Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy wyjazd na Chorwacje

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
witek wolf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) witek wolf » 22.01.2006 11:25

jak bedziesz miał ochote porozmawiac to znajdziesz mnie na gg 3896412 jezdze kazdego roku od siedmiu lat i jakos sie nie mozna nudzic wakacjami w chorwacji wiadomo mozna zapłacić frycowe jak sie jest pierwszy raz,ale z roku na rok jest przyjemniej.zawsze wole pewna pogode i ciepłą wode sam mam dwóch synów i od najmlodszych lat pedze ich na chorwacje,
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 22.01.2006 15:28

No cześć!!!
W zeszłym roku debiutowałem w Cro. W przygotowaniu do wyjazdu "forum" bardzo mi pomogło. Spędziłem 2 tygodnie w środkowej Dalmacji. Poniżej masz mój text z "forum" z 10 lipca 2005 r.
Pozdrawiam, jakby co to pisz. Aha, właśnie zarezerwowałem sobie ten sam apartament w tym samym domu co rok temu i co najważniejsze za te same pieniądze. Spodobało się nam tam więc wracamy w to samo miejsce... :D
"Byłem w miejscowości Sv. Filip i Jakov. 4km na północ od Biogradu na Morie i 25 km na południe od Zadaru. Miałem apartament 2+2, zarezerwowałem sobie w lutym. Ale oprócz dużej ilości prywatnych kwater są tam ładnie polożone 2 kampy, z czego jeden tuż nad morzem. "Filipek", jak nazwałem tą miejscowośc jest idealnym miejscem na wczasy rodzinne. Jeśli szukacie spokoju, macie dzieci i nie jesteście nastawieni na szaleństwa to polecam. Jeśli natomiast szukacie wrażeń i długiego życia nocnego aż do świtu, to ... szukajcie gdzie indziej, np. w Biogradzie (typowa żeglarska miejscowość). Kwatera pozytywnie mnie zaskoczyła, mimo wcześniej otrzymanych zdjęć.
Co oglądać? Hmm, zależy co kto lubi. Atrakcji typowo turystycznych nie brakuje. Z samego Filipka są rejsy na NP Kornati - 250 kn/os. Rejs trwa od ok. 9 do 19. Ok. 50 km jest do Sibiennika i NP Krka (miałem pecha,bo... tuż przed wejściem się rozpadało, więc odpuściłem sobie na przyszły rok). Fajną wycieczką jest przejazd promem z Biogradu do Tkonu (46kn/auto, 8 kn/os, 4kn/dziecko do 8lat), wybrać się tam na plażę, pojeździć po wyspie Pasman i wrócić przez Zadar (nie pamiętam ile tam kosztował prom).
Ciekawe potrawy? Ja nie byłem oryginalny - ryby i 3 razy owoce morza. Ale ryby kupowałem sam i sam robiłem na grillu. Mój godspodarz, pierwszy raz wybrał się ze mną na targ, pokazał jakie ryby wybrać (na miejscu zostały obrane i wyczyszczone-to w cenie). Potem ... nauczył mnie jak się grilluje rybki po ichniemu. Na żarze z drzewa, dokładnie korzenia winorośli, smarowane oliwą przy pomocy gałązek rozmarynu, hmmm już mi ślinka cieknie. Potem już sobie radziłem sam. Najlepszy jest tuńczyk i makrela (ale to moje osobiste ... podniebienie tak twierdzi)."
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 22.01.2006 18:00

seban77 napisał(a):co myslicie o miejscowosci BRELA? Warto tam pojechac?

Jak jedziesz pierwszy raz do Chorwacji to wszędzie warto pojechać. Jest poprostu piękna. Na początek radzę Istrię. Pozdrawiam 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2006 18:21

seban77 napisał(a):co myslicie o miejscowosci BRELA? Warto tam pojechac?

Oczywiście,że warto-choćby dla takich (i nie tylko) widoków :wink:
http://www.brela.hr/fotogalerija.htm
seban77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) seban77 » 22.01.2006 19:53

moze mi ktos polecic jakies kwatery w miejscowosci BRELA?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2006 21:49

Poniewaz w Chorwacjh byłem zawsze na kempingu, kwater nie znam.
Ale szukaj ich nz stronie poniżej (która była powyżej) może coś
wybierzesz i zarezewujesz, bo choć u nas mrozy-lato się zbliża :boss: http://www.brela.hr/privatni.php?tip=privatni
http://www.brela.com/privatni.htm
MURTER
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MURTER » 24.01.2006 21:21

Dobry wybór. Polecam 8)
seban77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) seban77 » 24.01.2006 21:28

mozesz polecic jakis nocleg?
witek wolf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) witek wolf » 24.01.2006 23:03

Podałem ci swoje gg bedziesz chciał zadzwonić pisz wysle ci namiary
seban77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) seban77 » 25.01.2006 19:54

Witek Wolf prosze o namiary na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Pierwszy wyjazd na Chorwacje - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone