Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2008 22:57

sarbela napisał(a):
Puzzle1 napisał(a):- W LENART skręcamy w prawo na Maribor i zaraz na pierwszych światłach ( po 50 metrach) na PTUJ.

A na tych 50 metrach nas nie chycną? Bo wg mojej mapy to ten kawałek jest na płatnej drodze :? A może to się nie liczy :wink:

Sarbeta - co to mas za mapę :lol: :?: (to jakieś monstrum :wink:)

W LENART nie ma ani kawałeczka "hitrej cesty" :!:
sarbela
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sarbela » 06.07.2008 23:13

Janusz Bajcer napisał(a):W LENART nie ma ani kawałeczka "hitrej cesty" :!:

Tak?? To świetnie ale... wpatruję i wczytuję się w to: http://www.cestnina.si/doc/karta%20slo-int.%20vinjeta.pdf i nijak mi ta niepłatna nie wychodzi :lol:

Za to Automapa pokazuje mi droge nr 3 w tym miejscu. Czy to nie jest tak, że A5 to nowa droga, która biegnie równolegle do starej 3? I możemy sobie tą trójeczką pomykać :?: :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2008 00:23

Trójeczką przez Lenart możesz śmiało sobie pomykać - tak jak pomykali Ci co jechali i przyjechali.

Przecież wyraźnie piszą , że przejechali bez winiety więc przejedziesz i Ty.

To czytał :?:
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 07.07.2008 05:41

sarbela napisał(a):
Puzzle1 napisał(a):- W LENART skręcamy w prawo na Maribor i zaraz na pierwszych światłach ( po 50 metrach) na PTUJ.

A na tych 50 metrach nas nie chycną? Bo wg mojej mapy to ten kawałek jest na płatnej drodze :? A może to się nie liczy :wink:

Przez Lenart przechodzi platna droga, ale Ty jedziesz wiaduktem nad nią. Cytowany przez ciebie manewr jest ok 1 km wcześniej , jeszcze w terenie zabudowanym ( jadac od Austrii) Trudno jest zabłądzić ,
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2008 10:42

tomsg napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Witam
W tym roku po raz trzeci jedziemy na Chorwację za każdym razem jeździmy nocą. Żadnych korków,żadnych stresów, luzik, zero pośpiechu, nad ranem jesteśmy już na pięknej Chorwackiej autostradzie. Polecam :lol:

Jeśli można się spytać- skąd, w jaki dzień i o której zawsze wyjeżdżaliście?

Wyjazd z Krakowa zawsze w piątek o 22giej, aby od soboty już popijać zimne piweczko. W tym roku wyjeżdżamy ok 19tej, ponieważ dołączyła do nas 1.5roczna córa i ze względu na nią przesunęliśmy godzinę wyjazdu.
BPKD
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BPKD » 07.07.2008 19:58

Przejazd nocą jest chyba najbardziej efektywny. Ja w tym roku ruszyłem trasą Wrocław - Boboszów - Olomulec - Brno - Breclaw - Wiedeń - Graz - Maribor - Krapina - Zagrzeb - Posedarje - Ljubac (1080 km) 21.06 23:40 i na miejscu byłem o 12. Bez żadnych korków i przymusowych postojów na trasie. Natomiast powrót tą samą trasą ale z ominięciem płatnego odcinka autostrady w Słowenii, zajął mi podobny okres czasu , wyjazd o 21.40 w piątek 04.07. W Słowenii za Mariborem na rondzie skręciłem w drugi wyjazd na Pesnica pri Mariboru następny jest na autostradę. I wjechałem na austostradę ostatnim wjazdem przed granicą. We wszystkich cywilizowanych krajach przejazd od przejścia granicznego do najbliższego zjazdu jest bezpłatny. Przy zjeździe na ostatnią po stronie słoweńskiej stacji benzynowej stał radiowóz policji ale mnie nie kontrolował. Tak przy okazji polecam tankowanie w Słowenii najniższa cena na całej trasie, poniżej 1,30 Euro za litr diesel.
okdariusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) okdariusz » 07.07.2008 22:18

BPKD napisał(a):Przejazd nocą jest chyba najbardziej efektywny. Ja w tym roku ruszyłem trasą Wrocław - Boboszów - Olomulec - Brno - Breclaw - Wiedeń - Graz - Maribor - Krapina - Zagrzeb - Posedarje - Ljubac (1080 km) 21.06 23:40 i na miejscu byłem o 12. Bez żadnych korków i przymusowych postojów na trasie. Natomiast powrót tą samą trasą ale z ominięciem płatnego odcinka autostrady w Słowenii, zajął mi podobny okres czasu , wyjazd o 21.40 w piątek 04.07. W Słowenii za Mariborem na rondzie skręciłem w drugi wyjazd na Pesnica pri Mariboru następny jest na autostradę. I wjechałem na austostradę ostatnim wjazdem przed granicą. We wszystkich cywilizowanych krajach przejazd od przejścia granicznego do najbliższego zjazdu jest bezpłatny. Przy zjeździe na ostatnią po stronie słoweńskiej stacji benzynowej stał radiowóz policji ale mnie nie kontrolował. Tak przy okazji polecam tankowanie w Słowenii najniższa cena na całej trasie, poniżej 1,30 Euro za litr diesel.

No właśnie, odnośnie tego bezpłatnego odcinka.
Na te stronie http://www.europa.sosn.pl/slowenia.php odcinek między granicą a początkiem autostrady w Sentilj jest oznaczony innym kolorem.
A tutaj http://www.cestnina.si/?id=19766&lang=1 początek autostrady pokazany jest strzałką od ... Sentilj.

Czyżby odcinek od granicy do Sentilj był bezpłatny??
czwarty
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) czwarty » 08.07.2008 06:08

Pytanie odnosnie drogi w Austrii.Ma ktos doświadcznie z drogą nr 66 :twisted: odcinek LIZ -- BAD RADKERSBURG.Pojade w nocy i nie wiem czy pchac się na tą droge czy lepiej do LEIBNITZ i na MURECK :wink:
karokaro
Autostopowicz
sprzedam winietke na Słowenie wazna do 01.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) karokaro » 08.07.2008 11:37

Witam,
Od 01.07.08 Slowenia wprowadzila winietki na przejazd po
autostradach. Jednoczesnie zniknely bramki na autostradach. Niestety
objelo to juz rowniez nas, wracajacych po 01.07.... W dodatku przez
szewski blad kupilismy 2 sztuki...czyli jedna jest niewykorzystana.
Nowka sztuka kosztuje 35 EUR. Odsprzedam oczywiscie taniej
www.allegro.pl/show_item.php?item=395808128 Aha - dla
wyjasnienia - NIE MA winietek na okres krotszy niz pol roku. I jeszcze jedno - poniewaz bede wysylac spoza Polski - to raczej dla kogos kto wyjezdza za przynajmniej 2-3 tygodnie. (Dla pewnosci, ze dojdzie)
Przepraszam za spam!
BPKD
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BPKD » 08.07.2008 19:09

okdariusz napisał(a):
BPKD napisał(a):Przejazd nocą jest chyba najbardziej efektywny. Ja w tym roku ruszyłem trasą Wrocław - Boboszów - Olomulec - Brno - Breclaw - Wiedeń - Graz - Maribor - Krapina - Zagrzeb - Posedarje - Ljubac (1080 km) 21.06 23:40 i na miejscu byłem o 12. Bez żadnych korków i przymusowych postojów na trasie. Natomiast powrót tą samą trasą ale z ominięciem płatnego odcinka autostrady w Słowenii, zajął mi podobny okres czasu , wyjazd o 21.40 w piątek 04.07. W Słowenii za Mariborem na rondzie skręciłem w drugi wyjazd na Pesnica pri Mariboru następny jest na autostradę. I wjechałem na austostradę ostatnim wjazdem przed granicą. We wszystkich cywilizowanych krajach przejazd od przejścia granicznego do najbliższego zjazdu jest bezpłatny. Przy zjeździe na ostatnią po stronie słoweńskiej stacji benzynowej stał radiowóz policji ale mnie nie kontrolował. Tak przy okazji polecam tankowanie w Słowenii najniższa cena na całej trasie, poniżej 1,30 Euro za litr diesel.

Na te stronie http://www.europa.sosn.pl/slowenia.php odcinek między granicą a początkiem autostrady w Sentilj jest oznaczony innym kolorem.
A tutaj http://www.cestnina.si/?id=19766&lang=1 początek autostrady pokazany jest strzałką od ... Sentilj.

Niechciałbym nikogo wprowadzać w błąd, ale według mnie jest to bezpłatny odcinek autostrady ze względu na przejście graniczne i umożliwienie zjazdu z autostrady dla podróżnych którzy nie mają zamiaru wykupić winietki. Potwierdzeniem 100% może być relacja osób które przejeżdżały przez to miejsce i np widziały tablice informacyjne że za 200 czy 500 m obowiązują już winietki.
okdariusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) okdariusz » 08.07.2008 21:23

BPKD napisał(a):
okdariusz napisał(a):

Niechciałbym nikogo wprowadzać w błąd, ale według mnie jest to bezpłatny odcinek autostrady ze względu na przejście graniczne i umożliwienie zjazdu z autostrady dla podróżnych którzy nie mają zamiaru wykupić winietki. Potwierdzeniem 100% może być relacja osób które przejeżdżały przez to miejsce i np widziały tablice informacyjne że za 200 czy 500 m obowiązują już winietki.

A może link do takiej wypowiedzi ?? :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.07.2008 21:54

BPKD na rację i nie trzeba tu żadnego linka.
Na przejazd przez granicę AUS/SLO (której praktycznie nie ma) nie trzeba winiety, skoro jest tam zjazd na drogę niepłatną.
To że są autostrady - nie oznacza, że jest nakaz po nich jechać, autostrada musi mieć drogę alternatywną nie płatną.
okdariusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) okdariusz » 08.07.2008 22:09

Janusz Bajcer napisał(a):BPKD na rację i nie trzeba tu żadnego linka.
Na przejazd przez granicę AUS/SLO (której praktycznie nie ma) nie trzeba winiety, skoro jest tam zjazd na drogę niepłatną.
To że są autostrady - nie oznacza, że jest nakaz po nich jechać, autostrada musi mieć drogę alternatywną nie płatną.

PODSUMOWANIE TRAS. :D
- jadę spokojnie Cieszyn -Wiedeń - Graz - granica A/SLO
- po przekroczeniu granicy, już na terenie SLO zjeżdżam na Sentilj, Pesnica i dalej przez Maribor (niepłatnymi) i zjazd na Ptujską Cestę

Tak pojadę 9 sierpnia 2008 roku
gogulec
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gogulec » 08.07.2008 22:45

Czołem! BPKD chyba ma rację! Skoro jadę autostradą płatną w jednym kraju, która łączy się z autostradą płatną innego kraju, to muszę mieć alternatywę! Płacę i jadę dalej albo wybieram drogę niepłatną. Słowenia jest krajem UNII, więc mam nadzieję, że daje wybór obywatelom Wspolnej Europy. Droga między granicą a Sentilj ma inną barwę, co może oznaczać brak opłat na tym odcinku :D . Wyjeżdżam w piątek na Peljesac i mam dylemat którą trasę wybrać. Moż ktoś posiada jakieś spostrzeżenia w tym temacie? Pozdrawiam wszystkich CROMANIAKÓW :D .
gogulec
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gogulec » 08.07.2008 23:09

Sorki, myślałe, że post nie poszedł, gdyż komp się zawiesił :lol: Pozdro dla wszystkich.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady. - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone