Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PKO BP Ekstraklasa - komentarze & dyskusja

Ekstraklasa? Liga Mistrzów UEFA? Liga Narodów UEFA? Liga Europy UEFA? A może Mistrzostwa Świata FIFA? Wytypuj wyniki rozgrywek i zdobywaj punkty. Wyróżnij się oryginalną rangą i czasami ustrzel fajną nagrodę - baw się dobrze!
Endrju
Cromaniak
Re: LOTTO Ekstraklasa - Typer- Komentarze !

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 04.04.2019 09:55

Uff... Lider obroniony :) Ale oddech grupy pościgowej już czuć na plecach...
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.04.2019 16:44

Oho, widzę że się ciekawa dyskusja na linii poznańsko-warszawskiej rozwinęła :D

My tu w Krakowie* nie mamy takich problemów. Odejście na kierunku poznańsko -warszawskim to w zasadzie pocałunek sportowej śmierci.

Dolha. Jeden z najlepszych bramkarzy jacy w polskiej lidze pojawili się w XXI w. Poszedł do Lecha na zasadzie "wrogiego przejęcia", ukrywał się gdzieś w Rumunii by nie przedłużyć kontraktu z Wisłą, potem "nagle" znalazł się w Lechu. Przyjechał na R22, został rozjechany przez trybuny. Zszedł po 45 minutach na trzęsących się nogach i to był koniec jego kariery. Pograł coś jeszcze jeden sezon w Rumuni a tak to trybuny lub ogony.

Cierzniak. Bardzo dobry bramkarz, znakomity sezon w Wiśle. Przejęty z naruszeniem prawa i przy histerycznej nagonce mediów przez Legię. Ława, Ława, ława... A nie przepraszam, przeszedł do historii dwoma meczami : 8 plaskaczy od Borusii, 4 plaskacze od Wisły :lool:

Dudka. Poszedł do Lecha i zniknął. W sumie wrócił do siebie. :wink: :lol:

Cywka. Tu nie ma się co śmiać, ale fakty są takie, że przeszedł do Lecha i dwie paskudne kontuzje.

Mączyński. Co do kulisów przejścia się nie wypowiem, ale to pewnie wyjaśni prokurator. Odszedł jako reprezentant. Ława, trybuny, ława trybuny... Wypad. Coś tam kopie w Śląsku.

Stolarski. Znalazł się w Legii pośrednio, więc to nie najlepszy przykład. Ale szału nie robi. A zapowiadał się... W ostatnim meczu w Krakowie dostał wędkę w 40 minucie.

Byli jeszcze jacyś juniorzy co poszli do Legii. Zaginęli w akcji... :lol:

No i wisienka na torcie. Niejaki Carlitos. Mógł odejść do porządnego klubu za dobre pieniądze. Uparł się do Warszawy bo zakochał się w Legii. :lool: Książę Krakowa, najlepszy strzelec, najlepszy piłkarz Ligi... Teraz średnio przeciętny napastnik, w tabeli strzelców gdzieś w okolicach gróbego z Miedzi. Taki zdjęcie symbol z ostatniego meczu.

Obrazek

*Piszesz Kraków - myślisz Wisła.

Nefer napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
ajdadi napisał(a):Jak się nie umie wyszkolić...to się podbiera innym...taki właśnie macie klimat.

Taki klimat wszędzie.

Dokładnie, Janusz ma rację.
Nie ma klubu, który bazowałby na wychowankach, w niektórych jest ich trochę więcej, w niektórych mniej, ale nie stanowią oni trzonu zespołu.

Oczywiście, że kluby kupują zawodników. Ale tylko działacze Legii mogli wymyślić i lansować w mediach pogląd, że młodzi zdolni polscy piłkarze powinni najpierw przejść do Legii lub Lecha a potem z nich być sprzedawani za granicę. Całe szczęście, że (L) nie ma już aż tak wielkich wpływów jak dawniej w PZPN, bo byśmy się doczekali prawnego usankcjonowania tego poglądu. :evil:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 04.04.2019 18:46

Bardzo ciekawy wykład...jak dla mnie bardzo trafny...chodzi mi o część wielkopolsko - małopolską...ale zapomniałeś jeszcze o K. Moskalu :)
O drugim kierunku się nie wypowiadam...bo to nie moja bajka :)

Swoją drogą też chętnie sięgaliscie po naszych zawodników , że wspomnę choćby
Żurawia czy Głowackiego.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.04.2019 18:53

ajdadi napisał(a):Swoją drogą też chętnie sięgaliscie po naszych zawodników , że wspomnę choćby
Żurawia czy Głowackiego.

Czy naprawdę coś w tym złego w tych (i innych) transferach. 8O :?:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 04.04.2019 19:00

Sorry, ale lekko nie rozumiem...czy coś złego napisałem w poprzednim poście...stwierdziłem tylko fakty i tyle...a może aż tyle :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.04.2019 19:02

Czyli transfery są faktem.
Były, są i będą.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.04.2019 19:57

ajdadi napisał(a):Bardzo ciekawy wykład...jak dla mnie bardzo trafny...chodzi mi o część wielkopolsko - małopolską...ale zapomniałeś jeszcze o K. Moskalu :)
O drugim kierunku się nie wypowiadam...bo to nie moja bajka :)

Swoją drogą też chętnie sięgaliscie po naszych zawodników , że wspomnę choćby
Żurawia czy Głowackiego.

Ekhm, to nie miał być wykład tylko taka dykteryjka dla dla rozluźnienia atmosfery miedzy jedną a drugą kolejką. :D
Kaziu Moskal to strasznie zamierzchła przeszłość, chodziło o w miarę aktualne przykłady (ostatnie powiedzmy dziesięciolecie).
Ale fakt, Kaziu Moskal poszedł do Was i nie zginął. To jeden z najbardziej szanowanych piłkarzy w Krakowie.

Żuraw, Głowacki - oni po tylu latach są już bardziej krakowscy/wiślaccy niż smok wawelski :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.04.2019 20:49

Janusz Bajcer napisał(a):Czyli transfery są faktem.
Były, są i będą.

Tak.
Ale pewnych rzeczy się nie robi.
Zapytaj Figo ( tego prawdziwego, nie tego z Zagłębia :lol: ).
Oczywiście nie ta skala, ale zasada działania ta sama.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 04.04.2019 21:37

anakin napisał(a):Ale pewnych rzeczy się nie robi.

Właśnie tak , ale większość tutaj się wypowiadających nie "kuma" tego...

Ale podobno semafor niezłe zrobił mi kuku... :wink:
...więc się już w tym temacie nie będę wypowiadał...
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 05.04.2019 09:01

ajdadi napisał(a):

Jeżeli wszystko odbywa się w zgodzie z przepisami prawa, to tak - ja tego nie kumam :wink: .
Jeżeli natomiast jest tak, jak pisze Kiepura, że w przypadku Cierzniaka transfer odbył się z naruszeniem prawa, to do takich sytuacji nie powinno dochodzić.
dario7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dario7 » 05.04.2019 11:03

... jakie naruszenie prawa :idea: :?:
Miałem nie reagować, ale na kłamstwa muszę reagować.

W styczniu 2016 r. Legia potwierdziła oficjalnie, że bramkarz Wisły Kraków Radosław Cierzniak podpisał kontrakt, który w życie wejdzie od 1 lipca. Umowa została parafowana na trzy lata. Gdy o tym dowiedziała się Wisła został odesłany do rezerw, interweniowała Izba do spraw rozwiązywania sporów sportowych przy PZPN.
Gdy władze Wisły dowiedziały się, że piłkarz podpisał już kontrakt ze stołecznym klubem, postanowiły zrobić mu na złość. Nie dość, że nie chcieli sprzedać gracza, to jeszcze postanowiły, że ostatnie pół roku w Krakowie spędzi z drużyną rezerw. Na tę zsyłkę poskarżył cię Cierzniak.

Gdy Wisła zorientowała się, że może mieć problemy, przywróciła Cierzniaka do składu. Pewne było jednak, że i tak nie ma jakichkolwiek szans na grę. Dodatkowo sytuację podgrzewali kibice, którzy grozili piłkarzowi.

Decyzją Izby ds. rozwiązywania sporów sportowych działającej przy PZPN, umowa piłkarza z Wisłą została rozwiązana z winy klubu, bo nie było podstaw do takiej decyzji. Wyrok ma być poważnym straszakiem dla klubów chcących 'zemścić się' na piłkarzach, którzy nie chcą przedłużać z nimi kontraktu.

Komunikat krakowskiego klubu był taki, że "jest gotowy i zdeterminowany do dalszych działań, włącznie z wykorzystaniem arbitrażu międzynarodowego i wystąpieniem na drogę sądową".

Jak widać, albo się przycykali i się nie poskarżyli, albo nic nie ugrali. Ale szczegółów nie znam, bo to mi .... :mrgreen:

Ja wiem, że komentarz tutejszego bajkopisarza będzie, że: nagonka, ukradli, skorumpowali, załatwili pod stołem, oszukali zawsze ciemiężoną Wisełkę, ale mnie to już przestało dziwić :mrgreen: taki mamy klimat :lol:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 05.04.2019 17:51

Nefer napisał(a):
ajdadi napisał(a):

Jeżeli wszystko odbywa się w zgodzie z przepisami prawa, to tak - ja tego nie kumam :wink: .
Jeżeli natomiast jest tak, jak pisze Kiepura, że w przypadku Cierzniaka transfer odbył się z naruszeniem prawa, to do takich sytuacji nie powinno dochodzić.

Cierzniak kontaktował się z Legią i dogadał kontrakt przed ustawowym terminem (z tego co pamiętam zawodnik może kontaktować się z innym klubem i zawrzeć kontrakt nie wcześniej niż sześć miesięcy przed upływem ważności kontraktu z klubem macierzystym, Cierzniak zrobił to wcześniej). To, że kontrakt ogłoszono po 1 stycznia nie ma znaczenia. Są na jego kontakty z Legią i wcześniejsze dogadanie kontraktu dowody w postaci chociażby jego wypowiedzi. Pamiętam "screeny" wywiadów prasowych w portalach sportowych w których mówił o tych kontaktach, w których treść wypowiedzi zmieniała się co 20 minut, gdy jego agent zorientował się, że sprawa śmierdzi.

Potem jak Cierzniak poszedł do rezerw, w odpowiedzi warszawscy dziennikarze zrobili nagonkę medialną i jakiś tam organ zwolnił go z kontraktu z Wisłą. Dwa miesiące później analogiczne zesłanie do rezerw przeprowadziła Jagiellonia. Zero jakiejkolwiek reakcji PZPN-u.
Sprawa tak samo "czysta" jak tytuł Legii w 1993 r. Całą Polska widziała tylko w Warszawie wciąż twierdzą, że wszystko jest "cacy".

Jeszcze w sprawie zesłania do rezerw. Nie poszedł do rezerw za przejście do Legii, tylko za to, że w klubie cały czas utrzymywał, że przedłuży kontrakt z Wisłą i powadził negocjacje a w rzeczywistości od dawna był dogadany z Legią.

W ogóle motyw zsyłania zawodników, którzy podpisali kontrakt z innym klubem to powszechna praktyka w Europie. Przykładem jest choćby Arsenić, gdy przechodził do Wisły. Ale tylko w Polsce uznano "krzywdę" Cierzniaka.

OD 2015 roku rozegrał w Legii coś koło 15-20 meczów. Z tego dwie historyczne kompromitacje. Karma zawsze wraca.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.04.2019 21:28

Po dwóch meczach wirtualnymi liderami 29 kolejki: Kiepura i pawelli - po 3 pkt

Pojedynek na podium :wink:

1. Endrju - 0 pkt (149)
1. Jackar - 1 pkt (149)

2. arkona - 0 pkt (148)

3. klopot - 1 pkt (146)
3. Pawel2602 - 1 pkt (146)
dario7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dario7 » 06.04.2019 14:19

Jeszcze raz spytam, gdzie jest naruszenie prawa :?: 8O

Jeśli ja bym był pewny, że ktoś mnie oszukał i ukradł mi moją własność (czyt. zawodnika) to bym walczył o prawdę wszędzie np w sądzie, w trybunale międzynarodowym...

... no chyba, żebym wolał '' prawdę'' pisowskiej TVP... :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.04.2019 19:09

dario7 napisał(a):... no chyba, żebym wolał '' prawdę'' pisowskiej TVP... :mrgreen:

A Ty wolisz pisać na forum czy go tylko czytać?
Jest jeszcze opcja, że nie będziesz mógł ani jednego ani drugiego.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dołącz do zabawy i wytypuj wyniki

PKO BP Ekstraklasa - komentarze & dyskusja - strona 343
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone