Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pierwszy wyjazd

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
eMeM
Plażowicz
pierwszy wyjazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) eMeM » 08.07.2012 23:38

Witam,
W wakacje planuje wybrać się na wyjazd do Chorwacji (około 10 dni).
Dużo czytałem na ten temat i przeglądałem forum jedank nie do końca wiem jak zaplanować moją podróż.
Otóż nie mogę zdecydować sie czy wybrać Dalmację czy Istrię ,czym się tam dostać (samochód odpada,a proponowane na forum linie lotnicze są zbyt drogie- około 2000 za osobę w 2 strony).
Dodam,że nie chce przeleżeć całego czasu na plaży a odpoczynek połączyć ze zwiedzaniem. Proszę o pomoc bo czas nas nagli a sam nie wiem od czego zacząć .
Pozdrawiam
Maciej
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 09.07.2012 00:38

eMeM napisał(a):Witam,
W wakacje planuje wybrać się na wyjazd do Chorwacji (około 10 dni).
Dużo czytałem na ten temat i przeglądałem forum jedank nie do końca wiem jak zaplanować moją podróż.
Otóż nie mogę zdecydować sie czy wybrać Dalmację czy Istrię ,czym się tam dostać (samochód odpada,a proponowane na forum linie lotnicze są zbyt drogie- około 2000 za osobę w 2 strony).
Dodam,że nie chce przeleżeć całego czasu na plaży a odpoczynek połączyć ze zwiedzaniem. Proszę o pomoc bo czas nas nagli a sam nie wiem od czego zacząć .
Pozdrawiam
Maciej

Poważnie myślisz, że ktoś z forumowiczów wybierze Ci miejsce do którego masz jechać ??? Gwarantuję Ci, że są tacy co polecą Ci Istrię oraz tacy co Dalmację (tych prawdopodobnie będzie więcej).
Skoro nie auto i samolot to pozostaje autobus i kolej. Z tym ostatnim będzie skomplikowane bo choć możliwe to nie znam nikogo kto w ten sposób na wakacje jechał do Chorwacji.
Poszukaj miejscówki np: TU.
Powodzenia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2012 01:41

jakie drogie te loty, sprawdzałeś z Poznania do Zadaru , na OLT ekspress?
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 09.07.2012 09:15

arturac napisał(a):jakie drogie te loty, sprawdzałeś z Poznania do Zadaru , na OLT ekspress?

No właśnie. Skoro nie jedziesz samochodem, polecam Zadar z Poznania. Sęk w tym ,że loty odbywają się raz w tygodniu (od soboty do soboty) więc 10 dni ma się nijak. Co do zwiedzania - Zadar jest bardzo ładnym miastem, które warto zobaczyć. Pozostałe opcje zwiedzania to wypożyczenie samochodu - nie wiem ile to teraz kosztuje, albo alternatywne środki komunikacji. Z Zadaru jest bezpośredni pociąg do Knina. Na pewno można też jakoś dostać się do Splitu (pociągiem z przesiadką we wspomnianym Kninie, ale są jeszcze autobusy).
eMeM
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eMeM » 09.07.2012 11:12

Własnie na loty z Poznania nie ma już miejsc tzn powrotnych.
Wcześniej zainteresował mnie wspomniany Zadar jednak nie znalazłem żadnego dogodnego transportu.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 09.07.2012 11:45

Olt wylatuje z Poznania w soboty rano.
Powrót w niedzielę po południu.

W sumie prawie pełnych 9 dni.

Cena za osobę do koszt koło 300 zł za osobę w jedną stronę.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 09.07.2012 11:45

eMeM napisał(a):Własnie na loty z Poznania nie ma już miejsc tzn powrotnych.
Wcześniej zainteresował mnie wspomniany Zadar jednak nie znalazłem żadnego dogodnego transportu.

kiedy macie zamiar lecieć?
a_tomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_tomek » 09.07.2012 11:56

eMeM napisał(a):...
Pozdrawiam
Maciej

Cześć,
Wg mnie najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest skorzystanie z forumowych ofert typu: "Jedziemy tu i tu mamy wolne miejsce/miejsca" czyli forumowy auto-stop.
Spróbuj "zaaranżować" sobie w taki sam sposób powrót do kraju - myślę że to bardzo realne patrząc ile ludzi śmiga tam i z powrotem.

To chyba najkorzystniejsza dla Ciebie/Was forma dojazdu do Chorwacji.
Pojedziesz prawdopodobnie z "wyjadaczami", którzy przede wszystkim przez drogę mogą Ci wiele zasugerować :)

Jeśli chodzi o kierunek to ja osobiście należę do "frakcji Dalmackiej", polecam Ci/Wam zakotwiczyć np. w ok. Primostenu i stamtąd zwiedzać okolice.
To w miarę strategiczny punkt żeby śmignąć i do Sibenika i do Zadaru czy do Trogiru/Splitu.

pozdrav
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 09.07.2012 12:16

madzia1981 napisał(a):Olt wylatuje z Poznania w soboty rano.
Powrót w niedzielę po południu.

W sumie prawie pełnych 9 dni.

Cena za osobę do koszt koło 300 zł za osobę w jedną stronę.

O jeden dzień, nie ma co kruszyć kopii, ale sprawdzałem przed sekundą. Wyloty są w soboty o 6.30 i powroty w soboty 22.35
Dopiero we wrześniu zmienia się rozkład i powroty z soboty przenieśli na niedzielę.
Bilety są, ale po 249. Taniej tylko powrót 11sierpnia.
Czy się opłaca? Opłaca się. Oczywiście zależy w ile osób masz zamiar podróżować. Przejazd samochodem, trasy Poznań-Zadar-Poznań to lekko licząc 1600-1700 zł więc przy trzech osobach, płacąc nawet po 250 zł za bilet i tak się opłaca. No i cała podróż zajmuje parę godzin, łącznie z odprawą!
eMeM
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eMeM » 09.07.2012 17:49

Naprawdę wielkie dzięki za odpowiedzi i pomoc, a wyjazd planujemy na połowę sierpnia (2 osoby) a na ten termin nie ma wolnych miejsc na pokładzie samolotu z tego co zdążyłem zauważyć na ich stronie, co myślicie o podróży autobusem ?
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 10.07.2012 07:54

Można i autobusem. Ja tę trasę autobusem pokonałem raz, wracając z właśnie Zadaru - zepsuł nam się samochód w drodze powrotnej - i najlepiej tego nie wspominam. Było ciasno, niewygodnie, autobus na każdym podjeździe zachowywał się tak, jakby to były jego ostatnie chwile. Autobus autobusowi nie równy. Pamiętam, że na dworzec w Zadarze podjechały dwa polskie autobusy. Pierwszy - piękny jak marzenie :). Niestety pilot, w czystej białej koszuli, stwierdził że to nie nasz i ten nasz podjedzie za kwadrans. Na twarzy zabłąkał mu się dziwny uśmiech.
Po pół godziny przyjechał ten nasz. Wyglądał... Inaczej.
Niestety, kupując bilet nikt Cię nie uprzedzi jakim autokarem (w jakim stanie) będziesz podróżować.
Dlatego jadąc bez samochodu spróbowałbym jeszcze jednego rozwiązania. Pociąg. Poczytaj TU. Nie jest to opcja tania, ale na pewno wygodna.
eMeM
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eMeM » 10.07.2012 17:20

Dzisiaj znalazłem taką ofertę http://martintour.pl/index.php?mainmodu ... 5B&hex=yes cena w miarę przystępna ,czy ktoś miał już z nimi do czynienia?
Zainteresowała mnie ze względu ze oprócz wypoczynku w pakiecie znajdują się wycieczki .

Powrót do Chorwackie ABC

pierwszy wyjazd
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone