nick102 napisał(a):Właśnie wróciłem z Razanaca koło Zadaru. Na stacjach benzynowych płaciłem kartą a także w Kauflandzie w Zadarze - tanio i przelicznik ekstra 1 kuna wychodzi ok. 0,62 zł. W wielu marketach w Chorwacji płaci się kartą MAESTRO!! Visa nie przyjmują. Mam na szczęście te i te. Maestro w PKO S.A. się opłaca super. A co do Kauflandu to warto kupić piwo razem ze skrzynką w butelkach KARLOVACKO -0,5 3,98kuny tj 2,47 zł kaucję za butelki i skrzynkę zwracamy w specjalnym automacie w Kauflandzie i do stajemy zwrot kasy. W puszce to samo piwko kosztuje 6,19 kuny czyli 3,83 zł Za 30 zł niezła whisky Rangers 0,75. Mleko- 1,85 zł, chleb francuz 2,35 zł, Coca-Cola 2 l - 6,60 zł.Poydrawiam Was.
a to ja napisał(a):A ja odwrotnie.
Miejscową kasę wyciągam ze ścian lub płacę wszędzie gdzie się da - kartami.
Gotówka - euro - jest na różne, nieprzewidziane wypadki .
Jak dotychczas - karta VISA Electron - zawsze "chodziła".
W zapasie miałam MasterCard - ale nigdy nie musiałam z niej korzystać. Zresztą - wolę, jak mi kasa z konta spada na bieżąco - a nie, jak w przypadku kart kredytowych - 7 dnia miesiąca.
Wypukłą była VISA Classic: numer i chyba nazwisko i imię lekko "wystawały" ponad powierzchnię karty. Służyła w tych sklepach, gdzie karty sczytywano za pomocą "przeciąganej ręcznie machinki". W takich przypadkach gładkie karty nie zdawały egzaminu.
Teraz niemal wszędzie maja juz "elektroniczne machinki" i ... nie ma problema !
Michał 'mike' napisał(a):niektórzy pisza ze jakieś 'wypukłe' co to znaczy
Michał 'mike' napisał(a):jasny gwint , sam nie wiem jak to juz z tymi kartami visa
niektórzy pisza ze jakieś 'wypukłe' co to znaczy , nic nie rozumiem
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne