Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pisać czy nie pisać ? Trogir 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 31.07.2009 07:19

Przechodzimy uliczką w stronę opustoszałej już plaży i deptaka. Po drodze standardowo lody z polewą czekoladową - niestety muszę przyznać, że były to jedyne lody w CRO, które mi nie smakowały :?
Plaża to dość szeroki kawałek lądu wysypanego żwirkiem Wreszcie widok na otwarte morze :) :) :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 31.07.2009 07:41

Wędrujemy dalej mijając stragany z pamiątkami, kawiarenki, sklepiki itp. Wszędzie słychać głosy rodaków - chyba sami Polacy tutaj...

Przechodzimy przez wąski nasyp, który kiedyś był zwodzonym mostem - niestety wszędzie ciasno - sporo ludzi i samochodów

Obrazek

Wchodzimy na plac centralny - oczywiście fotki- choć warunki niezbyt sprzyjające (zbliżający się wieczór i co raz bardziej zachmurzone niebo).

Wędrujemy wzdłuż wybrzeża z zamiarem okrążenia całego półwyspu.

Obrazek

Obrazek

Widok skał oraz otwartego morza fascynuje nas do tego stopnia, że robimy sobie sesję zdjęciową całej rodzinki we wszystkich możliwych ustawieniach i konfiguracjach :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak tu musi być pięknie przy słonecznej pogodzie
A o zachodzie słońca ...
Ostatnio edytowano 31.07.2009 11:50 przez masmedia, łącznie edytowano 1 raz
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 31.07.2009 07:50

Mijamy stare domki z kolorowymi okiennicami i nowe piękne wille z pełnymi zieleni i kwiatów ogródkami.
Po drodze przyglądamy się kobiecie zrywającej do miski kwiat z pęczków jakiegoś ziela - wygląda tak jakoś poważnie - trochę groźnie więc robię jej zdjęcie ukradkiem i czmycham za róg :)

Obrazek

okrążamy cały półwysep - mąż poszukuje drogi do kościoła na wzgórzu ale wg niego wszystkie prowadzące do góry dróżki są zbyt kręte i nie wiadomo dokąd właściwie prowadzą.

Nasz syn po drodze ma małą przygodę z łódką - otóż po ustawieniu się do zdjęcia i oparciu o burtę okazuje się, że łódka jest świeżo pomalowana Paweł brudzi sobie rękę farbą a przy okazji psuje sobie humor ( ach te dzieci :) )

Obrazek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 31.07.2009 07:54

Gdzie dzieci tam i przygody :) . Ja też tak z ukrycia babciom zdjęcia robię :D . Pozdrawiam
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 31.07.2009 08:07

Kierujemy się więc przez wąski przesmyk w stronę powrotną.

Obrazek

I tu natrafiamy na przeuroczy skwerek otoczony małym kamiennym murkiem, wysadzony pięknymi kolorowymi kwiatami przyciętymi starannie drzewkami i palmami, z ławeczkami, małymi fontannami, uroczą mini kapliczką - świetnie pomyślane i zagospodarowane - ślicznie !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jarop11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarop11 » 31.07.2009 08:15

Ślicznie :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.07.2009 08:16

Widzę, że pogoda mało ciekawa.
W tym roku Chorwacja nie rozpieszcza.
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 31.07.2009 08:23

jarop11 - moje zdjęcia nie oddają nawet w 10 % uroku tego miejsca - poza tym najładniejsze zakątki tego mini parku okupowane były przez odpoczywających i pstrykających tak jak ja fotki turystów
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 31.07.2009 08:33

JacYamaha napisał(a):Widzę, że pogoda mało ciekawa.

Oglądając moją relację można by rzeczywiście sądzić, że pogoda nas nie rozpieszczała ale wynika to z tego, że wyjazdy organizowaliśmy wtedy kiedy było choć odrobinę chłodniej. W sumie na 14 dni pobytu w pierwsze dwa dni pogoda była nie najlepsza ( przez pół dnia trochę wiało i było zachmurzone) i może w ciągu dwóch trzech dni jeszcze trochę się chmurzyło. Deszczyk w drodze do Splitu trwał jakieś 1,5 minuty wiec sumując nie mamy chyba co narzekać. Zdążyliśmy się opalić i wygrzać na słoneczku.

Ale podsumowania już wkrótce - wracam jeszcze na chwilkę do Primosten :)
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 31.07.2009 08:58

Nie spędzamy tam już wiele czasu - spacerujemy jeszcze chwilkę oglądając ciekawe zabudowania, kawiarenki, stoiska z pamiątkami. Rezygnujemy z kolacji pod gołym niebem ze względu na nadciągające chmury.
Robimy "witaminowe" zakupy na miejscowym bazarze

Obrazek

Obrazek

Jest tu inaczej niż w Trogirze - bardziej kameralnie, swojsko. Miejscowi ludzie uśmiechnięci, życzliwi - nie tacy zaganiani, zapracowani jak w innych miejscach, które odwiedziliśmy. Może to pora dnia albo ... sama nie wiem ale odnoszę wrażenie że dużo bardziej czuje się tu atmosferę wakacji sprzyjającą relaksowi i miłemu spędzaniu czasu. Bardzo nam się podoba - mój mąż jest zauroczony do tego stopnia że deklaruje już że podczas następnych wakacji w CRO na pewno spędzimy to przynajmniej kilka dni :)

Jeszcze rzut oka na starówkę od strony nabrzeża

Obrazek

ostatnie "pozowane" fotki rodzinne i ... - niestety zaczyna kropić toteż definitywnie kierujemy się w stronę parkingu.
Po drodze wrzucamy jeszcze ostatnie kartki do skrzynki na poczcie przy fontannie - (okazuje się później, że dotrą do adresatów szybciej niż te wysłane prawie tydzień wcześniej w Trogirze)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 31.07.2009 10:50

Ah miło sobie przypomnieć Primosten :) niby to dopiero troche ponad miesiąc jak z tamtąd wróciłam ale ...
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 31.07.2009 11:05

JacYamaha napisał(a):Widzę, że pogoda mało ciekawa.

Jacymaha... : | Cały lipiec skwar.. , teraz jak ja jade :( to gorsza pogoda:( od 3 :( , piękna relacja :)
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 31.07.2009 11:11

Dla Masmedi :) , za piękną relację

Mladen Grdović- Vitar nek puše

Nenad VETMA i Mladen Grdovic "STARI SKOJ"

Nenad Vetma - Jadrane moj
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 31.07.2009 13:27

Super zdjęcia!
JKotek
Podróżnik
super!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) JKotek » 31.07.2009 13:46

Bardzo ciekawa i pouczająca relacja,

Ponieważ wybieram się z najblizszymi początkiem września właśnie w te strony i chyba poszukam kwatery prywatnej to co mi doradziśz - Trogir czy raczej Primosten? Plany pobytowe mam podobne do Twoich - zwiedzanie i wypoczynek na plaży.

Będze wdzięczny za porade od autorytetu tematu Dalmacja śr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pisać czy nie pisać ? Trogir 2009 - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone