Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 02.06.2017 13:06

piotrulex napisał(a):
Otwarcie konta jest darmowe, pewnie podobnie zamkniecie. Coś się.zmieni to się zlikwiduje i założy kolejne.

Zazwyczaj tak jest, ale warto dokładnie przeczytać warunki umowy bo:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Tak-ban ... 59342.html
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.06.2017 13:36

piotrulex napisał(a):Otwarcie konta jest darmowe, pewnie podobnie zamkniecie. Coś się.zmieni to się zlikwiduje i założy kolejne. To jest, to ma być konto dodatkowe, główne pozostaje bez zmian ale tam mało się dzieje

Jak widać Twoja wiedza nie jest ugruntowana, jak napisał kolega powyżej przytaczając link zamykanie nie jest tak proste jakby się wydawało.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.06.2017 13:45

bluesman napisał(a):
piotrulex napisał(a):Otwarcie konta jest darmowe, pewnie podobnie zamkniecie. Coś się.zmieni to się zlikwiduje i założy kolejne. To jest, to ma być konto dodatkowe, główne pozostaje bez zmian ale tam mało się dzieje

Jak widać Twoja wiedza nie jest ugruntowana, jak napisał kolega powyżej przytaczając link zamykanie nie jest tak proste jakby się wydawało.

Zależy od rodzaju konta/banku. Jeżeli chodzi o wspomniane konto walutowe w ING, to otwarcie i zamknięcie jest darmowe.
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 02.06.2017 13:48

bluesman napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Kolega, na którego się powołujesz przytoczył linki dotyczące głównie rachunków złotówkowych tzw. ROR-ów. Dyskutujemy raczej o rachunkach walutowych i kartach do nich.
Jeszcze przed chwilą sam przyznałeś, że masz średnie pojęcie o temacie a teraz wytykasz komuś, że ma słabą wiedzę o czymś, czego nawet nie próbujesz zrozumieć?
Tak trudno Ci odpuścić skoro Cię ten temat nie dotyczy?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.06.2017 14:05

bluesman napisał(a):

Oczywiście, że nie jest :)

Dziękuję, że zwróciłeś uwagę na coś o czym wszyscy tu chyba wiemy :)

Lubię wiedzieć więc zanim wybiorę to z pewnością się dowiem :)
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 02.06.2017 14:37

co do konto to kompletnie nie mam rozeznania,my mamy w pkosa eurokonto i w zeszłym roku kuna wychodziła nam przy płatnościach karta ok 0,57-0,58 zł, przy wypłacie z bankomatu ok 58-60 gr, konto jest dosyć drogie bo 10 zł place miesięcznie za prowadzenie, niby grattis assistance w domu i w drodze do 1500 ale chyba raz tylko korzystałem. Jestesmy z tym bankiem zwiazani z racji kredytu i jakos nie szukalismy innych rozwiazan ale raczej platnosci zle nam nie wychodzily, zero prowizji. Przelicznik stosuja mastercard
Krzysiek_nos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek_nos » 02.06.2017 17:17

Ja mam konto mobilne w pekao sa i prowadzenie jest za darmo z uwagi wpływów wypłaty na konto. Karta do konta darmowa (wymagane minimum 3lub5 transakcji bezgotówkowych w miesiącu). W tym roku postanowiliśmy pierwszy raz wybrać się do CHorwacji i będę płacił kartą złotówkową. Przy płatności kartą nie ma prowizji ani odsetek - przewalutowanie po kursie mastercard, gdzie kurs waluty jest bardzo zbliżony do kantorów internetowych. Wypłaty z bankomatów grupy Unicredit bank bez dodatkowych opłat. Wydaje mi się, że jest to najkorzystniejsze rozwiązanie bez kombinacji z kontami walutowymi, czy wymianą waluty przed wyjazdem.
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 02.06.2017 20:05

Krzysiek_nos napisał(a):Przy płatności kartą nie ma prowizji ani odsetek - przewalutowanie po kursie mastercard, gdzie kurs waluty jest bardzo zbliżony do kantorów internetowych. Wypłaty z bankomatów grupy Unicredit bank bez dodatkowych opłat. Wydaje mi się, że jest to najkorzystniejsze rozwiązanie bez kombinacji z kontami walutowymi, czy wymianą waluty przed wyjazdem

Wypłaty z bankomatów Unicredit to faktycznie argument przebijający oferty innych banków. Nie wiele banków to oferuje. Jednak co do samej płatności kartą to przyznaję, nie znam szczegółowo cennika Pekao ale jak sam piszesz "przewalutowanie po kursie mastercard" - czyli tak jak w innych bankach. To co master przeliczy na walutę Twojej karty i poda do PEKAO, że zapłaciłeś równowartość iluś tam EUR czy USD to Twój bank sprzeda Ci już po swoim kursie odpowiednią ilość waluty (nie wiem w czym masz rozliczaną). Tak czy siak będą dwa przewalutowania. Jesteś pewien, że brak prowizji dotyczy tak samo transakcji w kraju jak i za granicą? Nie udało mi się znaleźć cennika do mastercard debit żeby to zweryfikować dlatego pytam.
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 02.06.2017 20:19

amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 02.06.2017 20:24

Tomaszu prowizji nie ma żadnej w kwestii płatności kartą- przewalutowania. Mastercard przelicza na dolary a z konta ściąga złotówki. Kurs jest zazwyczaj lepszy niż w kantorach, jeszcze nie spotkałem się abym zamieniając euro czy złotówki w cro miał lepszy kurs niż przy płatności kartą. Oczywiście nie wszędzie da się płacić plastikiem ale tam gdzie można to my staramy sie go używać...Nie wiem jak będzie w tym roku, po 15 czerwca udam sie do mojego agenta w banku i dopytam czy coś sie zmieniło w związku z wycofaniem się unicredit...dziś w mastercard dolar stał w graniach 3,74 zł więc moim zdaniem cena nie jest zła...
Ostatnio edytowano 02.06.2017 20:31 przez amatus1, łącznie edytowano 1 raz
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 02.06.2017 20:31

amatus1 napisał(a):co do konto to kompletnie nie mam rozeznania,my mamy w pkosa eurokonto i w zeszłym roku kuna wychodziła nam przy płatnościach karta ok 0,57-0,58 zł, przy wypłacie z bankomatu ok 58-60 gr, konto jest dosyć drogie bo 10 zł place miesięcznie za prowadzenie, niby grattis assistance w domu i w drodze do 1500 ale chyba raz tylko korzystałem. Jestesmy z tym bankiem zwiazani z racji kredytu i jakos nie szukalismy innych rozwiazan ale raczej platnosci zle nam nie wychodzily, zero prowizji. Przelicznik stosuja mastercard

Z tym holowaniem w Ass to chyba kolego przesadziłeś ,bo nie ma tak jak napisałeś 1500 ( nie wiem czy zł czy km.)tylko jest naprawa na miejscu lub holowanie do najbliższej stacji obsługi do 800 zł .
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 02.06.2017 20:40

Tomy Lee napisał(a):Wypłaty z bankomatów Unicredit to faktycznie argument przebijający oferty innych banków. Nie wiele banków to oferuje. Jednak co do samej płatności kartą to przyznaję, nie znam szczegółowo cennika Pekao ale jak sam piszesz "przewalutowanie po kursie mastercard" - czyli tak jak w innych bankach. To co master przeliczy na walutę Twojej karty i poda do PEKAO, że zapłaciłeś równowartość iluś tam EUR czy USD to Twój bank sprzeda Ci już po swoim kursie odpowiednią ilość waluty (nie wiem w czym masz rozliczaną). Tak czy siak będą dwa przewalutowania. Jesteś pewien, że brak prowizji dotyczy tak samo transakcji w kraju jak i za granicą? Nie udało mi się znaleźć cennika do mastercard debit żeby to zweryfikować dlatego pytam.

To są informacje odnośnie karty mastercard w banku Pekao sa. które otrzymałem:

Transakcje bezgotówkowe (płatność kartą w sklepach, punktach handlowo-usługowych itd.) dokonywane przy użyciu karty płatniczej nie wiążą się z żadną opłatą prowizyjną.

Wypłata gotówki bez prowizji kartą płatniczą debetową jest możliwa we wszystkich bankomatach na terenie całej Europy należących do Grupy UniCredit.

Lista krajów, w których można wypłacać pieniądze bezpłatnie dostępna jest na stronie internetowej Banku: http://www.bankomatybezprowizji.pekao.c ... uropa.html

Na terenie Chorwacji znajduje się Bank - Zagrebacka Banka, z którego bankomatów może Pan wypłacać gotówkę bez prowizji.

W tych bankomatach może Pan wypłać gotówkę całkowicie za darmo tj. bez odsetek i bez prowizji, jedyne koszty to przewalutowanie transakcji.

Natomiast opłata za wypłatę gotówki przy użyciu karty płatniczej debetowej dokonaną poza bankomatami wymienionymi powyżej (czyli np. w bankomatach innych banków) - uzależniona jest od rodzaju posiadanego eurokonta i karty do niego wydanej.
Taryfa prowizji i opłat dostępna jest pod następującym adresem: http://www.pekao.com.pl/indywidualni/taryfa2015

Transakcje dokonane w walutach obcych, kartą debetową wydaną do rachunku prowadzonego w złotych są przeliczane w dniu dokonania transakcji z waluty, w jakiej transakcja została dokonana na dolary amerykańskie (USD), a następnie na złote, według kursów obowiązujących odpowiednio w systemie MasterCard dla kart Maestro i MasterCard lub w systemie VISA dla kart VISA.

Informacje o kursach walutowych stosowanych przez systemy płatnicze VISA i MasterCard udostępniane są na stronach internetowych tych systemów (http://www.VISA.com; http://www.MasterCard.com) w postaci kalkulatorów umożliwiających przeliczenie kwoty w walucie transakcji na dolary amerykańskie.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 02.06.2017 20:57

Nie napisałem Zbigniewie, ze chodzi mi o holowanie, dokładnie przeczytaj mój post...w drodze ass jest do 1600 zł w zależności czego dotyczy tzn. samochodu zastępczego, noclegu, holowania...odnośnie holowania tj. tak jak napisałeś tzn 800 zł-warunki w poniższym linku- https://www.pekao.com.pl/binsource/f/81 ... hodowy.pdf.
Tak jak pisałem raz korzystałem z opcji pomoc w domu i bylem pozytywnie zaskoczony szybkością naprawy i podejściem do klienta. Niestety zazwyczaj zapominałem przy awarii, że cos takiego posiadam.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 02.06.2017 21:04

W getinbanku karta kredytowa bez prowizji przy płaceniu za granicą. Koszt to przewalutowanie. Chyba skorzystam z tej oferty.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 02.06.2017 21:12

amatus1 napisał(a):Nie napisałem Zbigniewie, ze chodzi mi o holowanie, dokładnie przeczytaj mój post...w drodze ass jest do 1600 zł w zależności czego dotyczy tzn. samochodu zastępczego, noclegu, holowania...odnośnie holowania tj. tak jak napisałeś tzn 800 zł-warunki w poniższym linku- https://www.pekao.com.pl/binsource/f/81 ... hodowy.pdf.
Tak jak pisałem raz korzystałem z opcji pomoc w domu i bylem pozytywnie zaskoczony szybkością naprawy i podejściem do klienta. Niestety zazwyczaj zapominałem przy awarii, że cos takiego posiadam.

Sorki ale nie bardzo wiem skąd to jest ass do 1600 zł.
Wydaje mi się że w zależności od konta i zdarzenia są określone kwoty i tak jak napisałem holowanie do 800 zł. itd
Mam to Ass od paru dni więc może coś się mylę :)
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone