Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pisak - czy ktoś zna te okolice?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sfabud
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sfabud » 28.05.2006 08:46

witam. :P po dwóch latach przerwy powracam na forum cro.pl a co za tym i dzie planuję kolejny wyjazd do bajkowej Dalmacji. Pytanko do wszystkich forumowiczów - czy ktoś był w Pisaku- bo to będzie ( ihope) cel podrózy. pozdrawiam gorąco :P
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 28.05.2006 09:14

A ja po dwóch latach...wracam do Pisaka (po chorwacku: Piska). Wrzuć to hasło do wyszukiwarki, gdzie znajdziesz wiele informacji na temat tej miejscowości, jej możliwości, okolicy, itd. i relacji z pobytów forumowiczów (m.in. mojego). Powiem krótko - warta tam jechać. Pozdrawiam.
sfabud
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sfabud » 28.05.2006 12:39

witaj Maciek, dzieki za info o Pisaku. brzmi ciekawie tym bardziej ze nastawiamy sie spokój, a nasz Mati moglby pląsać na plaży. zabukowalismy kwatery w villi Antonio u pani Sandry. moze brzmi znajomo? tylko w adresie ma nazwe miasta Pisak i Mimice- czy dwie osobne mieściny? bede wdzięczny za wszelkie info.pzdr :)
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 28.05.2006 14:54

Niestety, ta nazwa nic mi nie mówi. Co do Mimic, to jest to oczywiście inna miejscowość, położona kilka kilometrów na zachód od Pisaka, wcześniej jest jeszcze tylko miejscowość Marusici. Trudno mi dociec dlaczego w adresie użyto też nazwy tej drugiej miejscowości. Siedzibą ichniego powiatu jest Omisz. Może chodzi o pocztę, której w Pisaku nie ma, albo oznaczenie odpowiednika naszej gminy? Pozdrawiam.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 29.05.2006 07:44

Maciej Winiecki napisał(a):A ja po dwóch latach...wracam do Pisaka (po chorwacku: Piska).

Hmmm...jeśli masz na myśli miejscowość o bardzo stromym zjeździe, położoną mniej więcje w połowie drogi pomiędzy Omiszem a Makarską to rzeczywiście wracasz do Pisaka (mianownik l.poj. PISAK). :D

Mamy gdzieś tu na forum cały wątek o tej miejscowości. Zdania (jak to bywa) są podzielone. Zresztą...poszukam to wrzuce link.

Ponieważ nikt nie napisał postu po mnie więc mogę od razu zacząć linkownię: to wyniki wyszukiwania na forum:

forum/viewtopic.php?t=9090&highlight=

forum/viewtopic.php?t=8833&highlight=

forum/viewtopic.php?t=6846&highlight=
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 07.06.2006 08:54

Mamo Kapiszonka, mylisz się. Rzeczywiście w mianowniku, zarówno po polsku, jak i po chorwacku jest "Pisak", inaczej być nie może (oczywiście, że chodzi o ten pomiędzy Omiszem a Makarską). Natomiast odmiana przez kolejne przypadki jest już zupełnie inna. I tak np. nasi gospodarze napisali:"/.../vidimo se u Pisku." (nie u Pisaku), "Puno pozdrava iz Piska" (nie iz Pisaka), itd. Po prostu "wypada" samogłoska "a". Pozdrawiam.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone