Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 30.06.2017 11:27

Gotówka jest ok, ale ja zamówiłem sobie kartę Euro z Alior kantoru. Konto i tak miałem założone u nich, bo tam kupuje walutę. Więc klika kliknięć na klawiaturze i karta za darmo przyszła pocztą po kilku dniach, jedynie do wypłat z bankomatu jest kiepska. Odchodzi problem z bilonem, dla mnie to istotne bo od dawna nie używam portfela.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 30.06.2017 11:35

evad napisał(a):W strefie euro to winiety + pewnie opłaty za tunele (chyba, że pojedziemy trasą przez Wiedeń). Faktycznie masz rację, i tak będę miał zapas EUR w gotówce, ewentualnie do tego wykorzystam polską kartę, bo przy relatywnie niedużych transakcjach strata z przewalutowań będzie niewielka. Bardziej zależy mi na oszczędnościach przy wypłatach z bankomatu w CRO + transakcje w restauracjach, sklepach czy na bramkach na autostradzie.

Jak pisałem we wcześniejszych swoich wiadomościach cały czas polecam kartę kredytową VISA Getin Banku. Bank od transakcji bezgotówkowych za granicą nie pobiera żadnej prowizji. Obciąża konto kwotą którą poda Visa. Dzisiejszy kurs:
euro - 4,25
kuna - 0,575
Chyba jest to atrakcyjna oferta?
Pamiętamy tylko aby nie wypłacać pieniędzy z bankomatu bo to kredytówka.
Aby nie było opłaty miesięcznej za kartę trzeba wykonać pięć transakcji bezgotówkowych w miesiącu. Brak limitu wartości.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2017 13:11

Yanush napisał(a):
Zacheusz napisał(a):Jeśli chodzi o promocję w ING to kilkukrotnie pobierałem pieniążki, nawet wczoraj. Pieniążki są wypłacane po kursie. Nie ma prowizji. Wczoraj miałem bankomat z DCC i bankomat pytał czy chcę z tą opcją wypłacić. Pobierałem 1k kuna. Wyszło mi około 0.574zł/1 kuna z DCC podawał około 0.62zł/kunę.

Ale kerner w konobie nie zapyta raczej jaką opcję wybierasz (z DCC czy bez)... i tu jest pies pogrzebion 8)

Oj moze zapytac,poniewaz mozliwosc rozliczania w walucie kraju oferuja organizacje rozliczajace i oferujace terminale.
Mam w pracy terminale,ktore od razu wylapuja walute karty i trzeba sie decydowac.oczywiscie kursy sa malo korzyste ,zarabiaja na tym.
Za przyjecie takiej transakcji nie pobieraja mi prowizji,wiec mi sie i im oplaca.klientowi niekoniecznie
cza
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cza » 30.06.2017 16:07

eStefan napisał(a):Gotówka jest ok, ale ja zamówiłem sobie kartę Euro z Alior kantoru. Konto i tak miałem założone u nich, bo tam kupuje walutę. Więc klika kliknięć na klawiaturze i karta za darmo przyszła pocztą po kilku dniach, jedynie do wypłat z bankomatu jest kiepska. Odchodzi problem z bilonem, dla mnie to istotne bo od dawna nie używam portfela.

Jeśli nie kliknąłeś wcześniej :) to zamów sobie też kartę USD. Przyda się w Czechach i Chorwacji :) bardziej niż karta Euro
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 30.06.2017 16:13

Okazuje się, że "usługa" DCC dotyczy TYLKO i WYŁĄCZNIE wypłat z bankomatów.
Bankomat informuje nas o tym (oszczega) i sami podejmujemy decyzję albo wypłacamy albo... idziemy do innego bankomata...
Przy płatności kartą NIE MA tematu DCC :papa:
bonku
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonku » 30.06.2017 16:35

ja płaciłem w sklepie i mnie pytało.
maja_89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maja_89 » 30.06.2017 16:50

Rozumiem, że do Chorwacji będzie lepsza karta USD Alior kantor niż Euro?
cza
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cza » 30.06.2017 16:53

Dokładnie. Strefa Euro karta Euro. Wszystko poza tym karta USD (Polska, Czechy, Węgry, Rumunia, Bułgaria i oczywiście Chorwacja :) )
maja_89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maja_89 » 30.06.2017 16:56

Planowałam płacić gotówką, ale chyba zamówię kartę.
cza
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cza » 30.06.2017 17:08

Wybór należy do Ciebie ;). Jeśli mogę coś radzić to nie zdawałbym się tylko na kartę.
maja_89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maja_89 » 30.06.2017 17:19

Jasne, że nie tylko karta. Wezmę też gotówkę ;-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2017 18:37

Yanush napisał(a):Okazuje się, że "usługa" DCC dotyczy TYLKO i WYŁĄCZNIE wypłat z bankomatów.
Bankomat informuje nas o tym (oszczega) i sami podejmujemy decyzję albo wypłacamy albo... idziemy do innego bankomata...

A co Ty opowiadasz ,przeczytaj co to jest DCC.
Pewnie ze jest mozliwosc przy transakcjach bezgotówkowych i takie wystepuja,
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2017 18:50

cza napisał(a):Wybór należy do Ciebie ;). Jeśli mogę coś radzić to nie zdawałbym się tylko na kartę.

:) Oj tak. W pewnej włoskiej wiosce bankomat zatrzymał mi kartę i myślał...Szukałem pomocy wśród nielicznych przechodniów i nawet nie wiedziałem, że znam włoski..:) Udało się.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2017 18:53

Yanush napisał(a):Okazuje się, że "usługa" DCC dotyczy TYLKO i WYŁĄCZNIE wypłat z bankomatów.

Zawsze na wszelki wypadek prosiłem o rozliczenie płatności w kunach /innych narodowych walutach/. Nie wszystkie bankomaty mają /miały- rok temu/ opcję tego pytania. Kartę walutową i tak rozpoznają jako polską.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 30.06.2017 19:20

dabecja napisał(a):

A co Ty opowiadasz ,przeczytaj co to jest DCC.
Pewnie ze jest mozliwosc przy transakcjach bezgotówkowych i takie wystepuja,

Informacje mam z Infolinii banku (bez reklamy :P )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 82
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone