Janusz Bajcer napisał(a):Endrju napisał(a):Co najważniejsze, to chłopaki polecieli do Turcji i odpoczną w końcu od całego zamieszania, Stolarczyk ich spokojnie poukłada i zgra, także ja patrzę w przyszłość optymistycznie
Oby w Turcji przestało lać, bo na razie boiska w opłakanym stanie ....
https://sport.onet.pl/pilka-nozna/ekstr ... sy/mnwdrlf
Cale szczęście, prognozy nie są takie najgorsze, choć do ideału daleko.
Endrju napisał(a):Wisła aktualnie ma 12 pkt przewagi nad strefą spadkową... wiadomo różne rzeczy w futbolu się zdarzały, ale szczerze wątpię, by roztrwonili tą zaliczkę.
Inni liczą tak: statystycznie 8 do 12 punktów trzeba zdobyć, by się utrzymać. W siedemnastu meczach.
anakin napisał(a):Endrju napisał(a): Może Peszkin?
Atmosfera w klubie nie jest (jak wiemy najlepsza) , więc
fahowiec od takowej z pewnością się przyda.
W klubie, czy w drużynie ?
Bo jeśli chodzi o klub to niektórzy rzeczywiście mogą poczuć się nieswojo po zabraniu śledztwa z prokuratury krakowskiej i przeniesieniu jej do poznańskiej .
W drużynie atmosfera była i jest bardzo dobra.
Janusz Bajcer napisał(a):Kiepura napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):Może Kiepura - "pierwszy kibic" Wisły Kraków na naszym forum
wie coś więcej o cudzie ratunkowym.
No dobra -
możecie nas nazywać Królewscy.
Jest zgoda
pomoc jednak przyszła od Królewskiego
Prorok jaki czy co ?
---------------------
A i ponieważ niektórzy są zaniepokojeni a nawet oburzeni to tytułem wyjaśnienia (co by nie tworzyły się legendy).
Wisła straciła licencję ponieważ:
a. niewyjaśnione były sprawy właścicielskie,
b. nie było jasnej perspektywy spłacenia zobowiązań licencyjnych do końca marca.
W kwestii praw własności sąd potwierdził prawa własności TS Wisła do Wisła Kraków S.A. Dodatkowo KL zażyczyła sobie opinii wskazanej przez siebie kancelarii prawnej i taką otrzymała.
W temacie spłaty. Długu licencyjnego jest 12 milionów. 4 miliony to pożyczka Kuby, Jarka i Jacka. 4 miliony zebrane zostanie w pożyczce crowfundingowej (cokolwiek by to nie znaczyło), chętnych jest podobno więcej niż miejsc. 3 miliony to sprzedaż zawodników (dokonana), reszta sprzedaż karnetów i różne zbiórki kibiców.
Żadnej specjalnej łaski czy drogi na skróty ze strony KL nie ma.
Zupełnie inna kwestia jest dalsze funkcjonowanie Wisły i licencja na przyszły rok.
Tu na razie nic nie jest pewne i wszystko może się zdarzyć. Łącznie z upadkiem.
Przypomnę, że w tej lidze obecnie funkcjonują kluby o zadłużeniu rzędu kilkudziesięciu milionów (Legia) czy też nie płacące piłkarzom od kilku miesięcy (Lechia).
Przypomnę też, że na ratowanie Wisły nie poszła żadna złotówka z tzw. pieniędzy publicznych.
Ostatnio GKS Katowice dostał kilkanaście milionów od miasta na przetrwanie. To tylko jeden przykład.
------------------
Przyznam też, że byłem lekko zszokowany skalą sympatii do klubu z jaka spotkałem się w tych dniach, także w kontaktach prywatnych.
--------------
I jeszcze słowo o tym Panu.
Wisła zalega mu o ile pamiętam jedną miesięczną pensję.
Należy mu się ona jak psu kość. Dostanie, mam nadzieję, w ostatnim możliwym terminie.
Teraz pieniędzy mało a są ważniejsze wydatki.
Miał prawo oczywiście domagać jej nawet przed sądem.
Ale robienie medialnej szopki o jedną pensję w momencie, gdy jego niedawni koledzy od wielu miesięcy grali za friko, ratując z pełnym rozmysłem w ten sposób klub... Bez komentarza.
Dodam, że klub ten wyciągnął go z otchłani trzeciej ligi dał szansę i wypromował.
Gdyby nie ta szansa, właśnie szykowałby się po zakończeniu kariery do świetlanej przyszłości w zawodzie cieśli lub murarza.
Mógł iść za duże pieniądze do innego klubu, poszedł za frytki do Legii, wybrał tak jak wybrał.
Podobno z miłości od pierwszego wejrzenia.
A, i zdjęcie nie jest fotomontażem