Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pisak - Dalmacja 2011

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 06.07.2011 10:24

Janusz Bajcer napisał(a):
tygrysek0038 napisał(a):To nieludzkie :evil: , jak można tak zbudować napięcie i przerwać w najlepszym momencie :D

Za karę niech przytoczy jedną modlitwę jaką odmawiał :D

Modlitwy zostawie dla siebie, a co do napięcia to żadna relacja ani fota nie odda tego co się czuje w danym momencie ... ale chcę to chociaż troszke przybliżyć, zdjęciami za bardzo nie umiem bom nie fotograf, to chociaż emocjami spróbuję:)
piotr65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr65 » 06.07.2011 10:25

Dosiadam się i czekam na c.d. :evil:
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 06.07.2011 10:37

Dorothea1 napisał(a):
ryba73 napisał(a):czekam na dalsza relację... jade do Pisaka pod koniec lipca
Razem pośledzimy relację ,bo razem jedziemy(to moja siostra)

Zapraszam do czytelni, nie jest moim celem uzyskać jak najwięcej postów, otwarć itp, dlatego mam nadzieję, ze uda mi się stworzyć szybką i rzeczową relację.

Wakacje były świetne ... Pisak jest super, ale nie będę wyprzedzał faktów - przed połową lipca powinienem skończyć jeśli nic mi nie wypadnie.

pozdrawiam i szczerze zazdroszczę bo właśnie jestem w najwyższym stadium zespołu porażenia pourlopowego, a jak pomyślę, że niedługo do pracy ...eh :cry:
Dorothea1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorothea1 » 06.07.2011 10:50

Dario85 napisał(a):
Dorothea1 napisał(a):
ryba73 napisał(a):czekam na dalsza relację... jade do Pisaka pod koniec lipca
Razem pośledzimy relację ,bo razem jedziemy(to moja siostra)

Zapraszam do czytelni, nie jest moim celem uzyskać jak najwięcej postów, otwarć itp, dlatego mam nadzieję, ze uda mi się stworzyć szybką i rzeczową relację.

Wakacje były świetne ... Pisak jest super, ale nie będę wyprzedzał faktów - przed połową lipca powinienem skończyć jeśli nic mi nie wypadnie.

pozdrawiam i szczerze zazdroszczę bo właśnie jestem w najwyższym stadium zespołu porażenia pourlopowego, a jak pomyślę, że niedługo do pracy ...eh :cry:
A ja właśnie w pracy i co chwilę tu zaglądam,24 .07 wyjeżdżamy i juz odliczamy dni.Bardzo jestem ciekawa tej relacji.Piszesz,że w planach był Mostar, też o tym myślimy.Ile czasu zajmuje podróż do Mostaru?
Krzysztof i Lidia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof i Lidia » 06.07.2011 10:54

Właśnie wcisnąłem "śledź odpowiedzi w tym temacie"

:)
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 06.07.2011 10:55

Wszystko będzie w relacji łącznie z fotami ... może nawet filmy gdzies powgrywam to się zobaczy. Opisze Ci wszystko łącznie z wysokościa kaucji za butelki po piwie w Pisaku :):) cierpliwości dziś dojedziemy do Budapesztu.
Dorothea1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorothea1 » 06.07.2011 10:58

Dario85 napisał(a):Wszystko będzie w relacji łącznie z fotami ... może nawet filmy gdzies powgrywam to się zobaczy. Opisze Ci wszystko łącznie z wysokościa kaucji za butelki po piwie w Pisaku :):) cierpliwości dziś dojedziemy do Budapesztu.

Ok.Uzbrajam się w cierpliwość.
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 06.07.2011 11:04

Czekam, czekam... co dalej ?
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 06.07.2011 11:09

Chętnie poczytam w ramach przedurlopowego wyłączania się z "wysokich obrotów" :mrgreen: :lool:
8 DDW :wink:
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 06.07.2011 11:26

Dosiadam się i ja.
Dobrze , że straciłem tylko 2 odcinki :D
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 06.07.2011 12:50

odc 3

R1 do Zvolenia w strugach deszczu, ale bez policji :D

Gigantyczną chmurę zostawiamy za sobą i mkniemy w stronę węgierskiej granicy. W Krupinie decyduję się na tankowanie gazu robimy krótki postój, chwila oczekiwania na obsługę stacji ... chmurzysko jak się okazało szło za nami ... idąc zapłacić jeszcze nie lało ... wracając do samochodu ... niestety tak ... przez 50m biegu przemoczyło mnie do suchej nitki :( i znów się zaczęło ... wiatr ... pioruny ... i rzęsisty deszcz ogranicząjący widoczność do kilkunastu metrów. Wyminięcie chmury zajęło nam sporo czasu ... aż do granicy, którą mijamy "suchą nogą" około 19:00

Zupełnie pusta granica SK-HUN Sahy-Parasapuszta:

Obrazek
awram_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) awram_ » 06.07.2011 13:02

Zasiadam i ja :)
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 06.07.2011 13:50

odc 4

W stronę Budapesztu jedziemy trasą nr 2, po drodze na stacji MOL w miejscowości Retsag kupujmy winietę Węgierską (4dni = 1650 HUF = ok. 25zł - można płacić kartą) i robimy przerwę na rozprostowanie kości i mały posiłek.
Z drogą nr 2 mam bardzo dobre wspomnienia już z zeszłego roku - bardzo dobrej jakości, szeroki pas - ładne widoki i tym sposobem około 21:00 mijamy rogatki Budapesztu.
Dzięki nieocenionej pomocy CinnamonGirl, Drechera i consett0805 oraz lekturze planu Budapesztu oceniłem, że najlepiej będzie zaparkować w okolicy Clark Adam Ter. Bałem się korków, ale było puściutko i już po 15 minutach wjechałem na rondo i dalej w Hunyadi Yanos utca ... po 18 darmowe parkowanie, miejsca sporo i od razu wejście na Wzgórze Zamkowe, które chcieliśmy zobaczyć.

Załączam mapkę na której na czarno zaznaczyłem wjazd mostem łańcuchowym .. czarna strzałka to miejsce zaparkowania ... czerwone pole to kościół Macieja i Baszty Rybackie niebieskie to Królewska Rezydencja z placem Dziedzińcem Lwów itd

Obrazek

Budapeszt po zmroku jest oszałamiająco piękny, sam przejazd dostarczył wiele emocji, ale Wzgórze i widok z niego zmiażdżył wszystkich. Spacer zajął nam około 2 godzin i mógł trwać nawet do rana, ale trzeba było jechać dalej.
Polecam szczególnie Rybackie Baszty dostępne bez opłat, a widok z nich ... hmm to była jedna z tych chwil na które czekałem przez cały rok .. chwila, w której człowiek chce, żeby czas się zatrzymał.

Z fotami nie będę przesadzał, bo na necie można znaleźć naprawdę profesjonalne i magiczne ujęcia Budapesztu, dlatego tylko kilka symbolicznych wstawek.

Nasz parking słaba jakośc :(

Obrazek

Widoki z Baszt:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 06.07.2011 14:20

Wydaje się, że burza i deszcz były Waszymi sprzymierzeńcami na nieopłaconej drodze...bo kto o zdrowych zmysłach w taką pogodę łapał by "zagubionych" kierowców :)
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 06.07.2011 14:26

Dokładnie tak Aldonka. Generalnie jak poczytałem na forum o tej drodze to okazało się, że tylko ten krótki odcinek R1 był płatny i 14 Euro to dużo moim zdaniem za kilkanaście kilometrów. Na dwa samochody to już 28 Euro więc całkiem sporo ... a burza - rzeczywiście akurat wtedy się przydała :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży