Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piwo w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.07.2013 10:24

Marsallah napisał(a):Ja w tym roku na Visie płaciłem w Tommym ok. 10-11 kun za butelkowe plus kaucja. Taniej nie było.

A widzisz, trza było przy Bračiu zostać :wink: :mrgreen:
Flacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flacha » 25.07.2013 10:41

Bocian napisał(a):
Flacha napisał(a):Wszystkim smakoszom piwka polecam sklep na Ursynowie w Warszawie : http://naursynowie.pl/stacja-piwa.aspx

Parę metrów dalej jest cromaniacka knajpa Papalina.
A tak ogólnie to widzieliście temat wątku? :lol:

Papalina jest świetna :). Ostatnio jadłem tam mule :).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.07.2013 11:01

Flacha napisał(a):
Bocian napisał(a):
Flacha napisał(a):Wszystkim smakoszom piwka polecam sklep na Ursynowie w Warszawie : http://naursynowie.pl/stacja-piwa.aspx

Parę metrów dalej jest cromaniacka knajpa Papalina.
A tak ogólnie to widzieliście temat wątku? :lol:

Papalina jest świetna :). Ostatnio jadłem tam mule :).

Niestety podupada z lekka ale sentyment pozostaje. Odwiedź Čevap na Chmielnej, jeśli nie byłeś.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 25.07.2013 13:59

PabloX napisał(a):
Marsallah napisał(a):Ja w tym roku na Visie płaciłem w Tommym ok. 10-11 kun za butelkowe plus kaucja. Taniej nie było.

Musiałeś jakoś źle trafić. W Konzumie w Novaliji i Mandre butelkowe Karlovačko jest po 6,29 HRK, Ožujsko 6,49 HRK, Tuborg 7,49 HRK, Staropramen w promocji 6,29 HRK (w każdym przypadku butelka 1,25 HRK). :?

Wiesz, lepiej trafić nie mogłem - takie były ceny na całej wyspie, nieważne czy był to Tommy, Konzum czy Studenac. Natomiast koszt przeprawy promowej z Visu do Splitu i dalej drogi na Pag, gdzie w Mandre czy Novalji nabyłbym piwo za 6,29 nie zbilansowałby raczej oszczędności paru kun na flaszce :wink:

dids napisał(a):A widzisz, trza było przy Bračiu zostać :wink: :mrgreen:

Nieee, co za dużo to niezdrowo, trzeba mi odkrywać nowe lądy :mrgreen: Ale do Twojej relacji muszę wbić i popatrzeć na swoje zeszłoroczne okolice :papa:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 25.07.2013 17:53

von_scheisse napisał(a):A na dniach będzie premiera Białego Dynksa (witbiera) i Czarnego Dynksa (ciemnej wariacji nt. witbiera) :)

Właśnie piłem Jasnego Dynksa.
Jak komuś pasuje Rowing Jack lub Amber Boy to mu podpasuje. Mi bardzo smakowało.
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 13.08.2013 11:57

Mi smakowało Karlovacko Crno(cena 7.99).Mimo dużego ekstraktu piło sie przyjemnie w upale.W lodówce czeka jeszcze Ożujsko Pszeniczne.
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 13.08.2013 12:02

wos71 napisał(a):Mi smakowało Karlovacko Crno(cena 7.99).Mimo dużego ekstraktu piło sie przyjemnie w upale.W lodówce czeka jeszcze Ożujsko Pszeniczne.

Karlovacko Crno, nie piłem, jak będę za parę dni w Cro to popróbuję :)
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 13.08.2013 12:10

termondar napisał(a):

Naprawdę polecam.Nie jest słodkie jak niektore polskie ciemniaki.Kupowałem w Studenacu i Konzumie.
Całkiem zapomniałem o Tomislavie.Ciemne piwo prawie jak "porter" o zaw.alk 7.3% i ekstrakcie 17.75.Poczeka sobie w piwnicy na zimowy wieczór.W tamtym roku wypiłem w upalne popołudnie i niezle zaszumiało :wink:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 13.08.2013 12:56

wos71 napisał(a):
termondar napisał(a):

Naprawdę polecam.Nie jest słodkie jak niektore polskie ciemniaki.Kupowałem w Studenacu i Konzumie.
Całkiem zapomniałem o Tomislavie.Ciemne piwo prawie jak "porter" o zaw.alk 7.3% i ekstrakcie 17.75.Poczeka sobie w piwnicy na zimowy wieczór.W tamtym roku wypiłem w upalne popołudnie i niezle zaszumiało :wink:

Tomislava piłem, szczerze mówiąc średnio mi smakował.
Ile procent alkoholu ma Karlovacko Crno :?:
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 13.08.2013 13:31

termondar napisał(a):
wos71 napisał(a):
termondar napisał(a):

E-14.5 ; A-6.0%
krzysiek bb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek bb » 22.08.2013 07:55

Chorwackie piwa nie wyróżniają się niczym szczególnym, podobnie jest na całych Bałkanach. Tam kultura picia piwa i jego produkcji jakoś nie dotarła. W Polsce powstają nowe browary, co prawda ciężko im jest się przebić przez mur stworzony przez koncerny ale piwa z nich są już dostępne w większych miastach. W Chorwacji piwo ratuje wakacyjny klimat i wysoka temperatura. Żadne z piw niestety nie zasługuje na zabranie do Polski, no chyba, że na pamiątkę lub prezent, bo inaczej stanowi zbędny bagaż. Podobnych Lechów czy Okocimów mamy aż nadto.
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 29.08.2013 14:04

termondar napisał(a):
wos71 napisał(a):
termondar napisał(a):

Piłem wczoraj Karlovacko Crno, powiem że takie sobie, daleko mu do portera, a już na pewno o naszego PORTERA ŻYWCA.
voite
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) voite » 29.08.2013 14:34

Próbując Karlovacko i Ozujsko, to to drugie bardziej smakowo mi podeszło. PRzed wyjazdem kupiłem jeszcze Lasko, ale jeszcze nie próbowałem. Ozujsko 2L w plastiku w promocji w Konzumie można było kupić za 18,99 czy 19,99, już dokładnie nie pamiętam.
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 04.09.2013 14:19

termondar napisał(a):
Piłem wczoraj Karlovacko Crno, powiem że takie sobie, daleko mu do portera, a już na pewno o naszego PORTERA ŻYWCA.

Bo to nie jest porter,co najwyżej "koźlaczek" :wink: .
von_scheisse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) von_scheisse » 05.09.2013 22:16

Raczej Karlovacko Crno to dość mocny ciemniak - ciemny lager dość płytko odfermentowany, co się chwali (6% alko przy 14,5% ekstraktu), do koźlaka mu trochę brakuje - zarówno ekstraktywności jak i owocowości w smaku. Ale piwo w sumie przyzwoite - chyba najbardziej wypijalne z wszystkich chorwackich (nadal ubolewam nad brakiem Ozujsko Amber :()
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone