Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piwo w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tier
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tier » 22.07.2013 21:37

ynka napisał(a):
Mosqito napisał(a):Ynka, w Katowicach sklep z różnymi fajnymi gatunkami piwa masz na ul. Mariackiej 3

Na Mariackiej znam, kupuję tam, jeszcze na Plebiscytowej, naprzeciwko Hobu, tam mogę na piechotę sobie przejść :D

Na Plebiscytowej naprzeciw Hobu w sklepie z Whisky zmienił się niedawno właściciel i tym samym asortyment - jest trochę ciekawej whisky, gruzińskie wina, ale piwa nie widziałem (zajrzałem tam w piątek).
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 22.07.2013 22:21

tier napisał(a):
ynka napisał(a):
Mosqito napisał(a):Na Mariackiej znam, kupuję tam, jeszcze na Plebiscytowej, naprzeciwko Hobu, tam mogę na piechotę sobie przejść :D

Na Plebiscytowej naprzeciw Hobu w sklepie z Whisky zmienił się niedawno właściciel i tym samym asortyment - jest trochę ciekawej whisky, gruzińskie wina, ale piwa nie widziałem (zajrzałem tam w piątek).

Powinno być na samym końcu, na regałach, aczkolwiek też jakiś czas mnie tam nie było :roll:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.07.2013 22:29

MRK napisał(a):4. Browar Zamkowy w Raciborzu - Twierdzowe, Raciborskie Niefiltrowane, Raciborskie Rżnięte...choć czasem wszystko zależy od partii.

Zgadzam się w 100%! :D Moje ulubione to Twierdzowe.

Ale teraz, z racji upału, piję niemieckiego weissbiera - Altottingera.

Z czeskich ostatnio najbardziej lubię Holbę, ale i Pilznerem nie pogardzę ;) Dla mnie piwo musi mieć wyrazisty smak.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 23.07.2013 07:20

ynka napisał(a):Pablo, zgadzam się z tobą w 100% że Karlovačko niestety się popsuło po tym jak kupił ten browar Heineken :(

Ach, to może wyjaśniać, dlaczego od jakiegoś roku Karlovaćko jest dla mnie akceptowalne, podczas gdy wcześniej (jeszcze w 2011) nie znosiłem tego piwka :lol:

Ale mówiąc o prawdziwych piwkach, to muszę przydybać następnym razem to Velebitske. Z polskich nowych odkryć wymiata Krakowiak Nieklarowany, ideał na upały, taki smak czystej wody pamiętam z połowy lat 90-tych w Leżajsku.
ElDesmadre
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElDesmadre » 23.07.2013 10:39

Muszę się wtrącić po przeczytaniu niektórych wypowiedzi ;)
Zgadzam się, że większość polskich piw, przynajmniej z większych browarów, to ciężko pijalne bądź niepijalne wyroby. Ale:
- spirytusu się nie dodaje. Wówczas bowiem na piwie byłaby banderola, jak na alkopopach typu Baccardi Breezer itp. Nie jest problemem zrobić piwo jasne nawet o mocy 10% alk. - po prostu robi się brzeczkę powyżej 20% ekstraktu i odpowiednio głęboko odfermentowuje. Alkoholowy posmak w piwie to wada, ale taka która powstaje w zupełnie naturalny sposób.
- żółci się też nie dodaje - proponuję sprawdzić ceny żółci i obliczyć sobie ile jej by było potrzebne do produkcji piwa na skalę przemysłową. No i jaką ilością żółci dysponuje jedna krowa. Ten mit zapewne wziął się z tego, że niektóre browary stosują ekstrakt chmielowy w płynie, który się jakiemuś laikowi skojarzył z żółcią, Fakt to podchwycił i legenda poszła w świat.
- co do knajp firmowych PU - tam leją Pilsnera tankovego czyli prosto z browaru, bardzo świeżego. To że jest niepasteryzowane raczej nie ma zbytniego wpływu na smak, ważne jest to że jest świeży. Najlepszą wersję piłem jednak na 170-lecie istnienia browaru - niefiltrowaną. W temacie czeskich pilsów raczej niemożliwą do przebicia, ex aequo z Matuską.
- Ożujsko Amber niestety było jednorazowym wypustem, na jubileusz istnienia browaru. A szkoda, bo to było bardzo przyzwoite piwo.
tomolek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomolek » 23.07.2013 15:54

Widzę, że aktywni są tutaj koledzy z zupełnie innego forum :]
Mam nadzieję, że dzięki temu parę osób zainteresuje się prawdziwym piwem i przestanie pić przemysłowe wyroby piwopodobne ;)
Piwa chorwackie są niestety raczej kiepskiej jakości, podczas ostatniego pobytu nie udało mi się niestety trafić żadnego ciekawego piwa, sam standardowe marki. Najbardziej do piwa podobne było Lasko. Trzeba jednak przyznać, że w upale na wakacjach da się wypić prawie wszystko :)
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 23.07.2013 18:41

prawie robi wieeelką różnicę :lol:
piotrek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek99 » 23.07.2013 18:45

Pivo w CRO najlepsze na świecie! ;) Pozdrav
von_scheisse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) von_scheisse » 23.07.2013 18:50

tomolek napisał(a): Trzeba jednak przyznać, że w upale na wakacjach da się wypić prawie wszystko :)

Chyba, że po drodze zajedzie się do Czech na zakupy, to wtedy (przy założeniu, że wie się, się kupuje) chorwackie piwa definitywnie przestają smakować :twisted: (Ozujsko Amber było w zeszłym roku chlubnym wyjątkiem). Niestety w tym roku chyba nie będę miał możliwości zatrzymania się u pepików :/.

Pytanie do B-bizowiczów (takie przy okazji - równie dobrze mógłbym je zadać na tamtym forum :P) - piliście tam jakąś znośną pszenicę dostępną w Dalmacji?
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 23.07.2013 19:51

von_scheisse napisał(a):
tomolek napisał(a): Trzeba jednak przyznać, że w upale na wakacjach da się wypić prawie wszystko :)

Chyba, że po drodze zajedzie się do Czech na zakupy, to wtedy (przy założeniu, że wie się, się kupuje) chorwackie piwa definitywnie przestają smakować :twisted: (Ozujsko Amber było w zeszłym roku chlubnym wyjątkiem). Niestety w tym roku chyba nie będę miał możliwości zatrzymania się u pepików :/.

Pytanie do B-bizowiczów (takie przy okazji - równie dobrze mógłbym je zadać na tamtym forum :P) - piliście tam jakąś znośną pszenicę dostępną w Dalmacji?

W tamtym roku piłem Ożujsko Pszeniczne i było w miarę dobre(b.mocno schłodzone).Liczę że za parę dni je spotkam to bardziej dokładnie przetestuję.
WojtekW
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekW » 23.07.2013 21:43

von_scheisse napisał(a):

W markecie Studenac w Brodaricy kupiłem pszeniczniaka Lasko- jak dla mnie "bez szału", choć jasne z tego browaru przewyższa chorwackie komercyjne piwa.
ElDesmadre
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElDesmadre » 24.07.2013 10:46

wos71 napisał(a):
von_scheisse napisał(a):

W tamtym roku piłem Ożujsko Pszeniczne i było w miarę dobre(b.mocno schłodzone).Liczę że za parę dni je spotkam to bardziej dokładnie przetestuję.

Rok temu były już tylko resztki Ozujsko Psenicnego, już wtedy nie było produkowane. Jak jakimś cudem znajdziesz w tym roku to będzie zapewne mocno przeterminowane. A szkoda, bo to całkiem niezły witbier był.
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 24.07.2013 11:04

ElDesmadre napisał(a):
Rok temu były już tylko resztki Ozujsko Psenicnego, już wtedy nie było produkowane. Jak jakimś cudem znajdziesz w tym roku to będzie zapewne mocno przeterminowane. A szkoda, bo to całkiem niezły witbier był.

No to szkoda :(. To wezmę swoje pszeniczniaki.............hm.....tylko że też je chyba wypiłem. :oczko_usmiech:
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 24.07.2013 11:16

No to pozostaje ci kupny. Z naszych mnie najbardziej podchodzi Ciechan no i oczywiście Majer :D
von_scheisse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) von_scheisse » 24.07.2013 11:23

Oj to widzę, że piwna pustynia w Chorwacji się pogłębia :/. No nic, trza będzie chyba wziąć cosik z Polski ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone