Witajcie,
w tym roku -przełom czerwca i lipca-3 tygodnie-nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji-my-rodzice, córki 5 lat i 10 m-cy i energiczni dziadkowie:).
Jedziemy na kamping, mamy zamiar stacjonować w Baska Voda(basko polje) lub okolicy, w Podgorze-camp Sutikla i camp Boban w Zivogosce, no i Plitvice.
Przeczytałam chyba całe forum juz(z wyjątkiem wątków o żeglarstwie-bo to na razie odpada) i wiem, gdzie chcę jechać, co zobaczyć , czytałam Wasze relacje(najbardziej podobała mi się rel. Jędruli,ale gdzieś zniknął i Mariusza chyba....) i porady, co zabrać , gdzie jechać ;o kampingach przeczytałam wszystko-różne są opinie i z różnych lat-zobaczymy na miejscu-no risk no fun.;
mam jednak trochę pytań uzupełniających:
1. nasz namiot ma około 20 metrów kwadratowych plus obszar na naciągi-czy policzą nam normalnie jak namiot w cenniku czy podniosą cenę z uwagi na wielkość-macie jakieś doświadczenia?zastanawiam się nad dokupieniem przedsionka do niego....
2. czy zmieścimy się na normalnym "camping place" z tym namiotem i dwoma autami?
3. czy podłoga od namiotu się nie zniszczy na chorwackiej ziemi? coś trzeba podkładać?ktoś pisał o folii pęcherzykowej - to miało być pod podłogę namiotu?
4.czy dmuchane materace na plażach zwirowych i kamienistych się łatwo przedziurawiają jak się na nich leży?
5. jak robicie z dokumentami i pieniędzmi-kwestia kradzieży-lepiej zostawić w aucie na kempingu czy zabrać ze sobą na plażę i trzymać pod kocem-a wtedy kąpanie na zmianę? głupio trochę.
6. czy z Basko polje można przejśc sciezką nadmorską do Breli z wózkiem? i z Podgóry do Tucepi?
7. czy z ostatniego roku macie jakieś dodatkowe informacje kompromitujące wybrane przeze mnie kempingi-BOban, Sutikla i Basko Polje?np-głośna muzyka w nocy , słyszalna dyskoteka, opłakane sanitariaty?wiadomo ,że wszędzie można trafić na chamstwo, ale niektóre miejsca przyciągają niefajnych ludzi.
8. czy na plazach puszczają straszną muzykę umc, umc, łubu dubu??? czy hałasują skutery wodne itp.jeśli tak to czy jak sie pójdzie gdzieś w bok to jest juz spokój? jakie macie doświadczenia?
9. czy do oglądania Plitvickich lepiej wziąc spacerówkę czy nosidło dla młodszej córki? chyba nosidło? tu proszę nie komentować czy w ogóle warto zwiedzać z dzieckiem Plitivice-czytałam cały wątek na ten temat(chyba na forum gazety.pl)-jak ktoś chce i potrafi się zorganizować to da radę:) A ja muszę to zobaczyć bo tak naprawdę jestem jezioromaniaczką:)
Pozdrawiam Was i liczę na pomocne opinie,
Asia