Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ukraina- Góry I Pagórki

Ukraina to prawdziwy raj dla miłośników górskich wędrówek. Górzyste i wyżynne tereny rozciągają się niemal przez cały kraj. Tradycyjnym ubiorem Ukrainek i Ukraińców jest wyszywanka czyli koszula (zwykle biała) pokryta folkowym haftem. Na Ukrainie znajduje się jeden z geograficznych środków Europy – w niewielkiej wsi Diłowie, która położona jest w pobliżu Rachowa. Wielkanocne, kolorowe pisanki pochodzą właśnie z Ukrainy.
wajheczka
Cromaniak
Re: Pikuj 2013r -Bieszczady -Ukraina

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 12.06.2013 19:50

Przed Mykaciewe dojeżdża do mnie i jedzie za mną skoda czarna (chyba Oktawia) z przyciemnianymi szybami. Jedzie za mną 10 km. Ja oczywiście przepisowo jadę , przypomina mi się ze czytałem w necie o czarnej skodzie nieoznakowanej. Po 10 km skoda mnie wyprzedza spoglądam nic nie widać do środka. Po 5 min jazdy widzę ta skoda stoi na poboczu obok ciężarówka i policjant. Ha ha próbowali mnie upolować ale się nie dałem.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.06.2013 00:10

wajheczka napisał(a): NIECH NIKT NIE MÓWI MI ZE POLICJA NA UKRAINIE POLUJE NA POLSKICH KIEROWCÓW. JA MINOŁEM W SUMIE ich w 6-ciu MIEJSCACH I NIC. PEWNIE JAK BYM DOSZEDŁ DO 1000 TO BY MNIE ZATRZYMALI.

Dobrze że to napisałeś , bo już myślałem , że tylko mnie tak potraktowano :lol:

Pozdrawiam
Piotr
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 13.06.2013 06:41

Jak się człowiek znajdzie w nieodpowiednim miejscu o nieodpowiednim czasie i do tego ma się pecha ( nie mylić z ph5,5) to tak się dzieje.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 13.06.2013 07:05

Posiada ktoś wiedzę jaki jest stan drogi (h9) po stronie Ukrainskiej na przyjściu Sołotwina-Sygiet ( Ukraina -Rumunia). Chce jechać na Rachów a potem do schroniska pod Howerlą. Pozdrawiam.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 13.06.2013 16:20

Na obwodnicy Użgorodu wstępuje na stacje Shell. Standard bardzo wysoki. Ceny z 2 czerwca 2013r.
Jak widać cena gazu podobna jak u nas , natomiast benzyna o około 1 zł tańsza na litrze.( 1 hrywna = 0.40 gr)
Załączniki:
P1070325.JPG
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 13.06.2013 21:22

Tak sobie teraz myślę ze mam już trochę lat prawo jazdy i przeciągu tych lat nie omijałem tylu dziur i nie wjechałem w taką ilość dziur jak przez ten odcinek 145 km w dniu 31 maja.

Po drodze widok na góry. Jakie to nie winem.
Załączniki:
DSCN2383.JPG
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 13.06.2013 22:01

wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 14.06.2013 19:06

O 12.00 jestem na granicy. Wstępujemy do sklepu na chwile i 12.20 wjazd na granice. Strażnik pisze kartkę ile ludzi w aucie ( taka sama kartka jest pisana przy wjeździe na Ukrainę). Przy wyjeździe oddaje kartkę strażnik sprawdza czy liczba osób się zgadza. Po co ta kartka? Pewnie po to jak by w międzyczasie ktoś się urodził w aucie to pewnie dostanie gratis obywatelstwo ukraińskie. Przede mną ok. 18 aut. Czynny jeden pas. Nad podziw kolejka przesuwa się szybko do przodu. Po 30 min. Jestem pierwszy. Przychodzi Ukrainiec z latarką kazuje otworzyć bagażnik maca bagaże , stuka po tapicerce, świeci latarką, patrzy do torby i pod. Niby normalne. Potem obstukuje błotniki tylne, zagląda pod siedzenia, naciska kanapę tylną, zagląda pod kierownice, wyciąga plastikowe zaślepki żeby zobaczyć do kokpitu. O tego to już za wiele traktuje mnie jak przemytnika.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 14.06.2013 20:17

wajheczka napisał(a):O 12.00 jestem na granicy. Wstępujemy do sklepu na chwile i 12.20 wjazd na granice. Strażnik pisze kartkę ile ludzi w aucie ( taka sama kartka jest pisana przy wjeździe na Ukrainę). Przy wyjeździe oddaje kartkę strażnik sprawdza czy liczba osób się zgadza. Po co ta kartka? Pewnie po to jak by w międzyczasie ktoś się urodził w aucie to pewnie dostanie gratis obywatelstwo ukraińskie. Przede mną ok. 18 aut. Czynny jeden pas. Nad podziw kolejka przesuwa się szybko do przodu. Po 30 min. Jestem pierwszy. Przychodzi Ukrainiec z latarką kazuje otworzyć bagażnik maca bagaże , stuka po tapicerce, świeci latarką, patrzy do torby i pod. Niby normalne. Potem obstukuje błotniki tylne, zagląda pod siedzenia, naciska kanapę tylną, zagląda pod kierownice, wyciąga plastikowe zaślepki żeby zobaczyć do kokpitu. O tego to już za wiele traktuje mnie jak przemytnika.

Kontrola najwyższą formą zaufania społecznego kolego Wajheczka
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 14.06.2013 22:03

Mówię mu ---- na Ukrainie dużo jeździ lanosuw to wiesz gdzie można w nim schować towar i teraz próbujesz coś znaleźć. A on na to--- a broń wieziesz---. A ja ---- tak mnogo broni same kałachy--- uśmiecham się i dodaje nie broni nie . Widać nie znał się na żartach bo on na to---- idziesz z paszportem do pierwszej budki potem druga a potem jedziesz na kontrol pas.---- Robi się ciekawie. Podchodzę do butki a tam niespodzianka słyszę--- maszyna nie robi-- ( komputer nie działa) czyli przejście nie czynne.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 15.06.2013 20:10

Fresz napisał(a):Dzięki za info. A to "cacko" to jezioro, czy mam omamy :D :D . Pozdrawiam

Ja myślę ze to fatamorgana w górach.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 16.06.2013 10:16

Wracam do auta siedzę i snuje wizje kontrol pasa. Jak wyciągam pojedynczo na stół brudne skarpetki, stringi, wróć bieliznę, ciuchy, mydło mi rozkrawają na pół, robią kukeun do posty do zębów itp. itd. Potem rozkręcają mi auto, tapicerkę i nic nie znajdują tylko ile to będzie trwać i czy złożą mi to auto czy sam będę to musiał zrobić. A może ze serwisu daewoo przyjadą specjaliści. Robi się nieprzyjemnie. Co chwile ktoś podchodzi do butki i pyta czego kolejka się nie posuwa i słyszę--- maszyna nie robi----. Już znudziły mi się też słowa. Jak mi się wcześniej śpieszyło tak już mi się wcale nie spieszy a wszystko przez kontrol pas. Żałuje ze nie przyjechałem na koniu bo ściąg li by tylko siodło i po kontroli by było albo furmanką dwie dechy do góry i tez po kontroli.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.06.2013 11:20

Oj tam , oj tam . . . czarnowidztwo jakieś :roll:

A może poznali kto zaszczycił ich przejście , a kwiaty nie przywiezione , tort nie gotowy , o czerwonym dywanie nie wspominając nawet :?: :wink:

A może strajk włoski mieli ( maszyna z pewnością :lol: ) i problem , jak tu ludziom powiedzieć , że przez granicę nikt w dniu dzisiejszym nie przejdzie - zrozumieć trzeba :roll:

A może wytyczne dostali , że należy uatrakcyjnić turystom podróż , bo już na temat przekraczania tej granicy coraz mniej się mówi :?: :wink:

A może spodobał im ( jemu ) się ktoś z Waszej ekipy i zwyczajnie popatrzeć chciał dokładniej :?: :)

Nie wszystko jest takie , jakie nam się wydaje na pierwszy oka rzut . . .

Pozdrawiam
Piotr
yarek shalom
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarek shalom » 24.06.2013 21:47

Hej

Wybieram sie rowniez na Ukraine, przeczytalem Twoja relacje, dowiedzialem sie wielu waznych rzeczy. Nie znalazlem jednak informacji jak wyglada przejazd przez granice? Co sie wypelnia? czy deklaracja celna w dalszym ciagu obowiazuje a jezeli nie to jakie inne dokumenty? Co najwazniejsze dla mnie (nie znam ukrainskiego) czy jakiekolwiek dokumenty ktore trzeba wypelnic w jez. ukrainskim? Pierwszy raz bede przekraczal granice z UA

Bede ci wdzieczny za info
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.06.2013 22:03

wajheczka napisał(a):Wracam do auta siedzę i snuje wizje kontrol pasa. Jak wyciągam pojedynczo na stół brudne skarpetki, stringi, wróć bieliznę, ciuchy, mydło mi rozkrawają na pół, robią kukeun do posty do zębów itp. itd. Potem rozkręcają mi auto, tapicerkę i nic nie znajdują tylko ile to będzie trwać i czy złożą mi to auto czy sam będę to musiał zrobić. A może ze serwisu daewoo przyjadą specjaliści. Robi się nieprzyjemnie. Co chwile ktoś podchodzi do butki i pyta czego kolejka się nie posuwa i słyszę--- maszyna nie robi----. Już znudziły mi się też słowa. Jak mi się wcześniej śpieszyło tak już mi się wcale nie spieszy a wszystko przez kontrol pas. Żałuje ze nie przyjechałem na koniu bo ściąg li by tylko siodło i po kontroli by było albo furmanką dwie dechy do góry i tez po kontroli.

Jeszcze nie było tak żle. Dobrze, że w zadek nie zaglądali.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ukraina - Україна

Ukraina- Góry I Pagórki - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone