no to obiecane podsumowanie
na wstępie zaznaczam że to był pierwszy raz w Cro, ale nie pierwszy zagranicą
Pisak- mała wioska -w sezonie nie jest superspokojnie, ale na pewno bez porównania do znanych miejscowości typu Brela, Baska Voda itd.. Położenie na zboczu góry powoduje że płaskich powierzchni prawie nie ma, uliczki wąskie i kręte, no i dużo schodów. Mi to akurat odpowiadało - wszędzie blisko a więc samochód stał w garażu (o tym niżej) a ja zażywałem ruchu (zupełnie inaczej niż na codzień). Wypadków samochodowych ani pościeranych kolan nie zauważyłem a więc ani drogi ani schody nie takie straszne. Na miejscu wszystko co potrzeba: sklep, restauracje (można płacić kartą), bankomat (więc dalej gotówka) - warzywniak (bardzo smaczne owoce, czuć że rosną na słoneczku), bar na plaży, ryby ze straganu, wino domowe, lody...
W razie potrzeby większych zakupów można wyruszyć do Breli (nowa Ribola przy trasie głownej nr8) albo troszkę dalej do Makarskiej (Kaufland, Lidl itd..) - ale na prawdę ciężko znaleźć coś czego nie kupicie na miejscu (aa przepraszam - nie było węgla do grilla).
Plaże czyste, w centrum mieściny wysypane żwirkiem, z prysznicami, barem, wygrodzonym kąpieliskiem.
Te dalej od "centrum" kamieniste, betonowe, skaliste - mniejsze, trudniej dostępne ale urokliwe.
Co do restauracji - sa dwie, ja jadłem tylko w Porat, smacznie.
Krótko o cenach, bo przynajmniej dla niektórych ma to znaczenie
- trochę wyższe niż w Polsce (oczywiście nie mówię porównaniu z Biedrą, ale o normalnym sklepie/restauracji w miejscowości turystycznej). Arbuz 6kun/kg ; pomidory 12kun/kg ; pizza 60 kun; wino domowe 40kun/L ; piwo w sklepie 24 kuny za 1,5L (kuna ok 0,6zł). Jeśli jest wolne miejsce w bagażniku warto zabrać z PL wodę mineralną.
Droga - jechałem bez noclegu, Wawa-Ostrawa-Brno-Bratysława-Gyor-Sarvar-Nagykanizsa- i dalej autostradą w Chorwacji.
bez większych korków i utrudnień. Tankować oczywiście najlepiej w PL i na Węgrzech (uwaga - mało stacji przy M86).
Nocleg mieliśmy w apartament Jena (Put Vrulje 49) - w największym nr3. Nie jakoś supernowocześnie, ale duży i dobrze wyposażony. Duża lodówka, zmywarka, 4palnikowa kuchnia, klimatyzacja (dodatkowo płatna), oddzielna sypialnia. Duży balkon z widokiem na morze i dostęp do tarasu z grillem. Pralka. Ogólnie moge polecić - mają www, rezerwacje można robić bezpośrednio.
Samochód można postawić w "garażu" (brak drzwi) - stoi sobie bezpiecznie w cieniu.
Czy Pisak można polecić - moim zdaniem tak!