napisał(a) dzanek » 22.08.2017 12:37
Hej,
I ja podzielę się swoją opinią na temat Pisaka.
Byliśmy tam od 7 do 17 sierpnia w 11 osób (6 dorosłych i 5 dzieci w wieku < 6 lat). Jak dla takiej ekipy uważam tą miejscowość za idealną z małym minusem konieczności "wspinaczki" do apartamentu. Mieszkaliśmy w apartamencie Villa Luxor u Mirzy i Marianny. którzy byli od początku bardzo pomocni w każdym temacie (po angielsku swobodnie można z Nimi załatwić). Z rodzicami Mirzy pod ich nieobecność też szło się dogadać. Apartament można znaleźć na serwisach booking-owych lub skontaktować się bezpośrednio przez formularz kontaktowy na stronie luxorpisak.wix.com/dalmatia
Plaże małe ale zadbane z fajnymi drobnymi kamyczkami. W porównaniu z plażą np. w Omis gdzie pseudo piasek/kamyczki był strasznie brudny plaże Pisaka wypas. Woda rewelacja, pełna rybek i innych stworzeń morskich. Widziałem, że ktoś pytał o maskę z Decathlona do snorkelingu i napiszę tylko tyle, że jest to obowiązkowy zakup przy wyjazdach tego typu. Bez tej maski ominie Was sporo atrakacji.
Jedna lodziarnia z lodami. Jeden większy sklep spożywczy. Jeden warzywniak(pełniący też funkcję kantoru
) . Garaże z lokalnymi wyrobami
Blisko do Omis, blisko do Makarskiej. Niewiele dalej od Trogiru i Splitu. Można wybierać w wycieczkach jeśli ktoś lubi.
Z tego co rozmawialiśmy z właścicielami lodziarni to poza sezonem śpią
Trudno się dziwić skoro codziennie mają otwarte od 8 rano do 24. Po za tym okazało się, że w samym Pisaku po za sezonem mieszka około 100 osób
P.S.
Podczas rejsu z Omis do miejscowości Povlja i Pucisca (wyspa Brać) wyszło polskie cebularstwo. Na plaży Pucisca wchodzimy z kolega w maskach do wody i już mam się zanurzyć i słyszę grupkę osób w wodzie i jednego brodatego typa, który jedzie "piękna polszczyzną" na całą parę: "Patrzcie ku.... jak on zjeb...nie wygląda w tej masce. Co to ku.... za moda. Ja pierd...... co za ludzie to kupują i ubierają" NIE Pozdrawiam takich osób.
Serio mam wrażenie, że czasem się ludziom wydaje, że tylko oni z Polski przyjechali. Państwo z serii "płacę to wymagam"
Tak czy inaczej mocno się zastanawiam nad wyjazdem do Pisaka za rok. Pisze to na podstawie obserwacji okolicznych miejscowości/plaż, które wg mnie przygrywały z klimatem Pisaka. Oczywiście nie jest to miejsce dla osób, które chcą wieczorami imprezować i chodzić po knajpach ale dla rodzin z dzieciakami jak najbardziej POLECAM !!