Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jak bedziesz miał ochote porozmawiac to znajdziesz mnie na gg 3896412 jezdze kazdego roku od siedmiu lat i jakos sie nie mozna nudzic wakacjami w chorwacji wiadomo mozna zapłacić frycowe jak sie jest pierwszy raz,ale z roku na rok jest przyjemniej.zawsze wole pewna pogode i ciepłą wode sam mam dwóch synów i od najmlodszych lat pedze ich na chorwacje,
No cześć!!!
W zeszłym roku debiutowałem w Cro. W przygotowaniu do wyjazdu "forum" bardzo mi pomogło. Spędziłem 2 tygodnie w środkowej Dalmacji. Poniżej masz mój text z "forum" z 10 lipca 2005 r.
Pozdrawiam, jakby co to pisz. Aha, właśnie zarezerwowałem sobie ten sam apartament w tym samym domu co rok temu i co najważniejsze za te same pieniądze. Spodobało się nam tam więc wracamy w to samo miejsce...
"Byłem w miejscowości Sv. Filip i Jakov. 4km na północ od Biogradu na Morie i 25 km na południe od Zadaru. Miałem apartament 2+2, zarezerwowałem sobie w lutym. Ale oprócz dużej ilości prywatnych kwater są tam ładnie polożone 2 kampy, z czego jeden tuż nad morzem. "Filipek", jak nazwałem tą miejscowośc jest idealnym miejscem na wczasy rodzinne. Jeśli szukacie spokoju, macie dzieci i nie jesteście nastawieni na szaleństwa to polecam. Jeśli natomiast szukacie wrażeń i długiego życia nocnego aż do świtu, to ... szukajcie gdzie indziej, np. w Biogradzie (typowa żeglarska miejscowość). Kwatera pozytywnie mnie zaskoczyła, mimo wcześniej otrzymanych zdjęć. Co oglądać? Hmm, zależy co kto lubi. Atrakcji typowo turystycznych nie brakuje. Z samego Filipka są rejsy na NP Kornati - 250 kn/os. Rejs trwa od ok. 9 do 19. Ok. 50 km jest do Sibiennika i NP Krka (miałem pecha,bo... tuż przed wejściem się rozpadało, więc odpuściłem sobie na przyszły rok). Fajną wycieczką jest przejazd promem z Biogradu do Tkonu (46kn/auto, 8 kn/os, 4kn/dziecko do 8lat), wybrać się tam na plażę, pojeździć po wyspie Pasman i wrócić przez Zadar (nie pamiętam ile tam kosztował prom). Ciekawe potrawy? Ja nie byłem oryginalny - ryby i 3 razy owoce morza. Ale ryby kupowałem sam i sam robiłem na grillu. Mój godspodarz, pierwszy raz wybrał się ze mną na targ, pokazał jakie ryby wybrać (na miejscu zostały obrane i wyczyszczone-to w cenie). Potem ... nauczył mnie jak się grilluje rybki po ichniemu. Na żarze z drzewa, dokładnie korzenia winorośli, smarowane oliwą przy pomocy gałązek rozmarynu, hmmm już mi ślinka cieknie. Potem już sobie radziłem sam. Najlepszy jest tuńczyk i makrela (ale to moje osobiste ... podniebienie tak twierdzi)."