Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"PKS" Dubrovnik-Sibenik lub Dubrownik-Trogir

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kriziz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriziz » 21.06.2006 23:34

Szukam połączenia Dubrovnik=>Sibenik lub Dubrovnik=>Trogir lub Dubrovnik=>Primosten na dzien 30.09 (sobota) Ewentualnie jakiegoś przewoznika na trasie Warszawa=>Sukosan (wyjazd z Warszawy 22.09) powrót z wyjazdem 30.09, ale Dubrovnik=>Warszawa
Będę wdzięćzny za info.
vafloo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vafloo » 22.06.2006 11:37

Ja się dołącze z pytaniem...

Ile trwa przejazd autobusem z Dubrovnika do Splitu/Trogiru? I jaka może być cena tej przyjemności? Lecimy samolotem do Dubrovnika i musimy się jakoś dostać do Splitu i Trogiru żeby pooglądać to i owo.

A tak w ogóle, to witam wszystkich, bo to mój pierwszy post na tym forum :-)

Dzięki!
Alika
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alika » 22.06.2006 12:44

Witam-
Kriziz: http://www.libertasdubrovnik.com/polazak.html
rozkład jazdy, a temat przewijał się kilka razy na forum, możesz poszukać.

vafloo: ile trwa nie wiem, ale też lecę do Dubrovnika (15.07) i pewnie będę się kręcić w okolicy. Pytanko: kiedy lecisz/cie?
Pozdr. Alika
Kriziz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriziz » 22.06.2006 12:55

Generalnie trochę zakręcony nasz pobyt. Mam czarter z Sibenika konczymy w Dubrovniku i chcemy sie zalapac na autobus tej samej linii ktora przyjezdzamy. No i autobus jest z np. Trogiru. Ktoś się orientuje w cenach za te "PKSy"??
vafloo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vafloo » 22.06.2006 13:07

Alika: my lecimy 29 sierpnia (w podróż poślubną :-D). Mam nadzieję, że jak wrócisz, to podzielisz się radami, bo mam kilka pytań, np. odnośnie dojazdu z lotniska do Dubrovnika (gdzieś wyczytałem, że to około 20 km) i przemieszczania się po Cro komunikacją lokalną (autobusy, promy, pociągi?). Chcielibyśmy też wybrać się z Dubrownika do Czarnogóry, więc plan będziemy mieli pewnie napięty (11 noclegów).

Pozdrawiam!
Alika
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alika » 22.06.2006 13:21

vafloo:
już gratuluje dobrego wyboru celu podróży ;) oczywiście jak wróce napisze jak sobie z czym radziliśmy. Mamy podobny plan: też Czarnogóra, okolice Dubrovnika , ale jak zawsze najlepiej nic nie planować, wiec zobaczymy jak to wszystko wyjdzie. Acha my mamy tylko nieco mniej czasu niż wy (7 noclegów).
Z lotniska rzeczywiście jest do miasta jakieś 20-25 km, zależy w którą część miasta chcecie dojechać, jeżdzą autobusy (nawet gdzieś na forum był numer linii), droga ok. 30 min. i podobno do późnego wieczora, wiec nie ma obway. Kurcze...ja tu pisze jak rasowy cromaniak, a w zasadzie wszystkiego (prawie) dowiedziałam się z tego forum, wiec jak was dręczą jakieś pytania to "szukaj" i na pewno znajdziesz :)
Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku :)
Alika
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 22.06.2006 20:18

dokładnie wszystko jest na forum. Przerabiałam to w 2005 roku, Autobus z lotniska masz pod nosem, jezdzi od bladego switu do póznej nocy, nr np 10 ( do Cavtatu). Wszystko, czego potzrebujesz jest na forum. Wpisz hasło w wyszukiwarkę i dobrze się przygotuj, tu trzeba odrobic zadanie domowe :wink: :papa:

Kriziz: Pks z Zadaru do Dubrownika 180 kun, to spójrz na mapę i podziel.
vafloo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vafloo » 23.06.2006 11:45

Ja chciałbym się dowiedzieć przede wszystkim ile czasu (i pieniędzy) potrzebuje, żeby dostać się z Dubrovnika do Spitu autobusem, autostopem czy czymkolwiek.

Jeśli nikt nie wie ile to zajmuje autobusem, to może chociaż napiszecie ile to trwa samochodem.

Generalnie chcemy z Dubrovnika ruszyć do Czarnogóry, ale planujemy też wypad na północ, by zobaczyć Split i Trogir. Czy to się da zrobić w jeden dzień (np. wcześnie rano wyruszyć z Dubrownika, zwiedzić Split i Trogir, wieczorem wrócić)? A jeśli się da, to czy warto się tak spieszyć?

Muszę jakoś oszacować koszty takiej "wycieczki na północ"...
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 23.06.2006 12:27

moge ci tylko tyle pomóc: ze Splitu do Trogiru masz 30 min autobusem mijeskim 37 i ok 20 kun. Split ciekawszy od Trogiru. jesli juz trzeba dokonywac wyboru. Z dubrownika do Splitu pierwszy autobus o 5 rano. Wiec zdążysz wrócic. Autobusy ze Splitu do Dubrownika: co 2 godziny. Nie wiem o której ostatni...tyle... :papa:
poszukam ci cen orientacyjnych
rafal259
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal259 » 24.06.2006 07:06

Czesc! To moj debiut, zaplanowalem sobie mw czas pobytu w Chorwacji od razu mam pytania:

1. Jakim autobusem i za ile z lotniska w Dubrowniku dojade na kamping "Pod Maslinom" ?

2. Czy nie bedzie problemu z namiotem na lotnisku (wiadomo, ze sa sledzie i inne preciki), czy celnik spokojnie przepusci z namiotem w reku, czy lepiej spakowac namiot do plecaka?

3. Ceny autobusow i czas przejazdu:

a) Lotnisko w Dubrowniku - Orasac ok. 10.00
b) Orasac - Dubrownik - Orasac ok. 15.30
c) Orasac - Makarska - Orasac (wyjazd rano ok. 7.00 - zwiedzanie, opalanie - powrot ok. 18.00 )
d) Orasac - Cavtat ok. 13.00
e) Cavtat - Cilipi (lotnisko) 18.30

Oczywiscie sam sledze cale forum i szukam potrzebnych informacji ale jak ktos chcialby pomoc to wielkie dzieki. Wiem co mam zabrac ale brak mi tylko "spraw komunikacyjno-autobusowych" :)

Pozdrawiam
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 24.06.2006 12:53

bravo, ze czytasz forum!
Z lotniska wsiądziesz w autobus nr 10 do Dubrownika, lub jakikolwiek tam. Jesli to bedzie 10, to ok 20 kun i 25 min.
W Dubrowniku wsiadasz albo w miejski numerowany chyba dwadzieścia ile...albo pewniej w PKS i prosisz do Orasaca (kam. pod maslinom), trwa to 20 min i 15 kun kosztuje.
Odnośnie namiotu: miałam w plecaku, ze sledziami i gwożdzmi budowlanymi ( 4 szt. 30 cm) i nikt sie mnie nie czepiał. ALe kolezanka miała problem z....dezodorantem i ją wzywali i cuda. Polecam serdecznie:
forum/viewtopic.php?t=9142&start=0
:wink: :papa:

Karimate i wszystko musisz miec przypięte lub w środku. wiadomo nie wolno butli gazowych.
rafal259
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal259 » 24.06.2006 15:19

Serdeczne dzieki! :)

Zostaje pytanie czy taki plan ma sens:

1. Rano autobusem z Orasaca do Makarskiej, tam zwiedzanie i lezakowanie i powrot na 20.30 do Orasaca ? Jakie koszty biletu w obie strony i czas przejazdu?

2. Czy lepiej rejs o 8.00 do Sipan czy do Mljet, tam plaza i powrot do Dubrownika na 20.00? Drogie takie rejsy w tym roku?

Pozdrawiam :D
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 24.06.2006 15:39

Szczerze mówiąc, to nie wiem, po co do Makarskiej...
A jęsli są rejsy na Mljet, np. zwiedzanie parku, to jak najbardziej, czy też wysepki najbliżej Dubrownika. Jeśli chcesz cos poza Dubrownikiem, to mozesz wyskoczyć na dzień do Czarnogóry, np. Kotoru. Od rana z dworca jezdzą autobusy do Harceg Novi, tam bierzesz busa (tanie!) i jestes w Kotorze, nad Zatoką, ja bym tak zrobiła ( ale to-ja). Albo szarpnąc się na Split, ale to drożej, bo PKS y sa drogie. Komus wczoraj o tym pisałam. bo chciał do Splitu.
rafal259
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal259 » 24.06.2006 19:01

Hmm... Kotor?
Czemu nie, dobry pomysl, dzieki :)
Jaki autobus z Dubrownika i do jakiej miejscowosci? A potem jaki bus?
No i jaka cena w obie strony i ile czasu sie jedzie?
Brac Euro?

Pytam, bo kto pyta nie bladzi:)
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 25.06.2006 07:52

Spkojnie, wyżej juz troche pisałam..
1) autobus z Dubrownika do Ulcinja jedzie o 7 rano. kupujesz bilet tylko do Harceg Novi w Czarnogórze (zwykły pks,masz ze sobą paszport i tak przekraczasz granice) z powrotem kupisz w Harceg Novi bezpośrednio u kierowcy.
2) Jak juz jestes w Harceg Novi na PKSie, to stoją busy jak w Zakopcu i czekają, mają tabliczki z wypisanymi mijescowściami. bilet powinien kosztowac 2,3 euro najwyżej.. Jedziesz jakąś godzine do Kotoru (podziwiasz przy okazji niezapomniane widoki Boki Kotorskiej)
Sprawdz na miejscu w Harceg Nowi, o której masz Dubrownik powrotny.
3)Bilet Dubrownik -Harceg Novi 8 euro w dwie strony, czyli jakies 50kun.
4) w Czarnogórze tylko euro

Może to skomplikowanie wygląda, ale odległości są raczej niewielkie i długi letni starczy, a myslę ze warto :D
Następna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone