Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pisak - Dalmacja 2011

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 21.07.2011 15:04

tez czekam:)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 21.07.2011 17:42

Czytamy czytamy i czekamy cierpliwie :)
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 21.07.2011 22:01

odc 17

Na początek przepraszam za nieobecność ... natłok pracy mam straszliwy i nie wiem w co w ręce włożyć i jakoś mniej czasu na "Forumowanie" ponadto po ostatnich nawałnicach neostrada zastrajkowala no ale jest ...

Dzisiaj dodaje do relacji kolejny odcinek pt. MAKARSKA

Towar chwytliwy, oklepany ... jak na centrum rozrywek przystało.

Ranek powitał nas słońcem, które tuż po wyłonieniu się z nad masywu Biokovo było ostre i gorące, a upał okropny:)

Po kilku dniach pobytu wszystko wydawało nam się już takie normalne i powszednie.

Na obecną chwilę, tu i teraz ... marzę o takiej normalności. Żeby do snu kołysały mnie cykady i szum morza, a budziło promienie słońca, a nie pieprzony budzik, który jakby mogł to by powiedział ... "co dobre szybko się kończy ... na 6 do roboty wstawaj kawalerze". Ale rzeczywistość jest rzeczywistością i jedyne co mogę to opisać wam kolejny dzień pięknego snu pt. Chorwacja - krainy, w której słońce jest bardziej wyraziste, trawa bardziej zielona, a kolor niebo wpada w odcień wody ... coś czego w Polsce nie uświadczysz :( niestety.

Tego dnia wybraliśmy się do Makarskiej już pełną ekipą. Wrażenia bardzo pozytywne. Turystyczny kombajn nastawiony wyłącznie pod turystów, których już pod koniec czerwca było całkiem sporo.
O klimatycznym rynku już pewnie pisałem. Raz nawet załapaliśmy się na procesję ... taki fajny folklor ... obrządki podobne do naszych.
Wszystko to u stóp gór, które dodawały i tak już pięknemu miejscu uroku:

Obrazek

O kawiarniach, lodziarniach restauracjach itp nie będę się rozpisywał bo jest tego od groma na forum. Potwierdzić mogę jedynie fakt, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Apartamanu jednak w Makarskiej bym nie chciał, bo myślą przewodnią tego wyjazdu była ucieczka od rzeczywistości, zgiełku hałasu i tym podobnych. Dla ludzi mega rozrywkowych jak najbardziej na tak.

Plaża fajna (spore fale gwarantowane) jednak nieco zatłoczona więc nie chce wiedzieć co tam się dzieje teraz :)

Obrazek

Pan z pieskiem … miazga jak oni na żywo wyglądali ... pies podobnie jak jego Pan chrapali w najlepsze nie ruszywszy nawet powieką:

Obrazek

Widoczek z plaży:

Obrazek

I tak cały dzień zszedł nam na plażowaniu i ciaptaniu w dosyć ciepłej wodzie:

Obrazek

Obrazek

Następnie pizza jumbo i piwko:

Obrazek

Spacerek wzdłuż portu ( Asia & Rafał z Makarskim Jadranem w tle):

Obrazek

Przyznacie, że otoczenie robi wrażenie ...

Obrazek

Kiedy słońce zniknęło za górami ...

Obrazek

... grzecznie wróciliśmy do domu ... bo kolejny dzień to Perełka naszego wyjazdu ... DUBROVNIK...
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 27.07.2011 17:54

co tu tak cicho :roll:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.07.2011 18:13

Dario, bardzo fajna relacja :)

My też widzieliśmy w tym roku delfina (po raz pierwszy, a był to nasz szósty wyjazd do Cro), na wyspie Cres, w Osorze. Niesamowita radość! I też mamy tylko jedno zdjęcie (w dodatku kiepskie), taki był szybki. A jak skakał! :D

Drabinka na twierdzy w Omisu też była dla mnie sporym przeżyciem 8)

Dario, a kiedy ciąg dalszy, że tak nieśmiało zapytam :?:

Pozdrav :papa:
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 27.07.2011 18:22

No tak napisałem o tej Makarskiej ... i czekałem aż ktoś się odezwie, a tak na poważnie to nadrobię zaległości tak myślę w tym tygodniu jeszcze:)

Maslinka do Twoich relacji to mi tak jak stąd do Zagrzebia :) Myślałem nawet o kajaku, ale chyba jednak na przyszły rok kupię ponton trochę większy i z możliwością założenia silniczka ... ale to daleko plany :) W każdym razie nowe relacje łykam jak pelikan bo nie bo na przysżły rok :) W głowie kołacze mi się Pag ... tylko nie wiem czy nie za bardzo wyalienowany to region ... bo lubie cisze i spokoj ale fajnie by było mieć jakieś miasteczko w pobliżu.
domi16
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi16 » 27.07.2011 18:43

Piękna relacja :roll:
Aż chce się czytać... :lol:
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 27.07.2011 19:14

I doczekałam się porcji kolejnych pięknych zdjęć :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.07.2011 19:16

Dario85 napisał(a):W głowie kołacze mi się Pag ... tylko nie wiem czy nie za bardzo wyalienowany to region ... bo lubie cisze i spokoj ale fajnie by było mieć jakieś miasteczko w pobliżu.

Hmmm, ale Pag nie jest wyalienowany :)
Po wyspie nieustannie kręcą się ludzie, bo każdy chce zobaczyć najpiękniejsze plaże w różnych częściach Pagu, więc ruch samochodowy jest spory.
Poza tym masz Novalję - wielką imprezownię i trochę spokojniejsze, ale również oblegane przez turystów (zwłaszcza polskich :wink:), miasto Pag. Inne miejscowości - Mandre, Stara Novalja, Simuni też są popularne i są tam oczywiście sklepiki i knajpki. Oczywiście da się znaleźć zaciszne zakątki :)

Na mnie chyba najlepsze wrażenie zrobiła Metajna - uroczo położona, z przepiękną plażą niedaleko (do której jednak trzeba dojechać szutrem) i ładną w pobliżu :)

Za jakiś tydzień powinnam w mojej relacji dojechać na Pag. Mam nadzieję, że pojawi się tam trochę przydatnych informacji. Wyspa jest bez wątpienia bardzo ciekawa, chociaż nie widać jej różnorodności od pierwszego wejrzenia :wink:
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 28.07.2011 16:13

Mam rok na przemyślenie całej sprawy Maslinko, ale jest z czego wybierać :)

O Pagu wiem narazie mało, co miejmy nadzieje się zmieni. Plusem jest na pewno odległość, i to, że nie trzeba korzystać z promu.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 01.08.2011 23:57

Dario czekam na jeszcze :lol: w piątek wyjazd do Pisac :D zka
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 02.08.2011 06:08

w końcu ruszyło :D czekam na Dubrownik ;)
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 02.08.2011 09:16

Henius nie denerwuj mnie prosze Cie ... to nastepny odcinek bedzie w sobote :P W orze jesli bierzesz apartament 6stke lodowka candy nie dziala za to zamrazarka swietnei mrozi piwka jezeli sie powtarzam to sory :)
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 02.08.2011 09:40

tzn że nie lodówka wogóle jest nie sprawna nerwusku? :wink: Czy jest jakaś inna do dyspozycji np na korytarzu?
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 02.08.2011 10:19

Nie macie do dyspozycji korytarza. Wchodzicie bezposrednio przez taras. Sa dwie lodowki w kuchni druga wyglada gorzej ale chlodzi super. I nie bierz klimy, bo w tym apartmanie to glupota ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży