Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pisak - Dalmacja 2011

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 12.07.2011 06:31

Dario85 - CG jest ok ;) - to mi sie jakos pomieszłąo byslałam ze ty tydzień po nas jechałeś ;) czyli jednym śłowem wstrzeliłam sie w piękną upalna pogodę ;)
Powiem szczerze ze i tak zabrakło mi jednego dnia z gorszą 'pogodą' - orzez te upały kierowcy odmówili zwiedzania Splitu, twirdzy Klis i Trogiru :(
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 12.07.2011 11:11

Wiesz co ... to fakt. W Mostarze w pełnym upale ciężko byłoby wytrzymać, z Dubrovnika np. zmyliśmy się b.szybko bo na starym mieście byliśmy około 3h, ale każdy miał dość. Tak btw to jak patrze na te Twoje foty zazdrość mnie chce zeżreć żywcem.
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 13.07.2011 14:48

odc 16 (opoźniony, ale jest :) ) Omiś i ...gdzie mój portfel

Wyprawa do Omisia była dla mnie czymś szczególnym, ponieważ od zeszłorocznego urlopu gapiłem się na foldery i zdjęcia o tym miasteczku. Dlaczego mnie tak zauroczyło ... nie wiem sam, może te skały, a może morze :)
W każdym razie tego dnia nie mogłem się zwlec z łóżka co spowodowało ostatnie miejsce w kolejce do łaźni, śniadanie zjadłem trochę w pośpiechu i jazda.

Z Pisaka do Omisia jest nieco bliżej niż do Makarskiej (około 15-16km), po drodze mijamy miejscowości, w których pytałem o apartamenty rok planując ten wyjazd: Mimice, Marusici, Lokva Rogoznica, Ruskamen. Trasa jak zawsze piękna - z jednej morze z drugiej skałki:

Obrazek

Do miasteczka wjeżdżamy chyba o dobrej porze .. żadnego korka, ruch idzie płynnie, po prawej stronie mnóstwo straganów na których niestety dla sprzedawców przewagę liczebną stanowią oni sami, ruch turystów nie wielkie (ja zacieram ręce, bo nie lubię w obcym kraju spotykać rodaków w zbyt dużej ilość - mam tego sporo na codzień .. sąsiadów zza zachodniej lub południowej granicy tym bardziej).

Dojazdu do darmowego parkingu nie będę opisywał z mapą, bo dojazd do niego jest banalny:

Jadąc od strony Pisaka dojeżdżając do mostu nad Cetiną skręcamy w prawo i jedziemy tak jak moja Fela na focie :)

Obrazek

przejeżdżamy pod tunelem ... i już:

Obrazek

zupełnie darmowy i pięknie położony parking

Można podziwiać śmiałków usiłujących wspiąć się na skałę ... a mają ich do wyboru do koloru więc każdy znajdzie głazisko dla siebie :)

Łyk zimnej wody, przykrywamy szyby matami ... bierzemy dokumenty ... zaraz k..wa gdzie są moje dokumenty. Zimny pot mnie oblał od razu i przyznam, że nie pierwszy raz w życiu, bo zapominalstwo to moja wielka wada z którą walczę ja ... od prawie 2 lat także moja kobieta i jak widać ze zmiennym skutkiem. Jeżeli dokumenty zostały na stole to pikuś .. 15 km bez prawka OC itp. to pikuś gorzej jak mi wypadły przy wsiadaniu do samochodu ... no ale nic idziemy, nic nie zmąci mojego dobrego humoru .. aaaparatu też nie wziąłem, dlatego foty z perspektywy Rafała i Asi. Moja Anna trochę naburmuszona widząc moją nieporadność .. i w tym przypadku w ogóle się kobicie nie dziwię :) no, ale idziemy:

Po przejściu przez tunel z powrotem tyle, że już butami po lewej stronie wznosi się nad miasteczkiem Twierdza Mirabela na którą oczywiście musimy obowiązkowo wdrapać się musimy.

Obrazek

Skręcamy na starówkę, dalej prowadzą znaki.

Wstęp płatny ale taniutki (only 15 Kuna) - pamiątkowy bilecik i w górę.

Laseczki :)

Obrazek

Mnie w moim idiotycznym nakryciu głowy też nie mogło zabraknąć 8)

Obrazek

Wchodzimy do wieży ... baszty czy jak się to zwie w każdym razie schodkami do góry

Widoki śliczne, ale tylko przez wąskie okienka:

Obrazek

Dochodzimy na ostatnie piętro wieżyczki i co ... koniec ...; nie no pocieszamy się, że i tak ładnie było i warto wejść, ale cosik mnie tknęło, żeby sprawdzić dokładniej czy nie można jakoś wyjść wyżej. Oczywiście, że można, ale co ślepemu po oczach. Jest malutki włazik i pionowa drabinka (przeżycie dla naszych dziewczyn) i dopiero po wejściu na górę właściwy widok z twierdzy :D

Wspomniana wyżej drabinka:

Obrazek

Nowy Omiś ; olaliśmy go całkiem ;/ może niesłusznie, bo w końcu nie dotarliśmy do piaszczystej plaży w Duce, ani do dużego Studenaca na zakupy:

Obrazek

Ujście Cetiny:

Obrazek

Starówka:

Obrazek

Moja Anna, a w tle Kanion:

Obrazek

Się Rafał wdrapał :P :

Obrazek

A gdzie On:

Obrazek
TAM I MY !! 
I jeszcze na koniec Mirabeli nasze Dżagi w okienkach:

Obrazek

Po zejściu z Twierdzy udaliśmy się spacerkiem przez starówkę w stronę plaży miejskiej. Starówka śliczna i bardzo klimatyczna, labirynt wąskich, kameralnych uliczek, sklepiki, restauracje, stragany, winiarnie ( nie wiem czemu ale nie mamy fotek ze starówki ).
Ceny w Omisiu niższe niż w Makarskiej i tyczy się to zarówno pamiątek jak i cen dań w restauracjach.

Plaża - bez rewelacji, mi się przynajmniej nie spodobała, jednak otoczenie rekompensowało wszystko:

Omiś jest piękny - to nie mit. Ktoś tam może pisać, że zaniedbany czy zatłoczony dym, spaliny, ale ja swoje wiem. Zajefajne miasteczko i będąc w pobliżu odwiedzić trzeba je obowiązkowo.

Poniżej jedna z moich niespełnionych zachcianek - warownia Starigrad, wygląda, że strasznie wysoko, ale ponoć nie ma tragedii i spokojnie można wyjść ( nam oczywiście zabrakło czasu).

Obrazek

Ukochana raz jeszcze ;) :

Obrazek

Powrót na parking .. cel Pisak;

Obrazek

cdn
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 13.07.2011 17:11

chwila, a co z portfelem 8O ?
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 13.07.2011 17:25

Oj zazdroszczę ci tego Omisa. Też miałam w planach razem ze Splitem i Trogirem w jeden dzień. I za przperoszeniem d... zbita - kierowcy stwierdzili że za ciepło i oni zwiedzać nie będą :(
Znalazłam jedną zaletę jazdy we dwoje: żona mówi - mąż nie ma wyboru, bo potem będzie sam wieczorami piwo pił, a tak solidarność plemników...
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 13.07.2011 17:31

Portfel na szczęście leżał na swoim miejscu. A do Omisia mieliśmy blisko poza tym u nas w "rodzinie" to ja planuje i Omis był jednym z priorytetów :)
Gosia38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia38 » 13.07.2011 20:13

Dario,mam dokładnie takie same zdjęcia :D :D :D i moje odczucia co do Omisia też nie różnią sie od Twoich.Zauroczyło mnie to miasteczko, dlatego wieksze zakupy robiliśmy tam a nie w Makarskiej :D Na darmowy parking trafiliśmy dopiero za drugim razem 8)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 14.07.2011 06:31

Dario85 napisał(a):Portfel na szczęście leżał na swoim miejscu. A do Omisia mieliśmy blisko poza tym u nas w "rodzinie" to ja planuje i Omis był jednym z priorytetów :)

Wiesz ja też planowałam i byłam organizatorem wycieczki. Niestety ani nie byłam właścicielelm żadnego z aut ani kierowcą, do którego może mieć zaufanie właściciel samochodu :D (nawet ja nie mam do siebie zaufania na wąskich drogach, nie mówiąc o parkowaniu - tylko na autostradach i ekspresowych mi to wychodzi dobrze :twisted: )
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 14.07.2011 07:25

Dario85 napisał(a):
Poniżej jedna z moich niespełnionych zachcianek - warownia Starigrad, wygląda, że strasznie wysoko, ale ponoć nie ma tragedii i spokojnie można wyjść ( nam oczywiście zabrakło czasu).

Do twierdzy nie dotarłem... z naszej 4 ki dotarł tam tylko A.
My doszliśmy do poziomu zaznaczonego na zdjęciu, skąd jest rewelacyjny widok na plażę.

Ciekawostka: A mówil, ze wejście od strony tuneli i parkingu jest łatwiejsze. Być może dlatego, że on tamtędy schodził :wink:

Obrazek
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 16.07.2011 19:47

jutro kolejny PISAKOWY odcinek :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2011 09:32

To czekamy :)
Dorothea1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorothea1 » 20.07.2011 16:21

Bardzo długo juz czekamy...
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 20.07.2011 19:09

Darek się nam wypisał ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.07.2011 00:58

Marsallah napisał(a):Darek się nam wypisał ;)

Spokojnie :) napełni się i będzie pisał dalej 8)

Ale co prawda , to prawda - chwilę czekamy . . .

Pozdrawiam
Piotr
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 21.07.2011 14:44

Kurde neodziadostwo miało awarie przez te burze i bez neta byłem, co wrzuce niebawem ... myślałem, że nikt już nie czyta :cry: :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży