Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pisemna zgoda właściciela pojazdu przejazd przez Wegry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 31.07.2012 18:54

Witam!Temat zamknięty więc zmuszony jestem na nowo zapytać o jakieś internetowe namiary na niniejszy dokument.PZM liczy sobie jak za dwa kartony Karlovacko to za drogo.Z góry dziękuję
P.S wyjazd 24.08
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.08.2012 07:14

Witam.

Podobny temat:
forum/viewtopic.php?p=143225

Pozdrav
wajheczka
Cromaniak
Pozwolenie na jazde nie swoim autem do BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 02.08.2012 10:40

Witam mam pytanie wybieram się do BiH autem zarejestrowanym na brata (ten sam adres zameldowania auto służy do celów prywatnych polskie tablice)
i w zwiazku z tym mam pytanie czy muszę mieć pozwolenie potwierdzone od notariusza lub z PZM na jazde owym autem. Znalazlem strone http://www.pzmot.katowice.pl/index.html?strona=11 i z tego wynika ze tak ale będac w uni i np. zeby tez na Wegry trzeba bylo to mi sie niechce wierzyc. Ma ktoś może jakąś wiedze albo spotkał się z taką sytuacją za granicą to proszę o info. Czytalem trochę w necie ale tam to ,,na dwoje babka wrurżyła,, Jak nic się nie dzieje to jest dobrze ale jak się trafi służbista lub będzie chciał łapuwke to wtedy zrobi się problem. Dziękuje za kazdą informacj.
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 02.08.2012 10:53

Witam!Widzę że nic konkretnego w temacie się nie pojawiło?Może ktoś hojny użyczy czegoś już użytego do zeskanowania . :?: :cry:
wajheczka
Cromaniak
czemu

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 02.08.2012 13:19

Skoro już wszystko jasne to może mi ktoś wytłumaczyć czemu i komu ma ten przepis służyć oprucz wyciągnięcia kasy. Po pierwsze to chyba prawie zaden policjant w europie nie stosuje sie do tego a po drugie to jedyne co mi sie nasuwa to ochrona auta przed kradzieżą ale jak ktoś umie ukraść to i będzie umiał podrobić papier. Jezeli to ma służyć do tego zeby nie jeżdzić bez zgody wlasciciela to na wlascicielu spoczywa obowiązek na zabezpieczeniu auta przed osobami postronnymi. Więc CZEMU!!!
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 02.08.2012 14:06

Jeszcze jedno po przeczytaniu art.71 to rozumie ze dotyczy się to też polski więc zaczne pisać donosy , dzwonić na policje bo wszyscy moi sąsiedzi łamią prawo bo pożyczają auta żonom rodzinie dzieciom a nie sa oni wspułwłaścicielami. niech płacą mandatu za tak powazne wykroczenie.
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 19.08.2012 11:04

Witam ponownie!
Jak wygląda kwestia upoważnienia w przypadku RENT CAR ?Kto będzie się fatygował do PZM i podpisywał ,i wypisywał jakies wnioski???
pio555
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pio555 » 19.08.2012 12:34

poruszam się od 7 lat autem służbowym ( wynajem długoterminowy,auto własność firmy,leasing)
nikt nigdy nie wydawał mi takowego zezwolenia na piśmie (co nie znaczy,że nie ma takiego obowiązku) choć o niego prosiłem.
Wielokrotnie zatrzymywała mnie i karała Policja w Polsce i Europie i żaden policjant o taki upoważnienie nie spytał-pewnie jest to kolejny martwy przepis
ayashi21
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ayashi21 » 24.08.2012 09:48

Czy ma ktoś wzór upoważnienia po chorwacku, węgiersku i angielsku? Bardzo prosiłabym o wysłanie na maila, jeśli ktoś ma adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 24.08.2012 12:24

Ponownie wklejam link ,proszę przeczytać ze zrozumieniem a w szczególności podkreślonego zdania.
http://www.policja.pl/palm/pol/166/1006 ... st_5a.html
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 24.08.2012 13:06

Oj, już przestańcie z tymi upoważnieniami - potwierdzam, że nie są potrzebne i tyle.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 24.08.2012 15:54

hrupek666 napisał(a):Ponownie wklejam link ,proszę przeczytać ze zrozumieniem a w szczególności podkreślonego zdania.

Wydaje mi się ze ten artykuł dotyczy tylko i wyłącznie polski a nie innych krajuw uni a wszyscy pytają o kraje w unii.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 24.08.2012 16:11

wajheczka napisał(a):
hrupek666 napisał(a):Ponownie wklejam link ,proszę przeczytać ze zrozumieniem a w szczególności podkreślonego zdania.

Wydaje mi się ze ten artykuł dotyczy tylko i wyłącznie polski a nie innych krajuw uni a wszyscy pytają o kraje w unii.

Tak masz rację ale PZMot podpiera sie tym artykułem.Po telefonie do nich okazało sie ze nie mamy obowiązku miec takiego upoważnienia.Ale jak ktoś chce to czemu nie,oni je wystawią.
I tak jeszcze coś takiego
http://www.trucksforums.com/konwencja.php
wiklos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiklos » 24.08.2012 16:52

Nie mamy obowiązku mieć takiego upoważnienia w Polsce ale jadąc za granice to MY jedziemy samochodem na "obcych" tablicach rejestracyjnych i od przepisów obowiązujących w danym państwie zależymy. Skoro wprowadzając ten artykuł odwołano się do ustaleń unii to należy domniemywać, że analogiczne uregulowania jak w Polsce w tych krajach obowiązują. Sam spotkałem się z przypadkiem w Austri przy "kompleksowej" kontroli tj. droga zagrodzona wszyscy jadący kierowani na parking (głównie pewnie kontola winiet) gdzie dwie panie policjanki zwróciły uwagę, że nie zgadzają się dane w dowodzie rejestracyjnym z danymi w moim prawo jazdy. Po okazaniu dowodu osobistego właścicielki która była w samochodzie przystąpiły do czepiania się o inne spawy takie jak podanie prawka w koszulce foliowej. Co by było gdy właściciela pojazdu brak - nie wiem i oceniając ogólny brak uprzejmości kontrolujących raczej nie chcę wiedzieć. Ale może po prostu miałem pecha a kontolujące zły dzień?
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 24.08.2012 16:59

wiklos, to nie tak - mamy mieć upoważnienie, jeśli jedziemy obcym autem, ale w sensie INNYM: jak Polak jedzie niemieckim autem. A nie Polak polskim autem.
Ja też przemierzyłem kilkadziesiąt lub więcej tys. km po zagranicznych drogach, płaciłem mandaty, ścigała mnie Policja na sygnale - wszystko za granicą. I nigdy, nikt, nie pytał o upoważnienie...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone