Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płaćcie tylko kartą Maestro lub Visa. KAUFLAND W ZADARZE!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nick102
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nick102 » 25.07.2004 08:26

Właśnie wróciłem z Razanaca koło Zadaru. Na stacjach benzynowych płaciłem kartą a także w Kauflandzie w Zadarze - tanio i przelicznik ekstra 1 kuna wychodzi ok. 0,62 zł. W wielu marketach w Chorwacji płaci się kartą MAESTRO!! Visa nie przyjmują. Mam na szczęście te i te. Maestro w PKO S.A. się opłaca super. A co do Kauflandu to warto kupić piwo razem ze skrzynką w butelkach KARLOVACKO -0,5 3,98kuny tj 2,47 zł kaucję za butelki i skrzynkę zwracamy w specjalnym automacie w Kauflandzie i do stajemy zwrot kasy. W puszce to samo piwko kosztuje 6,19 kuny czyli 3,83 zł Za 30 zł niezła whisky Rangers 0,75. Mleko- 1,85 zł, chleb francuz 2,35 zł, Coca-Cola 2 l - 6,60 zł.Poydrawiam Was.
rhemek&justi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rhemek&justi » 25.07.2004 08:58

Dziwne . Zwykle jest odwrotnie. To znaczy akceptuja tam wszedzie visy, a z innymi kartami jest problem. Moze miales pecha.
Michał 'mike'
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał 'mike' » 25.07.2004 09:21

jasny gwint , sam nie wiem jak to juz z tymi kartami visa
niektórzy pisza ze jakieś 'wypukłe' co to znaczy , nic nie rozumiem
chyba lepiej jak wypłace z kart i wezme 'żywą' gotówkę
ale 2000 euro trzymać przy sobie ? tym bardziej że
sie jest lekko ubranym ? juz nie wiem co robic
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 25.07.2004 09:26

ja zawsze mam gotówkę a karty w rezerwie.
Pozdrawiam
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 25.07.2004 11:53

A ja odwrotnie.
Miejscową kasę wyciągam ze ścian lub płacę wszędzie gdzie się da - kartami.
Gotówka - euro - jest na różne, nieprzewidziane wypadki .
Jak dotychczas - karta VISA Electron - zawsze "chodziła".
W zapasie miałam MasterCard - ale nigdy nie musiałam z niej korzystać. Zresztą - wolę, jak mi kasa z konta spada na bieżąco - a nie, jak w przypadku kart kredytowych - 7 dnia miesiąca.
Wypukłą była VISA Classic: numer i chyba nazwisko i imię lekko "wystawały" ponad powierzchnię karty. Służyła w tych sklepach, gdzie karty sczytywano za pomocą "przeciąganej ręcznie machinki". W takich przypadkach gładkie karty nie zdawały egzaminu.
Teraz niemal wszędzie maja juz "elektroniczne machinki" i ... nie ma problema :) !
Ania123
Globtroter
Re: Płaćcie tylko kartą Maestro lub Visa. KAUFLAND W ZADARZE

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania123 » 25.07.2004 11:54

nick102 napisał(a):Właśnie wróciłem z Razanaca koło Zadaru. Na stacjach benzynowych płaciłem kartą a także w Kauflandzie w Zadarze - tanio i przelicznik ekstra 1 kuna wychodzi ok. 0,62 zł. W wielu marketach w Chorwacji płaci się kartą MAESTRO!! Visa nie przyjmują. Mam na szczęście te i te. Maestro w PKO S.A. się opłaca super. A co do Kauflandu to warto kupić piwo razem ze skrzynką w butelkach KARLOVACKO -0,5 3,98kuny tj 2,47 zł kaucję za butelki i skrzynkę zwracamy w specjalnym automacie w Kauflandzie i do stajemy zwrot kasy. W puszce to samo piwko kosztuje 6,19 kuny czyli 3,83 zł Za 30 zł niezła whisky Rangers 0,75. Mleko- 1,85 zł, chleb francuz 2,35 zł, Coca-Cola 2 l - 6,60 zł.Poydrawiam Was.

Super, pocieszyłęś mnie bo mam właśnie MAESTRO i wybieram się w okolice Zadaru. A jak było z tą kartą po drodze? Można było płacić za autostrady?
nick102
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nick102 » 25.07.2004 12:55

Ania na autostrady weź gotówkę. Można płacić też w euro. Albo na granicy zamień euro na kuny i już.
Ania123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania123 » 25.07.2004 13:49

Dzięki bardzo za informację
Michał 'mike'
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał 'mike' » 25.07.2004 15:22

To ja w takim razie zaryzykuje i w gotówce zabiore połowe
czyli na ok. 7 dni , resztę na kartach - gorzej jak ich nie
zaakceptują , oczywiście euro tylko w konieczności
a tak to karta , tajk poza tym to gdzie nie da sie płacic karta ?
zeby rozgraniczyć wydatki niędzy gotówkę a kartę
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 25.07.2004 17:20

Kartą nie można płacić na autostradach. Małe kempy przydomowe nie mają z reguły terminali do kart. Także za kwatery zapłacisz gotówką. W małych sklepach też mogą kart nie przyjmować. Oczywiście na targu równiez. Prywatne stacje benzynowe też mogą kart nie akceptować. Ale bankomaty sa już prawie w każdej mieścinie.
Karty wypukłe (kredytowe) i płaskie sa praktycznie tak samo popularne.
W Słoweni do niedwna było praktycznie tylko maestro, a w Hr Visa
teraz i tu i tu jest jedna i druga karta obsługiwana.
W co do wymiany pieniędzy to rób ją tylko w banku. W kantorach agencjach tur. czy na poczcie jest to mniej opłacalne
nick102
Podróżnik
Karty Kredytowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) nick102 » 26.07.2004 13:34

W bankach akurat wymiana walut była mało opłacalna, mozna trafić na dobry kurs w jakiejś knajpce, lub w kantorze. Na stacjach benzynowych wszędzie można płacić kartą. A co do Maestro czy Visa to w Zadarze w KAUFLANDZIE tylko Maestro (tani sklep-polecam) i w Bili też Maestro. 2 lata temu nie miałem Maestro i na szczęście w Bili miałem trochę gotówki. Gotówka owszem na zapłatę za noclegii jakieś zwykłe zakupy. Ale żadne targowiska się nie opłacają jest duzo drozej na straganach jakichkolwiek niż w marketach i to sporo. ziemniaki można np: tak kupić po 2 zł z kg lub nawet prawie po 5 zł na straganie. Niestety. RADZĘ TYLKO ZAKUPY W MARKETACH. PIWO w skrzynce z butelkami, które sie oddaje później wychodzi po 2,5 zł!!! KARLOVACKO.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 26.07.2004 13:38

a to ja napisał(a):A ja odwrotnie.
Miejscową kasę wyciągam ze ścian lub płacę wszędzie gdzie się da - kartami.
Gotówka - euro - jest na różne, nieprzewidziane wypadki .
Jak dotychczas - karta VISA Electron - zawsze "chodziła".
W zapasie miałam MasterCard - ale nigdy nie musiałam z niej korzystać. Zresztą - wolę, jak mi kasa z konta spada na bieżąco - a nie, jak w przypadku kart kredytowych - 7 dnia miesiąca.
Wypukłą była VISA Classic: numer i chyba nazwisko i imię lekko "wystawały" ponad powierzchnię karty. Służyła w tych sklepach, gdzie karty sczytywano za pomocą "przeciąganej ręcznie machinki". W takich przypadkach gładkie karty nie zdawały egzaminu.
Teraz niemal wszędzie maja juz "elektroniczne machinki" i ... nie ma problema :) !

Ja dokladnie tak ja Ty :D
Od siebie dodam ze na wielu tradycyjnych stacja benzynowych trzeba miec te wypukle.

Piotr
To///ek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) To///ek » 26.07.2004 14:23

Michał 'mike' napisał(a):niektórzy pisza ze jakieś 'wypukłe' co to znaczy

'Wypukle' sa to karty kredytowe. Czesto nie trzebapotwierdzac PINem tylko wystarcza sam podpis. Te zwykle sa kartami elektronicznymi tylko do uzytku elektronicznego ale nie sa kredytowymi, tzn. musisz miec kase na koncie, zeby z niej skorzystac.
Mniejszy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniejszy » 26.07.2004 14:38

Michał 'mike' napisał(a):jasny gwint , sam nie wiem jak to juz z tymi kartami visa
niektórzy pisza ze jakieś 'wypukłe' co to znaczy , nic nie rozumiem

:D Przejedź palcem po awersie. Jeżeli cyfry wystają ponad powierzchnie karty - jest wypukła. Jeżeli nie - to płaska - czyli electron. I tyle :D
Michał
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 26.07.2004 14:52

W Europie zawsze były bardziej popularne EC/MC. Do tego bardziej opłacalny jest sposób przeliczania walut. Tak więc w Chorwacji Visa jest gorszą kartą. Wypłata pieniędzy z bankomatu jest wygodna ale droższa ( prowizja dla Banku w Polsce). W sklepie lepiej mieć wypukłą bo wtedy nie zawsze autoryzuje transakcje co czasami ze względów technicznych się nie udaje.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone