Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.06.2017 19:39

dzis jak i wczoraj płatnośc kartą mastercard, ktora mam w banku pkosa wychodzi 57 groszy. Przelicznik ok, przy tym co mam na miejscu w Słupsku to nie ma co komentować bo u na skuna waha sie w granicach 75 groszy! Wymieniac euro tez sie mi srednio oplca, jutro wyplace z bankomat to powiem ile wychodzi..
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 01.07.2017 07:29

cza napisał(a):
eStefan napisał(a):Gotówka jest ok, ale ja zamówiłem sobie kartę Euro z Alior kantoru. Konto i tak miałem założone u nich, bo tam kupuje walutę. Więc klika kliknięć na klawiaturze i karta za darmo przyszła pocztą po kilku dniach, jedynie do wypłat z bankomatu jest kiepska. Odchodzi problem z bilonem, dla mnie to istotne bo od dawna nie używam portfela.

Jeśli nie kliknąłeś wcześniej :) to zamów sobie też kartę USD. Przyda się w Czechach i Chorwacji :) bardziej niż karta Euro

Taką kartę w USD już sobie kliknąłem kilka lat temu ale w TM Bankowe :oczko_usmiech:
baggio08
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) baggio08 » 01.07.2017 12:20

Po powrocie z Chorwacji (21-28.06.2017).
Kasę wybierałem z Bankomatów oraz płaciłem kartą w sklepach (Karta VISA do zwykłego konta z banku Millenium, prowizja od transakcji 2%) po przewalutowaniu i prowizji wychodziło zawsze coś w okolicach 1Kuna=0,6zł (od 0,599 do 0,604). Jedynie jak wybrałem z bankomatu Euronetu to skroili mnie po 0,64zł za 1 Kuna. Ale w ich lokalnych bankomatach (Splitska, banka, Zagrebnicka banka) było ok. Jak była opcja wyboru w bankomacie WITCHOUT CONVERSION to taką wybierałem bo wyczytałem, że tak jest korzystniej.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 01.07.2017 19:35

dzis wybrana kasa w Zagrabecka bank w Omis i koszt wymiany to 0,573 zł. Wypłacone 500 kun a koszt to 286,74. Wymiana euro w kantorach w zaleznosci od miejsca to 7,2-7,28 za euro. Nie wyjmuje euro z portfela, place plastikiem albo wybieram ze sciany:)
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 04.07.2017 17:34

baggio08 napisał(a):Po powrocie z Chorwacji (21-28.06.2017).
Kasę wybierałem z Bankomatów oraz płaciłem kartą w sklepach (Karta VISA do zwykłego konta z banku Millenium, prowizja od transakcji 2%) po przewalutowaniu i prowizji wychodziło zawsze coś w okolicach 1Kuna=0,6zł (od 0,599 do 0,604). Jedynie jak wybrałem z bankomatu Euronetu to skroili mnie po 0,64zł za 1 Kuna. Ale w ich lokalnych bankomatach (Splitska, banka, Zagrebnicka banka) było ok. Jak była opcja wyboru w bankomacie WITCHOUT CONVERSION to taką wybierałem bo wyczytałem, że tak jest korzystniej.

Pytanie dla znawców tematu DCC, a mianowicie: gdy posiadam złotówkowe konto w banku Pekao S.A. (do niedawna grupa unicredit) to czy przy wypłacie z bankomatu zagrebackiego banku korzystniejsza dla mnie będzie opcja wyboru w bankomacie WITHOUT CONVERSION - czyli bez konwersji?
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 05.07.2017 09:27

amatus1 napisał(a):dzis wybrana kasa w Zagrabecka bank w Omis i koszt wymiany to 0,573 zł. Wypłacone 500 kun a koszt to 286,74. Wymiana euro w kantorach w zaleznosci od miejsca to 7,2-7,28 za euro. Nie wyjmuje euro z portfela, place plastikiem albo wybieram ze sciany:)

wybierałeś bez przelicznika? (without conversation)?

sezamek1 napisał(a):Pytanie dla znawców tematu DCC, a mianowicie: gdy posiadam złotówkowe konto w banku Pekao S.A. (do niedawna grupa unicredit) to czy przy wypłacie z bankomatu zagrebackiego banku korzystniejsza dla mnie będzie opcja wyboru w bankomacie WITHOUT CONVERSION - czyli bez konwersji?

z tego co tu czytam to chyba lepiej brać opcję: "without..."
jeck
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jeck » 05.07.2017 11:24

Witam,
a ja trochę z innej beczki.
Jedziemy na małą wysepkę Iż, na którą muszę zarezerwować prom (zresztą jak co roku). Do tej pory były tzw. karty kredytowe pre paid i takimi płaciłem (tzn. wysyłało się dane "karty kredytowe" z limitem 100), i Jadrolinija book`owała.

Ale teraz nie ma już tych kart. I tu jest problem.
Mam 2 wyjścia: albo podać dane mojej karty w formie papierowej i posłać skan- duże OBAWY, lub
zrobić przelew zagraniczny - duże OPŁATY.

Niestety Jadrolinija nie ma Pay`u, ani tym bardziej bezpiecznego płacenia kartą w internecie, po prostu posyłam dane karty i muszę mieć nadzieję, że nigdzie nie wypłyną...

Macie może jakieś inne pomysły- sugestie?
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 05.07.2017 12:52

a co za różnica jaką kartę podajesz? przecież teraz nawet do rachunków ROR są dawane wypukłe karty, jest też sposób: możesz założyć drugie konto na które tylko przelejesz wymaganą kwotę i założysz do niego wirtualną kartę - przynajmniej ja tak mogę w ING
jeck
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jeck » 05.07.2017 13:00

Właśnie chodzi mi o takie wirtualne karty. Miałem z WBK i tam powiedzieli, że już nie można takich zakładać KNB zabroniła... dzięki za info - rozeznam
stavros2002
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) stavros2002 » 05.07.2017 13:17

jeck napisał(a):Witam,
a ja trochę z innej beczki.
Jedziemy na małą wysepkę Iż, na którą muszę zarezerwować prom (zresztą jak co roku). Do tej pory były tzw. karty kredytowe pre paid i takimi płaciłem (tzn. wysyłało się dane "karty kredytowe" z limitem 100), i Jadrolinija book`owała.

Ale teraz nie ma już tych kart. I tu jest problem.
Mam 2 wyjścia: albo podać dane mojej karty w formie papierowej i posłać skan- duże OBAWY, lub
zrobić przelew zagraniczny - duże OPŁATY.

Niestety Jadrolinija nie ma Pay`u, ani tym bardziej bezpiecznego płacenia kartą w internecie, po prostu posyłam dane karty i muszę mieć nadzieję, że nigdzie nie wypłyną...

Macie może jakieś inne pomysły- sugestie?

Oczywiście, przelew.
Magdala5791
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdala5791 » 09.07.2017 12:42

Kochani, pomóżcie bo mam problem :( Specjalnie na wyjazd założyłam konto w banku PEKAO z kartą wielowalutową.
Wiele osób to tu polecało, że tak jest najlepiej. Tak więc mam podstawowe konto w PLN + Konto walutowe na które wpłaciłam euro. Na złotówkowym nie mam obecnie nic. I nie mogę się dobrać do tych euro :( Tzn. jestem teraz w Chorwacji, próbowałam płacić na stacji, próbowałam wybrać z bankomatu Zagrebacka Banka - nigdzie jakby to konto w euro nie jest uwidocznione. A to były pieniądze przeznaczone na wyjazd, nie brałam dużo gotówki specjalnie.
Dzwoniłam do banku PEKAO, na infolinii pan powiedział, że aby wypłacić euro, w danym bankomacie musi być to euro.
Ale tą kartą nawet nie da się zapłacić. Co jest zgrane? W czym jest problem? Może trzeba coś odklikać w pekao24.pl?
Poradźcie, bo czeka nas smutny urlop jak się do tego nie dobierzemy. Co gorsza, tu gdzie jesteśmy (Paljesac) nie ma bankomatów Zagrebacka Banka, planujemy jednak wypad do Dubrownika i może tam się uda. Ale - co robić? Czemu tych euro nie widać nigdzie? Ratunku :(

Edit: pogrzebałam nieco w pekao24.pl i ustawiłam konto w Euro jako podstawowe (dotąd miałam złotówkowe) - czy to może być przyczyna?
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 09.07.2017 13:55

A ta karta jest aktywna?
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 09.07.2017 14:05

Czy karta mastercard jest rownie popularna w chorwacji co visa
mendoza1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mendoza1973 » 09.07.2017 14:18

Tak
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 09.07.2017 14:20

Dzieki
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 83
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone