Magdala5791 napisał(a):Kochani, pomóżcie bo mam problem Specjalnie na wyjazd założyłam konto w banku PEKAO z kartą wielowalutową.
Wiele osób to tu polecało, że tak jest najlepiej. Tak więc mam podstawowe konto w PLN + Konto walutowe na które wpłaciłam euro. Na złotówkowym nie mam obecnie nic. I nie mogę się dobrać do tych euro Tzn. jestem teraz w Chorwacji, próbowałam płacić na stacji, próbowałam wybrać z bankomatu Zagrebacka Banka - nigdzie jakby to konto w euro nie jest uwidocznione. A to były pieniądze przeznaczone na wyjazd, nie brałam dużo gotówki specjalnie.
Dzwoniłam do banku PEKAO, na infolinii pan powiedział, że aby wypłacić euro, w danym bankomacie musi być to euro.
Ale tą kartą nawet nie da się zapłacić. Co jest zgrane? W czym jest problem? Może trzeba coś odklikać w pekao24.pl?
Poradźcie, bo czeka nas smutny urlop jak się do tego nie dobierzemy. Co gorsza, tu gdzie jesteśmy (Paljesac) nie ma bankomatów Zagrebacka Banka, planujemy jednak wypad do Dubrownika i może tam się uda. Ale - co robić? Czemu tych euro nie widać nigdzie? Ratunku
Edit: pogrzebałam nieco w pekao24.pl i ustawiłam konto w Euro jako podstawowe (dotąd miałam złotówkowe) - czy to może być przyczyna?
Magdalo chyba źle zrozumiałaś co tu koledzy pisali. To konto opłaca się w momencie, gdy jedziesz do krajów w których walutą jest Euro, Chorwacja do takich nie należy, jeśli w takim kraju chcesz wypłacić pieniądze z bankomatów to musisz mieć na swoim prywatnym koncie też jakieś złotówki, w celu przewalutowania. Pozostaje Ci pojechac do Dubrovnika poszukać banku i albo z bankomatu albo w okienku wypłacić od razu wszystko