Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piwo w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 22.07.2013 15:09

A mi jakoś nie smakuje żadne Chorwackie pivo.
Wolę Holstena :)
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 22.07.2013 15:12

Polecam dzisiejszy artykuł: http://www.logo24.pl/Logo24/56,125389,1 ... owary.html

Jakby ktoś był w Pyrlandii to pojawło się ostatnio piwko rzemieślnicze o jakże wdzięcznie brzmiących nazwach: Szczun, Rojber i Bździągwa.
von_scheisse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) von_scheisse » 22.07.2013 15:43

Mosqito napisał(a):Jakby ktoś był w Pyrlandii to pojawło się ostatnio piwko rzemieślnicze o jakże wdzięcznie brzmiących nazwach: Szczun, Rojber i Bździągwa.

A na dniach będzie premiera Białego Dynksa (witbiera) i Czarnego Dynksa (ciemnej wariacji nt. witbiera) :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.07.2013 16:10

PabloX napisał(a):Kasztelan był jednym z ostatnich polskich piw, które spożywałem bez odrazy, ale tak było dobrych kilka lat temu. Dzisiaj to masówka taka sama jak cała reszta "piwnego" mainstreamu w PL.

Dokładnie tak... Kasztelan stopniowo leciał na dno. Nie tykam go już. Ostatnimi czasy praktycznie tylko tykam:
1. Browar Jabłonowo - Belfast, Klasztorne
2. Browar Amber - Koźlak, Żywe
3. Browar Fortuna - Miłosław Niefiltrowane, Miłosław Koźlak, Miłosław Pilzner (miałem Komesy, ale żaden nie przetrwał próby czasu:))

i na koniec...perełka od pewnego czasu...

4. Browar Zamkowy w Raciborzu - Twierdzowe, Raciborskie Niefiltrowane, Raciborskie Rżnięte...choć czasem wszystko zależy od partii.

Ten browar poprawił notowania jak dla mnie. I to bardzo.

Z racji zamieszkania, czeskie piwka często w lodówce się znajdą, aczkolwiek uważam, że wychwalanie ich pod niebiosa, jest ciut na wyrost. Ale wiadomo, gusta...

A odnośnie CRO... Lasko na tak, Tomislav na tak, Karlovacko i Ozujsko mi się w zeszłym roku coś popsuły. w szczególności Ozusjko, albo tak trafiłem.
Ostatnio edytowano 22.07.2013 17:02 przez MRK, łącznie edytowano 1 raz
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.07.2013 16:26

MRK napisał(a):...Raciborskie Rżnięte...

U nas na wsi w piwiarni przy browarze rżnięte w menu to łamaniec portera z jasnym. Moja żona coś takiego lubi i nic na to nie poradzę :wink: .

Do tych piw które wymieniłeś nie mam kurcze dostępu :( .

A w tym roku w Chorwacji stół zdominował Pan.

Pisał już tu ktoś o tym piwie chorwackim(?) - velebitsko (mam nadzieję, że nie przekręciłem nazwy). Ale tam gdzie jeżdżę go nigdzie nie ma. Szkoda.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.07.2013 16:52

romuald22 napisał(a):Do tych piw które wymieniłeś nie mam kurcze dostępu :( .

W sobotę, z racji grillika u znajomych w Pietrzykowicach, w żywieckim Kauflandzie kupiłem Koźlaka i Żywe z Amber. Z Koźlaka był nawet Bockbeer, tak więc spokojnie możesz tam nabyć:).
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.07.2013 17:02

MRK napisał(a):

W sobotę, z grillika u znajomych w Pietrzykowicach, w żywieckim Kauflandzie kupiłem Koźlaka i Żywe z Amber. Z Koźlaka był nawet Bockbeer, tak więc spokojnie możesz tam nabyć:).

No to dzięki za info.
Znajomi się już ze mnie śmieją ale ja po prostu nie byłem jeszcze w żywieckim Kauflandzie. :roll: :lol:

I co gorsze - nie wybieram się. :) No chyba żeby teraz zerknąć na piwo. :)
Nie znoszę wielkopowierzchniowych sklepów.
Ostatnio edytowano 22.07.2013 17:06 przez romuald22, łącznie edytowano 1 raz
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.07.2013 17:03

romuald22 napisał(a):
MRK napisał(a):

W sobotę, z grillika u znajomych w Pietrzykowicach, w żywieckim Kauflandzie kupiłem Koźlaka i Żywe z Amber. Z Koźlaka był nawet Bockbeer, tak więc spokojnie możesz tam nabyć:).

No to dzięki za info :-).
Znajomi się już ze mnie śmieją ale ja po prostu nie byłem jeszcze w żywieckim Kauflandzie. :roll: :lol:

I co gorsze - nie wybieram się. :)
Nie znoszę wielkopowierzchniowych sklepów.

Pojechaliśmy tam, bo wiedzieliśmy o promocji Grant'sa (54zł za litr), a że chcieliśmy zrobić miły podkład, to i po pifffku kupiliśmy:).
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 22.07.2013 17:16

MRK, gdzie kupujesz piwo które wymieniłeś?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 22.07.2013 18:31

Ynka, w Katowicach sklep z różnymi fajnymi gatunkami piwa masz na ul. Mariackiej 3
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.07.2013 19:05

ynka napisał(a):MRK, gdzie kupujesz piwo które wymieniłeś?

Ynka, o dziwo, dostaniesz je w normalnych sklepach, np w "eklerku" na Brynowie, np w Piotrze i Pawle na Bazantowie, np w czymś o nazwie Fresh, czy jakoś tak, na Panewnickiej, blisko skrzyżowania z Piotrowicka. Na Mariackiej nie byłem, bo omijam centrum szerokim łukiem. Póki co, brynowski "eklerk" wygrywa. Na chwile obecną, chyba wszystkie wymienione dostaniesz, a na Miloslawa masz promocje - 5 w cenie 4 (2x Niefiltrowane, 2x Pilzner, 1x Marcowe)... :-)
WojtekW
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekW » 22.07.2013 20:45

Velebitsko jest dostępne w Sibeniku i okolicach- jasne i ciemne. Dziwne, bo w sklepie ich nie spotkałem, tylko w knajpach. Nie zmienia to faktu, że jest to bardzo dobre piwo. Polecił mi je gospodarz po spróbowaniu mojego piwa domowego:)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.07.2013 20:51

WojtekW napisał(a):Velebitsko jest dostępne w Sibeniku i okolicach- jasne i ciemne. Dziwne, bo w sklepie ich nie spotkałem, tylko w knajpach. Nie zmienia to faktu, że jest to bardzo dobre piwo. Polecił mi je gospodarz po spróbowaniu mojego piwa domowego:)

No i masz... :wink:
Byłem w tym roku w Šibeniku ale zamiast po knajpach to łaziłem po starym mieście. To się już nie powtórzy :wink:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 22.07.2013 21:19

Mosqito napisał(a):Ynka, w Katowicach sklep z różnymi fajnymi gatunkami piwa masz na ul. Mariackiej 3

Na Mariackiej znam, kupuję tam, jeszcze na Plebiscytowej, naprzeciwko Hobu, tam mogę na piechotę sobie przejść :D
MRK napisał(a):
ynka napisał(a):MRK, gdzie kupujesz piwo które wymieniłeś?

Ynka, o dziwo, dostaniesz je w normalnych sklepach, np w "eklerku" na Brynowie, np w Piotrze i Pawle na Bazantowie, np w czymś o nazwie Fresh, czy jakoś tak, na Panewnickiej, blisko skrzyżowania z Piotrowicka. Na Mariackiej nie byłem, bo omijam centrum szerokim łukiem. Póki co, brynowski "eklerk" wygrywa. Na chwile obecną, chyba wszystkie wymienione dostaniesz, a na Miloslawa masz promocje - 5 w cenie 4 (2x Niefiltrowane, 2x Pilzner, 1x Marcowe)... :-)

Gdzie jest Eklerk na Brynowie? Do P i P zajrzę w czwartek jak będę wracać z Kostuchny :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.07.2013 21:29

ynka napisał(a):Gdzie jest Eklerk na Brynowie? Do P i P zajrzę w czwartek jak będę wracać z Kostuchny :)

No to jak już będziesz jechała od P i P na Bażantowie w stronę Ochojca/Piotrowic, to nie dojeżdżaj do "wiślanki", tylko na wcześniejszym skrzyżowaniu (po prawej będzie mały "Kłos"), skręć w prawo (w gen. Jankego) w stronę Ochojca/Brynowa. Po przejechaniu 2-3 km będziesz miała Eklerka po prawej stronie. Kawałek dalej jest Lidl. Okolice salonu Toyoty.

Ewentualnie, możesz jechać "wiślanką" w stronę centrum i na światłach przez pętlą brynowską, skręcić na "trzy górki" w prawo i potem od razu jeszcze raz w prawo. Wtedy będziesz go miała po 100m po lewej stronie:).

Mam nadzieję, że już go "widzisz":).

ps. kawałek dalej, jadąc drugą opcją, po prawej stronie jest mniamniuśna plackarnia:). Wystrój nie urywa czterech liter, ale placki dają niezłe (polecam "Placek Grotołaza")

:mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone