Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 28.06.2017 19:20

obywatelgc
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) obywatelgc » 28.06.2017 19:51

witam
jak w tej chwili wyglądają płatności karta mastercard mbanku na trasie do Czechy Austria Słowenia i oczywiście w Chorwacji :D
mówię o rachunkach w sklepach, stacje paliwowe opłaty autostradowe itp
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.06.2017 20:11

sezamek1 napisał(a):
Wypłacanie z bankomatów w Chorwacji bez problemów a co najważniejsze bez dodatkowych opłat.
Sprawdzone w tym roku tylko zwracać uwagę przy wypłacie na DCC :)

Co to znaczy - zwracaj uwagę przy wypłacie na DCC?

Problem dotyczy w dużej mierze kart walutowych bądź reklamowanych przez banki tzw. kart wielowalutowych.

Karta wielowalutowa oferowana np. przez ING, sama rozpoznaje w jakiej walucie jest wykonywana transakcja zagraniczna i o ile „zobaczy”, że do karty jest podłączone konto walutowe w tym samym pieniądzu, nie dotyczy nas problem spreadów i kosztów przewalutowań przy zakupach.

Trzeba jednak uważać na DCC. Jeśli się zgodzimy na transakcję z tą usługą, to w przypadku karty walutowej, wychodzimy na tej transakcji gorzej. Nasza karta jest rozpoznawana przez zagraniczne terminale jako „polska”, a więc transakcja może być przewalutowana dwukrotnie – z lokalnej waluty na złote, a potem na walutę karty. Czyli efekt jest nawet gorszy, niż gdybyśmy płacili zwykłą, złotówkową kartą, bo wtedy przewalutowanie byłoby jedno. (w przypadku karty z subkontem w euro i płatności w strefie euro). Mając kartę wielowalutową, nie zgadzajmy się na DCC, czy to w bankomacie, czy w terminalach płatniczych.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.06.2017 20:53

sezamek1 napisał(a):
Wypłacanie z bankomatów w Chorwacji bez problemów a co najważniejsze bez dodatkowych opłat.
Sprawdzone w tym roku tylko zwracać uwagę przy wypłacie na DCC :)

Witam,
Co to znaczy - zwracaj uwagę przy wypłacie na DCC?

Przeczytaj posty od 10 czerwca
placenie-karta-platnicza-w-chorwacji-watpliwosci-t33127-1095.html#p1867311
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.06.2017 21:01

Janusz Bajcer napisał(a):Przeczytaj posty od 10 czerwca
placenie-karta-platnicza-w-chorwacji-watpliwosci-t33127-1095.html#p1867311

Z tym że tamta dyskusja, nie dotyczyła działania DCC, ale wpływu tej funkcji na konkretną promocję w ING.
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 28.06.2017 22:15

Ja mam w eMbanku jedną z kart w Euro i po rozmowie z infolinią wyszło na to że lepiej jej używać do wypłaty z bankomatu w krajach które mają euro i płatności w nich. Natomiast do płacenia i wypłat w HR lepiej używać karty do konta PLN.
soviet100
Odkrywca
Re: W Polsce kuna prawie 65 gr, kurs Euro - kuna w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 29.06.2017 21:51

Powiem Wam że zawsze byłem sceptycznie nastawiony do płatności kartą w innej walucie niż PLN. Teraz kupowałem wizy do Turcji i się okazało że przelicznik lepszy niż w kantorze w Polsce . Powiem Wam jeszcze jedną ciekawostkę : lepiej płacić mastercard niż visa . Zrobiłem eksperyment i przy 60 dolarach różnica była prawie 2zł na korzyść mastercard .
masterb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) masterb » 29.06.2017 22:39

Gdzie juz pisalem na forum...place karta Mastercard z Credit Agricole, bez prowizji przelicznik 1 Kuna = 0,588 PLN... Bardzo dobrze..
Przy wypłacie z bankomatu (Euronet) kurs jest w okoli 1 Kuna = 0,61 PLN. Tak to obecnie wyglada
evad
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) evad » 29.06.2017 23:40

Witam cromaniaków, to mój pierwszy post na forum. :)

Za miesiąc wybieram się do CRO i dumam nad kwestią kart płatniczych - założyłem już konto walutowe USD w Aliorze (a konkretnie T-Mobile Bank, d. Alior Sync) i czekam na kartę do tego konta. Z tego co przeczytałem m.in. na tym forum, to jedna z najbardziej korzystnych opcji do realizowania operacji bezgotówkowych w CRO, bowiem HRK będzie przeliczana tylko raz do bazowej waluty karty i konta walutowego, tj. USD, bez dodatkowego przeliczenia do PLN.

Ale jak jest z płatnościami w strefie euro, czyli Austrii i Słowenii? W jednym z postów w tym wątku wyczytałem, że płatności kartą USD są tam bardzo niekorzystne. Z czego to wynika? Czy do krajów w strefie euro lepiej byłoby mieć osobną kartę i konto w EUR?
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 30.06.2017 05:22

Dokładnie. Nie płać kartą dolarową w miejscach gdzie walutą jest euro lub funty bryjskie, bo dopadnie cię podwójne przewalutowanie. Jakie transakcje chcesz wykonywać w strefie euro? Może wystarczy Ci karta do konta euro w alior kantorze,karta jest darmowa nie tak jak w TM Bankowe.
Zacheusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacheusz » 30.06.2017 06:30

Jeśli chodzi o promocję w ING to kilkukrotnie pobierałem pieniążki, nawet wczoraj. Pieniążki są wypłacane po kursie. Nie ma prowizji. Wczoraj miałem bankomat z DCC i bankomat pytał czy chcę z tą opcją wypłacić. Pobierałem 1k kuna. Wyszło mi około 0.574zł/1 kuna z DCC podawał około 0.62zł/kunę.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 30.06.2017 06:49

Zacheusz napisał(a):Jeśli chodzi o promocję w ING to kilkukrotnie pobierałem pieniążki, nawet wczoraj. Pieniążki są wypłacane po kursie. Nie ma prowizji. Wczoraj miałem bankomat z DCC i bankomat pytał czy chcę z tą opcją wypłacić. Pobierałem 1k kuna. Wyszło mi około 0.574zł/1 kuna z DCC podawał około 0.62zł/kunę.

Ale kerner w konobie nie zapyta raczej jaką opcję wybierasz (z DCC czy bez)... i tu jest pies pogrzebion 8)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 30.06.2017 08:33

Zacheusz napisał(a):pieniążki
:D następnym razem pobierz pieniądze, nie jesteś dziecko ;)
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 30.06.2017 09:37

Evad ile chcesz płacić w strefie Euro? jeśli tylko za winiety to weź w kantorze se wymień te 20-30Euro.
Ja mam ING i w tym roku skorzystam z ich promocji we wrześniu, tak jak to zrobił Zacheusz - swoją drogą dzięki za info. przelicznik dobry bez DCC.
evad
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) evad » 30.06.2017 10:18

rocker napisał(a):Evad ile chcesz płacić w strefie Euro? jeśli tylko za winiety to weź w kantorze se wymień te 20-30Euro.
Ja mam ING i w tym roku skorzystam z ich promocji we wrześniu, tak jak to zrobił Zacheusz - swoją drogą dzięki za info. przelicznik dobry bez DCC.

W strefie euro to winiety + pewnie opłaty za tunele (chyba, że pojedziemy trasą przez Wiedeń). Faktycznie masz rację, i tak będę miał zapas EUR w gotówce, ewentualnie do tego wykorzystam polską kartę, bo przy relatywnie niedużych transakcjach strata z przewalutowań będzie niewielka. Bardziej zależy mi na oszczędnościach przy wypłatach z bankomatu w CRO + transakcje w restauracjach, sklepach czy na bramkach na autostradzie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 81
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone