Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piwo w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mosqito
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 845
Dołączył(a): 28.05.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 21.07.2013 11:09

Miałem kumpla Czecha. Uwielbiał Pilsnera Urquella i poza nim pił w zasadzie tylko Noteckie :D Mówił że dali licencje poza Pilzno tylko do dwóch miejsc na świecie: Poznań i Sankt Petersburg. Ale jakiś czas temu KP w Poznaniu straciło licencję (nie wiem czy wygasła czy im odebrali) i od tego czasu sprowadzają z Czech oryginalnego ale i tak tylna etykieta jest po polsku ale z tego co pamiętam z informacją że warzone w Czechach.
Ostatnio edytowano 13.01.2014 00:31 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
von_scheisse
Globtroter
Posty: 45
Dołączył(a): 19.08.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) von_scheisse » 21.07.2013 11:20

A ja mam pytanie - czy w tym roku dostępne w Chorwacji jest piwo Ožujsko Amber? W zeszłym roku było to jedyne wypijalne dla mnie łatwo dostępne piwo (niestety "legendarnego" Velebitsko nie spotkałem, a zwykłe koncernowe jasne lagery to dla mnie lekko kwaskowo-słodka woda z % ;) ) - tyle, że niby była to limitowana edycja wypuszczona na urodziny browaru.
CroAna
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1795
Dołączył(a): 31.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 21.07.2013 13:37

PabloX napisał(a):
ynka napisał(a):
CroAna napisał(a):pewnie, ze fajne! nie dość , że się wstawił za nami, to i do błędów się potrafi przyznać :oczko_usmiech:

I do tego Anna, że przyznaje racje kobitom :smo:

Dlaczego miałbym nie przyznać, skoro uważam dokładnie tak samo? To bym dopiero musiał być szurniętym mizoginem, żeby mówić coś innego, niż uważam, tylko dlatego, że kobiety mają ten sam pogląd... :oczko_usmiech:

A uwierzcie mi, nie jestem :smo:

wierzymy na słowo :oczko_usmiech:
CroAna
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1795
Dołączył(a): 31.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 21.07.2013 13:42

słodkie mózgotrzepy


ha, ha, inteligentne :lol: baaardzo mi się podoba :D
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA
Avatar użytkownika
Posty: 1739
Dołączył(a): 20.05.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 21.07.2013 17:50

Mosqito napisał(a): PabloX a zbierasz może coś związanego z piwem, np. etykiety bądź kapsle ? Jeśli nie to polecam. Fajne hobby. Jest jeden mankament: jak wchodzę do marketu w Czechach bądź Niemczech to kupuję ze 20 piw, każde inne tak żeby etykietę mieć. Zaczęło się to kilka lat temu na wakacjach i do teraz trwa. Ale zbieram tylko te które wypiję. Raz kupiłem zestaw na allegro ale stwierdziłem że nie ma zabawy i nawet do albumu nie włożyłem.

Uzbierałem kiedyś trochę kapsli i podkładek pod piwo, ale kolekcję oddałem bratankowi. Teraz też kapsle z różnych nowości odkładam dla niego :D
Czyli tak trochę jakbym zbierał :wink:

von_scheisse napisał(a): A ja mam pytanie - czy w tym roku dostępne w Chorwacji jest piwo Ožujsko Amber? W zeszłym roku było to jedyne wypijalne dla mnie łatwo dostępne piwo (niestety "legendarnego" Velebitsko nie spotkałem, a zwykłe koncernowe jasne lagery to dla mnie lekko kwaskowo-słodka woda z % ) - tyle, że niby była to limitowana edycja wypuszczona na urodziny browaru.

Niestety, w tym roku nie widuję Ožujsko Amber w sklepach.
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA
Avatar użytkownika
Posty: 1739
Dołączył(a): 20.05.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 21.07.2013 18:11

szary779 napisał(a):
PabloX napisał(a): Bo spotkałem się już na tym forum z opiniami, wedle których czeskie piwo to "siki". Najmocniejsze z sześciu piw, które tydzień temu kupiłem w Czechach ma 5% alkoholu, pozostałe mają 4 do 4,5% - i tak powinno być, bo piwa jasnego pełnego o mocy powyżej 5% nie da się wyprodukować. A w Polsce standardem jest "jasne pełne" o mocy co najmniej 5,6%, zdarzają się nawet 6,2%. To w ogóle nie jest piwo.

Moc zależy też od stopnia odfermentowania-im dłużej leży na fermentacji burzliwej tym więcej nabiera mocy kosztem smaku.Posmak alkoholu zależy też od dodanego cukru do fermentacji-jeśli jest to zwykły cukier,glukoza to piwo ma mało smaku za to czuć "moc", a jeśli dodamy slodów w syropie lub suchych bardzo zyskuje na tym smak.Mówię oczywiście o robieniu piwa z brewkitów którym na razie się trudnię ale już mam plany na piwa z zacieru. To dopiero jest piwo! Miodzio. Ale wracając do tematu - jadąc za granicę piję lokalne specjały, ew. biorę dwa na początek swoje na pierwszy głód :wink: Reszta miejscowa

Czapka z głowy przed człowiekiem, który sam warzy piwo. Szacun :!:

Szary, a jaki wpływa na kolor i przejrzystość piwa ma dłuższa fermentacja burzliwa? Dobrze mi się wydaje, że wtedy piwo ciemnieje? I tym samym przy tradycyjnych metodach warzenia piwo o mocy powyżej 5% nie jest już jasne i przejrzyste, a w okolicach 6% to już bezapelacyjnie będzie piwo ciemne? A w polskich koncernowych "jasne pełne" mają po 6% i więcej, zachowując jasny kolor i przejrzystość, podczas gdy czeskie czy chorwackie piwa o takiej mocy są już ciemne i mają słodko-gorzkawy smak charakterystyczny dla porterów. Polskie koncernowe też są słodkawe, ale ten ich słodki smak jest zupełnie inny niż porterów.

Jak się takie "jasne pełne" w stylu polskim robi, jeśli nie przez dodawanie spirytusu (w ilościach hurtowych, nie przeznaczony do sprzedaży dla konsumenta spirytus jest tanim składnikiem) i estrów smakowych dla zniwelowania smaku spirytusu?
szary779
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3135
Dołączył(a): 24.01.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 21.07.2013 19:48

PabloX napisał(a):Szary, a jaki wpływa na kolor i przejrzystość piwa ma dłuższa fermentacja burzliwa? Dobrze mi się wydaje, że wtedy piwo ciemnieje? I tym samym przy tradycyjnych metodach warzenia piwo o mocy powyżej 5% nie jest już jasne i przejrzyste, a w okolicach 6% to już bezapelacyjnie będzie piwo ciemne? A w polskich koncernowych "jasne pełne" mają po 6% i więcej, zachowując jasny kolor i przejrzystość, podczas gdy czeskie czy chorwackie piwa o takiej mocy są już ciemne i mają słodko-gorzkawy smak charakterystyczny dla porterów. Polskie koncernowe też są słodkawe, ale ten ich słodki smak jest zupełnie inny niż porterów.

Na kolor dużego wpływu nie ma a raczej w ogóle. Kolor zależy od dodanego słodu(bardzo jasny,jasny,bursztynowy ,karmelowy, palony)i jego ilości(moc piwa),a przejrzystość(klarowność)zazwyczaj też- bo np. piwo pszeniczne raczej będzie mętne.Piwo klaruje się w butelkach po dodaniu jakiegoś "cukru" i tutaj jeśli piwo będzie za długo na burzliwej -kilka tygodni- może być za mało drożdży do odpowiedniego nagazowania piwa bo opadną na dno.Wadą domowego piwa jest jego brak klarowności po schłodzeniu w lodówce.Po ociepleniu do temp. pokojowej klarowność wraca.
Nie można powiedzieć ,że jestem fachowcem w tej dziedzinie ja po prostu trochę liznąłem temat- może za kilka lat jeśli czas pozwoli bo na razie to go brak na pogłębianie wiedzy. Ale otwarcie butelki swojego piwa, jego smak i zapach- bezcenne.
Emeren
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 120
Dołączył(a): 23.09.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emeren » 21.07.2013 20:18

Dla mnie piwo :D
Obrazek
DamianM
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 492
Dołączył(a): 16.12.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 21.07.2013 20:46

PabloX a zbierasz może coś związanego z piwem, np. etykiety bądź kapsle ? Jeśli nie to polecam. Fajne hobby. Jest jeden mankament: jak wchodzę do marketu w Czechach bądź Niemczech to kupuję ze 20 piw, każde inne tak żeby etykietę mieć. Zaczęło się to kilka lat temu na wakacjach i do teraz trwa. Ale zbieram tylko te które wypiję. Raz kupiłem zestaw na allegro ale stwierdziłem że nie ma zabawy i nawet do albumu nie włożyłem
Witam.Ktos o podobnym Hobby co moje.Pozdrawiam
Emeren
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 120
Dołączył(a): 23.09.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emeren » 21.07.2013 20:54

Zbieram czasami z podrozy po swiecie etykiety dla kolegi ktory zbiera etykiety od ponad dwudziestu lat. Przywozilem mu nawet z Nigerii i Angoli :). Butelka do wody i czekam az odejdzie :).
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA
Avatar użytkownika
Posty: 1739
Dołączył(a): 20.05.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 21.07.2013 22:53

szary779 napisał(a):
Nie można powiedzieć ,że jestem fachowcem w tej dziedzinie ja po prostu trochę liznąłem temat- może za kilka lat jeśli czas pozwoli bo na razie to go brak na pogłębianie wiedzy. Ale otwarcie butelki swojego piwa, jego smak i zapach- bezcenne.

Ja bym powiedział, że temat nie tyle liznąłeś, co łyknąłeś :D to musi być fajne hobby, super sprawa :D
tier
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 39
Dołączył(a): 25.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) tier » 22.07.2013 09:14

PabloX napisał(a):BTW. Półsłodkie czeskie Chardonnay, które wypiliśmy wcześniej dzisiejszego wieczoru jest całkiem OK - nie dorównuje szardonejom mołdawskim, ale przewyższa wszystkie inne. Jednakowoż, na winie się nie znam i jeśli ktoś uzna, że to niemożliwe, żeby czeskie wino było lepsze niż francuskie, chilijskie czy australijskie, to pewnie będzie miał rację... :wink: ...ale mi smakuje bardziej. :mrgreen:


Najważniejsze, żeby wino (piwo itp. ) smakowało.
Jeśli smakowało Ci półsłodkie chardonnay, to się nie dziwię, że francuskie mniej smakowały, bo tam wino jest z założenia wytrawne - cały cukier z owoców jest przefermentowany (oczywiście poza kilkoma apelacjami z Sauternes na czele). Takie wina są dużo ciekawsze, bardziej złożone. Jak wiadomo, cukier zabije każdy smak, zasypie każdą różnicę między odmianami i miejscem pochodzenia wina).

W najtańszych, marketowych winach (zwłaszcza przeznaczonych na niewyrobiony rynek, taki jak Polska) dodawany jest cukier, żeby wino było "półsłodkie", bo na rynku nieznających się na winie konsumentów takie sprzedaje się najlepiej . Bardziej wyrobiona część konsumentów też wybrzydza, że to popłuczyny, siki i inne tego typu określenia, a nawet proponuje nie nazywać tego winem.


O najpopularniejszym piwie też decydują gusta konsumentów - koncerny robią takie, żeby najwięcej sprzedać.
W Chorwacji, Polsce itp. podobnie, najwięcej konsumentów chce się bardziej schłodzić, niż delektować piwem.

Z whisky jest podobnie - najwięcej sprzedaje się blendów (droższa whisky słodowa zmieszana z tańszą z żyta, czy kukurydzy), ale koneserzy bardziej doceniają single malty (whisky wyłącznie słodowa z pojedyńczej destylerni).


No ale to trochę jak porównywanie autobusu z osobówką - nie bardzo jest sens porównywać, bo to są rzeczy adresowane do zupełnie innych konsumentów - nie każdy musi być koneserem wina/piwa/whisky/wódki/itp/itd.

Najważniejsze, żeby smakowało!
:oczko_usmiech:
CroAna
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1795
Dołączył(a): 31.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 22.07.2013 10:50

tier napisał(a):
PabloX napisał(a):BTW. Półsłodkie czeskie Chardonnay, które wypiliśmy wcześniej dzisiejszego wieczoru jest całkiem OK - nie dorównuje szardonejom mołdawskim, ale przewyższa wszystkie inne. Jednakowoż, na winie się nie znam i jeśli ktoś uzna, że to niemożliwe, żeby czeskie wino było lepsze niż francuskie, chilijskie czy australijskie, to pewnie będzie miał rację... :wink: ...ale mi smakuje bardziej. :mrgreen:


Najważniejsze, żeby wino (piwo itp. ) smakowało.
Jeśli smakowało Ci półsłodkie chardonnay, to się nie dziwię, że francuskie mniej smakowały, bo tam wino jest z założenia wytrawne - cały cukier z owoców jest przefermentowany (oczywiście poza kilkoma apelacjami z Sauternes na czele). Takie wina są dużo ciekawsze, bardziej złożone. Jak wiadomo, cukier zabije każdy smak, zasypie każdą różnicę między odmianami i miejscem pochodzenia wina).

W najtańszych, marketowych winach (zwłaszcza przeznaczonych na niewyrobiony rynek, taki jak Polska) dodawany jest cukier, żeby wino było "półsłodkie", bo na rynku nieznających się na winie konsumentów takie sprzedaje się najlepiej . Bardziej wyrobiona część konsumentów też wybrzydza, że to popłuczyny, siki i inne tego typu określenia, a nawet proponuje nie nazywać tego winem.


O najpopularniejszym piwie też decydują gusta konsumentów - koncerny robią takie, żeby najwięcej sprzedać.
W Chorwacji, Polsce itp. podobnie, najwięcej konsumentów chce się bardziej schłodzić, niż delektować piwem.

Z whisky jest podobnie - najwięcej sprzedaje się blendów (droższa whisky słodowa zmieszana z tańszą z żyta, czy kukurydzy), ale koneserzy bardziej doceniają single malty (whisky wyłącznie słodowa z pojedyńczej destylerni).


No ale to trochę jak porównywanie autobusu z osobówką - nie bardzo jest sens porównywać, bo to są rzeczy adresowane do zupełnie innych konsumentów - nie każdy musi być koneserem wina/piwa/whisky/wódki/itp/itd.

Najważniejsze, żeby smakowało!
:oczko_usmiech:

zgadzam się w pełni :wink: najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, ze reklamuje się różne "podbełdki", skutkiem czego dobre wytrawne wino, z pełnym bukietem smakowym można często-gęsto kupić za o wiele niższą cenę :lol: i to jest piękne!
Więc czy piwem, czy winem: NA ZDROWIE! :papa:
von_scheisse
Globtroter
Posty: 45
Dołączył(a): 19.08.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) von_scheisse » 22.07.2013 13:56

PabloX napisał(a):Niestety, w tym roku nie widuję Ožujsko Amber w sklepach.


Szkoda :(. Był to naprawdę bardzo przyzwoity (i mocno chmielony, co się rzaaadko zdarza!) lager wiedeński...
tier
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 39
Dołączył(a): 25.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) tier » 22.07.2013 14:30

CroAna napisał(a):zgadzam się w pełni :wink: najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, ze reklamuje się różne "podbełdki", skutkiem czego dobre wytrawne wino, z pełnym bukietem smakowym można często-gęsto kupić za o wiele niższą cenę :lol: i to jest piękne!
Więc czy piwem, czy winem: NA ZDROWIE! :papa:


Najwięcej kasy na reklamę mają duże firmy, które promują zwoje sikacze produkowane na masową skalę dla masowego klienta. Dlatego najciekawsze (dla mnie) są niszowe trunki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone