Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ukraina- Góry I Pagórki

Ukraina to prawdziwy raj dla miłośników górskich wędrówek. Górzyste i wyżynne tereny rozciągają się niemal przez cały kraj. Tradycyjnym ubiorem Ukrainek i Ukraińców jest wyszywanka czyli koszula (zwykle biała) pokryta folkowym haftem. Na Ukrainie znajduje się jeden z geograficznych środków Europy – w niewielkiej wsi Diłowie, która położona jest w pobliżu Rachowa. Wielkanocne, kolorowe pisanki pochodzą właśnie z Ukrainy.
wajheczka
Cromaniak
Re: Pikuj 2013r -Bieszczady -Ukraina

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 25.06.2013 22:04

Przez chwile zastanawiam się czy aby Ukraińcowi coś nie wypadło z rękawa (czytaj podrzucił) jak mi przeszukiwał auto. Np. Woreczek z Białym proszkiem. Wysiadam przeglądam jeszcze raz bagaże i auto nic nie znajduje. Wiem ze pewnie nie którzy pomyślą ze to niemożliwe ale różne dziwne rzeczy się dzieją na świecie. W celu wykazania się to ludzie są do wszystkiego zdolni. Zastanawiam się czy maszyna nie robi bo się zepsuła, czy nie robi bo hrywien nie widzi. Myślę ze się zepsuła a i tak w razie czego to bym nic nie dał w łapę. Po 30 minutach cud maszyna robi. Otwierają nawet drugi pas żeby korki rozładować.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 26.06.2013 08:57

Pierwsze okienko, drugie okienko i słyszę do widzenia. Ja się pytam jechać odpowiedz--- jechać---. Jak wsiadłem i ruszyłem to aż koła tylne zapiszczały mimo ze napęd na przód. Uratowało mnie to ze wstąpiłem do sklepu i przez to wjechałem na przejście później i akurat prze de mną maszyna miała przerwę. Przez te pół godziny jedna celniczka sobie zapomniała o kontrol pasie a druga która przyszła nie była w temacie. Udało się też ze nie było tego co kazał zjechać na kontrol pas. I jak tu nie lubić Ukrainy. NIECH MI NIKT NIE PISZE ZE NA UKRAINIE WSZYSTKIE AUTA ROZKRĘCAJĄ. JA CHYBA TROCHĘ ZA DUŻO POWIEDZIAŁEM (SKĄD WIEDZIAŁEM ZE UKRAINIEC NIE ZNA SIĘ NA ŻARTACH I CHCIELI PEWNIE KAŁACHY ZNALEŹĆ. MOŻE DO WOJNY SIĘ SZYKUJĄ). Podjeżdżam pod szlaban słowacki a tu niespodzianka -korek.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 26.06.2013 16:21

Trzy pasy czynne ale idzie powoli bo dokładnie wszystko sprawdzają. Prze de mną Słowak chyba stały bywalec tego przejścia wszystkie bagaże wyciąga z bagażnika na stół i wypakowuje, potem celnik buszuje mu po aucie w końcu podjeżdża pod budkę obok i celnik pokazuje mu kartkę naklejoną na szybie, potem Słowak wypełnia jakiś papier (skąd my to znamy) wraca do butki i po chwili jedzie. Teraz my.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 27.06.2013 20:06

Przychodzi Słowaczka sprawdza paszporty potem celnik pyta ile papierosów ile wódki ile paliwa wieziemy zapisuje to na kartce, odpisuje stan licznika, zagląda do bagażnika kazuje otworzyć plecaki zagląda do środka, każe podnieść dywanik w bagażniku żeby zobaczyć na koło zapasowe. Potem maska do góry i sprawdza tabliczkę od auta. Zagląda na tylne siedzenia i idzie do butki z papierami. Po chwili szlaban w górę. Na słowackiej granicy spędziłem prawie 2 godziny czyli jest po 15. Jazda przez Słowację oczywiście przepisowa. Po drodze mijam dwie suszarki potem barwinek i o 19 jestem w domu. Było super ta atmosfera i widoki , cuda i czas który stanął w miejscu sprawiają ze chce się tam wracać. Na pewno tam wrócę w najbliższym czasie.
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 27.06.2013 21:25

wajheczka napisał(a):Przychodzi Słowaczka sprawdza paszporty potem celnik pyta ile papierosów ile wódki ile paliwa wieziemy zapisuje to na kartce, odpisuje stan licznika, zagląda do bagażnika kazuje otworzyć plecaki zagląda do środka, każe podnieść dywanik w bagażniku żeby zobaczyć na koło zapasowe. Potem maska do góry i sprawdza tabliczkę od auta. Zagląda na tylne siedzenia i idzie do butki z papierami. Po chwili szlaban w górę. Na słowackiej granicy spędziłem prawie 2 godziny czyli jest po 15. Jazda przez Słowację oczywiście przepisowa. Po drodze mijam dwie suszarki potem barwinek i o 19 jestem w domu. Było super ta atmosfera i widoki , cuda i czas który stanął w miejscu sprawiają ze chce się tam wracać. Na pewno tam wrócę w najbliższym czasie.

Trzymam kciuki za następne nowo przecierane szlaki ;)
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 29.06.2013 03:08

CDN.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.06.2013 08:45

wajheczka napisał(a):CDN.

Mam taką nadzieję , bo interesuje mnie stan drogi na przejściu Ukraina / Rumunia , o który pytałeś .

Znalazłeś chętnych na bałkańską trasę :?:

IMAG0142.jpg

Pozdrawiam
Piotr
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 29.06.2013 16:10

Ostatnie posty http://www.karpatywschodnie.pl/forum/vi ... ead_id=284 odnośnie Bałkanów to było pare pytań o konkrety i cisza lub propozycje typu żeby jechać w pażdzierniku, na rowerze,autostopem,nocleg pod gołym niebem, pewnie za chwile będzie żeby iść na piechotę i tą trse zrobić szybciej niż autem.Pozdro.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 14.08.2013 08:21

adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 15.08.2013 14:17

późno , bo późno ale w końcu tu trafiłem.... :D
Ciekawa relacja, tym bardziej że odświeżyła wspomnienia. Miałem "przyjemność pokonania" drogi z Lwowa przez Stary Sambir do przejścia w Krościenku. Zapamiętałem najbardziej to że ruch aut płynnie przechodził z prawostronnego na lewostronny, czasami omijając dziurę nie opłacało się wracac na prawy pas, zwłaszcza że z przeciwka robili to samo :) .
I te kamloty poukładane na skraju "jezdni" żeby po ogródkach auta nie jeżdziły. Niezapomniane. :D
Nagrodą były zakupy w w "easternowym" miasteczku przed samą granicą. Wódka po 6-8 zł, słodycze, gruziński koniak i całkiem niezłe mołdawskie wina za śmieszne pieniądze.
Pozdrawiam
kozica2
Plażowicz
Re: Pikuj 2013r -Ukraina

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozica2 » 09.10.2013 17:09

wajheczka napisał(a):Dzień następny Pikuj i nie tylko

W planach było tylko wyjście na Pikuj i powrót ale zostało to zmienione. Idziemy z Pikuja w kierunku Starosty, schodzimy do Libuchory i przyjeżdża po nas taksówka (gospodarz). Wstajemy , pogoda nie za ciekawa, wychodzę przed budynek i Pikuja nie widzę. Śniadanie i wyjście o 9. Idzie z nami kawałek Iwan robi za przewodnika. Z Husnego prowadzą trzy drogi na pikuj. Jedna ze schroniska Zastawa , idzie się łąką a potem lasem i drogą którą zrywają drzewo. Druga zaczyna się koło naszego zakwaterowania i po chwili dzieli się na dwie. Jedna na prawo a druga na lewo. Ta na lewo jest najkrótsza 2 godzin czyli 6.5 km i tą właśnie idziemy.Iwan mówi ze jak chcemy to możemy terenówką pojechać na Pikuj, że u nich wszystko można i wszystko idzie załatwić. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić ze na Tarnicę wjeżdżam jeepem lub jeżdżę po połoninie Ca ryńskiej.

My na Pikuju byliśmy 22.05.2011. Pogoda cud. Pojechaliśmy prywatnie. Samochodu szkoda,ale byliśmy nie świadomi stanu drogi . Podróż długa. 25/30 km /h.Nasza wycieczka rozpoczęła się w Husnym Wyżnym. Trochę kręciliśmy za potokiem Załamanym,ale w końcu trafiliśmy na dwa dorodne drzewa z napisem Pikuj. Dalej już poszło jak z płatka. Lepiej się szło niż na Tarnicę. Miłe zaskoczenie. Schodziliśmy do Biłasowicy żlebem. Nie życzę nikomu w ten upał. Za drogą był bar i auto z naszym kierowcą. Szkoda tylko,że nie byliśmy w Libuchorze. Wracaliśmy przez Słowację. Samochód wytrzymał,a właściwie zawieszenie. To takie moje wspomnienie. Pozdrawiam
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 26.04.2015 11:26

Pytanie do admina. Da się do tego wątku dołączyć wątek kinczyk-bukowski-1251-opolonek-1021-pliszka-1068-t43790.html tak żeby była jedna całość. W planie jest jeszcze trochę Ukrainy i jak by się dało to byłoby to wszystko w jednym wątku. Na początku miałem zamiar każdy wyjazd opisać w innym wątku ale lepiej będzie jak by to byłoby w całości.
Pozdro.
stary admin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary admin » 26.04.2015 22:55

Można by było połączyć, ale wówczas posty ułożą się wg dat i kilka postów z obu wątków się przeplecie ze sobą.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 27.04.2015 02:43

To niech zostanie tak jak jest.
wajheczka
Cromaniak
Re: Ukraina-Pikuj-Połonina Równa-Borżawa

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 17.05.2015 12:42

Wybierałem się za wschodnią granice jak sójka za morze i musiało minąć prawie dwa lata zanim znowu się tam pojawiłem. Wypad był krótki Połonina Borżawa z Stohem, Połonina Równa, Pikuj oraz wyjazd na zakupy do Użhorodu. W drodze powrotnej nie doceniłem -- techniki -- jaka jest w ukraińskiej policji i byłem ścigany na sygnałach świetlnych przez :mrgreen: pół miasta :oczko_usmiech: a potem chcieli zabrać paszport, sprawę oddać do sądu. I nie wiem jak by to się skończyło dla mnie gdyby nie to ze bardzo mi się spieszyło. ( mnie to się zawsze śpieszy :P :oops: )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ukraina - Україна

Ukraina- Góry I Pagórki - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone