Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pierwszy wyjazd do Chorwacji w ciemno z rodziną

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomaszwia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomaszwia » 24.06.2013 08:56

Witam wszystkich szukam pomocy lub podpowiedzi z tego co czytam na tym forum większość z was jeżdzi na chorwacje co roku ja 12-07-2013 wyjeżdzam z żoną i dwójką dzieci 5 i 6 lat może podpowiecie gdzie jechać o której najlepiej wyjeżdzać którędy jechać wyjezdzam z Lublina ile brac ze soba pieniędzy chcemy jechac na 10 dni pozdrawiam i dzięki za pomoc
cronaturki
zbanowany
Re: pierwszy wyjazd na chorwację w ciemno z rodziną

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 24.06.2013 08:58

Odpowiedzi na wszelkie pytania...

faq-czyli-najczesciej-zadawane-pytania-f27.html

PS a już na pewno na ten najważniejsze dla nowicjuszy.
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 24.06.2013 10:14

Proponuję również używać kropek w zdaniach i nie pisać tu nigdy więcej "na Chorwację" :)
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 24.06.2013 12:05

Z pewną nieśmiałością zaproponuję to samo... :)
Hardy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hardy » 24.06.2013 21:23

Moje 3 grosze po doświadczeniach z tego roku.

Droga powiedzmy tak: Kraśnik>Janów Lubelski>Rzeszów>Barwinek>Presov>Kosice>Miskolc>Budapest>i np. Makarska

Paliwo policzysz sobie.

Winietki kupione zaraz za Barwinkiem u jakiegoś pośrednika (miał czynne nawet ok. 22:00) i tak: SK 15E, H 21,75E (obie miesięczne). Teraz bym kombinował jak nie zapłacić tej słowackiej bo autostrady tyle co kot napłakał, generalnie drogi jak w u nas - do d....y

Autostrada Chorwacja - do Makarskiej (zjazd Sebastonovac) to w jedną stronę wychodzi 238 kun - na kilka bramek jeden nas oszukał na kilka kun (żeby mu się wieko nie domknęło...) Szybciutko i tanio nawet wychodzi płatność kartą. Niby napisane, że tylko "cash" ale kartą da radę. Praktycznie mało kto jedzie do bramki z napisem ENC, niektórzy uważają, że to do płatności kartą - ja widziałem jak płacili na niej i kartą i gotówką a faktycznie to chyba chodzi o to, że tą bramką przejeżdżają pojazdy z takim jak u nas viatollem (pewien nie jestem i mogę konfabulować)

Jechaliśmy nocą, jak kto woli. Daliśmy radę na raz też z lubelskiego. Polecana jazda nocą bo dzieciaki śpią ale dzieciak dzieciakowi nie równy, nasz był tak grzeczny i spokojny, że byliśmy w szoku. W sumie miał różne możliwości zainteresowania, poczynając od własnego ipoda na pełnej ramówce bajek skończywszy. Teraz pewnie spróbowałbym w dzień bez drzemek po drodze. Ale to ja, Twoich możliwości nie znam.

Byliśmy w samej Makarskiej ale poza sezonem, wrażenia bardzo pozytywne.

Kasa to: paliwo+opłaty drogowe+nocleg (rozpiętość różna)+ cała reszta. Przykładowo obiad z rybką to jakieś 50E na dwójkę dorosłych + małego niejadka (choć Oradę opyli). Syty obiadek na pizzy to 25E. Tradycyjne danie w Mostarze z kawą, piwkiem to też 25E. Lody 7-10 kun za gałę. Ceny w markecie możesz sprawdzić w internecie (online Konzum), drożej jak u nas ale moim zdaniem nie warto ciągnąć konserw i słoików. Generalnie rozchodzi się. Z trunków warto opić się winem i rakiją no i może piwem (jak komuś ich smakuje). Najlepiej takie trunki od "chłopa" kupować.

Waluta: możesz mieć euro i wymienić na kuny (na granicy nie polecam) - na stacji paliw OMV widziałem najlepszy kurs. Najlepiej wychodzi płatność zwykłą kartą. Kwatery to raczej płatność w euro.

Wyrobić karty EKUZ.

Dla dzieciaków: coś na uczulenie - nawet silnego, leki

Samochód: musi jechać - warunek konieczny, wyważyć koła - u mnie trafiło dwie przednie opony w drodze (przebieg 20 tyś. Continentale ale niski profil), miejscowy wulkanizator coś bajdurzył o łączeniach na autostradzie, mostach, nie wnikałem. Ponadto autostradowe robale zrobiły mi spore wgniecenia w ic i chłodnicy.

Wyjazd w ciemno tylko jedna rada: być wcześnie rano w Chorwacji by mieć czas na szukanie i wybrzydzanie. Fajne noclegi bywają i wyżej niż w pierwszej linii od morza. Czasami mają lepszy widok na morze - jeśli komuś na tym zależy.

To takie moje rady i proszę nie traktować ich jako jedynych słusznych.
Ostatnio edytowano 26.06.2013 20:58 przez Hardy, łącznie edytowano 1 raz
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 24.06.2013 22:08

Hardy napisał(a):Ponadto autostradowe robale zrobiły mi spore wgniecenia w ic i chłodnicy.

Zaintrygowały mnie autostradowe robale robiące wgniecenia.
kszyh7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kszyh7 » 24.06.2013 22:44

Cześć, jestem z lubelskiego z okolic Łukowa, wybieramy sie na dwa auta w niedziele 7 lipca w okolice Omisiu, może Duće zobaczy sie na miejscu.Twoje spostrzeżenia wezmę pod uwagę, autostrade na SK 20 pare km można w prosty sposób ominąć. W Cro już byłem , ale służbowo, na wakacje 1 raz! Może jeszcze ktoś jedzie w tym terminie z naszych okolic?
kszyh7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kszyh7 » 24.06.2013 22:58

sneer napisał(a):Proponuję również używać kropek w zdaniach i nie pisać tu nigdy więcej "na Chorwację" :)

"Na" czy "do" Chorwacji robi taką kolosalną różnicę? Sam często jeżdżę "na Rosję" a nie "do: Rosji , na Węgry a nie Do Węgier, co to za różnica?????? Kropki też nie ważne , to nie dyktando!!!! Pozdrawiam!! :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2013 23:18

No nie wiem,
podejrzewam, że jak Niemiec powie, że jedzie na Polskę, to się wkurzysz. :wink:
Jakby Warszawiak usłyszał, że jedziesz na Warszawę, to by kosę wyjął :wink:
A jak twoja dziewczyna powie, że jest na Włochach, to chyba też nie będziesz zadowolony :wink:
kszyh7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kszyh7 » 24.06.2013 23:57

Lednice napisał(a):No nie wiem,
podejrzewam, że jak Niemiec powie, że jedzie na Polskę, to się wkurzysz. :wink:
Jakby Warszawiak usłyszał, że jedziesz na Warszawę, to by kosę wyjął :wink:
A jak twoja dziewczyna powie, że jest na Włochach, to chyba też nie będziesz zadowolony :wink:

No, właściwie masz racje!Pomijam kwestię że prawdziwych Warszawiaków już nie ma, tylko SŁOIKI co stoją w korku co niedzielę w Kołbieli!!!!Do Niemców nic osobiście nie mam , do Ruskich z reszta też!!! Wszędzie są ludzie i ..........taborety. A poza tym włochy u dziewczyny są nie na czasie od kiedy wynaleziono depilacje :lol:
kszyh7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kszyh7 » 25.06.2013 00:13

Drążąc dalej temat,zastanawiające jest to ,czemu ci wszyscy ludzie na CB radio pytają np: "jak dróżka na Lublin?" a nie do Lublina itd... Gejowskie BAJO pomijam. To by było na tyle, jeśli chodzi o tematy nie związane z piękną Cro. Pozdrawiam!!
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 25.06.2013 09:44

Drodzy forumowicze.Jest zasadnicza różnica z tym "do" i "na".Jedziemy NA Ukrainę, Na Litwę...Językoznawcy tłumaczą to faktem zależności danego państwa od innego w przeszłości..Więc faktycznie sformułowanie"jadę NA Chorwację" może bić po uszach. Piszą niektórzy Cromaniacy- "i co z tego"?a czy nie warto zadbać o kulturę naszego języka? Czy od razu(podróżując po świecie)musimy zapominać o poprawności językowej?oczywiście. Mamy prawo się mylić- ale po co od razu obruszać się na tych, których to razi?Fakt-kierujemy się NA CHORWACJĘ czy nawet NA ROSJĘ, jak ktoś tam napisał, ale jedziemy DO CHORWACJI!!! i niech tak zostanie:)
Hardy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hardy » 25.06.2013 19:18

Aldonka napisał(a):Zaintrygowały mnie autostradowe robale robiące wgniecenia.

Wykonam i umieszczę fotkę. Jednego dnia jadąc rano autostradą do Krka wpadliśmy w jakąś chmarę. Postrzały jak z automatu i w kolorze różowym.

Obiecana fotka:
Załączniki:
chlodnica.jpg
to zrobiły robale
Ostatnio edytowano 29.06.2013 19:27 przez Hardy, łącznie edytowano 1 raz
BARDUR
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) BARDUR » 28.06.2013 13:10

kszyh7 napisał(a):Cześć, jestem z lubelskiego z okolic Łukowa, wybieramy sie na dwa auta w niedziele 7 lipca w okolice Omisiu, może Duće zobaczy sie na miejscu.Twoje spostrzeżenia wezmę pod uwagę, autostrade na SK 20 pare km można w prosty sposób ominąć. W Cro już byłem , ale służbowo, na wakacje 1 raz! Może jeszcze ktoś jedzie w tym terminie z naszych okolic?

Kiedyś już szukałem w tych okolicach w ciemno kwatery. Może uda ci się coś znaleźć wjeżdżając do Omiszu od Duce po lewej stronie. w rejonie piaszczystej plaży. Wtedy pamiętam byliśmy ze znajomymi z dwójka małych dzieci i nie pasowało im strasznie przechodzenie na plaże przez magistralę. Podoba mi się strasznie Omisz wiec jakbyś znalazł w tamtej okolicy coś dla dwóch rodzin to proszę abyś się pochwalił.
Pozdrawiam
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.06.2013 17:24

Hardy napisał(a):Autostrada Chorwacja - do Makarskiej (zjazd Sebastonovac)

Šestanovac :wink: bo nie trafi :wink: :mrgreen:
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone