Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 01.06.2017 13:44

Idąc Twoją logiką - po co to czytasz i kpisz skoro sam jak piszesz na urlop nie jedziesz i nie skorzystasz? A jak ubezpieczysz gdzieś auto to po roku ślepo odnawiasz czy sprawdzasz w jakiejś innej firmie czy nie znajdziesz taniej?
MlodyLeo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MlodyLeo » 01.06.2017 14:04

bluesman napisał(a):Współczuję stresu wszystkim idealnie wyliczonym gościom :) jak chcę jadę do Cro i tyle, nie zastanawim się 100pln czy 200 pln więcej :) Liczy się przyjemność :) Płacę kartą oczywiście :)

Zgadzam się z Tobą kolego w 100%. Przegladam ten wątek od pewnego czasu i nie wierzę ile zachodu robią sobie ludzie dla oszczędzania 100 czy 200zl. W zeszłym roku w okresie kiedy byłem w Cro, kuna według NBP kosztowała 0,58zl, mój bank przy płaceniu kartą i wypłacie z bankomatu liczył mi kune po 0.61zl czyli 3 grosze więcej, więc na każde 1000kun "przeplacalem" 30zł. Zakladając że wydałem 4000kun bank "zarobił" na mnie 120zł . Wiem zaraz padną stwierdzenia że wolicie te 120zl wydać na piwerko czy obiad. A ja się pytam ile wydaliscie kasy na paliwo jeżdżąc od banku do banku zapoznając sie z ofertą czy zakładając kolejne konta. Ile godzin spedzilscie przed komputerem szukając "najlepszej" oferty. Ja wolę ten czas spędzić na zabawie z dzieckiem, ale każdy ma inne priorytety.
Pozdrawiam tych liczących i tych nie liczących każdego wydanego grosza, wracam do syna do piaskownicy, a Tym szukajacym "najlepszej" oferty życzę powodzenia.
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 01.06.2017 14:24

Nie wiem na jakim długim urlopie za 4000 kun byłeś ale w takim razie powinniśmy się od Ciebie uczyć oszczędności. Przejazd nocleg i wypoczynek z rodziną za jakieś 2 300 zł to na prawdę wyczyn, którego wiele osób Ci pozazdrości.
A co do kosztów pozyskania wiedzy o ofertach podpowiem, że w dobie internetu wystarczy kilka razy kliknąć bez wychodzenia z domu żeby zasięgnąć wiedzy co już we wcześniejszych postach kolega tłumaczył. Koszt = 0 zł.

Myślę, że wszystko co istotne zostało już wyjaśnione i nie ma sensu spierać się o wyższości takich a nie innych świąt. Sceptycy zrobią co chcą.
Kto chce korzysta.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.06.2017 14:25

Tomy Lee napisał(a):Idąc Twoją logiką - po co to czytasz i kpisz skoro sam jak piszesz na urlop nie jedziesz i nie skorzystasz? A jak ubezpieczysz gdzieś auto to po roku ślepo odnawiasz czy sprawdzasz w jakiejś innej firmie czy nie znajdziesz taniej?

By jechać do Cro nie trzeba miec urlopu :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2017 14:35

bluesman napisał(a):
bigredone napisał(a):
bluesman napisał(a):
Tomy Lee napisał(a):Ten wątek nie jest dla zestresowanych a dla tych co nie lubią być naciągani przez banki i wolą zamiast prowizji zapłaconej bangsterom coś zjeść, wypić lub przeżyć (z naciskiem na wypić :lol: ). Poza tym obawiam się, że przy takiej beztrosce jakbyś policzył to nie chodzi o to czy wyjdzie Ci za cały wyjazd 100 zł więcej bo różnica jest większa. Policz przeciętną prowizję + niezbyt korzystny kurs bankowy i na wyjeździe za powiedzmy 5000 zł miałbyś za darmo przejazd w dwie strony autostradą w cro. Mało? Cóż. ... kto bogatemu zabroni.

Rozbawiłeś mnie :) Ile czasu dziennie Ci zajmuje taka analiza ? Beztroska ? oczywiście, na tym polega urlop :) Ale ja go nie mam więc nie wiem co to jest :)

Ależ dlaczego ktokolwiek miałby o tym myśleć codziennie ?

aha czyli konto/karty zmienia się raz na 50 lat ? Sorry, Znaczy ino przed wyjazdem raz w roku ?
:mrgreen:

Nie. Konta bankowe zmieniam codziennie...
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 01.06.2017 14:42

Tomy Lee napisał(a):Nie wiem na jakim długim urlopie za 4000 kun byłeś ale w takim razie powinniśmy się od Ciebie uczyć oszczędności. Przejazd nocleg i wypoczynek z rodziną za jakieś 2 300 zł to na prawdę wyczyn, którego wiele osób Ci pozazdrości.
A co do kosztów pozyskania wiedzy o ofertach podpowiem, że w dobie internetu wystarczy kilka razy kliknąć bez wychodzenia z domu żeby zasięgnąć wiedzy co już we wcześniejszych postach kolega tłumaczył. Koszt = 0 zł.

Myślę, że wszystko co istotne zostało już wyjaśnione i nie ma sensu spierać się o wyższości takich a nie innych świąt. Sceptycy zrobią co chcą.
Kto chce korzysta.

Nie wiem dlaczego ironizujesz z kolegi? Przecież nie napisał, że zapłacił za paliwo z tych kun, lokum tez nie wspomniał. Tankując w Polsce chyba nie płacił kunami..:)?Nam spokojnie 2300 zł wystarcza na wydatki w cro na ok. 2 tygodnie...paliwo kupujemy w Polsce i po drodze płacąc kartą, apartament płacimy w euro, które przywozimy z kraju, zakupy w sklepach w zależność kartą i gotówka, podobnie w restauracjach...Tomasz mniej emocji:)
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 01.06.2017 15:44

amatus1 napisał(a):
Tomy Lee napisał(a):Nie wiem na jakim długim urlopie za 4000 kun byłeś ale w takim razie powinniśmy się od Ciebie uczyć oszczędności. Przejazd nocleg i wypoczynek z rodziną za jakieś 2 300 zł to na prawdę wyczyn, którego wiele osób Ci pozazdrości.

Kto chce korzysta.

Nie wiem dlaczego ironizujesz z kolegi? Przecież nie napisał, że zapłacił za paliwo z tych kun, lokum tez nie wspomniał. Tankując w Polsce chyba nie płacił kunami..:)?Nam spokojnie 2300 zł wystarcza na wydatki w cro na ok. 2 tygodnie...paliwo kupujemy w Polsce i po drodze płacąc kartą, apartament płacimy w euro, które przywozimy z kraju, zakupy w sklepach w zależność kartą i gotówka, podobnie w restauracjach...Tomasz mniej emocji:)

Adin, dwa. tri...jestem spokojny :o . Myślałem, że forum jest od tego, żeby wymieniać się pomysłami, doświadczeniami i dzielić się własnymi przemyśleniami. Jak ktoś o coś pyta a inni mu doradzają, to należy założyć, że w jednym miejscu i czasie zebrali się potencjalnie zainteresowani tematem. Nikt nikogo nie zmusza np. do jazdy na Ptuj a wątek ma już parę lat i jest stale "na tapecie". Maruderzy też mogliby powiedzieć po co - skoro można jechać prosto zamiast tłuc się po wiosce? Jeszcze inny zaśmieje się i powie "samochodem? prawie dwa dni? przecież jest samolot". Tak samo z płatnościami - każdy robi co uważa. Nie rozumiem dlatego komentarzy osób niezainteresowanych a podważających pewien stan rzeczy. Kogoś stać na to, żeby nie zastanawiać się nad tym czy wyda 100 czy 200 złotych więcej a inny woli zostać np. dzień dłużej za zaoszczędzone bez żadnego wysiłku grosiki. A jeśli chodzi o ironię to bardziej doszukiwałbym się jej właśnie po stronie osób niezainteresowanych, które śmieszy ta dyskusja. Ot wszystko co w tym temacie chciałbym powiedzieć. Urażonych przepraszam a wszystkim użytkownikom forum życzę udanego wypoczynku spędzonego na swój własny sposób. :papa:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.06.2017 18:12

bluesman napisał(a):Współczuję stresu wszystkim idealnie wyliczonym gościom :) jak chcę jadę do Cro i tyle, nie zastanawim się 100pln czy 200 pln więcej :) Liczy się przyjemność :) Płacę kartą oczywiście :)

Ależ kolego, jaki stres

Ja też jadę do cro bo chce i oczywiście z wygody place karta

Tyle że już w tej chwili widzę że wydając nawet 5 tysięcy PLN to w o danym banku będę w plecy 250zł na prowizji i drożdżowym kursie euro podczas przeliczania

Skoro nic nowe konto mnie nie kosztuje a pozwoli w 2 tygodnie zaoszczędzić 2,5 stówy to żal nie skorzystać :)

Oszczędzanie nie jest obowiązkiem ale miło jak trochę kasy zostanie w portfelu i to bez wysiłku :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.06.2017 18:25

bluesman napisał(a):
aha czyli konto/karty zmienia się raz na 50 lat ? Sorry, Znaczy ino przed wyjazdem raz w roku ?
:mrgreen:

Szczerze?

Ja faktycznie mam w planie przed każdymi, letnimi wakacjami orientować się w ofertach i wybierać nowe konto

Przez ostatni rok na promocjach bankowych dostaliśmy całkiem nieodpłatnie 2 tablety i 2 smartfony. Wartość sklepowa w sumie niecałe 2 tysie

Tu nic nie dostanę lecz mogę z 2-3 stówy zaoszczędzić. Mój bank ma prowizję 2,5% a wiele nie ma. Różnica w kursie euro na dzień wczorajszy to 10 groszy oczywiście na niekorzyść mojego. Skoro do banku iść nie muszę, wszystko wypełnienie w necie a do domu przyjedzie kurier z umową i karta to dlaczego konta nie założyć?

To takie proste :)
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 02.06.2017 08:21

piotrulex napisał(a):Skoro do banku iść nie muszę, wszystko wypełnienie w necie a do domu przyjedzie kurier z umową i karta to dlaczego konta nie założyć?

Możesz podać nazwę banku?
Właśnie przeanalizowałem głębiej opłaty mojej "darmowej" karty citibanku. Jak już pisałem wcześniej pobierają 5,8% prowizji za płatność w innej walucie niż PLN. Złodziejstwo. To jeszcze nie koniec. Dzisiejsza cena euro do przewalutowania? 4,36 PLN Razem daje to około 10%. Ten telefon co dawali do karty po jednym wyjeździe na wczasy szybko by im się zwrócił.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2017 08:25

pablo2222 napisał(a):
piotrulex napisał(a):Skoro do banku iść nie muszę, wszystko wypełnienie w necie a do domu przyjedzie kurier z umową i karta to dlaczego konta nie założyć?

Właśnie przeanalizowałem głębiej opłaty mojej "darmowej" karty citibanku. Jak już pisałem wcześniej pobierają 5,8% prowizji za płatność w innej walucie niż PLN. Złodziejstwo. To jeszcze nie koniec. Dzisiejsza cena euro do przewalutowania? 4,36 PLN Razem daje to około 10%. Ten telefon co dawali do karty po jednym wyjeździe na wczasy szybko by im się zwrócił.

Zobacz na t-mobile bankowe. Tylko poczytaj dobrze warunki, bo nie jestem na bieżąco od roku. Konto w zł internetowo/kuriersko, a następne usługi /walutowe np./ już tylko klikamy na stronie.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.06.2017 08:39

pablo2222 napisał(a):

Wcześniej pisali o PKO Inteligo i o tym piszę. Znajdę coś jeszcze, porównam i wybiorę tańszą złotówkową

Jak piszesz o darmowym telefonie i Citibanku to pewnie o kredytowej. Miałem takie 3 karty na 3 prezenty ale chyba każdy dobrze wie, ze kredytowa nie jest do płatności za granicą :)
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 02.06.2017 08:44

piotrulex napisał(a):Wcześniej pisali o PKO Inteligo i o tym piszę. Znajdę coś jeszcze, porównam i wybiorę tańszą złotówkową

Jak piszesz o darmowym telefonie i Citibanku to pewnie o kredytowej. Miałem takie 3 karty na 3 prezenty ale chyba każdy dobrze wie, ze kredytowa nie jest do płatności za granicą :)

W PKOBP gdzie mam konto jest prowizja chyba około 3% i kurs euro 4,29 PLN. Wygląda lepiej względem citi.
W tym roku dostałem informację z chorwackiego biura turystycznego, że zapłata za apartament na miejscu musi być dokonana w kunach lub kartą kredytową. Takie są przepisy. Po zapłaceniu zaliczki pozostaje mi jeszcze jakieś 450 EURO. Kurs walut mogę sobie śledzić na stronie banku. Kurde nie podali ile kun mam dopłacić. Jeżeli przepisy zobowiązują do płacenia w kunach to cena apartamentu również powinna być podawana w kunach. Jaki przelicznik zastosują w chwili przyjazdu?
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Ostatnio edytowano 02.06.2017 08:53 przez pablo2222, łącznie edytowano 1 raz
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.06.2017 08:48

pablo2222 napisał(a):
piotrulex napisał(a):Wcześniej pisali o PKO Inteligo i o tym piszę. Znajdę coś jeszcze, porównam i wybiorę tańszą złotówkową

W PKOBP gdzie mam konto jest prowizja chyba około 3% i kurs euro 4,29 PLN. Wygląda lepiej względem citi.

2 dni temu mówili że 2,5% :)

Kurs sprzedaży E był lepszy o 10 groszy niż w moim BOŚ

Względem kredytowej chyba wszystko będzie lepsze :)
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 02.06.2017 08:55

W PKOBP te zasady są identyczne w przypadku płacenia debetową i kredytową.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone