ataman80 napisał(a):Aktualnie jesteśmy w Basce do jutra, przejazd przez most na wyspę Krk oraz płacenie za paliwo na stacji robiłem kartą. Konto mam w banku Nest, po przeliczeniu na złotówki wychodzi mi 0.587 gr za kune.
jacencjusz napisał(a):Banki bardzo niechętnie przyznają sie do wszelkich prowizji. Wczoraj wysłałem do banku millenium pytanie o prowizje przy płatności kartą i odpowiedź która dostałem była łagodnie rzecz ujmując mocno myląca. W pierwszej części konsultant zaznaczył że za płatności bezgotówkowe oplaty nie są pobierane, a dopiero pod koniec w szczegółach przeliczania przemycił informacje o 2% prowizji.
Pazurek napisał(a):ataman80 napisał(a):Ceny w kantorach średnio 7,25 za euro, 1,60 za złotówkę.
Czyli lepiej sprzedać w Chorwacji euro niż złotówki jeśli dobrze obliczyłem, powiedzmy Euro u nas po 4.20 zł:
100 Euro = 725 Kun
420 Zł = 672 Kuny
Spora różnica 53 Kuny do przodu.
putus napisał(a):Pekao - byłem w banku, potwierdzili ze wypłaty w bankomacie Unicredit bezpłatne Jest jeszcze inna opcja - piszesz wniosek o zwolnienie z prowizji za wybranie kasy w innych bankomatach. I z reguły dostajesz zgode, ale uwaga - działa dopiero od pierwszego nastepnego miesiaca. Moze sie komus przyda..
michalagata napisał(a):Mogę pomóc jedynie w kwestii DCC, działa w Chorwacji, nie wiem czy na wszystkich terminalach ale ja korzystałem zarówno przy płatności kartą jak i w bankomacie. Karta w PLN.
Zacheusz napisał(a):A moja żona ma konto w ING i aktywuję dziś na jej koncie darmowe wypłaty z bankomatów bez prowizji (15zł). I przy wypłacie o równowartości minimum 500zł (czyli 1000 Kun) koszt wypłaty dziś z bankomatu z Chorwacji to tylko 0,568 zł, także ja jadę z niewielką ilością KUN, EURO w kieszeni:)
"Wypłacaj gotówkę za granicą bez prowizji.
Teraz możesz wypłacać gotówkę z bankomatów za granicą bez prowizji - przez 30 dni za jedyne 15 zł. Usługę możesz wykupić dla każdej swojej karty Visa zbliżeniowa. Pakiet jest korzystny, jeśli planujesz wypłacić za granicą powyżej 500 zł.
Promocja trwa od 5.06 do 30.09.2017."
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne