napisał(a) gusia-s » 23.01.2013 22:52
MilaM - na zachętę
Tak wygląda plaża w centralnej części kemp. Dole (sąsiaduje z Bobanem) ok. godz. 13ej, o tej porze na plaży przy apartamentowcach w Zivogosce czy sąsiednim Drweniku było ludzi jeden przy drugim.
Tyle ludzi było ok. 9 -10 rano (widok w stronę przeciwną)
Kemping Boban zaczyna się mniej więcej tam gdzie czerwona linia na zdjęciu, jak widzisz nie ma tam już takiej szerokiej plaży, są raczej skałki - ale jak ulokujecie się blisko granicy z kemp. Dole to będziecie mieć też blisko do łagodnego zejścia na tę plażę z małych i obłych kamieni, w wodzie też w centralnej części Dole jest lepsze dno dla dzieciaków, nie ma dużych kamieni ani głazów - ale tylko w centralnej, im dalej w kierunku jak na powyższym zdjęciu tym klif wzrasta i jest zejście po schodach, brzeg bardziej poszarpany z mniejszymi skrawkami żwirku i głazy w wodzie, podobnie jak na Bobanie
To jest widok na kemping Dole od strony wody, Boban jest dalej na prawo, niestety nie mam zdjęć ale to jak już pisałam kwestia kilku kroków
Co do spokoju - na tej konkretnie plaży, napewno go znajdziecie - tam nie ma deptaka, knajp, samochodów. Na wodzie też spokój, szaleństw skuterowych nie zaznałam a statek FishPicnikowy pływa owszem z Zivogosce na wyspę Hvar ale to mała skorupka to po 1, po 2 nie zakłóca spokoju, po 3 jego trasa nie przebiega w pobliżu plaży kempingowej a po 4 polecam wycieczkę
czas prawie 8h, statek zawija do piaszczystej zatoki Mlaska na wyspie Hvar - tam plażowanie, dzieci szczególnie mogą popluskać się w bardzo płytkiej wodzie, następnie obiad na statku ryba, bułka, surówka, woda min., wino, dalej rejs na Sucuraj - czas wolny na zwiedzanie, spacery i powrót.
Mi sie tam podobało