zebronek napisał(a): Przejeżdżałem przez Węgry i wykupiłem sobie wnietę na 4 dni 1550 forintów (7euro). Kupiłem ją na stacji benzynowej dostałem ją w formie wydruku z terminalu bez żadnych naklejek czy hologramów. Jest jednak na niej napisane że trzeba ten papierek trzymać jakby co przez rok o daty końca ważności winiety w celu kontroli. O ile nie przypuszczam żeby fatygowali się do mnie (nawet listownie) żeby to zweryfikować o tyle jeśli będziemy jechać autostradą bez winiety a potem powyżej roku później będziemy znów przyjeżdżać przez ten kraj i nas złapie patrol to możemy powiedzieć że sory gregory rok minął. pocałujta mnie w tylni zderzak.
fider napisał(a): Prosiłbym uprzejmą osobę by napisała na jakie miejscowości ma się kierować po przekroczeniu granicy w Zwardoniu.
fider napisał(a): Jeśli będę jechał przez Węgry i Słowację to ile potrzebuję tych kamizelek odblaskowych.
fider napisał(a): Czy paliwo w karnistrach blaszanych można??
fider napisał(a): Jak to jest z paszportem. Czy na trasie będą one potrzebne bo żona ma nowy dowód, ja mam i dowód i paszport. Czy do Dubrownika da się dojechać na dowód? bo słyszałem iż tam już potrzebny jest paszport jeśli jedzie się samochodem.
fider napisał(a):
Prosiłbym uprzejmą osobę by napisała na jakie miejscowości ma się kierować po przekroczeniu granicy w Zwardoniu.
Użyj wyszukiwarki bo ten temat powraca jak aborygeński bumerang...
Ja radzę na Zylinę - Bratysławę - Jarovce - A6 - A4 - S1 -A2 - A9, zjechać na ostatnim zjeździe w Austrii Spielfeld - Sentilj - Lenart - Ptuj (drogi bezpłatne w Słowenii) - Macelj - Zagreb - A1 do końca - Brela - Makarska.
Na powyższą trasę potrzebujesz winiety słowackiej i austriackiej, a na odcinek chorwacki wydasz około 210kn (w jedną stronę)
fider napisał(a):
Jeśli będę jechał przez Węgry i Słowację to ile potrzebuję tych kamizelek odblaskowych.
ZTCW to w Chorwacji kamizelki też są wymagane, więc musisz ich mieć tyle ile osób w aucie (i nie chowaj ich do bagażnika).
fider napisał(a):
Czy paliwo w karnistrach blaszanych można??
Nie wiem czy można, natomiast wiem że wożenie się z paliwem w kanistrach może być niebezpieczne, a ceny paliwa są na tyle zbliżone do siebie że nie warte ryzykowania że w razie kolizji paliuwo wyleje ci sie do wnętrza auta albo sprawi jeszcze gorszą niespodziankę.
fider napisał(a):
Jak to jest z paszportem. Czy na trasie będą one potrzebne bo żona ma nowy dowód, ja mam i dowód i paszport. Czy do Dubrownika da się dojechać na dowód? bo słyszałem iż tam już potrzebny jest paszport jeśli jedzie się samochodem.
Chorwaci z dowodem wpuszczą, choć polskie MSZ stoi na stanowisku że poza UE tylko z paszportem. Na dowód do Bośni chyba się nie da, ale możesz ominąć bośniacki odcinek płynąc promem z Ploce do Trpanja.
will napisał(a):Moi drodzy czy te ograniczenia prędkości w Czechach są aktualne ???Chodzi mi dokładnie o prędkości na drogach ekspresowych w Czechach
fider napisał(a):Otóż między 14 a 24 sierpnia chcę jechać do Chorwacji na kilka dni w okolice Makarski a potem w okolice Wysp Krka (na kampingi)h
Południowiec napisał(a):Jechałem w tym roku na Istrię trasą Olomouc - Brno - Wiedeń Graz-Maribor-Ljublijana - Koper.
Winieta na CZ, AU i SLO.
Na przejściu w Sentij AU-SLO Słowak który wracał z CRO sprzedał mi winietę na SLO za 20 euro. Nie przyklejał jej do szyby tylko położył z przodu.
Zrobiłem podobnie przejechałem całą Słowenię tam i z powrotem, a potem sprzedałem ją w tym samym miejscu za 20 EU.
zebik napisał(a):Południowiec napisał(a):Jechałem w tym roku na Istrię trasą Olomouc - Brno - Wiedeń Graz-Maribor-Ljublijana - Koper.
Winieta na CZ, AU i SLO.
Na przejściu w Sentij AU-SLO Słowak który wracał z CRO sprzedał mi winietę na SLO za 20 euro. Nie przyklejał jej do szyby tylko położył z przodu.
Zrobiłem podobnie przejechałem całą Słowenię tam i z powrotem, a potem sprzedałem ją w tym samym miejscu za 20 EU.
Kombinatorek z ciebie hehe.
Południowiec napisał(a):Jechałem w tym roku na Istrię trasą Olomouc - Brno - Wiedeń Graz-Maribor-Ljublijana - Koper.
Winieta na CZ, AU i SLO.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi