Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tkapica@o2.pl
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tkapica@o2.pl » 27.03.2013 15:09

Witam,
wszystkich w zawiązku, z tym, że będę podróżował do Chorwacji pierwszy raz dokładnie do Porec.
Mam pytanie dot. karty płatniczej i formy pieniędzy jaką mam zabrać. W moim banku PKO BP konto Inteligo nie pobierają opłaty za wypłatę pieniędzy z zagranicznych bankomatów (usługa bankomaty bez granic czy jakoś tak) tak więc czy najrozsądniej jest zabrać tylko kartę czy wymienić kilkaset euro + karta?

Pozdrawiam t.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 27.03.2013 15:13

szukajta i czytajta i pytań, na które padła juz odpowiedź nie zadawajta..

placisz-karta-czy-gotowka-t36196.html
w-polsce-kuna-prawie-65-gr-kurs-euro-kuna-w-chorwacji-t18830.html
tkapica@o2.pl
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tkapica@o2.pl » 27.03.2013 15:20

dzięki i przepraszam nowy jestem tutaj dotychczas tylko czytałem :)
pozdrawiam t.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 27.03.2013 15:23

Nowy użytkownik? hmm więc zapraszamy tu nowy-uzytkownik-tu-sie-witamy-z-nowymi-cro-forumowiczami-t9747.html

:)

Pozdrawiamy
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 27.03.2013 17:28

Przestańcie poganiać nowych....Chłopak jedzie do HR ...i bardzo dobrze....pyta się w sprawach zasadniczych...i bardzo dobrze.....No i co, że tu, a nie tam....Tu są setki takich, co się pytają o pierdoły z cyklicznością....dajcie normalnym ludzim żyć na forum, a nie żyby się od razu wielkim starym tłumaczyli .... Tylko bez obrazy...Pozdrawiam wszystkich...hej....
..............................................
..............................................
Zawsze brałem euro w gotówce na opłatę kwatery....ze 400 kun w gotówie na rozruch i jakieś tam...i kartę.... A teraz ?..Nie wiem, pewnie też tak...pozdr
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 27.03.2013 19:59

ojej

strach sie bać...

poczytajta regulamin.. a później mędrujta.. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.03.2013 20:01

Szymon1277 napisał(a):
AdamSz napisał(a):No to ciekawe, co teraz będzie lepiej, kuny PL, euro, czy PLN z PL i wymiana na kuny na poczcie w HR, czy dalej wypłata w ścianie ? a może jakiś inny wariant ?

Otworzyć konto w banku, który ma wypłaty za free :boss:

ma ale do końca kwietnia potem płatne.
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 28.03.2013 09:46

ma ale do końca kwietnia potem płatne.

= mBank? Bo jeżeli tak to do 12 maja br :)
Sprawdzałem w ubiegłym tygodniu to jeszcze db.net ostał się z bezprowizyjną wypłatą z bankomatów na cały świat, ale kto wiem - może i tam się to zmieni?
Puk, puk... kto tam? Kryzys... Jaki kryzys? Gospodarczy.
tkapica@o2.pl
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tkapica@o2.pl » 28.03.2013 19:40

Witam,
W takim razie jeżeli pobierana jest opłata za wypłaty ze ściany to może konto Inteligo, tam
nie pobierają takowej daniny. Poza tym dzisiaj dzwoniłem banku Pani mówiła, że tylko karty Maestro i Mastercard nie pobierają opłaty za przewalutowanie gotówki ok. 2%. Trochę dla mnie to dziwne bo mając zwykłą Vise płacimy dwa razy: za wypłatę gotówki ze ściany, + przewalutowanie gotówki.
pozdrawiam t.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 28.03.2013 20:27

tkapica@o2.pl napisał(a):Poza tym dzisiaj dzwoniłem banku Pani mówiła, że tylko karty Maestro i Mastercard nie pobierają opłaty za przewalutowanie gotówki ok. 2%. Trochę dla mnie to dziwne bo mając zwykłą Vise płacimy dwa razy: za wypłatę gotówki ze ściany, + przewalutowanie gotówki.
pozdrawiam t.

Żadna nowość. O ile pamiętam, tak było zawsze. Kiedyś była taka zasada: strefa euro - lepiej Mastercard/Maestro, strefa dolara - lepsza Visa. W większości banków już ta zasada nie obowiązuje, ale są takie, gdzie jeszcze ma znaczenie.
dar37@wp.pl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dar37@wp.pl » 29.03.2013 07:56

Konto w alior sync chyba wychodzi na prowadzenie : wprowadzają wypłaty z bankomatów za granicą za darmo, podczas gdy Mbank je wprowadza :

http://konto.sync.pl/zmiany/
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 29.03.2013 08:01

Właśnie wszedłem napisać o tych zmianach w mBank a tu już wszystko napisane :) ... dobrze, że mam też konto w Sync :) ciekawe czy kartą Alior można bez problemów płacić na bramkach w CRO tak jak mBank..
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 29.03.2013 08:49

No niezły ten AliorSync ..... moze by zmienic ..... hmmmm

A co do płacenia na bramkach - to płacisz Visą albo MasterC a nie bankiem ....
nocad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nocad » 29.03.2013 08:57

właśnie w tym AliorSync konto założyłem, pożyjemy zobaczymy :D
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 29.03.2013 10:35

Musze pomyśleć ..... tyle że ja zbytnio nie lubię zmian ....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone