odc 15 Baska Voda & Brela
Ranek 24 czerwca jak zwykle zleciał na pysznym śniadaniu, spacerze do studenaca i szaleństwach na plaży.
Wczesnym popołudniem wybraliśmy się na zapowiadany wcześniej spacer od Baski Vody do Breli.
Po kilkunastu minutach jazdy byliśmy na miejscu:
Parkingi przy porcie podobnie jak w Makarskiej po 10 kun tyle, że kawałeczek dalej widać budkę, szlaban i parking za 8 kuna. Parkujemy praktycznie na samym falochronie i ruszamy. Port i promenada wypisz wymaluj taka jak z Makarskiej:
Muszę się dobrze przypatrzeć zdjęciu, żeby nie walnąć gafy i nie pomylić się z Makarską .
Miasteczko urokliwe, jest gdzie pospacerować ... nie ma tej stromizny co w Pisaku. W czerwcu ludzi całkiem mało nie trzeba się cały czas o kogoś obijać i ocierać (dla mnie na + )
W stronę Breli prowadzi (podobno) promenada nad samym morzem. Rzeczywiście okazało się, że tak jest tyle, że kawałek trzeba przejść asfaltem lub plażą potem już jest szeroki wybetonowany deptak. Do Breli (interesowała nas 6 na świecie wg Forbesa plaża Punta Rata) jest wg mnie tak około 2 km co zajmuje turystom takim jak my przystającym co chwilę na foto około godziny.
Z moją Anią między głazami:
Żeby nie było,że mnie tam nie było
Forza Hajduk .. swoją drogą u nas się tego nie spotyka .. bo zaraz byłoby przekreślone ... dorysowane członki lub inne części ciała .. ku... chu.. i inne niewybredne ... gdybym ja się kiedyś doczekał takiego napisu na bulwarach wiślanych z logiem Wisełki lub wyrytego w skale herbu (przy jadrance zaraz po minięciu drogi w prawo na Imotski jest taki ). To jak tam kochają ten zespół to coś niebywałego.
Droga do Breli, bardzo klimatyczna ... zacieniona - widoki bajka ale przecież w Hr jesteśmy to nic dziwnego
Ciekawe miejsce do plażowania:
JESTEŚMY U CELU " PUNTA RATA ' WG MIESIĘCZNIKA FORBES W RANKIGU NAJPIĘKNIEJSZYCH PLAŻ ŚWIATA NA ... UWAGA 6 MIEJSCU
Dostanie mi się pewnie od Brelofanów, aaale ... patrząc po minach moim współtowarzyszy ... podzielali moje zdanie ... aż zajrzałem w mapę czym się czasem, aby nie pomylił ;/ no i nie
zobaczcie sami:
Punta rata ujęcie pierwsze:
Obrót o 180 stopni ... ujęcie drugie:
Generalnie ładna plaża ... ale tylko tyle ... spodziewaliśmy się więcej, niestety jednak nie sztuka zamknąć plaże, z helikoptera zrobić fote ... photoshop ... i mamy 6 na świecie. Słowo daję opisuje co widziałem i powtórzę to jeszcze raz. Plaża ładna, może nawet gdybym widział wieczorem kamień w tych iluminacjach awansowałaby na bardzo ładną ... ale przereklamowana i cała nasza szóstka pod tym się podpisała.
Fota przy kamieniu, który jako jedyny bardzo nam się podobał:
Wracając spacerkiem do Baski wymyślaliśmy sobie "nasz ranking" i znaleźliśmy kilka lepszych naszym zdaniem miejsc do wyłożenia zwłok na słonko
PODUMOWUJĄC:
Baska Voda ... piękne malowniczo położone miasteczko ... trochę taka mała replika Makarskiej tylko mniej ludzi. Jest gdzie połazić, gdzie zjeść, ładny porcik ... ogólnie SERDECZNIE POLECAM.
Brela (widziana przed jeszcze przed najazdem Niemców ... którzy podobno oblegają te tereny w lipcu, a szczególnie w sierpniu ) ... jak każda miejscowość w Chorwacji - ładna, może nawet bardzo ładna ... może byliśmy za krótko i nie dostrzegliśmy jej uroku ...
Plaża Punta Rata ... ? - dobrze, że nie czytam Forbes'a ... w naszej ocenie PRZEREKLAMOWANA.
Wnioski:
PISAK RULEZ
Po dojściu do auta fota z parkingu:
Wyglądam jak kurdupel, ale to nie ja taki mały tylko Rafus wielki
płacimy przy budce za parking ... i kierunek Pisak
CdN kolejny dzień to Omis ... Twierdza Piracka ... Spacer starówką i miejską plażą.
P.S Szczerze spodziewam się bury za krytykę Breli. Brelomaniacy - to tylko nasza powtarzam subiektywna opinia ... każdy ma do niej prawo :)