00:29

Inteligo z MasterCard

Konto walutowe czy zwykle w PLN?

Odbiegajac i nawiazujac do tematu - mam karty VISA i MASTERCARD (oby dwie w PLN) w mbanku i samo konto w ING - tez w PLN. To ktora z tych kart najlepiej sprawdzi sie w przy platnosciach zblizeniowych i ewentualnych wyplat z bankomatu?
Praktycznie rok temu korzystalem non stop z mastercard do konta w pln , jednak nie zwracalem uwagi na kurs - w tym roku chce bardziej przyoszczedzic ;) i nie dac zarobic bankom.

Chyba, ze lepiej zalozyc konto w inteligo (pytanie - walutowe czy PLN - stad moje wczesniejsze zapytanie)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.07.2017 06:33

PLN
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 18.07.2017 08:11

walp napisał(a):
Yanush napisał(a):Pod warunkiem wypłaty na kwotę powyżej 500zł

arabesqa74 napisał(a):Ja otrzymałam informację, że dotyczy to jednorazowej wypłaty powyżej 500PLN

Po pierwsze, nie jest to żaden warunek, tylko informacja, która brzmi:
Korzystne, jeśli planujesz wypłacić za granicą powyżej 500 zł.

Po drugie, wynika to z kalkulacji. Prowizja w ING wynosi 3%, więc wypłacając ponad 500 zł (w przeliczeniu oczywiście),
zaczyna się to opłacać.

Informacje od Yanush i arabesqa74 brzmią jak z Radia Erewań :lol:
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 18.07.2017 13:50

Taką informację uzyskałam w banku, a nie przy budce z piwem.
Dzięki wymianie informacji na forum, czytałam już regulamin i wiem, że wymieniona jest kwota łączna.

Na przyszłość rozumiem, że z wątpliwościami mam zwracać się do Ciebie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 85
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone