Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
chorwat2008
Autostopowicz
droga na Istrię

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwat2008 » 13.07.2008 17:52

Właśnie wróciłem z Puli (ISTRIA). Ponieważ jechałem jeszcze w czerwcu to wybrałem drogę przez Słowenię (Maribor, Lubljana...). Droga dobra, koszt ok 14 euro.Tylko te korki przy bramkach poboru opłat!!!. Wracałem już w lipcu więc żeby nie płacić winiety 35 euro na Słowenii wybrałem drogę przez Zagrzeb i dalej na Węgry. Droga dobra, koszt ok 16 euro, tylko ta Rijeka. Korek na jakieś 10 km, ponad godzinę, no i korki przy poborze opłat.
Reasumując: jeśli ktoś jedzie teraz opłaca się wykupić winietę na Słowenię i przejechać bez korków (powinny zniknąć bo nie ma już pobierania!!!) a koszt będzie podobny. Pozdro
PS no i jeszcze jedno: woda naprawdę czysta i ciepła:-)
okdariusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) okdariusz » 13.07.2008 19:05

hrehor napisał(a):Właśnie wróciliśmy 2 godziny temu z Cro przejeżdżałem przez Austrię, ale nie płaciłem za żadne tunele jechałem przez Wiedeń w kierunku na Graz itd.

Jak jechałeś przez Słowenię??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.07.2008 20:22

kapri napisał(a):mam prośbę, tylko proszę nie krzyczeć na mnie :lol: . Wyjeżdżam 15.O7. do CR. Jadąc przez Austrię przejeżdżam przez tunele, które podobno trzy są płatne- jeśli tak to proszę odpisać jaki to koszt.

No dobrze , nie pokrzyczę :wink: :lol:
Tylko napisz Kolego Kapri jak chcesz jechać przez Austrię :?:
grechutek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grechutek » 18.07.2008 07:39

Witam wszystkich
Chcę polecieć do Cro ze Szczecina, i chciałbym się Was zapytać czy ćwiczył ktoś przejazd przez Niemcy(Monachium)-Austrię(Salzburg, Villach) i potem Włochy (Udine, Triest) i Słowenię, ale z pominięciem płatnych odcinków. Na mapie wydaje się to możliwe, ale prosiłbym o potwierdzenie. I czy to się opłaca bo nie wiem ile będzie kosztował przejazd przez Włochy?
Pozdrawiam wszystkich
butzar
Autostopowicz
Śląsk wybiera się na Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) butzar » 20.07.2008 15:48

Wybieram się 24 lipca
Mam ogromną prośbę czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak najlepiej jechać z Częstochowy do Split?
Dobrze jest wybrać trasę : Cieszyn-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor ?
Za autostrady płacę tylko w euro czy w lokalnej walucie i czy lepiej zapłacić za autostradę na Słowenię i jechać spokojnie czy ominąć całkiem S :roll: lowenię i jechać przez Węgry?
Proszę o doładną odpowiedź
ihab
Plażowicz
Winieta - AUSTRIA

Nieprzeczytany postnapisał(a) ihab » 21.07.2008 22:04

Właśnie wróciłem z Chorwacji i mam do sprzedania winietke na drogi ekspresowe oraz autostrady w Austrii dla pojazdów wielośladowych do maksymalnego dopuszczalnego ciężaru całkowitego 3,5 t oraz pojazdów kempingowych do 3,5 t.

Winietka ważna od godziny 0:00 dnia 18.07.2008 r. do 27.07.2008 r. do godziny 24:00 (łącznie 10 dni).

Cena 20 zł + koszt wysyłki - możliwy odbiór osobisty we Wrocławiu.

Obrazek

Winietki obowiązują na drogach:
A1 West-Autobahn
A2 Sud-Autobahn
A3 Sud-Ost Autobahn
A4 Ost-Autobahn
A6 Nordost Autobahn
A7 Muhlkreis Autobahn
A8 Innkreis Autobahn
A9 Phyrn Autobahn
A10 Tauernautobahn
A11 Karawanken Autobahn
A12 Inntal Autobahn
A14 Rheintal Autobahn
A21 WienerAussenring- Autobahn
A22 Donauufer Autobahn
A23 Autobahn Sudosttangente Wien
A25 Welser Autobahn
S1 Wienner AuBenring SchnellstraBe
S2 Wiener Nordrand SchnellstraBe
S4 Mattersburger SchnellstraBe
S5 StockerauerSchnellstraBe
S6 SemmeringSchnellstraBe
S16 Arlberg SchnellstraBe
S31 Burgenland SchnellstraBe
S33 Kremser SchnellstraBe
S34 Traisental SchnellstraBe
S35 Brucker SchnellstraBe
S36 Murtal SchnellstraBe
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 23.07.2008 21:43

Czy ktoś analizował księgowanie płatności dokonywanych kartami płatniczymi na bramkach samoobsługowych w Chorwacji?
Dzisiaj z konta zniknęło mi 18zł. Okazało się, że zaksięgowana została płatność 39kn za odcinek Lucko-Trakościan wykonana 2 dni temu (kartą Maestro).
Dziwi mnie to, ponieważ każda płatność kartą debetową pomniejsza od razu saldo dostępne, a późniejsze księgowanie nie wpływa na stan konta.
W sumie karta od razu po włożeniu wyskakuje i bramka się otwiera, tak jakby nie łączyła się z bankiem.
Ciekawi mnie co się stanie jeśli na koncie nie ma środków.
twardy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) twardy » 24.07.2008 00:07

tomsg napisał(a):Czy ktoś analizował księgowanie płatności dokonywanych kartami płatniczymi na bramkach samoobsługowych w Chorwacji?
Dzisiaj z konta zniknęło mi 18zł. Okazało się, że zaksięgowana została płatność 39kn za odcinek Lucko-Trakościan wykonana 2 dni temu (kartą Maestro).
Dziwi mnie to, ponieważ każda płatność kartą debetową pomniejsza od razu saldo dostępne, a późniejsze księgowanie nie wpływa na stan konta.
W sumie karta od razu po włożeniu wyskakuje i bramka się otwiera, tak jakby nie łączyła się z bankiem.
Ciekawi mnie co się stanie jeśli na koncie nie ma środków.

właśnie bardzo ciekawi mnie to jak to jest liczone , czy jest jakaś prowizja za płacenie kartą na bramkach :?:
pozdrawiam :papa:
ihab
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ihab » 24.07.2008 09:14

Ja też płaciłem kartą za odcinek TRAKOSCAN - MACELJ 39 kn.
Bank rozliczył to tak: kwota obciążenia 18.04 zł
Kwota w walucie rozliczeniowej 5,52 EUR po kursie w tym dniu.
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 24.07.2008 19:44

tomsg napisał(a):W sumie karta od razu po włożeniu wyskakuje i bramka się otwiera, tak jakby nie łączyła się z bankiem.

Hmmm, bardziej od kwoty i przelicznika interesuje mnie "techniczna" strona operacji. Jutro wyjeżdżam i dowiaduję się, że płatność kartą na bramce wygląda inaczej niż np w skepie. Czy dobrze rozumiem? Podjeżdżam, wkładam kartę i bez pinów i podpisów jadę dalej??
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 24.07.2008 20:30

waldeq napisał(a):Hmmm, bardziej od kwoty i przelicznika interesuje mnie "techniczna" strona operacji. Jutro wyjeżdżam i dowiaduję się, że płatność kartą na bramce wygląda inaczej niż np w skepie. Czy dobrze rozumiem? Podjeżdżam, wkładam kartę i bez pinów i podpisów jadę dalej??

Dokładnie, zwykle płacenie kartą debetową (np. Maestreo) trwa min. kilkanaście sekund. W tym czasie terminal sprawdza stan konta, oraz pomniejsza saldo o płaconą kwotę. Na bramce samoobsługowej karta włożona od razu wyskakuje bez wpisywania pinu, poprzeczka się otwiera. Moim zdaniem nie łączy się z bankiem celem sprawdzenia stanu konta.
Minus tego jest taki- jeśli nie liczysz kwoty zapłaconej w ten sposób, po przyjeździe stan konta = 1000zł, a po 2 dniach nieoczekiwanie znika kwota zapłaconych autostrad
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 24.07.2008 21:10

tomsg napisał(a):Minus tego jest taki- jeśli nie liczysz kwoty zapłaconej w ten sposób, po przyjeździe stan konta = 1000zł, a po 2 dniach nieoczekiwanie znika kwota zapłaconych autostrad

Oczywiście każdy grosz jest jest cenny ale w końcu mamy to wszystko wkalkulowane i pamietamy, że płaciliśmy za coś. Dzięki za info!:) W taki prosty sposób jeszcze nigdy płaciłem i oczywiście nasuwa się myśl o nadużyciach i dokonywania platności nie swoją kartą ale...to już inna bajka:) Pisałeś o bramkach samoobsługowych. Czy to znaczy, że są inne? Czy podjeżdżając trzeba sie decydować na konkretny pas? Nie będę ukrywał, ze czytając o tym, jak w zakorkowanych wyjazdach potrafią nas kroić na różnych przelicznikach to ten sposób płacenia bardzo mi odpowiada. He he nigdy nie lubiłem pośredników:)
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 24.07.2008 21:30

waldeq napisał(a):Pisałeś o bramkach samoobsługowych. Czy to znaczy, że są inne? Czy podjeżdżając trzeba sie decydować na konkretny pas?

Zauważyłem tak:
- wjeżdżając na płatny odcinek podjeżdżasz pod bramkę, albo sama automatycznie wydaje bilet, albo musisz sam przycisnąć przycisk.
- po odebraniu biletu suniesz autostradą
- dojeżdżasz do bramek na których płacisz
- min. 2-3 bramki są otwarte, z pasa sam oceniasz do której chcesz podjechać.
Często jedna jedyna bramka wyznaczona jest do płatności kartami płatniczymi. Przeważnie jest zupełnie pusta !!! Pisze na niej CARDS. Mając kartę od razu na nią wskakuj :)
elbek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elbek » 07.08.2008 21:37

Zjeżdzając z drogi 86 w kierunku Letenye, wpada sie na autostrade (chyba M7).
Przy wjeździe jest informacja o tym, że na tej drodze obowiązują winiety oraz jest przeprowadzana
kontrola video.

Czy faktycznie trzeba mieć winiete żeby przejechać te 20km do granicy z Cro?

Kto i kiedy skasuje za brak winiety?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2008 21:57

elbek napisał(a):Zjeżdzając z drogi 86 w kierunku Letenye, wpada sie na autostrade (chyba M7).....

Niekoniecznie na M-7 lecz na M-70 a ta (póki co nie jest płatna)
Zobacz sobie sam przebieg na tej stronie w pdf-ie
elbek napisał(a):....Czy faktycznie trzeba mieć winiete żeby przejechać te 20km do granicy z Cro?....

Jak jedziesz M-7 to tak, jak M-70 to nie.
elbek napisał(a):....Kto i kiedy skasuje za brak winiety?....

Przy wjeździe na autostradę Twoje tablice rejestracyjne są fotografowane (nawet nie wiesz kiedy :wink: ) i plik przesyłany jest do bazy danych. Jak nie figurujesz w bazie to Madziary mają od razu komunikat, jak w pobliżu jest jakiś samochód patrolowy to Cię łapia za 4 litery błyskawicznie.
Widziałem taką akcje 3 dni temu na M-5. Wjechał sobie TIR-owiec na autostrade bez winiety, ujechał jakieś 10 kilometrów i miał pecha bo w pobliżu był samochód patrolujący autostradę.
Jak nie ma patrolu w pobliżu to zostajesz wciągniety do bazy jako dłużnik i przy zwykłej, rutynowej kontroli drogowej (nawet przy następnym pobycie na Węgrzech) upomną sie o swoje. Jaki jest okres przedawnienia nie wiem 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady. - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone