Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piwo w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maro22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maro22 » 24.07.2013 11:29

Ja piłem Lasko, Karlovacko, Ożujsko. Ceny w Lidlu około 8-10 kun za puszkę o ile dobrze pamiętam a w knajpie 12-15 kun za kufel 0,5L. Więc wychodzi na to, że w sklepie ceny ichniego piwa są około 2 razy większe niż naszego Żywca, Lecha itp... a jakość marna... Smakoszem nie jestem ale piwo Chorwackie mi nie smakuje i pewnie nie tylko mi bo "nasi" mieli przeważnie na plaży rodzime produkty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2013 11:33

maro22 napisał(a):Ja piłem Lasko, Karlovacko, Ożujsko. Ceny w Lidlu około 8-10 kun za puszkę o ile dobrze pamiętam a w knajpie 12-15 kun za kufel 0,5L. Więc wychodzi na to, że w sklepie ceny ichniego piwa są około 2 razy większe niż naszego Żywca, Lecha itp... a jakość marna... Smakoszem nie jestem ale piwo Chorwackie mi nie smakuje i pewnie nie tylko mi bo "nasi" mieli przeważnie na plaży rodzime produkty.

To na pewno kwestia tego, że im nie smakuje :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.07.2013 11:43

maro22 napisał(a):Ja piłem Lasko, Karlovacko, Ożujsko. Ceny w Lidlu około 8-10 kun za puszkę o ile dobrze pamiętam

Nie wiem dlaczego wszyscy podają ceny "blachy", jeżeli to samo piwo w szkle kosztuje ok 6 kun. Wyjątkiem w tym roku w Sumartnie był puszkowy Kaletenberg po 5,99. Lubię piwo, ale z Polski wożę najwyżej kilka (rożnych) co by się z gospodarzem napić, bo on lubi piwo jeszcze bardziej ( taki dziwny Dalmatyniec co woli piwo od wina :wink: )
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 24.07.2013 11:55

maro22 napisał(a):Ja piłem Lasko, Karlovacko, Ożujsko. Ceny w Lidlu około 8-10 kun za puszkę o ile dobrze pamiętam a w knajpie 12-15 kun za kufel 0,5L. Więc wychodzi na to, że w sklepie ceny ichniego piwa są około 2 razy większe niż naszego Żywca, Lecha itp... a jakość marna... Smakoszem nie jestem ale piwo Chorwackie mi nie smakuje i pewnie nie tylko mi bo "nasi" mieli przeważnie na plaży rodzime produkty.

Akurat Lech to ma super jakość :mrgreen: .
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 24.07.2013 12:01

dids76 napisał(a):. Lubię piwo, ale z Polski wożę najwyżej kilka (rożnych) co by się z gospodarzem napić, bo on lubi piwo jeszcze bardziej ( taki dziwny Dalmatyniec co woli piwo od wina :wink: )

To pewnie z raciborskiego browaru też wiozłeś? :oczko_usmiech:
PS. Byłeś może na piwku na Rynku w Raciborzu w minibrowarze?
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.07.2013 12:03

dids76 napisał(a):Nie wiem dlaczego wszyscy podają ceny "blachy"...

Ja nie wiem, jak można pić piwo z "blachy"... :?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.07.2013 12:07

wos71 napisał(a):
To pewnie z raciborskiego browaru też wiozłeś? :oczko_usmiech:
PS. Byłeś może na piwku na Rynku w Raciborzu w minibrowarze?

No właśnie tam jeszcze nie dotarłem, jakoś nie było kiedy :wink:

a wyroby Raciborskiego browaru polecam wszystkim smakoszom.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.07.2013 12:30

dids76 napisał(a):a wyroby Raciborskiego browaru polecam wszystkim smakoszom.

Dokładnie tak:)
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 24.07.2013 12:37

MRK napisał(a):
dids76 napisał(a):a wyroby Raciborskiego browaru polecam wszystkim smakoszom.

Dokładnie tak:)

No i polecam zwiedzenie samego browaru przy zamku.Mały i zadbany.
brutus22
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) brutus22 » 24.07.2013 12:45

Koledzy piwosze,polecam BROWAR GRYBÓW-niecałe 20 km od N.Sącza w kierunku Gorlic.Teraz mają beczkowe-niefiltrowane.A do domu butelkowy LACH.
Flacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flacha » 24.07.2013 12:48

Wszystkim smakoszom piwka polecam sklep na Ursynowie w Warszawie : http://naursynowie.pl/stacja-piwa.aspx
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.07.2013 17:54

Flacha napisał(a):Wszystkim smakoszom piwka polecam sklep na Ursynowie w Warszawie : http://naursynowie.pl/stacja-piwa.aspx

Parę metrów dalej jest cromaniacka knajpa Papalina.
A tak ogólnie to widzieliście temat wątku? :lol:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 24.07.2013 18:48

dids76 napisał(a):
maro22 napisał(a):Ja piłem Lasko, Karlovacko, Ożujsko. Ceny w Lidlu około 8-10 kun za puszkę o ile dobrze pamiętam

Nie wiem dlaczego wszyscy podają ceny "blachy", jeżeli to samo piwo w szkle kosztuje ok 6 kun.

Ja w tym roku na Visie płaciłem w Tommym ok. 10-11 kun za butelkowe plus kaucja. Taniej nie było.
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 24.07.2013 21:01

Marsallah napisał(a):
dids76 napisał(a):

Nie wiem dlaczego wszyscy podają ceny "blachy", jeżeli to samo piwo w szkle kosztuje ok 6 kun.

Ja w tym roku na Visie płaciłem w Tommym ok. 10-11 kun za butelkowe plus kaucja. Taniej nie było.

Musiałeś jakoś źle trafić. W Konzumie w Novaliji i Mandre butelkowe Karlovačko jest po 6,29 HRK, Ožujsko 6,49 HRK, Tuborg 7,49 HRK, Staropramen w promocji 6,29 HRK (w każdym przypadku butelka 1,25 HRK). Są też jakieś tańsze wynalazki, ale ich nie próbowałem. W ogóle nie ma Adrii, która rok temu była tania i dobra. Natomiast radlery w rozmaitych smakach kosztują zgodnie po 7,99 HRK, niezależnie, czy to wynalazki na bazie Ožujsko, Karlovačko, Pana, czy Laško.

Najtańsze butelkowe to Kaltenberg w Novalis - 5,49 HRK. Kaltenberg niespodziewanie tani, ale i podły.

W puszce nie pijam, ale zrobiłem jeden wyjątek - w knajpie na Zrće podali mi szklankę i Pana w puszce. Zatkało mnie ze zdziwienia, ale jakoś wypiłem, bo szkoda byłoby nie wypić, skoro za tego Pana dałem tam 30 HRK :?
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 24.07.2013 21:56

MRK napisał(a):
ynka napisał(a):Gdzie jest Eklerk na Brynowie? Do P i P zajrzę w czwartek jak będę wracać z Kostuchny :)

No to jak już będziesz jechała od P i P na Bażantowie w stronę Ochojca/Piotrowic, to nie dojeżdżaj do "wiślanki", tylko na wcześniejszym skrzyżowaniu (po prawej będzie mały "Kłos"), skręć w prawo (w gen. Jankego) w stronę Ochojca/Brynowa. Po przejechaniu 2-3 km będziesz miała Eklerka po prawej stronie. Kawałek dalej jest Lidl. Okolice salonu Toyoty.

Ewentualnie, możesz jechać "wiślanką" w stronę centrum i na światłach przez pętlą brynowską, skręcić na "trzy górki" w prawo i potem od razu jeszcze raz w prawo. Wtedy będziesz go miała po 100m po lewej stronie:).

Mam nadzieję, że już go "widzisz":).

ps. kawałek dalej, jadąc drugą opcją, po prawej stronie jest mniamniuśna plackarnia:). Wystrój nie urywa czterech liter, ale placki dają niezłe (polecam "Placek Grotołaza")

:mrgreen:

Oj! Nie zauważyłam twojej odpowiedzi :roll:
Dziękuję :) Jutro tam podjadę, wybiorę chyba pierwszy wariant dojazdu :wink: albo drugi :roll:
Przed NFZetem mam skręcić?
Na placki na razie nie pojadę, gotuję w domu, muszę proporcje BTW pilnować :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone