Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 02.06.2017 21:13

max21 napisał(a):
Tomy Lee napisał(a):Wypłaty z bankomatów Unicredit to faktycznie argument przebijający oferty innych banków. Nie wiele banków to oferuje. Jednak co do samej płatności kartą to przyznaję, nie znam szczegółowo cennika Pekao ale jak sam piszesz "przewalutowanie po kursie mastercard" - czyli tak jak w innych bankach. To co master przeliczy na walutę Twojej karty i poda do PEKAO, że zapłaciłeś równowartość iluś tam EUR czy USD to Twój bank sprzeda Ci już po swoim kursie odpowiednią ilość waluty (nie wiem w czym masz rozliczaną). Tak czy siak będą dwa przewalutowania. Jesteś pewien, że brak prowizji dotyczy tak samo transakcji w kraju jak i za granicą? Nie udało mi się znaleźć cennika do mastercard debit żeby to zweryfikować dlatego pytam.

To są informacje odnośnie karty mastercard w banku Pekao sa. które otrzymałem:

Transakcje bezgotówkowe (płatność kartą w sklepach, punktach handlowo-usługowych itd.) dokonywane przy użyciu karty płatniczej nie wiążą się z żadną opłatą prowizyjną.

Wypłata gotówki bez prowizji kartą płatniczą debetową jest możliwa we wszystkich bankomatach na terenie całej Europy należących do Grupy UniCredit.

Lista krajów, w których można wypłacać pieniądze bezpłatnie dostępna jest na stronie internetowej Banku: http://www.bankomatybezprowizji.pekao.c ... uropa.html

Na terenie Chorwacji znajduje się Bank - Zagrebacka Banka, z którego bankomatów może Pan wypłacać gotówkę bez prowizji.

W tych bankomatach może Pan wypłać gotówkę całkowicie za darmo tj. bez odsetek i bez prowizji, jedyne koszty to przewalutowanie transakcji.

Natomiast opłata za wypłatę gotówki przy użyciu karty płatniczej debetowej dokonaną poza bankomatami wymienionymi powyżej (czyli np. w bankomatach innych banków) - uzależniona jest od rodzaju posiadanego eurokonta i karty do niego wydanej.
Taryfa prowizji i opłat dostępna jest pod następującym adresem: http://www.pekao.com.pl/indywidualni/taryfa2015

Transakcje dokonane w walutach obcych, kartą debetową wydaną do rachunku prowadzonego w złotych są przeliczane w dniu dokonania transakcji z waluty, w jakiej transakcja została dokonana na dolary amerykańskie (USD), a następnie na złote, według kursów obowiązujących odpowiednio w systemie MasterCard dla kart Maestro i MasterCard lub w systemie VISA dla kart VISA.

Informacje o kursach walutowych stosowanych przez systemy płatnicze VISA i MasterCard udostępniane są na stronach internetowych tych systemów (http://www.VISA.com; http://www.MasterCard.com) w postaci kalkulatorów umożliwiających przeliczenie kwoty w walucie transakcji na dolary amerykańskie.

Nie będę się sprzeczał ale poczekam jak wrócisz z urlopu i powiesz jak ostatecznie wyszło. To co budzi moje wątpliwości: 1) w tabeli opłat, do której podajesz linka nie mogę znaleźć nic o mastercard debit. Jest wiele o kredytówkach i innych operacjach ale na opis dotyczący tej konkretnej karty jeszcze nie wpadłem, 2) tabela z 2015 roku - biorąc pod uwagę częstotliwość zmian tabel w bankach to ewenement. 3) "Transakcje bezgotówkowe (płatność kartą w sklepach, punktach handlowo-usługowych itd.) dokonywane przy użyciu karty płatniczej nie wiążą się z żadną opłatą prowizyjną" ktoś z banku nie napisał zdecydowanie czy w kraju czy w europie. Może się czepiam ale wiem z doświadczenia, że z reguły to co niedopowiedziane albo drobnym drukiem jest najważniejsze 8O
Kiedyś dla konkretnej operacji kartą z ing i mbanku liczyłem takim samym kalkulatorem visa. Kurs końcowy różnił się w granicach 1,5-2gr od tego co niby powinno wyjść. Przelicz sobie po urlopie jakąś jedną płatność czy wyszło tak jak kalkulator liczy i będziesz miał pewność :oczko_usmiech:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 02.06.2017 21:22

max21 napisał(a):
amatus1 napisał(a):Nie napisałem Zbigniewie, ze chodzi mi o holowanie, dokładnie przeczytaj mój post...w drodze ass jest do 1600 zł w zależności czego dotyczy tzn. samochodu zastępczego, noclegu, holowania...odnośnie holowania tj. tak jak napisałeś tzn 800 zł-warunki w poniższym linku- https://www.pekao.com.pl/binsource/f/81 ... hodowy.pdf.
Tak jak pisałem raz korzystałem z opcji pomoc w domu i bylem pozytywnie zaskoczony szybkością naprawy i podejściem do klienta. Niestety zazwyczaj zapominałem przy awarii, że cos takiego posiadam.

Sorki ale nie bardzo wiem skąd to jest ass do 1600 zł.
Wydaje mi się że w zależności od konta i zdarzenia są określone kwoty i tak jak napisałem holowanie do 800 zł. itd
Mam to Ass od paru dni więc może coś się mylę :)
Pozdrawiam

Te 1600 zł wynika z tego jakie masz konto-premium , prestiż itd. Zobacz w linku co Ci podesłałem, w zależności od zdarzenia i konta stawki są różne za wyjątkiem holowania...bo zapewne jest najczęściej i przyżyłowali:(.
Tomaszu nie ma potrzeby jechać i sprawdzać, ja mam własnie odcinek przed sobą za płatność kartą na bramce Autoceste z dnia 11.07.2016 roku na sumę 19 kun (zbieram odcinki). Po wejściu na konto i podzieleniu sumy z odcinka i jakiej mi ściągnięto z konta pln wyszedł kurs 0,58 groszy.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 02.06.2017 21:24

max21 napisał(a):To są informacje odnośnie karty mastercard w banku Pekao sa. które otrzymałem: (...) W tych bankomatach może Pan wypłać gotówkę całkowicie za darmo tj. bez odsetek i bez prowizji, jedyne koszty to przewalutowanie transakcji.

Czyli dla Pekao 0 = 1 ??? Ależ logika, typowa "pod siebie" :lol:
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 03.06.2017 08:02

pablo2222 napisał(a):W getinbanku karta kredytowa bez prowizji przy płaceniu za granicą. Koszt to przewalutowanie. Chyba skorzystam z tej oferty.

Mam kartę kredytową w innym banku również bez prowizji za przewalutowanie. Jednak bank musi na nas zarobić. Odbywa się to w przypadku mojej karty w ten sposób - kwota z kuny przeliczana jest na euro po kursie organizacji mastercard ( wówczas wszystko ładnie wygląda ) następnie euro jest przeliczane na złotego po aktualnym kursie sprzedaży banku. I tutaj mamy cały zarobek banku tzn. przy obecnym kursie euro w okolicach 4,18 PLN bank sobie liczy po około 4,32 PLN. Czyli po wszystkim mimo braku prowizji licząc na szybko po kursach z wczoraj kuna wyjdzie około 0,587 złotego. Pozdrawiam.

P.S. Naprawdę dziwią mnie kursy kuny płacąc kartą w okolicach 0,56 złotego... :roll: :roll: :roll:
pawel496
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel496 » 03.06.2017 12:29

wystarczy mieć konto w USD, dla przykładu wczoraj kurs MC 1 HRK = 0.152133 USD, USD na walutomacie po ~3,715, co daje ~0,565 złotego za kunę :)
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 03.06.2017 20:29

Z euro jest tak samo przecież......
pawel496
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel496 » 03.06.2017 20:32

nie jest.
W przypadku MC w zależności od banku będziesz miał HRK -> USD -> EUR lub HRK -> USD -> PLN -> EUR
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 03.06.2017 20:36

porto napisał(a):Mam kartę kredytową w innym banku również bez prowizji za przewalutowanie. Jednak bank musi na nas zarobić. Odbywa się to w przypadku mojej karty w ten sposób - kwota z kuny przeliczana jest na euro po kursie organizacji mastercard ( wówczas wszystko ładnie wygląda ) następnie euro jest przeliczane na złotego po aktualnym kursie sprzedaży banku. I tutaj mamy cały zarobek banku tzn. przy obecnym kursie euro w okolicach 4,18 PLN bank sobie liczy po około 4,32 PLN. Czyli po wszystkim mimo braku prowizji licząc na szybko po kursach z wczoraj kuna wyjdzie około 0,587 złotego. Pozdrawiam.

P.S. Naprawdę dziwią mnie kursy kuny płacąc kartą w okolicach 0,56 złotego... :roll: :roll: :roll:

Szukam najtańszej. Getin też liczy sobie euro 4,31 pln. Tylko jak pisałem wcześniej Citibank przelicza euro w cenie 4,36 i do tego prowizja 5,8%. To dopiero złodziejstwo. Zapłacisz 700 euro za apartament kartą to kosztów poniesiesz 300 zł.
8O 8O
pawel496
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel496 » 03.06.2017 20:39

pablo2222 napisał(a):Szukam najtańszej.

konto USD w T-mobile UB.
gdzieś w tym temacie lub podobnym ktoś jeszcze wspominał o koncie w pekao w PLN.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 03.06.2017 20:57

pawel496 napisał(a):nie jest.
W przypadku MC w zależności od banku będziesz miał HRK -> USD -> EUR lub HRK -> USD -> PLN -> EUR

Mam walutowe w euro. Karta visa od kilku lat i kuna zawsze w granicach 56-58 groszy wychodziła.
Dodatkowo można wybrać euro z bankomatu na kwatery i po drodze w austrii i słowenii płacić bez żadnego przeliczania.
Nie twierdzę ze będzie taniej ale powinno być mniejwiecej tak samo a do tego euro bardziej się przydaje w europie...
pawel496
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel496 » 03.06.2017 21:02

paulr napisał(a):Mam walutowe w euro. Karta visa od kilku lat i kuna zawsze w granicach 56-58 groszy wychodziła.
Dodatkowo można wybrać euro z bankomatu na kwatery i po drodze w austrii i słowenii płacić bez żadnego przeliczania.
Nie twierdzę ze będzie taniej ale powinno być mniejwiecej tak samo a do tego euro bardziej się przydaje w europie...

Visa ma inne zasady niż MC, wszystko też zależy od banku i karty, ostatnio niestety banki do Visy dodają prowizję za przewalutowanie po 5% i więcej, ale byś musiał podać jaki bank i jakie konto/karta, żeby zobaczyć w TOiP i regulaminie
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 03.06.2017 21:35

porto napisał(a):
Mam kartę kredytową w innym banku również bez prowizji za przewalutowanie. Jednak bank musi na nas zarobić. Odbywa się to w przypadku mojej karty w ten sposób - kwota z kuny przeliczana jest na euro po kursie organizacji mastercard ( wówczas wszystko ładnie wygląda ) następnie euro jest przeliczane na złotego po aktualnym kursie sprzedaży banku. I tutaj mamy cały zarobek banku tzn. przy obecnym kursie euro w okolicach 4,18 PLN bank sobie liczy po około 4,32 PLN. Czyli po wszystkim mimo braku prowizji licząc na szybko po kursach z wczoraj kuna wyjdzie około 0,587 złotego. Pozdrawiam.

pierwszy z brzegu :kantor walutowy alior bez kosztów karta dolarowa mastercard kurs na dziś - po przeliczeniu kuna po 0,568 pln ...nic nadzwyczajnego i nie ma czemu dziwić ... :-)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 03.06.2017 22:43

piotrulex napisał(a):Kto na mnie zarobi jest dla mnie ważne. Ważniejsze jednak aby jak najmniej moim kosztem.

Racja !!!

Dlatego GOTÓWKA zawsze RULES !!! ;)

http://www.mjenjacnica-bozo.com.hr
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 04.06.2017 07:57

Kiedyś miałem kartę walutową w Alior. Ale było podwójne przewalutowanie. Teraz mi wystarcza zwyła karta bankowa i wypłacam kuny wprost z bankomatu lub płace karta w sklepie . Wychodzi ok. Ewentualnie można z sobą zabrać PLN i EUR i wymienić w lokalnym kantorze.
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 04.06.2017 09:26

SingSing74 napisał(a):
piotrulex napisał(a):Kto na mnie zarobi jest dla mnie ważne. Ważniejsze jednak aby jak najmniej moim kosztem.

Racja !!!

Dlatego GOTÓWKA zawsze RULES !!! ;)

http://www.mjenjacnica-bozo.com.hr

gotówka wychodzi bardzo podobnie lub ciut drożej niż karta ( przynajmniej w podanym kantorze ) ,a kartą wygodniej , wiec nie wiem gdzie to RULES :roll: co nie zmienia faktu że sam biorę większość kaski w euro plus karta. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone