Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PrincessNasim
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PrincessNasim » 23.04.2008 10:15

Tak to jest jak czlowiek jest niecierpliwy, i jeszcze szuka takich informacji w pracy :wink: dziekuje!!!
dr_carlos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr_carlos » 08.05.2008 18:53

Bany86 napisał(a):Witam wszystkich podróżujących. Mam do was ogromną prośbę. Planuje wyjazd na wakacje do Chorwacji jest to mój pierwszy wyjazd wogóle do chorwacjii i tak daleki. Z tego co się zorientowałem to ładnie jest w regionie Istria. Prosiłbym o wszelkie informacje dotyczące opłat winiety i tak dalej. Wiem że były już poruszane na forum, prosiłbym o dokładne informacje. Z wszelkich informacji dotyczacych przejazdu i pobytu będe bardzo wdzięczny. Mam pytanie czy jazda jednym autkiem samemu jest bardzo ryzykownym posunięciem? Jasze mam prośbe planuje wyjazd na sierpień, czy można jechać w ciemno? W razie czego bede kusił nie o pole namiotowe czy coś ale czy w jakimś domku coś znajde?Prosze o informacje. pozdrawiam

Proszę o konkretne informacje na meila. adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. z góry dziękuje. pozdrawiam
no czesc buny ja tez jestem z poz i tez jade 1 raz do chorwacji autem noi oczywiscie w ciemno. jezeli zdobedziesz jakies info to daj znać gg7876276
fortepianista
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fortepianista » 14.05.2008 13:59

Witam, wszystkich jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość :roll:
W sierpniu wybieram się do chorwacji i jestem na etapie planowania drogi i ustalania ile mniej więcej będę musiał zapłacić za winietki. Czy dobrze zrozumiałem z linka forum/viewtopic.php?t=17828 że teraz w Słowenii będą winietki (27,50eur sezon letni)? Jeżeli tak, to czy nawet odcinek granica austriacka- Maribor- granica chorwacka? Z tego co wyczytałem pobierają opłaty za autostrady i drogi ekspresowe, czy zatem jest jakaś alternatywa żeby tej winietki nie kupować? np. jazda drogami lokalnymi. Będę jechał od Poznania Czechy-Austria-Słowenia. Jeżeli będą te opłaty to nie wiem czy nie lepsza będzie trasa przez Słowację i Węgry? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :)
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 14.05.2008 14:12

Hallo fortepianista :!:
Wejdz na forom na temat : WINIETY W SLOWENII
tam znajdziesz odpowiedz :papa: :papa: :papa:
fortepianista
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fortepianista » 14.05.2008 23:28

Ok dzięki! nie zauważyłem tego wątku :roll:
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 15.05.2008 01:40

fortepianista napisał(a):Witam, wszystkich jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość :roll:
W sierpniu wybieram się do chorwacji i jestem na etapie planowania drogi i ustalania ile mniej więcej będę musiał zapłacić za winietki. Czy dobrze zrozumiałem z linka forum/viewtopic.php?t=17828 że teraz w Słowenii będą winietki (27,50eur sezon letni)?

Słoweńcy Cię skroją nie tylko w sezonie letnim - nie ma takiej winiety . 27.50 Eurasów kosztuje winietka roczna na motocykle.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2008 06:44

Zibuś napisał(a):Słoweńcy Cię skroją nie tylko w sezonie letnim -nie ma takiej winiety . 27.50 Eurasów kosztuje winietka roczna na motocykle.

Jest tzw. winieta letnia za 27,50 euro.....ale tylko za motocykl a nie za samochód.
Moja wina - małe przeoczenie - ale już poprawione w wątku autostradowym ;-)
Pozdrav
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 15.05.2008 08:29

Piotrek_B napisał(a):
Zibuś napisał(a):Słoweńcy Cię skroją nie tylko w sezonie letnim -nie ma takiej winiety . 27.50 Eurasów kosztuje winietka roczna na motocykle.

Jest tzw. winieta letnia za 27,50 euro.....ale tylko za motocykl a nie za samochód.
Moja wina - małe przeoczenie - ale już poprawione w wątku autostradowym ;-)
Pozdrav

Piotrek_B nie ma tzw winiety letniej. "Letna" po słoweńsku to nie pora roku ( jak w Polsce lato ) tylko okres jednego roku. "Polletna" to półroczna itd. TU jest napisane jaka winieta ile kosztuje.
Pozdrav :papa: :sm:
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 16.05.2008 22:13

PrincessNasim napisał(a):No to jeszcze a propos winietek..z tego co wiem na Slowacji winietki potrzebne sa tylko na niektorych trasach, prawda? My bedziemy przekraczac granice w Jablonce, dalej jechac na Ruzomberok, Banska Bystrice, Zvolen , i dalej juz na przejscie graniczne Sahy. Czy ktos sie orientuje, czy musimy na tej trasie miec wykupiona winietke, i dokladnie na ktorym odcinku trasy? Dziekuje za pomoc
:D

I jaki z tego wniosek?Chyba taki,że dla przejechania kilku zasranych kilometrów z Banskiej B. do Zvolena trzeba zapłacić myto... :evil:
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 18.05.2008 23:23

równolegle do tego płatnego odcinka jest stara droga, przejedziesz nią w takim samym czasie
dr_carlos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr_carlos » 19.05.2008 15:56

verus napisał(a):równolegle do tego płatnego odcinka jest stara droga, przejedziesz nią w takim samym czasie

no i własnie takich wiadomosci oczekuje od bywalców
dzieki
pingwinek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pingwinek » 19.05.2008 17:16

verus napisał(a):równolegle do tego płatnego odcinka jest stara droga, przejedziesz nią w takim samym czasie

:?: :?: podpowiedz prosze , w ktorym miejscu odbijamy w bok , by nie placic CHARACZU za przejazd "autostrada"?(slowenia) bo napewno na mnie nie zarobia!!! bylem juz kilka razy w pieknej croatii ale nie zwracalem uwagi na alternatywne szlaki... jechalem kilka lat temu (ostatnio) :oops: nowymi autostradami ale wracalem juz stara jadranka... spokojniej, szybciej przyjemniej i.... taniej!!! :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2008 17:21

pingwinek napisał(a):

:?: :?: podpowiedz prosze , w ktorym miejscu odbijamy w bok , by nie placic CHARACZU za przejazd "autostrada"?(slowenia) bo napewno na mnie nie zarobia!!!....

Verus pisze o Słowacji a nie o Słowenii :lol:
pingwinek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pingwinek » 20.05.2008 15:59

Piotrek_B napisał(a):
pingwinek napisał(a):

:?: :?: podpowiedz prosze , w ktorym miejscu odbijamy w bok , by nie placic CHARACZU za przejazd "autostrada"?(slowenia) bo napewno na mnie nie zarobia!!!....

Verus pisze o Słowacji a nie o Słowenii :lol:
aaa .... nieporozumienie..... :oops:
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 21.05.2008 08:55

dr_carlos napisał(a):

no i własnie takich wiadomosci oczekuje od bywalców
dzieki

Rzeczywiście, na mapie widać drogę równoległą E66/E66 czy cuś takiego ale nawigacja po zmianie parametrów trasy z płatnych na niepłatne nakazuje jechać nie całkiem równolegle (wygląda to na mapie tak jakby celowo część tego odcinka trzeba było pojechać drogą płatną a dopiero później można zjechać na free road) a odbić w BB na wschód i takim lekkim łuczkiem dojechać do Zvolena.Nadrabia się coś 8 km ale myślę ,że warto.I ja jadąc do Starigradu posłucham swojego GPS-a :D

Pozdro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

PL-CZ-A-SLO-CRO Opłaty za autostrady. - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone