Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 27.06.2017 14:38

Nie wiem czy OK. Dwa lata temu miałem w kieszeni 15Euro i 200HRK. Reszta na koncie, po wszystkim w domu jak się doliczyłem to w kantorze rok później kupując za prawie 5000zł kuny dostałem o wiele lepszy przelicznik niż ten w banku.
Jeszcze jedno pytanie bankomaty pytają jeszcze jak mają przeliczać "po naszemu" czy "po ichniemu" tylko co jest co? Nasze czyli mój przelicznik w ING, czy nasze czyli Chorwackie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2017 14:51

rocker napisał(a):Nie wiem czy OK. Dwa lata temu miałem w kieszeni 15Euro i 200HRK. Reszta na koncie, po wszystkim w domu jak się doliczyłem to w kantorze rok później kupując za prawie 5000zł kuny dostałem o wiele lepszy przelicznik niż ten w banku.
Jeszcze jedno pytanie bankomaty pytają jeszcze jak mają przeliczać "po naszemu" czy "po ichniemu" tylko co jest co? Nasze czyli mój przelicznik w ING, czy nasze czyli Chorwackie

Ciekawa jestem ile można zaoszczędzić - 50 zł?
Ja po prostu nie noszę gotówki w ogóle - ani w PL ani za granicą, dlatego nic nie jest w stanie przekonać mnie do kupowania waluty.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 27.06.2017 19:00

__monia napisał(a):
rocker napisał(a):Nie wiem czy OK. Dwa lata temu miałem w kieszeni 15Euro i 200HRK. Reszta na koncie, po wszystkim w domu jak się doliczyłem to w kantorze rok później kupując za prawie 5000zł kuny dostałem o wiele lepszy przelicznik niż ten w banku.

Ja po prostu nie noszę gotówki w ogóle - ani w PL ani za granicą, dlatego nic nie jest w stanie przekonać mnie do kupowania waluty.

Jak sobie przeliczyłem to mi wyszło lekko 4 grosze mniej na kunie wymieniając euro lub złotówki na miejscu i ile mi alior policzył mi kunę w zeszłym roku przy płatności kartą (0,625zł). Biorąc pod uwagę, że za mieszkanie i tak płacę euro wziętym z PL i odejmując od całego wyjazdu wszystkie koszty poza Cro, to wyszło mi, że około 3tyś wydaję na miejscu, a to już nie jest 50zł tylko około 200zł w kieszeni za same kuny. Doliczając jeszcze Austrię, Czechy i Slo to lekko 300zł zaoszczędzam płacąc gotówką.

Oczywiście nie mam zamiaru nikogo przekonywać do gotówki bo nie o to tutaj chodzi. Świat idzie w kierunku płatności bezgotówkowych i tyle. Sam wolę płacić gotówką i nie jest dla mnie problemem zwitek papierków bo i tak z reguły oprócz paliwa i autostrad kupuję w takich miejscach (stragany, targi, u gospodarzy) że karta w ogóle jest mi nieprzydatna na wakacjach.
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 27.06.2017 20:35

__monia napisał(a):

bez obrazy ale coś nie zadziała z różnych powodów z kartą i ... dziecko nie dostanie loda albo nie pojedziemy dalej bo nie ma na paliwko...:-)

Podziwiam niektórych za kombinacje z kartami/bankami/kontami - niedługo to z tego będzie gruba książka :-)
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 27.06.2017 20:48

fish74 napisał(a):bez obrazy ale coś nie zadziała z różnych powodów z kartą i ... dziecko nie dostanie loda albo nie pojedziemy dalej bo nie ma na paliwko...:-)

Podziwiam niektórych za kombinacje z kartami/bankami/kontami - niedługo to z tego będzie gruba książka :-)

Biedny ogląda każdą złotówkę. Bogaty.... każdy grosz. 8O
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.06.2017 20:52

Odwieczna bitwa gotówkowców z karciarzami :oczko_usmiech: Wystarczy to odpowiednio rozłożyć, czyli pewna ilość gotówki, gdyby jakiś terminal/bankomat nie chciał współpracować oraz na zakupy np. na targowisku, a pozostała część na koncie.
Coraz częściej posiadamy co najmniej dwa konta, bo trudno mi sobie wyobrazić, żeby trzymać wszystkie oszczędności w jednym banku, więc od awarii systemu danego banku też jesteśmy chronieni.
Tak samo trudno mi wyobrazić sobie, że zabieram kilka tysięcy do portfela i jazda. Ale piszcie, piszcie, od czasu do czasu coś ciekawego wpadnie. :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2017 22:00

fish74 napisał(a):
__monia napisał(a):

bez obrazy ale coś nie zadziała z różnych powodów z kartą i ... dziecko nie dostanie loda albo nie pojedziemy dalej bo nie ma na paliwko...:-)

Spoko, gotowka jakas jest- wyplacam drobne kwoty w bankomacie wlasnie na lody i inne pierdolki. Poza tym- jak nie zadziała jedna karta druga będzie. I nie sa to kombinacje tylko konto które mam od 15 lat. Kombinacje sa jak czytam tutaj wycieczki po mieście w poszukiwaniu najtańszego kantora...
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 28.06.2017 07:57

__monia napisał(a):Spoko, gotowka jakas jest- wyplacam drobne kwoty w bankomacie wlasnie na lody i inne pierdolki. Poza tym- jak nie zadziała jedna karta druga będzie. I nie sa to kombinacje tylko konto które mam od 15 lat. Kombinacje sa jak czytam tutaj wycieczki po mieście w poszukiwaniu najtańszego kantora...

__monia masz rację. Oszczędza się na wakacje a nie na wakacjach. I to jest subtelna różnica, ale przy kwocie 4000zł to już jest ok 50Euro różnicy. Też uważam, że wycieczki po mieście żeby trzecie miejsce po przecinku było lepsze podczas wymiany są zbyteczne.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 28.06.2017 08:27

Tam gdzie my pomieszkujemy co roku, najbliższy bankomat jest około 20km od nas, a w wiejskiej budce z piwem i lodami kartą to mogę ewentualnie się powachlować, na szczęście poczta jest prawie w każdej wiosce i nie ma problemów z poszukiwaniem lepszego kursu bo wszędzie ten sam :)
mar00ha_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 28.06.2017 14:31

AdamBeata napisał(a):na szczęście poczta jest prawie w każdej wiosce i nie ma problemów z poszukiwaniem lepszego kursu bo wszędzie ten sam :)

Trzeba tylko pamiętać, że poczta pobiera 1,5% prowizji.

mar00ha
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 28.06.2017 15:19

Czy wie ktoś z jakimi bankami współpracuje bank PKO sa ?
Wiem tylko że z Zagrebacka Banka z grupy UniCredit
Z jakimi jeszcze ?
Chodzi o płatności kartą i bankomaty bez prowizji.
ghastime
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghastime » 28.06.2017 15:56

shrek napisał(a):Czy wie ktoś z jakimi bankami współpracuje bank PKO sa ?
Z jakimi jeszcze ?

PKO SA już nie jest w grupie UniCredit tylko PZU więc pewnie z ZABA już nie współpracują.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 28.06.2017 16:29

ghastime napisał(a):
Z jakimi jeszcze ?

PKO SA już nie jest w grupie UniCredit tylko PZU więc pewnie z ZABA już nie współpracują.

Z tego co mi powiedział konsultant na infolinii nadal sytuacja wyglada tak jak byli w unicredit...jeśli beda zmiany jako klient zostane poinformowany o zmianach w umowie.W piątek sprawdze na miejscu:)
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 28.06.2017 16:33

ghastime napisał(a):
Z jakimi jeszcze ?

Współpracuje i proszę nie powielać nie sprawdzonych informacji.
Wypłacanie z bankomatów w Chorwacji bez problemów a co najważniejsze bez dodatkowych opłat.
Sprawdzone w tym roku tylko zwracać uwagę przy wypłacie na DCC :)
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 28.06.2017 17:18

Wypłacanie z bankomatów w Chorwacji bez problemów a co najważniejsze bez dodatkowych opłat.
Sprawdzone w tym roku tylko zwracać uwagę przy wypłacie na DCC :)

Witam,
Co to znaczy - zwracaj uwagę przy wypłacie na DCC?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 80
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone