Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 05.07.2008 19:35

Sarbela pozdrawiam! Gratuluję optymizmu! Nie może być inaczej. Udanego wypoczynku!
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 05.07.2008 20:25

jacusd napisał(a):Bingo
Bilecik przy wjeździe i opłata na bramce przy zjeździe.
Po drodze nie ma bramek

W takim razie jadąc od strony Słoweni (Gornji Macelj) na wyspę Krk płące tylko przy zjeździe przed Rjeką?
bandrze
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bandrze » 05.07.2008 20:29

...wycofane :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2008 20:41

bandrze napisał(a):...wycofane :)

Tzn. już wszystko wiesz jak jest z tymi winietami :lol:
bandrze
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bandrze » 05.07.2008 21:20

Tak to mozna nazwać ;). Potwierdzilem wlasnie tel. u żrodeł - znajomi wczoraj przekraczali granice - slowenski pomysl na kase czyli winiete za 35 E.
kris1971
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kris1971 » 06.07.2008 06:29

Witam. Czy ktos probował ominac Słowenie i wjechac do Chorwacji od strony Wegier? Wybieram sie gdzies w okolice Splitu wiec troche drogi trzeba nadłozyc, ale czy nie wyjdzie to taniej niz płacic za przejazd przez Słowenie?
Pozdrawiam.
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 06.07.2008 07:12

Witam

Wczoraj wracałem z cro. Płatną autostradę w Słowenii ominąłem jadąc przez Słowenię. Czas przejazdu od granicy Chorwackiej Macelij do austryjackiej ( ok Spielfeld) to ok 45 min bez korków i komfortowo. Droga była puściusieńka, a w radiu powtarzali tylko, że przeprowadzane są kontrole winet w Mariborze.

Przepraszam ,że podaję drogę od Chorwacji, ale zainteresowani jadący z Polski na pewno sobie poradzą.

- jadąc z Macelij skręcamy drugim zjazdem na Ptuj ( nie ten na rondzie)
- kierujemy się na CENTRUM
- w CENTRUM Ptuj kierujemy sie na LENART
- w LENART dojedziemy do świateł.
- na światłech przed nami pojawi się drogowskaz (na Maribor w lewo , na G. RADGONA w prawo) my jedziemy w prawo na G. RADGONA
- po ok 50 metrach skręcamy w lewo zgodnie z drogowskazem na TRATE, AUSTRIA ( uwaga drogowskaz słabo widoczny)
- W MURECK ( mała wioska ) po przekroczeniu granicy kierujemy sie na Autostradę na Graz i po kłopocie.
- na autostradę wyskakujemy w okolicach Murfeld .

Czyli podróżujacy z Polski moga jechać tak ( przynajmniej tak mi się wydaje , że takie będą drogowskazy).

- Za Leibnitz zjazd z autostrady na Gersdorf ,Murfeld, Strass in Steiermark
- Kierować się na MURECK
- Po przekroczeniu granicy ( TRATE) kierunek LENART
- W LENART skręcamy w prawo na Maribor i zaraz na pierwszych światłach ( po 50 metrach) na PTUJ.
- a w Ptuj każdy sobie poradzi

Raczej nie powinniście mieć problemów, przejedziecie szybko , bezpiecznie i bez kosztów. A Niemcy Słowacy Czesi i inni niech stoja sobie w korkach od Mariboru w cenie za jedyne 35Euro.

pozdrawiam

Puzzle1
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 06.07.2008 09:00

Wielkie dzięki Puzzle1! O taki opis mi właśnie chodziło. Mam tylko pytanie: wyjeżdżam w piątek i doradźcie, ruszyć z samego rana czy wieczorem?
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 06.07.2008 09:22

Leszek W napisał(a):Wielkie dzięki Puzzle1! O taki opis mi właśnie chodziło. Mam tylko pytanie: wyjeżdżam w piątek i doradźcie, ruszyć z samego rana czy wieczorem?

W ten weekend obserwuje kamery z przejścia granicznego w Macelj oraz z bramek na autostradach. Spodziewałem się większych korków. W piątek ok. 18-22 ruch był spory, ale w ciągu kilku minut znikał. Samochody b. szybko przejeżdzają granicę SLO/HR. Najmniejszy ruch na przejściu (praktycznie pusto) zaobserwowałem dzisiaj o 5.00 i tak tez planuje za tydzień tam być.
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 06.07.2008 18:05

Leszek W napisał(a):Wielkie dzięki Puzzle1! O taki opis mi właśnie chodziło. Mam tylko pytanie: wyjeżdżam w piątek i doradźcie, ruszyć z samego rana czy wieczorem?

Do Chorwacji jechalismy w 5 samochodów każdy inaczej w 4 wariantach . Wszystkie wyjechały z Katowic. Trasa Cieszyn ,Brno, Bratysława( to 30 km więcej, 30 PLN więcej na winetki, ale 1 godz do przodu), obwodnica Wiednia, Graz, Maribor ( jechaliśmy przed wprowadzeniem winet), zagrzeb, Zadar....

1. wyjazd godz 12 w piatek. Nocleg w Graz od ok 17-18. Start z Graz ok godz 10. Problem; korek przez całą Słowenię oraz 1 godz na Sv Rok. Zadar osiągniety w sobote ok godz 15.

2. wyjazd godz 19 w piatek. Nocleg w Graz od ok 1 w nocy. Start z Graz ok godz 10. Problem; korek przez całą Słowenię oraz 1 godz na Sv Rok. Zadar osiągniety w sobote ok godz 15.

3.wyjazd ok godz 17 w piatek. Nocleg w Mikulovie. Start z Mikulowa ok godz 8. Problem : te same jak wyżej+ wiedeń. Zadar osiagnięty ok godz 14.30

4. Wyjazd ok godz 17 w piatek. bez noclegu. zadar osiagniety ok godz 4 rano . Bez korków

5. Wyjazd ok 5 rano w sobotę. Korek w Słowenii przez całą Słowenię. Zadar ok 24.

Na powrocie sprawdzilismy, która trasa szybsza . Start ok Wiednia w mniej więcej tym samym czasie i wyszło :

1. Graz, obwodnica wiednia, Bratysława, Brno, Olomouc Cieszyn =0
2. Graz, Wiedeń, Mikulov, Brno, Olomouc, Cieszyn +1 godzina
3. Graz, obwodnica Wiednia, Bratysława, Zilina,Cieszyn +2 godziny

pozdrawiam

puzzle1
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 06.07.2008 18:17

Puzzle1 napisał(a):korek przez całą Słowenię

Z twojej informacji jest jeden wniosek- najlepiej wjechać do Słowenii w nocy. Wszyscy poza samochodem nr 4 wjechaliście do Słowenii po południu kiedy jest największe nasilenie ruchu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2008 19:05

Witam
W tym roku po raz trzeci jedziemy na Chorwację za każdym razem jeździmy nocą. Żadnych korków,żadnych stresów, luzik, zero pośpiechu, nad ranem jesteśmy już na pięknej Chorwackiej autostradzie. Polecam :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2008 19:12

Ja wyjezdzam w czwartek 17.07 wieczorem okolo 19 godz. i mam nadzieje dotrzec w okolice Zadaru na ranem w piatek 8-9 godz.
Jechal ktos w srodku tygodnia ?
Czy wtedy tez sie cos korkuje (nie mam na mysli jakis niespodziewanych sytuacji typu wypadek bo tego nigdy sie nie da przewidziec)
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 06.07.2008 19:23

Serce w pasy napisał(a):Witam
W tym roku po raz trzeci jedziemy na Chorwację za każdym razem jeździmy nocą. Żadnych korków,żadnych stresów, luzik, zero pośpiechu, nad ranem jesteśmy już na pięknej Chorwackiej autostradzie. Polecam :lol:

Jeśli można się spytać- skąd, w jaki dzień i o której zawsze wyjeżdżaliście?
sarbela
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sarbela » 06.07.2008 22:28

Puzzle1 napisał(a):- W LENART skręcamy w prawo na Maribor i zaraz na pierwszych światłach ( po 50 metrach) na PTUJ.

A na tych 50 metrach nas nie chycną? Bo wg mojej mapy to ten kawałek jest na płatnej drodze :? A może to się nie liczy :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady. - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone