cza napisał(a):eStefan napisał(a):Gotówka jest ok, ale ja zamówiłem sobie kartę Euro z Alior kantoru. Konto i tak miałem założone u nich, bo tam kupuje walutę. Więc klika kliknięć na klawiaturze i karta za darmo przyszła pocztą po kilku dniach, jedynie do wypłat z bankomatu jest kiepska. Odchodzi problem z bilonem, dla mnie to istotne bo od dawna nie używam portfela.
Jeśli nie kliknąłeś wcześniej to zamów sobie też kartę USD. Przyda się w Czechach i Chorwacji bardziej niż karta Euro
baggio08 napisał(a):Po powrocie z Chorwacji (21-28.06.2017).
Kasę wybierałem z Bankomatów oraz płaciłem kartą w sklepach (Karta VISA do zwykłego konta z banku Millenium, prowizja od transakcji 2%) po przewalutowaniu i prowizji wychodziło zawsze coś w okolicach 1Kuna=0,6zł (od 0,599 do 0,604). Jedynie jak wybrałem z bankomatu Euronetu to skroili mnie po 0,64zł za 1 Kuna. Ale w ich lokalnych bankomatach (Splitska, banka, Zagrebnicka banka) było ok. Jak była opcja wyboru w bankomacie WITCHOUT CONVERSION to taką wybierałem bo wyczytałem, że tak jest korzystniej.
amatus1 napisał(a):dzis wybrana kasa w Zagrabecka bank w Omis i koszt wymiany to 0,573 zł. Wypłacone 500 kun a koszt to 286,74. Wymiana euro w kantorach w zaleznosci od miejsca to 7,2-7,28 za euro. Nie wyjmuje euro z portfela, place plastikiem albo wybieram ze sciany:)
sezamek1 napisał(a):Pytanie dla znawców tematu DCC, a mianowicie: gdy posiadam złotówkowe konto w banku Pekao S.A. (do niedawna grupa unicredit) to czy przy wypłacie z bankomatu zagrebackiego banku korzystniejsza dla mnie będzie opcja wyboru w bankomacie WITHOUT CONVERSION - czyli bez konwersji?
jeck napisał(a):Witam,
a ja trochę z innej beczki.
Jedziemy na małą wysepkę Iż, na którą muszę zarezerwować prom (zresztą jak co roku). Do tej pory były tzw. karty kredytowe pre paid i takimi płaciłem (tzn. wysyłało się dane "karty kredytowe" z limitem 100), i Jadrolinija book`owała.
Ale teraz nie ma już tych kart. I tu jest problem.
Mam 2 wyjścia: albo podać dane mojej karty w formie papierowej i posłać skan- duże OBAWY, lub
zrobić przelew zagraniczny - duże OPŁATY.
Niestety Jadrolinija nie ma Pay`u, ani tym bardziej bezpiecznego płacenia kartą w internecie, po prostu posyłam dane karty i muszę mieć nadzieję, że nigdzie nie wypłyną...
Macie może jakieś inne pomysły- sugestie?
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne