Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
laciatek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laciatek » 06.06.2017 10:00

ja miałam mbank ;), ale konto starusieńkie, zakładane z 10 lat temu ;)
karol12321
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol12321 » 06.06.2017 18:57

Witam

Na poczatku chcialbym sie przywitac ze wszystkimi forumowiczami :) Dawno w Chorwacji nie bylem.. dlatego mam pewne pytanie odnosnie platnosci karta za pobyt:

Jade do tego campingu:

Linkow nie moge wklejac jeszcze.. ale chodzi o Camping Rapoca :)

Cennik jest w Euro.. i teraz moje pytanie.. czy placac karta to oni na poczatku sobie przelicza wedlug sredniego kursu ile to wynosi w kunach i wtedy dopiero place? Bo to wtedy jest podwojne przewalutowanie.. euro-kuna-pln czy bezposrednio maja terminal akceptujacy euro? euro-pln

Mam karte debetowa VISA w WBK zlotowkach.. (brak prowizji za przewalutowanie)
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 06.06.2017 19:00

karol12321 napisał(a):Witam

Na poczatku chcialbym sie przywitac ze wszystkimi forumowiczami :) Dawno w Chorwacji nie bylem.. dlatego mam pewne pytanie odnosnie platnosci karta za pobyt:

Jade do tego campingu:

Linkow nie moge wklejac jeszcze.. ale chodzi o Camping Rapoca :)

Cennik jest w Euro.. i teraz moje pytanie.. czy placac karta to oni na poczatku sobie przelicza wedlug sredniego kursu ile to wynosi w kunach i wtedy dopiero place? Bo to wtedy jest podwojne przewalutowanie.. euro-kuna-pln czy bezposrednio maja terminal akceptujacy euro? euro-pln

Mam karte debetowa VISA w WBK zlotowkach.. (brak prowizji za przewalutowanie)

Witamy kolegę
Najpierw proponuję się upewnić czy w ogóle można zapłacic kartą....
karol12321
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol12321 » 06.06.2017 19:26

Mozna.. dlatego pytam :) bo wiekszosc cennikow jest wlasnie w euro na stronach campingow.. :)
pawel496
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel496 » 06.06.2017 21:34

karol12321 napisał(a):Mam karte debetowa VISA w WBK zlotowkach.. (brak prowizji za przewalutowanie)

Jesteś tego pewien?
Bo z tego co mi wiadomo to w BZ WBK debetowa VISA ma 2,8% prowizji
karol12321
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol12321 » 07.06.2017 18:46

pawel496 napisał(a):
karol12321 napisał(a):Mam karte debetowa VISA w WBK zlotowkach.. (brak prowizji za przewalutowanie)

Jesteś tego pewien?
Bo z tego co mi wiadomo to w BZ WBK debetowa VISA ma 2,8% prowizji

2 razy sprawdzalem dlatego biore visy z wbku - platnosc bezgotowkowa brak prowizji wbk i visy, bankomaty 2.8%

Chyba po prostu napisze do nich czy jest podwojne przewalutowanie :)
pawel496
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel496 » 07.06.2017 19:55

karol12321 napisał(a):2 razy sprawdzalem dlatego biore visy z wbku - platnosc bezgotowkowa brak prowizji wbk i visy, bankomaty 2.8%

Chyba po prostu napisze do nich czy jest podwojne przewalutowanie :)

Jeśli nie masz jakiejś indywidualnej oferty, to według toip (https :// static3.bzwbk.pl/asset/t/a/r/taryfa_dla_ciebie_30580.pdf) jak i informacji na stronie http :// www .bzwbk.pl/karty-platnicze/karty-do-kont/karta-visa-sol/visa-sol.html#tab_oplaty_i_prowizje to prowizja 2,8% jest niezależnie czy płatność jest gotówkowa czy bezgotówkowa.
Zgodnie z regulaminem (https :// static3.bzwbk.pl/asset/z/a/s/zasady_karty_ludnosc_30603.pdf) przy płatności w HRK, będziesz miał przewalutowanie do EUR po kursie Visy i następnie EUR -> PLN po kursie BZ WBK i na 99,9% do tego jeszcze prowizja 2,8% od kwoty w PLN
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 07.06.2017 20:30

Witam,

Podczas minionych pobytów w CRO korzystałem z bankomatów Zagrebacka Bank (włoska grupa Unicredit) celem wypłaty kun po korzystnym kursie - bez prowizji. Moja karta debetowa (Maestro) za pomocą której realizowałem wypłaty z bankomatów oraz płatności kartą jest dopięta do konta złotówkowego w banku Pekao S.A., który także podczas wakacji w 2016 r. należał do włoskiej grupy Unicredit.
Czy po przejęciu przez grupę PZU pakietu 32,8% akcji, bank Pekao S.A. pozostaje w grupie Unicredit podobnie jak Zagrebacka Bank, a co za tym idzie czy podczas wakacji 2017 dalej będzie można wypłacać kuny z bankomatu oraz realizować płatności za pomocą karty po korzystnym kursie?
Ostatnio edytowano 08.06.2017 08:01 przez sezamek1, łącznie edytowano 2 razy
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 07.06.2017 23:51

Dobre pytanie
Mam konto i kartę w tym samym banku.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 08.06.2017 06:45

Przecież to do jakiej grupy bank należy nie ma większego znaczenia. Bo w przypadku płatności kartą w sklepie to i tak nie miało znaczenia. Tylko ile bank miał w cenniku %za przewalutowanie z kun na euro/usd i za ile nam te euro sprzedawał. A nawet jak by nie został sprzedany to tabele opłat i prowizji się zmieniają wiec i tak trzeba to sprawdzić jak chce się wiedzieć jak z płatnościami.
Inaczej w przypadku bankomatów. Ale na to też jest rozwiązanie bo być może można "zmusić" bank by w innych bankomatach też dało się wypłacać za darmo ( bez dodatkowej opłaty typu x% nie mniej niż x zł)
A że do wakacji pozostał miesiąc tabela opłat i prowizji może się jeszcze zmienić tym bardziej przy przejęciach. Wiec najlepiej zobaczyć co i jak przed wyjazdem
wynalazek23
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wynalazek23 » 08.06.2017 16:19

Witam
Z tego co słyszałem w tv to dziś PZU przejmuje bank pko i ma powrócić stare logo żubr
A logo uni credci znika i bank nie będzie już w grupie
Więc zapewne nie wypłaci sie kasy w bankomacie bez prowizji
Trzeba by się w banku dokładnie dowiedzieć
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 08.06.2017 17:10

Słyszałem, że bank ma mimo wszystko pozostać w grupie Unicredit i wypłaty z bankomatów mają być bez zmian :roll:
wynalazek23
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wynalazek23 » 08.06.2017 20:56

W środę Grupa PZU i Polski Fundusz Rozwoju sfinalizują kupno 32,8 proc. akcji Banku Pekao SA od UniCredit Group. Bank na pewno wróci do identyfikacji opartej na wizerunku żubra, m.in. dlatego że straci prawa do posługiwania się marką UniCredit.

W poniedziałek prezes PFR Paweł Borys potwierdził, że po 7 czerwca ruszą prace nad rebrandingiem Banku Pekao SA. Jest to związane również z faktem, że na mocy umowy bank za jakiś czas straci prawo do elementów oprawy związanych z UniCredit.
putus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) putus » 09.06.2017 10:22

Dzwoniłem dzis do banku, laska stwierdziła, że nic sie nie zmienia i wypłaty z bankomatów bez prowizji. Ale nie brzmiała jakos przekonywująco... pasuje to jeszcze potwierdzic
tommypop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommypop » 09.06.2017 10:43

Też dzwoniłem i powiedziano mi, że tylko logo banku się zmienia, a pozostałe warunki bez zmian jak na razie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 73
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone