Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 10.07.2017 09:29

Magdala5791 napisał(a):Kochani, pomóżcie bo mam problem :( Specjalnie na wyjazd założyłam konto w banku PEKAO z kartą wielowalutową.
Wiele osób to tu polecało, że tak jest najlepiej. Tak więc mam podstawowe konto w PLN + Konto walutowe na które wpłaciłam euro. Na złotówkowym nie mam obecnie nic. I nie mogę się dobrać do tych euro :( Tzn. jestem teraz w Chorwacji, próbowałam płacić na stacji, próbowałam wybrać z bankomatu Zagrebacka Banka - nigdzie jakby to konto w euro nie jest uwidocznione. A to były pieniądze przeznaczone na wyjazd, nie brałam dużo gotówki specjalnie.
Dzwoniłam do banku PEKAO, na infolinii pan powiedział, że aby wypłacić euro, w danym bankomacie musi być to euro.
Ale tą kartą nawet nie da się zapłacić. Co jest zgrane? W czym jest problem? Może trzeba coś odklikać w pekao24.pl?
Poradźcie, bo czeka nas smutny urlop jak się do tego nie dobierzemy. Co gorsza, tu gdzie jesteśmy (Paljesac) nie ma bankomatów Zagrebacka Banka, planujemy jednak wypad do Dubrownika i może tam się uda. Ale - co robić? Czemu tych euro nie widać nigdzie? Ratunku :(

Edit: pogrzebałam nieco w pekao24.pl i ustawiłam konto w Euro jako podstawowe (dotąd miałam złotówkowe) - czy to może być przyczyna?

Magdalo chyba źle zrozumiałaś co tu koledzy pisali. To konto opłaca się w momencie, gdy jedziesz do krajów w których walutą jest Euro, Chorwacja do takich nie należy, jeśli w takim kraju chcesz wypłacić pieniądze z bankomatów to musisz mieć na swoim prywatnym koncie też jakieś złotówki, w celu przewalutowania. Pozostaje Ci pojechac do Dubrovnika poszukać banku i albo z bankomatu albo w okienku wypłacić od razu wszystko
Greg63
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg63 » 10.07.2017 17:58

Jestem w Omis. Wymieniałem wczoraj euro w kantorze 7,20 za euro.
Dzisiaj płaciłem kartą w Studenciaku Mastercard z Pekao są 0,57.
Mastercard z mBanku 0,59.

Może dla kogoś będzie przydatna ta informacja.

Pozdrawiam z Cro
Marszal
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marszal » 10.07.2017 20:42

Greg63 napisał(a):Jestem w Omis. Wymieniałem wczoraj euro w kantorze 7,20 za euro.

Pozdrawiam z Cro

Hej czyli normalnie dalej bez prowizji, ja byłem w zeszłym roku to też wychodziły mi najlepsze kursy z PEKAO SA, z bankomatu też wypłacałes? Równie korzystne kursy?

Bo nie wiem czy dalej współpracują z Zagrabecka banka czy ta współpraca juz nie aktualna z racji tego że PEKAO przestało być członkiem Unicredit?
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 10.07.2017 20:54

Marszal napisał(a):Bo nie wiem czy dalej współpracują z Zagrabecka banka czy ta współpraca juz nie aktualna z racji tego że PEKAO przestało być członkiem Unicredit?

Współpracują.
Marszal
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marszal » 11.07.2017 09:08

Yanush napisał(a):
Marszal napisał(a):Bo nie wiem czy dalej współpracują z Zagrabecka banka czy ta współpraca juz nie aktualna z racji tego że PEKAO przestało być członkiem Unicredit?

Współpracują.

Oki, dzięki ;)
Greg63
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg63 » 11.07.2017 14:10

Marszal napisał(a):
Greg63 napisał(a):Jestem w Omis. Wymieniałem wczoraj euro w kantorze 7,20 za euro.

Pozdrawiam z Cro

Hej czyli normalnie dalej bez prowizji, ja byłem w zeszłym roku to też wychodziły mi najlepsze kursy z PEKAO SA, z bankomatu też wypłacałes? Równie korzystne kursy?

Bo nie wiem czy dalej współpracują z Zagrabecka banka czy ta współpraca juz nie aktualna z racji tego że PEKAO przestało być członkiem Unicredit?

Nie wypłacałem z bankomatu więc niestety nie pomogę.
Przed wyjazdem kupiłem 1000kun w kantorze w Przemyślu tak na start po kursie 0,59 więc jak narazie wszędzie gdzie się da płacę kartą PEKAO SA (0,57), lepszy przelicznik niż w mBanku.

Pozdrawiam z upalnego Omis.
pawers
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawers » 11.07.2017 14:29

Ja na wyjazdy do CRO zabieram kartę MasterCard do konta USD. O ile płatności karta wypadają po dobrym kursie, do do końca nie rozumiem skąd "czasami" mam doliczoną prowizję do wypłaty z bankomatu?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2017 14:34

Bank Śląski uruchomił na wakacje usługę 30 dniową za 15zł na kartę - bezprocentowe pobieranie pieniędzy z bankomatu za granicą. Na pewno skorzystam.
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 11.07.2017 16:29

pawers napisał(a):Ja na wyjazdy do CRO zabieram kartę MasterCard do konta USD. O ile płatności karta wypadają po dobrym kursie, do do końca nie rozumiem skąd "czasami" mam doliczoną prowizję do wypłaty z bankomatu?

alior-bank-wyplata-z-bankomatu-za-granica-t23536-135.html#p1881653

Lepiej sobie przypomnij które bankomaty naliczają prowizję i z nich nie korzystaj.
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 12.07.2017 08:14

Wczorajsze płatności MasterCardem z Pekao SA, kuna przeliczona po 0,5712.
Magdala5791
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdala5791 » 12.07.2017 12:28

rocker - no właśnie już do tego doszłam, osiołek jestem :) chyba nie dość jasne to dla mnie było :)
cóż, pozostało przelać złotóweczki na konto podstawowe a euro chyba będzie na "za rok" :)
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 12.07.2017 12:40

Magdala5791 napisał(a):rocker - no właśnie już do tego doszłam, osiołek jestem :) chyba nie dość jasne to dla mnie było :)
cóż, pozostało przelać złotóweczki na konto podstawowe a euro chyba będzie na "za rok" :)

uwierz mi, że sam nie byłem pewny tego co piszę i czekałem, aż ktoś mnie poprawi, zagmatwane to wszystko. udanego wypoczynku :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 12.07.2017 17:38

Endrju napisał(a):Wczorajsze płatności MasterCardem z Pekao SA, kuna przeliczona po 0,5712.

I super, bez zbędnych kombinacji :)
heathcliff
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heathcliff » 13.07.2017 08:02

witajcie.
ze swojej strony mogę polecic kartę visa debetowa z eurobanku do konta Prestige. aktualnie jestem w cro, płace karta i wypłacam z różnych bankomatow. kurs 0.574 za kune plus 1% prowizji wiec finalnie kurs 0.58. jak dla mnie ok. żadnych innych kosztów poza tym 1% nie ma. tylko unikać trzeba oczywiście opcji dcc przy wyplatach z bankomatow.

pozdrawiam z Cro
soviet100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 13.07.2017 12:36

heathcliff napisał(a):witajcie.
ze swojej strony mogę polecic kartę visa debetowa z eurobanku do konta Prestige. aktualnie jestem w cro, płace karta i wypłacam z różnych bankomatow. kurs 0.574 za kune plus 1% prowizji wiec finalnie kurs 0.58. jak dla mnie ok. żadnych innych kosztów poza tym 1% nie ma. tylko unikać trzeba oczywiście opcji dcc przy wyplatach z bankomatow.

pozdrawiam z Cro

Też mam prestige i mam dwie visa i Mastercard i polecam Master bo nie ma prowizji
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 84
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone