jurgen napisał(a):Czołem!
Czy jak jadę osobówką (Toyota Auris) z boxem na dachu, to w Chorwacji płacę za autostrady jak pojazdy z I kategorii?
Dzięki za wszelkie info!!!
Z boksem na dachu kategoria I , z małą przyczepką kategoria II.
jurgen napisał(a):Czołem!
Czy jak jadę osobówką (Toyota Auris) z boxem na dachu, to w Chorwacji płacę za autostrady jak pojazdy z I kategorii?
Dzięki za wszelkie info!!!
kosmo20 napisał(a): Biore mocno pod uwage kupno winietki słowenskiej za 35E bo jesli autostrada A9 jest bezplatna, to wychodzi 100PLN w dwie strony, czyli dokladnie tyle samo, co przejazd chorwackimi autostradami do Puli, a jednak nie trzeba sie tluc przez centrum Mariboru.
kosmo20 napisał(a): Czy ktoś orientuje sie jak wyglada oplata za odcinek autostraty A9 z Triestu do Puli, bo wg tegoz przelicznika wychodzi 0kn. Czy on faktycznie jest bezpłatny?
Mosqito napisał(a):Witaj,
Jadąc od granicy SLO/CRO płacisz:
Trakoscan - Zapresic: 36 HRK
Zagreb Lucko - Matulji: 61 HRK
Rijeka - Pula: 28 HRK płatne na bramce "Tunel Ucka"
Zusammen do kupy 125 HRK w jedną, 250 HRK w dwie strony
Jadąc do Puli z Umagu płacisz jednorazowo na bramce "Naplatno mjesto Mirna" 14 HRK
kosmo20 napisał(a):Mosqito napisał(a):Witaj,
Jadąc od granicy SLO/CRO płacisz:
Trakoscan - Zapresic: 36 HRK
Zagreb Lucko - Matulji: 61 HRK
Rijeka - Pula: 28 HRK płatne na bramce "Tunel Ucka"
Zusammen do kupy 125 HRK w jedną, 250 HRK w dwie strony
Jadąc do Puli z Umagu płacisz jednorazowo na bramce "Naplatno mjesto Mirna" 14 HRK
Hmm tak tylko głośno mysle, ale jak to Polak kombinuje ). Jesli winietka słowenska na pół roku kosztuje 35ojro, to być może jest możliwosc jej odsprzedania na granicy za np 25ojro nastepnym kierowcom wjezdzajacym do Słowenii chyba, że tak sie do szyby przyklei dziadostwo ze bez rozerwania ani rusz. Orientuje sie ktos biegly, jak wyglada ta kwestia ??
Nie ośmieszaj sie chłopie. I nie uogólniaj z tym Polakiem. Jestem Polakiem a do głowy by mi to nie przyszło. Poza tym raz użyta winieta nie da sie odkleić bez zniszczenia. Mądrzejsi od "Polaków" to wymyślili.
kubasz5 napisał(a):Witam,
Krótkie pytanko:
Z jakimi opłatami drogowymi można się spotkać na Istrii?
Czy to tylko tunel Ucka i most na rzece Mirna?
BARRACUDA napisał(a):Witajcie, znalazłem moim zdaniem fajną stronkę z cenami za przejazdy w Europie. Chyba dość aktualna, choć w Polsce pokazuje, że odcinek A4 Katowice-Kraków to 11pln, a o ile pamietam to chyba jest teraz 6,50...
Należy kliknąć na konkretny kraj i pokazane są ceny odpowiednich odcinków. Ceny w walucie lokanej:
http://www.theaa.com/allaboutcars/overseas/european_tolls_select.jsp
Są też inne przydatne informacje np Wymagania dla kierowców w danym kraju (odnośnik po lewej stronie : Driving requirements by country); czy tez o wymaganym wyposażeniu auta: Compulsory Equipments). tam włąśnie wyczytałem, ze 2 trójkąty ostrzegawcze sa wymagane w Chorwacji ale tylko dla aut ciągnących pzryczepę, że gaśnice nie są wymagane w Austrii, Chorwacji.., że mandatu nie trzeba płacić na miejscu w Chorwacji (mamy na to 8 dni)...
Pewnie większość z ych rzeczy jest opsana na CRO Forum, ale moze znajdzie się coś jeszcze przydatnego...
martin28 napisał(a):Witam mam pytanko dla bardziej "wiedzacych"czy na trasie Varzdin Zagreb Karlovac i dalej na Plitvice kupje na bramkach winietke czy jak sie to odbywa