evad napisał(a):W strefie euro to winiety + pewnie opłaty za tunele (chyba, że pojedziemy trasą przez Wiedeń). Faktycznie masz rację, i tak będę miał zapas EUR w gotówce, ewentualnie do tego wykorzystam polską kartę, bo przy relatywnie niedużych transakcjach strata z przewalutowań będzie niewielka. Bardziej zależy mi na oszczędnościach przy wypłatach z bankomatu w CRO + transakcje w restauracjach, sklepach czy na bramkach na autostradzie.
Yanush napisał(a):Zacheusz napisał(a):Jeśli chodzi o promocję w ING to kilkukrotnie pobierałem pieniążki, nawet wczoraj. Pieniążki są wypłacane po kursie. Nie ma prowizji. Wczoraj miałem bankomat z DCC i bankomat pytał czy chcę z tą opcją wypłacić. Pobierałem 1k kuna. Wyszło mi około 0.574zł/1 kuna z DCC podawał około 0.62zł/kunę.
Ale kerner w konobie nie zapyta raczej jaką opcję wybierasz (z DCC czy bez)... i tu jest pies pogrzebion
eStefan napisał(a):Gotówka jest ok, ale ja zamówiłem sobie kartę Euro z Alior kantoru. Konto i tak miałem założone u nich, bo tam kupuje walutę. Więc klika kliknięć na klawiaturze i karta za darmo przyszła pocztą po kilku dniach, jedynie do wypłat z bankomatu jest kiepska. Odchodzi problem z bilonem, dla mnie to istotne bo od dawna nie używam portfela.
Yanush napisał(a):Okazuje się, że "usługa" DCC dotyczy TYLKO i WYŁĄCZNIE wypłat z bankomatów.
Bankomat informuje nas o tym (oszczega) i sami podejmujemy decyzję albo wypłacamy albo... idziemy do innego bankomata...
Przy płatności kartą NIE MA tematu DCC
cza napisał(a):Wybór należy do Ciebie . Jeśli mogę coś radzić to nie zdawałbym się tylko na kartę.
Yanush napisał(a):Okazuje się, że "usługa" DCC dotyczy TYLKO i WYŁĄCZNIE wypłat z bankomatów.
Bankomat informuje nas o tym (oszczega) i sami podejmujemy decyzję albo wypłacamy albo... idziemy do innego bankomata...
dabecja napisał(a):Yanush napisał(a):Okazuje się, że "usługa" DCC dotyczy TYLKO i WYŁĄCZNIE wypłat z bankomatów.
A co Ty opowiadasz ,przeczytaj co to jest DCC.
Pewnie ze jest mozliwosc przy transakcjach bezgotówkowych i takie wystepuja,
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne