Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pisak - kto był i pamięta?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 26.07.2005 10:20

Sorki, nie odpowiedziałam na pytania.

1. Statkiem nie płynęliśmy. Ktos pisał na forum, że sa organizowane z Pisaka. ale o szczegóły możecie dopytać, bo jest biuro informacji turystycznej zaraz przy wjeździe do miasteczka.
2. Raz wleciał nam komar do app i trochę nas podjadł - bąble mam do dziś. Jakiś taki wredny był!
3. Kupiliśmy rakiję w domu niedaleko kościoła (ma granatową tabliczkę). Jest naprawdę dobra (35 kun za 0,75l). W dwóch innych domach sprzedają wino i rakiję, ale Marin polecił nam właśnie tego sprzedawcę.
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 26.07.2005 12:25

Oczywiście, że brak auta i ucho to główne powody niezadowolenia!
Sądzę, że gdybyśmy mogli "jakoś łatwiej" wydostawać się z Pisaka w inne miejsca, to byłoby znacznie lepiej. My też szukaliśmy oazy spokoju i w Pisaku można ją odnaleźć. Jednak Pisak nudził nas - nie czuliśmy by był urokliwy. Nie znaleźliśmy tam "swojego miejsca", w którym moglibyśmy usiąść i rozkoszować się pięknym widokiem (uciążliwe, jeśli można tak powiedzieć o ukochanym dziecku, są też potrzeby dziecka, które są dla nas priorytetem - nie da się już tak, jak "kiedyś" - robisz, co chcesz ...). Do tego spacer (szczególnie powrót) apartament-Pisak nie był przyjemny (i znów ze względu na dziecko, które ta wędrówka męczyła).
Myślę jednak, że zawsze i wszędzie można doszukać się jakichś minusów (co przed chwila uczyniłem) i plusów (a te i tak w ogólnym rozrachunku przeważają):
- u Państwa Djereków jest na prawdę ok - plaża jest bardzo blisko, balkon duży i zacieniony, z pięknym widokiem na Otok Brać
- o ile sklep w Pisaku jest nieciekawy, tak 15 min od Pisaka jest duży market, o którym pisała Aneta - i tu można bardzo korzystnie kupić wszystko i zapłacić kartą
- sam Omis z perspektywy Jadranki wygląda wstrętnie - wystarczy jednak wejść 20 metrów w głąb lądu, by odnaleźć urokliwy ryneczek, ładne smaczki architektoniczne, wąskie uliczki ...
- w tej samej odległości od Pisaka leży Makarska - dojazd do niej to najpiękniejszy fragment wybrzeża Chorwacji - nie będę opisywał, bo zabrzmi banalnie
- M. uznawana jest za tłoczną i gwarną miejscowość przepełnioną turystami - my byliśmy tam w niedzielę w południe i było bardzo sympatycznie/ zjedliśmy lody, wypiliśmy kapuczino i espresso, na targu zrobiliśmy zakupy - w cieniu, elegancko, na spokojnie

No. Podsumuję. Urlop uważam za udany. Gdyby nie pierdoły, byłby lepszy. A wiem, że gdybym trafił gdzie indziej, TO MÓGŁBY BYĆ ZNACZNIE GORSZY (nie jedźcie nigdy do Baski na wyspie KRK - ale to opowieść na "kiedyś")!
Pozdrawiam, K.
mildas
Podróżnik

Postnapisał(a) mildas » 26.07.2005 12:33

Dzięki bardzo za relacje.

Wkrótce skonfrontujemy powyższe opisy z naszymi doświadczeniami, o czym nie omieszkam napisać na tym forum.

Pozdrownienia, mildas.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 26.07.2005 12:50

Krystof ma rację co do Makarskiej.
Byliśmy tam 2 razy. Najpierw trafiliśmy na bardzo komercyjny deptak przy plazy i byliśmy niemiło zaskoczeni.
Ale następnym razem doszliśmy do starej częsci miasta i przystani. Naprawdę cudnie tam jest. Olbrzymie gałki lodów, rynek, jarmark oocowo-warzywny, pyszne bagietki z ziarnem. Zamknięte już niestety było muzeum muszli.
Pospacerowaliśmy na Campo Santo, a tam ... błoga cisza. Widok z góry na morze, kwitnąca agawa.

Moi teściowie zadecydowali, że za rok jadą własnie do makarskiej na cały tydzień - pozostały urlop mają troche pozwiedzać "z miejsca na miejsce".

Pisak jest na tyle spokojny, że mogłabym mieszkać w nowej willi tuż przy biurze informacji turystycznej. Nic nie zakłóciłoby mi spokoju, a miałabym znacznie bliżej do sklepu, molo ... ;-)

Aneta

PS. Ale najfajniejszy jest wieczorem widok ludzi wychodzących na spacer do knajpki i niosących ze sobą worek ze śmieciami, które trzeba wrzucać do kontenera! Panie elegancko ubrane: szpileczki, pełny makijaż i ... foliowa torba o pojemności 35 litrów! Rewelka!
A.
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 26.07.2005 15:08

buuuuuuuuuaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhaaaaaaaaa, to dobre - całkiem zapomniałem o tym śmietniku - też tak, oczywiście, chodziliśmy - jedyny śmietnik w południowej częsci Pisaka! Dzięki za przypomnienie! Zrobiłem dokładnie 1420 zdjęć, ale śmietnika akurat nie!!!!!!!! K.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 26.07.2005 15:19

My też. A szkoda. Jak na komputerowca całkowitego lajkonika ;-) to musze się pochwalić, ze poradziłam sobie z założeniem w Albumie własnej galerii.
Krzysztof, masz się czym chwalić! Załóż własną z tegorocznymi wspomnieniami!
Natalka się ucieszy widząc się w necie!
A.
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 26.07.2005 15:34

Hmmmm, a wiesz, że chyba spróbuję!
Wiesz co, mam jeden taki kompleks, o którym muszę napisać ....
Bo czuję się jak burak straszny, że się w Kro nie przedstawiłem :oops: A wiedziałem, kim jesteś, bo wszystko na to wskazywało ...
Kiedyś, z 15 lat temu wymyśliłem sobie taką własną pokutę, którą od tej pory bez przerwy mantruję - brzmi ona - "zrobiłeś coś nie tak - musisz o tym opowiedzieć (przyznać się), to będzie twoja pokuta za złe uczynki i twoje katharsis"...

Przyznaję się więc oficjalnie, że jestem burakiem i kmiotem, że nie potrafię się "zachować" wobec dam.

Krystof
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 26.07.2005 15:51

Naprawdę miło mi słyszeć przeprosiny.
Zabawne było diagnozowanie na plaży, czy to ten Krystof z forum czy też nie. Tym bardziej, ze pod prawą skałką siadała mocno rozbudowana rodzinka z Polski z córką Natalką (i hałasliwym Jaśkiem). A tata nic tylko czytał gazety.
Ale jak Twoja żona mówiła o Tobie do Natalki per Krzyś, to sprawa stała się jasna.
Nie skorzystaliście z zaproszenia do willi Pisak - Wasza strat. teść super gotuje!

A swoją drogą bardzo spodobały mi się Wasze zabawy z Natalką: maszt z parasola do przechowywania akcesoriów plażowych, malowanie otoczaków. Widać, że jest oczkiem w głowie rodziców. No i o to chodzi!

Pzdr ze słonecznych nareszcie Kielc
Aneta
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 27.07.2005 08:37

Dzięki za miłe słowa :D / hmmmmmm, nic nie wiedziałem o zaproszeniu do teścia na bankiet :roll: , rzeczywiście - sprawiał wrażenie pana lubiącego ... gotować! A poza tym, strasznie Wam zazdrościliśmy obecności drugiej pary opiekunów do Kapiszonka. Wyglądało nawet na to, ze spędzają z nim więcej czasu niż Wy - rewelacja. Muszę popracować silniej nad moimi rodzicami. Pozdro,K.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 27.07.2005 08:42

Kapiś jest pierwszym i jedynym wnukiem, więc szczególnie babcia wyrywała się do opieki nad nim. A że mały ma już swój charakterek, więc, gdy miał babci dość to po prostu zaczynał wyć! Do tej pory mu to zostało!
Wyjazd z teściami ma swoje plusy i minusy, jak wszystko. Spytaj mojego synka jak dziadziuś chrapał? ;-)
W każdym razie, nastęny wspólny wyjazd na dłużej niż 3 dni.... za 8 lat!
Aneta
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 27.07.2005 08:45

O Jezu, a tak fajnie to wyglądało ... Ale z drugiej strony - pogadamy za 10 miesięcy - jeszcze zatęsknicie do spokojnych (=wolnych od dziecka) wakacji :roll:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 27.07.2005 08:49

Nie, no do choroby polarników to nam jeszcze sporo brakowało. :P
A za rok Kapiś będzie już większy, więc łatwiej będzie pojechać z naszymi znajomymi, którzy mają starsze pociechy. W ten weekend mieliśmy przedsmak, jak mały radzi sobie z 5 i 7 latkiem ;-) Ubaw po pachy, jak próbował im dorównać! :lol:
A.
elsi
Autostopowicz

Postnapisał(a) elsi » 03.08.2005 14:27

witam,
mam pytanie do Krystofa odnosnie jego apartamentu, ktory wynajmowal w Pisaku. Chodzi o to, czy jest przy tym domu jakies miejsce do grilowania?

pozdrawiam
rajo
Plażowicz

Postnapisał(a) rajo » 08.08.2005 00:40

WItam forumowiczów!

20 sierpnia wybieram sie na urlop miałem jechac do Włoch ale pomyslałem o Chorwacji i natrafiłem na Pisak. Zadna nazwa mi nic nie mówi więc może być Pisak. Więc moje pytanie: czy jest szansa na znalezienie przyzwoitego apartamentu dla dwóch osób jadąc "w ciemno" w tym całym Pisaku badź gdzieś w indziej. Jeśli ktos może coś polecić z pełna odpowiedzialnością to bedę bardzo wdzięczny.
W zeszłym roku byłem w Bułgari też w ciemno i z noclegami nie było problemów.
Pozdrawiam:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 08.08.2005 10:05

Witaj rajo,
jeśli nie w Pisaku, to obok na 99%. Jadąc magistralą co rusz masz zjazd do mniejszych miejscowości. Między Omisem a Makarską jest ich co najmniej 10...
Ja nie byłam zachwycona Pisakiem, choć powoli teraz doceniam widoki w tarasu ;-)
Poszperaj na forum i poszukaj opionii z innych miejsc. Na pewno zachwycisz się Chorwacją, niezależnie od tego gdzie przyjdzie ci spać.
Udanego wypoczynku.
A.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne