Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.12.2008 12:14

antonja napisał(a):Czy ktoś podróżował do Chorwacji przez Bośnię i Hercegowinę?
Jak wyglądają drogi i jaki jest czas przejazdu?

Podróżowałem jak wiele osób stąd.
To zależy...co Cię interesuje?
Poczytaj relacje.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 08.12.2008 12:17

Bardzo wiele osób podróżowało przez BiH, np ja kilkakrotnie :D
Poszukaj trochę na forum, z pewnością znajdziesz wiele wątków na ten temat :roll:

Drogi główne są w bardzo dobrym stanie. Prowadzą przez góry, są kręte i często zablokowane przez tiry, zatem przejazd do najszybszych nie należy. Zależy którą drogę wybierzesz no i w jakiej porze dnia, tygodnia czy też roku :roll: będziesz jechał. Trzeba się liczyć ze średnią około 50 km/h
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 08.12.2008 15:48

Zależy od drogi, czasem jest tłoczno czasem nie, zapewne jest szybciej niż Chorwacką autostradą ale w szczycie sezonu kiedy są na niej wielogodzinne korki, Trasy przez BIH bywają atrakcyjne widokowo poza tym nie jest tam drogo tak że można sobie fundnąć spanko, kolacyjkę i obiadek, odległość w km też nie jest większa tak że jeżeli Bośnię mam po drodze to ją obowiązkowo zaliczam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.12.2008 17:21

Kłania się po raz kolejny FAQ a w nim "spis treści FAQ" w którym jest jak byk: Trasa przez BiH
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 08.12.2008 17:39

Dodam tylko, odnośnie tematu, że w BIH autostrady (lub też autostrada, bo może jest jedna-jedyna) są bezpłatne a znajduje się przed Sarajevem, całe 20km ale jeszcze 5km budowali więc może jest 25km.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.12.2008 07:57

joajer napisał(a):Dodam tylko, odnośnie tematu, że w BIH autostrady (lub też autostrada, bo może jest jedna-jedyna) są bezpłatne a znajduje się przed Sarajevem, całe 20km ale jeszcze 5km budowali więc może jest 25km.

8O
A ja płaciłem chyba 2 orjo
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.12.2008 08:09

Ten jedyny w Bośni fragment autostrady przed Sarajevem od bodajże czerwca tego roku jest płatny :!: Bramki są tuż za węzłem na którym odbija droga na Olovo, Tuzlę. Cały czas trwają roboty w kierunku do Sarajeva więc są tam utrudnienia przejazdu.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 09.12.2008 16:27

A to ciekawostka, jak szybko się wszystko zmienia, odpowiesz na pytanie i okazuje się że nieaktualne a nie tak dawno się tamtędy jechało.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.12.2008 08:39

Janusz Bajcer napisał(a):Kłania się po raz kolejny FAQ a w nim "spis treści FAQ" w którym jest jak byk: Trasa przez BiH

Tu też jest wątek o trasie przez BiH.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.12.2008 11:14

Słowacja 2009.
Tygodniowa opłata 4.9 Euro lub 150 SKK.
,,Ceny opłat w przyszłym roku będą w porównaniu do roku 2008 w większości przypadków niższe, w związku z czym, kierowcy jeżdżący po słowackich drogach zapłacą w roku 2009 za winiety mniej.
Jednocześnie informuję, że w 10.11.2008 otwarty został nowy 9,5 km odcinek drogi łączącej regiony Kysuce i Orawa /Nowa Bystrzyca - Orawska Leśna/. Droga wyraźnie skróci dojazd /aż o 108 km/ dla turystów, którzy planują wyjazd do tych regionów od strony Śląska czy Małopolski. To jeden z najładniejszych odcinków drogowych na Słowacji położony na wysokości około 1000 m n.p.m. Na trasie zbudowanych zostało 11 mostów o łącznej długości 1139 m. Koszt inwestycji wyniósł około 73 mln EURO.
Mikołajkowym prezentem od Słowackiej Generalnej Dyrekcji Autostrad dla zmotoryzowanych było otwarcie w dniu 06.12.2008 kolejnego podtatrzańskiego odcinka autostrady D1 Mengusovce - Janowce o długości około 18 km /obwodnica autostradowa Popradu/ .''
Miesięczna opłata w 2009 to 9.9 Euro.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 08.01.2009 20:00

W Słowacji i Czechach nie było w 2007 i 2008 (wcześniej pewnie też) opłat za autostrady. Dotyczyło to motocykli dwukołowych. Jako że jeżdziłem tamtędy to bardzo wiele się naszukałem tego przepisu (pisałem nawet w sprawie oplat do ambasad) już nie pamiętam gdzie znalazłem info, bo wszędzie było napisane o autach do 3,5t a o motocyklach - zero. Ciekawy jestem czy na nowy 2009 rok coś się zmieniło? Ma ktoś namiar na stronkę, najlepiej polską ale niekoniecznie, gdzie coś by było napisane na ww temat?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2009 20:28

joajer napisał(a):....Ciekawy jestem czy na nowy 2009 rok coś się zmieniło? ....

Nic się nie zmieniło.
Nadal są 3 kategorie winiet:
dla pojazdów
- do 3,5 t
- od 3,5 t do 12 t
- ponad 12 t
motory sa za free.
Linków nie chce mi się szukać.
Aktualne ceny i info są w FAQ-u
Brodaty48
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brodaty48 » 20.01.2009 19:34

Witam, w 2008 jechałem do CRO z Austrii przez Słowenię ale nie chciałem dać się nabierać i jechałem obok autostrady. Jechało się całkiem normalnie i chyba niewiele czasowo straciłem. Spowrotem wracaliśmy przez Węgry i Słowację. Jechaliśmy autostradami. Opłaty jak w cennikach a jazda bardzo spokojna, trochę nudna ale bez tłoku i korków. Polecam! Z tego co widziałem na stronie naszej ambasady w Słowenii i na stronach Cestiny w tym roku nic się nie zmieni w opłatach za autostradę. Znowu chyba trzeba będzie jechać obok autostrady (chyba, że znowu coś wymyślą aby nas oskubać). Ceny za winietki przez Czechy i Austrię też raczej nie skoczyły drastycznie (nie pamiętam starych). Jeszcze nie wiem którą trasę wybiorę. Nudną i spokojną czy ciekawą ale zatłoczoną i z korkami.
Swoją drogą, ciekawe jak się kryzys odbije na naszych kieszeniach w CRO.
jason
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jason » 21.01.2009 13:52

Oto linki na drogi słowackie z zaznaczeniem dróg płatnych, tuneli, mostów itp.http://www.ndsas.sk/ oraz http://www.highways.sk/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2009 19:22

jason napisał(a):Oto linki na drogi słowackie z zaznaczeniem dróg płatnych, tuneli, mostów itp.http://www.ndsas.sk/ oraz http://www.highways.sk/

tu: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828 też masz coś na ten temat :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady. - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone