Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zebronek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebronek » 09.08.2008 01:56

Witam. Przejeżdżałem przez Węgry i wykupiłem sobie wnietę na 4 dni 1550 forintów (7euro). Kupiłem ją na stacji benzynowej dostałem ją w formie wydruku z terminalu bez żadnych naklejek czy hologramów. Jest jednak na niej napisane że trzeba ten papierek trzymać jakby co przez rok o daty końca ważności winiety w celu kontroli. O ile nie przypuszczam żeby fatygowali się do mnie (nawet listownie) żeby to zweryfikować o tyle jeśli będziemy jechać autostradą bez winiety a potem powyżej roku później będziemy znów przyjeżdżać przez ten kraj i nas złapie patrol to możemy powiedzieć że sory gregory rok minął. pocałujta mnie w tylni zderzak. Problem w tym jak to im teges szmeges powiedzieć?
elbek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elbek » 10.08.2008 10:16

Dzięki za info. Zatem jadąc spowrotem trzeba sie kierować na M70 z Letenye.
fider
Podróżnik
wyjazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) fider » 12.08.2008 06:40

Witam, proszę o wyrozumiałość osób które będą czytać ten post. Pewnie już wielu osobą było to pisane jak jechać ale ja nie jestem zbyt doświadczonym kierowcą jeśli chodzi o wyjazdy zagraniczne. W czym rzecz??

Otóż między 14 a 24 sierpnia chcę jechać do Chorwacji na kilka dni w okolice Makarski a potem w okolice Wysp Krka (na kampingi). Będę przekraczał granice w Zwardoniu i teraz pytanie: czy może mi ktoś szczegółowo zaproponować trasę przejazdu. Oczywiście przez autostrady płatne by nie jechać zbyt długo (właśnie ile może trać ta podróż). Zakładam że praktycznie za wszystkie wydatki będę płacił kartą kredytową (za autostrady i potem na miejscu również). Jak jest lepiej jechać na Bratysławę czy na Budapeszt. Chcę ominąć Słowenię by zaoszczędzić na wninietce. No właśnie biorąc pod uwagę to iż będę tam około 10 dni jakie winiety kupować, za ile i gdzie. Prosiłbym uprzejmą osobę by napisała na jakie miejscowości ma się kierować po przekroczeniu granicy w Zwardoniu. Jeśli to da się oszacować to proszę o pomoc w obliczeniu tych wszystkich opłat na trasie Polska - Chorwacja. Na co zwracać uwagę podczas jazdy i płacenia kartą. Będę jechał małym mobilem i mam pytanie czy CB na trasie będę mógł używać (które kanały aby ewentualnie zapytać się naszych krajanów o drogę. Wstępnie patrzyłem na drogę i jest opcja by jechać na Bratysławę i tam blisko granic kierować się na cel podróży, lub kierować się na Budapeszt i potem główną drogą koło Balatonu na cel podróży. Chciałbym aby droga możliwie prowadziła po normalnym terenie a nie po górach (większe spalanie).

Jeśli będę jechał przez Węgry i Słowację to ile potrzebuję tych kamizelek odblaskowych. Czego nie można przewozić przez granicę. Czy paliwo w karnistrach blaszanych można?? Jak to jest z paszportem. Czy na trasie będą one potrzebne bo żona ma nowy dowód, ja mam i dowód i paszport. Czy do Dubrownika da się dojechać na dowód? bo słyszałem iż tam już potrzebny jest paszport jeśli jedzie się samochodem.

Dziękuję jeśli znajdzie się uprzejma osoba i odpowie na ten post ze szczegółami bo ta podróż mnie trochę przeraża ale nie wiem czy nie przesadzam i czy nie przekalkulowałem się i nie będzie zbyt droga (autostrady). A jeszcze czy Automapa 5.0.5 jest aktualna na trasie przejazdu?? Pytam jeszcze o to bo być może uda mi się pożyczyć nawigację od znajomego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2008 15:39

Proponuje Ci wejśc do działu FAQ www.cro.pl/forum/viewforum.php?f=27
Na większość swoich pytań znajdziesz tam odpowiedź.
Naprawdę nie ma sensu n-ty raz pisać o czymś co nie dość, że zostało napisane to w niektórych wypadkach szczegółowo opracowane.
To czego nie ma w FAQ jest w wyszukiwarce, choćby temat CB: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=148 ... t=cb+radio
Itd.....
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 12.08.2008 17:21

zebronek napisał(a): Przejeżdżałem przez Węgry i wykupiłem sobie wnietę na 4 dni 1550 forintów (7euro). Kupiłem ją na stacji benzynowej dostałem ją w formie wydruku z terminalu bez żadnych naklejek czy hologramów. Jest jednak na niej napisane że trzeba ten papierek trzymać jakby co przez rok o daty końca ważności winiety w celu kontroli. O ile nie przypuszczam żeby fatygowali się do mnie (nawet listownie) żeby to zweryfikować o tyle jeśli będziemy jechać autostradą bez winiety a potem powyżej roku później będziemy znów przyjeżdżać przez ten kraj i nas złapie patrol to możemy powiedzieć że sory gregory rok minął. pocałujta mnie w tylni zderzak.

Nie za bardzo rozumiem twój problem.
Obowiązek przechowywania tej papierowej winiety jest po to by sprzedawca cię nie orżnął , drukując ten paier spod Worda zamiast z systemu sprzedaży winiet. Jak kontrola wykaże że w systemie nie ma twojej winiety a ty masz kwit to znaczy że zawinił fałszerz kwitu, a nie ty...
jdubowski
Cromaniak
Re: wyjazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 12.08.2008 17:39

fider napisał(a): Prosiłbym uprzejmą osobę by napisała na jakie miejscowości ma się kierować po przekroczeniu granicy w Zwardoniu.

Użyj wyszukiwarki bo ten temat powraca jak aborygeński bumerang...

Ja radzę na Zylinę - Bratysławę - Jarovce - A6 - A4 - S1 -A2 - A9, zjechać na ostatnim zjeździe w Austrii Spielfeld - Sentilj - Lenart - Ptuj (drogi bezpłatne w Słowenii) - Macelj - Zagreb - A1 do końca - Brela - Makarska.
Na powyższą trasę potrzebujesz winiety słowackiej i austriackiej, a na odcinek chorwacki wydasz około 210kn (w jedną stronę)

fider napisał(a): Jeśli będę jechał przez Węgry i Słowację to ile potrzebuję tych kamizelek odblaskowych.

ZTCW to w Chorwacji kamizelki też są wymagane, więc musisz ich mieć tyle ile osób w aucie (i nie chowaj ich do bagażnika).

fider napisał(a): Czy paliwo w karnistrach blaszanych można??

Nie wiem czy można, natomiast wiem że wożenie się z paliwem w kanistrach może być niebezpieczne, a ceny paliwa są na tyle zbliżone do siebie że nie warte ryzykowania że w razie kolizji paliuwo wyleje ci sie do wnętrza auta albo sprawi jeszcze gorszą niespodziankę.

fider napisał(a): Jak to jest z paszportem. Czy na trasie będą one potrzebne bo żona ma nowy dowód, ja mam i dowód i paszport. Czy do Dubrownika da się dojechać na dowód? bo słyszałem iż tam już potrzebny jest paszport jeśli jedzie się samochodem.

Chorwaci z dowodem wpuszczą, choć polskie MSZ stoi na stanowisku że poza UE tylko z paszportem. Na dowód do Bośni chyba się nie da, ale możesz ominąć bośniacki odcinek płynąc promem z Ploce do Trpanja.
will
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) will » 12.08.2008 19:44

Moi drodzy czy te ograniczenia prędkości w Czechach są aktualne ???Chodzi mi dokładnie o prędkości na drogach ekspresowych w Czechach.

W Republice Czeskiej obowiązują następujące ograniczenia prędkości: w terenie zabudowanym; 50 km/godz., w terenie nie zabudowanym ; 90 km/godz., na autostradach i drogach ekspresowych w terenie zabudowanym ; 80 km/godz., w terenie nie zabudowanym ;130 km/godz.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.08.2008 20:47

fider napisał(a):
Prosiłbym uprzejmą osobę by napisała na jakie miejscowości ma się kierować po przekroczeniu granicy w Zwardoniu.

Użyj wyszukiwarki bo ten temat powraca jak aborygeński bumerang...

Ja radzę na Zylinę - Bratysławę - Jarovce - A6 - A4 - S1 -A2 - A9, zjechać na ostatnim zjeździe w Austrii Spielfeld - Sentilj - Lenart - Ptuj (drogi bezpłatne w Słowenii) - Macelj - Zagreb - A1 do końca - Brela - Makarska.
Na powyższą trasę potrzebujesz winiety słowackiej i austriackiej, a na odcinek chorwacki wydasz około 210kn (w jedną stronę)

Jeśli od Ptuja będzie korek do granicy jedź na Rogatec i Hum na Sutli i dalej normalnie :)
fider napisał(a):
Jeśli będę jechał przez Węgry i Słowację to ile potrzebuję tych kamizelek odblaskowych.

ZTCW to w Chorwacji kamizelki też są wymagane, więc musisz ich mieć tyle ile osób w aucie (i nie chowaj ich do bagażnika).

To wreszcie trzeba mieć to co wymagają w danym kraju czy to co wymagają w rodzimym kraju auta? :) Była o tym dyskusja, Konwencja Wiedeńska czy cóś... :)

fider napisał(a):
Czy paliwo w karnistrach blaszanych można??

Nie wiem czy można, natomiast wiem że wożenie się z paliwem w kanistrach może być niebezpieczne, a ceny paliwa są na tyle zbliżone do siebie że nie warte ryzykowania że w razie kolizji paliuwo wyleje ci sie do wnętrza auta albo sprawi jeszcze gorszą niespodziankę.

Chyba , że sie jeździ na opale... :)
fider napisał(a):
Jak to jest z paszportem. Czy na trasie będą one potrzebne bo żona ma nowy dowód, ja mam i dowód i paszport. Czy do Dubrownika da się dojechać na dowód? bo słyszałem iż tam już potrzebny jest paszport jeśli jedzie się samochodem.

Chorwaci z dowodem wpuszczą, choć polskie MSZ stoi na stanowisku że poza UE tylko z paszportem. Na dowód do Bośni chyba się nie da, ale możesz ominąć bośniacki odcinek płynąc promem z Ploce do Trpanja.

Może stracisz ze 4h :):)
Pozdrav i miłych wakacji.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.08.2008 09:10

will napisał(a):Moi drodzy czy te ograniczenia prędkości w Czechach są aktualne ???Chodzi mi dokładnie o prędkości na drogach ekspresowych w Czechach

Jeżeli Masz jakieś wątpliwości to wjeżdżając do każdego kraju jest tablica informująca o najważniejszych przepisach i ograniczeniach.

fider napisał(a):Otóż między 14 a 24 sierpnia chcę jechać do Chorwacji na kilka dni w okolice Makarski a potem w okolice Wysp Krka (na kampingi)h

Żeś się chłopie obudził...
Oprócz działu FAQ można poczytać "nasze relacje z podróży"-skarbnica wiedzy, ABC, itd...

Sam kiedyś napisałem o zakazie wwozu żywności do HR-wyskoczyłem jak filip z konopii-będąc już jakiś czas na forum śledzę i widzę gdzie, co i jak. Wszystko jest na forum - trochę więcej samozaparcia w poszukiwaniach. Powodzenia.
kate.em
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kate.em » 20.08.2008 14:50

witam, szukam szukam i nie mogę odszukać odpowiedzi na moje pytania: jadę taką trasą: Kaków, Cieszyn, Bratysława, Graz, Maribor ( i tu omijanie słynnych 35e) Ljubljana, Postojna, Rupa, Opatija,Rabac.
Chcę po drodze zdobić zwiedzanie jaskini postojna wiec przydałby sie jakiś rozsądny nocleg na terenie Słowenii.

pytanie1: czy znacie właśnie taki nocleg?
pytanie2: czy ta trasa jest wg Was dobrym rozwiązaniem?
pytanie3: ile wyniosą nas same opłaty po drodze? hm..wiem tylko że na na Słowacji jednodniówkę, omijanie płatnej słowieńskiej ale co z austriacką winietą i oczywiście czy jadąc tą trasą załapię się na jakieś chorwackie bramki?

bardzo bardzo byłabym wdzięczna za pomoc w tym temacie - to mój drugi wyjazd do cro ( wcześniej Dalmacja przez Węgry więc totalnie inna trasa). wyjeżdżam za tydzień, czekam na porady :D
kate.em
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kate.em » 20.08.2008 14:56

jeszcze chwilkę:
a może lepiej jechać od razu przez Olomouc, Brno, Wiedeń jeżeli i tak będę musiała kupić winietę na AU?czy lepiej wyjdę na przejeździe przez Słowację?

którą opcję wybrać: Graz-Maribor-Ljublijana czy Graz-Klagenfurt-Ljubljana?

tylko proszę nie krzyczcie...

:oops:
posłusznie odczytam każdy link z przekierowaniem
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 31.08.2008 14:21

Jechałem w tym roku na Istrię trasą Olomouc - Brno - Wiedeń Graz-Maribor-Ljublijana - Koper.
Winieta na CZ, AU i SLO.

Na przejściu w Sentij AU-SLO Słowak który wracał z CRO sprzedał mi winietę na SLO za 20 euro. Nie przyklejał jej do szyby tylko położył z przodu.
Zrobiłem podobnie przejechałem całą Słowenię tam i z powrotem, a potem sprzedałem ją w tym samym miejscu za 20 EU. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2008 16:09

Południowiec napisał(a):Jechałem w tym roku na Istrię trasą Olomouc - Brno - Wiedeń Graz-Maribor-Ljublijana - Koper.
Winieta na CZ, AU i SLO.

Na przejściu w Sentij AU-SLO Słowak który wracał z CRO sprzedał mi winietę na SLO za 20 euro. Nie przyklejał jej do szyby tylko położył z przodu.
Zrobiłem podobnie przejechałem całą Słowenię tam i z powrotem, a potem sprzedałem ją w tym samym miejscu za 20 EU. :lol:

Kombinatorek z ciebie hehe.
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 31.08.2008 21:46

zebik napisał(a):
Południowiec napisał(a):Jechałem w tym roku na Istrię trasą Olomouc - Brno - Wiedeń Graz-Maribor-Ljublijana - Koper.
Winieta na CZ, AU i SLO.

Kombinatorek z ciebie hehe.

Udało się. 35 euro zaoszczędzone.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.09.2008 20:25

Winieta na CZ, AU i SLO.

Oszust.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady. - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone