Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ataman80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ataman80 » 09.06.2017 10:49

Aktualnie jesteśmy w Basce do jutra, przejazd przez most na wyspę Krk oraz płacenie za paliwo na stacji robiłem kartą. Konto mam w banku Nest, po przeliczeniu na złotówki wychodzi mi 0.587 gr za kune. Myślę że to dobra opcja bo taniej kun w Polsce bym nie kupił. Poza tym na co dzień płacimy tu gotówką, euro wymienione na miejscu na kuny. Ceny w kantorach średnio 7,25 za euro, 1,60 za złotówkę.
Pazurek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pazurek » 09.06.2017 11:34

ataman80 napisał(a):Ceny w kantorach średnio 7,25 za euro, 1,60 za złotówkę.

Czyli lepiej sprzedać w Chorwacji euro niż złotówki jeśli dobrze obliczyłem, powiedzmy Euro u nas po 4.20 zł:
100 Euro = 725 Kun
420 Zł = 672 Kuny
Spora różnica 53 Kuny do przodu.
jacencjusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacencjusz » 09.06.2017 11:48

Banki bardzo niechętnie przyznają sie do wszelkich prowizji. Wczoraj wysłałem do banku millenium pytanie o prowizje przy płatności kartą i odpowiedź która dostałem była łagodnie rzecz ujmując mocno myląca. W pierwszej części konsultant zaznaczył że za płatności bezgotówkowe oplaty nie są pobierane, a dopiero pod koniec w szczegółach przeliczania przemycił informacje o 2% prowizji.
wynalazek23
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wynalazek23 » 09.06.2017 12:21

Przejęcie przez PZU pakietu akcji Pekao SA od włoskiego UniCredit to jeden z elementów zapowiadanej przez rząd "repolonizacji" sektora bankowego. WZA dokonało w czwartek również zmian w statucie Pekao SA, skreślając m.in. zapis, że Bank Pekao SA jest członkiem Grupy Bankowej UniCredit.
Czyli jednak bez prowizji ??
guzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzu » 09.06.2017 12:33

ataman80 napisał(a):Aktualnie jesteśmy w Basce do jutra, przejazd przez most na wyspę Krk oraz płacenie za paliwo na stacji robiłem kartą. Konto mam w banku Nest, po przeliczeniu na złotówki wychodzi mi 0.587 gr za kune.

Ja także zabieram kartę Nest Bank - przy normalnym koncie - 5 zł za wypłatę z zagranicznego bankomatu oraz 3% przewalutowania za transakcję kartą.

https://www.nestbank.pl/download/toip-k ... dualni.pdf

Przejrzyjcie TOiP swojego banku tam nikt nic nie ukryje ;)
Krzysiek_nos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek_nos » 09.06.2017 20:38

Zadałem pytanie do pekao sa odnośnie zmian i na tą chwilę nic się nie zmienia, tzn wypłaty z grupy unicredit bez prowizji
:Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, że warunki cenowe i zakres dostępnych usług w ofercie Banku na obecnym etapie nie uległy zmianie.
Jeżeli zaistnieje konieczność wprowadzania zmian - Bank będzie o tym informował Klientów w trybie przewidzianym w Taryfie (tj. z dwu miesięcznym wyprzedzeniem)."
Jellystone.yogi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jellystone.yogi » 10.06.2017 00:08

Witam serdecznie. Przeczesywałem wątek sporo czasu i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Jednak na 74 strony trzeba trochę czasu a wyszukiwarka nic mi nie podpowiedziała...
Chciałbym zapytać czy ktoś z was posiada konto w Niemczech a wraz z nim kartę debetową? W moim przypadku Sparkasse. Czy wie ktoś jak wygląda płacenie kartą w walucie Euro? Jaką prowizję winszuje sobie bank? Czy w Chorwacji obowiązuje system DCC? Jeśli tak to którą walutę transakcji lepiej wybrać. Polski internet milczy na ten temat a w niemieckim jest to niestety dla mnie zbyt zawiłe, żebym się połapał jak to w końcu jest.
Płacił ktoś Niemiecką kartą w Chorwacji?
michalagata
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalagata » 10.06.2017 06:17

Mogę pomóc jedynie w kwestii DCC, działa w Chorwacji, nie wiem czy na wszystkich terminalach ale ja korzystałem zarówno przy płatności kartą jak i w bankomacie. Karta w PLN.
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 10.06.2017 07:36

jacencjusz napisał(a):Banki bardzo niechętnie przyznają sie do wszelkich prowizji. Wczoraj wysłałem do banku millenium pytanie o prowizje przy płatności kartą i odpowiedź która dostałem była łagodnie rzecz ujmując mocno myląca. W pierwszej części konsultant zaznaczył że za płatności bezgotówkowe oplaty nie są pobierane, a dopiero pod koniec w szczegółach przeliczania przemycił informacje o 2% prowizji.

być może nie jest to prowizja banku tylko prowizja organizacji płatniczej np Visa ( oni akurat często mają te 2% )
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 10.06.2017 07:39

Pazurek napisał(a):
ataman80 napisał(a):Ceny w kantorach średnio 7,25 za euro, 1,60 za złotówkę.

Czyli lepiej sprzedać w Chorwacji euro niż złotówki jeśli dobrze obliczyłem, powiedzmy Euro u nas po 4.20 zł:
100 Euro = 725 Kun
420 Zł = 672 Kuny
Spora różnica 53 Kuny do przodu.

wynika z tego że za PLN kiepsko płaca , po tyle to już można kupić kuny w PL...
putus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) putus » 12.06.2017 14:11

Pekao - byłem w banku, potwierdzili ze wypłaty w bankomacie Unicredit bezpłatne :) Jest jeszcze inna opcja - piszesz wniosek o zwolnienie z prowizji za wybranie kasy w innych bankomatach. I z reguły dostajesz zgode, ale uwaga - działa dopiero od pierwszego nastepnego miesiaca. Moze sie komus przyda..
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 12.06.2017 14:39

putus napisał(a):Pekao - byłem w banku, potwierdzili ze wypłaty w bankomacie Unicredit bezpłatne :) Jest jeszcze inna opcja - piszesz wniosek o zwolnienie z prowizji za wybranie kasy w innych bankomatach. I z reguły dostajesz zgode, ale uwaga - działa dopiero od pierwszego nastepnego miesiaca. Moze sie komus przyda..

Podpisałam aneks na zwolnienie z prowizji, ale tylko na rok ( który upływa już 30 czerwca...) więc taka zgoda obowiązuje na czas określony ( chyba, że coś się w tej kwestii zmieniło).
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 12.06.2017 15:50

michalagata napisał(a):Mogę pomóc jedynie w kwestii DCC, działa w Chorwacji, nie wiem czy na wszystkich terminalach ale ja korzystałem zarówno przy płatności kartą jak i w bankomacie. Karta w PLN.

Też mnie to płacenie z przewalutowaniem DCC zastanawia bo jak w bankomacie możesz zdecydować się na opcje Tak lub Nie to przy płaceniu kartą np. stacja benzynowa,restauracja często za ciebie robią to osoby obsługujące terminal bez twojej zgody.
Mam racje czy nie ???
Generalnie po rozmowie z pracownikiem banku usłyszałem stwierdzenie żeby unikać płacenia z DCC.
Może jakieś sugestie w tym temacie ???
Zacheusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacheusz » 14.06.2017 11:01

A moja żona ma konto w ING i aktywuję dziś na jej koncie darmowe wypłaty z bankomatów bez prowizji (15zł). I przy wypłacie o równowartości minimum 500zł (czyli 1000 Kun) koszt wypłaty dziś z bankomatu z Chorwacji to tylko 0,568 zł, także ja jadę z niewielką ilością KUN, EURO w kieszeni:)

"Wypłacaj gotówkę za granicą bez prowizji.
Teraz możesz wypłacać gotówkę z bankomatów za granicą bez prowizji - przez 30 dni za jedyne 15 zł. Usługę możesz wykupić dla każdej swojej karty Visa zbliżeniowa. Pakiet jest korzystny, jeśli planujesz wypłacić za granicą powyżej 500 zł.
Promocja trwa od 5.06 do 30.09.2017."
sebasteusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebasteusz » 14.06.2017 11:09

Zacheusz napisał(a):A moja żona ma konto w ING i aktywuję dziś na jej koncie darmowe wypłaty z bankomatów bez prowizji (15zł). I przy wypłacie o równowartości minimum 500zł (czyli 1000 Kun) koszt wypłaty dziś z bankomatu z Chorwacji to tylko 0,568 zł, także ja jadę z niewielką ilością KUN, EURO w kieszeni:)

"Wypłacaj gotówkę za granicą bez prowizji.
Teraz możesz wypłacać gotówkę z bankomatów za granicą bez prowizji - przez 30 dni za jedyne 15 zł. Usługę możesz wykupić dla każdej swojej karty Visa zbliżeniowa. Pakiet jest korzystny, jeśli planujesz wypłacić za granicą powyżej 500 zł.
Promocja trwa od 5.06 do 30.09.2017."

Dzień dobry.
Polecam dobrze zapoznać się z regulaminem tej "promocji" aby rozczarowań potem nie było.
Nie do końca jest tak kolorowo jak może się wydawać.
Innymi słowy - ilość bankomatów jest mocno ograniczona.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 74
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone