Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piesza wędrówka .

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kasia 38
Podróżnik
Piesza wędrówka .

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia 38 » 23.05.2010 17:16

Witam :D
Pod koniec czerwca wybieram sie kolejny raz do Cro.
Moim celem jest miasteczko Hvar.
Po obejrzeniu wielu zdjeć wyspy ,przyszła mi do głowy myśl "Muszę wybrac sie na pieszą wedrowke "
W ubiegłe wakacje w Omis pogoda nam troche nie dopisała ,było pochmurnie czesto kropił deszcz . Pierwszy raz mielismy brzydką pogodę. Więc cos trzeba bylo sobie zorganizowac.
Po zwiedzeniu Splitu,Trogiru,Sybenika i Wodospadów Krka , wpadlismy na myśl " piesza wedrówka ". I tu okazało się ze nie mamy odpowiednich butów i ja nic nie wiem o oznakowaniu szlaków . W informacji zero wiadomosci na ten temat. Postanowilismy jednak troszke podeptac w tych naszych adidaskach .Trafilismy na szlak który prowadzil do twierdzy położonej wysoko nad Omiś .Mijalismy turystów schodzacych z góry w sandałkach . U nas jednak rozsadek przeważył i zawrocilismy z trasy .Deszczyk ,błoto ,sliskie kamienie i bardzo strome zdocze . Bez odpowiednich butów to dla mnie zły pomył na wyprawe. I ominęły nas piękne widoki z góry.

Tak wiec mając nauczke ze nie zawsze ma się piekna pogode na urlopie ,a że lubimy też aktywnie odpoczywać . Dlatego taka mysl mnie naszła "PIESZA WĘDRÓWKA" . Przeciez nie po to jade do mojej pieknej Chorwacji żeby siedzieć w apartamencie gdy pogoda płata figla.

Postanowiłam poszperac na forum i zasiegnąć informacji na ten temat .
Ale nic nie znalazłam.
Mam wiec wielką prośbe o pomoc w tym temacie.

Pozdrawiam serdecznie

:D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.05.2010 18:00

Naprawdę nic nie znalzłaś? Ja już od lat się tu produkuję między innymi na ten właśnie temat...
Rzucam hasła na piesze wycieczki na Hvarze..a opisy znjadziesz już w istniejących tematach..
-Sv.Nikola i Snježna Gospa (start:Sv.Nedjelja)
-Tor i Galešnik (start: Jelsa)
- Purkin Kuk (start: Starigradsko polje; okolice St.Gradu)
- Hum (start: Dol sv.Ane)
- Glavica (start: St.Grad)
- Kaštilac (start: Vrboska)
i wiele, wiele innych

przykład "hvarowego tematu" (jednego z licznych na forum)
Co zwiedzic na wyspie Hvar
Pozdrawiam
kasia 38
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia 38 » 23.05.2010 18:30

Witam
Dziekuje za odpowiedż. Zaraz spisuję trasy podane przez Ciebie.
Tak myślałam ze Ty Kasiu mi pomożesz. Moze żle szukałam , przejrzałam cały dział o Hvarze nic konkretnego nie znalazlam.
Tak naprawde te forum jest tak zasmiecone ,że potrzeba wiele czasu żeby wszystko przeszukać .
Ja z mężem bardzo lubimy podeptac po beskidzkich szlakach ,sa to wypady jednodniowe .
Czy na Hvarze są opisane szlaki ? Z miejsca X do miejsca Y i ile zajmuje to czasu . W Omiś widziałam na kamieniach pomalowane na czerwono strzałki podczas naszej krótkiej wycieczki.

Pozdrawiam serdecznie
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.05.2010 18:50

Nie, są tylko znaczone, bez opisu, ponieważ nie są to "górskie szlaki".. to trasy na krótkie wędrówki. Jedyna moja wątpliwość to okres w roku na który przypadnie Wasz tu pobyt... czerwiec potrafi być naprawdę upalny.. nie jestem pewna, czy dacie radę wędrować.
Pozdrawiam
kasia 38
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia 38 » 23.05.2010 19:02

Te wedrówki bedą realizowane w razie niepogody . :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.05.2010 20:13

Hm, w czerwcu niepogoda to znaczy deszcz.. Wtedy chyba kiepsko się wędruje...

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone