Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy wyjazd do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lukey1984
Autostopowicz
Pierwszy wyjazd do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lukey1984 » 11.08.2010 09:20

Cześć wszystkim,

we wrześniu tego roku planujemy pierwszy raz pojechać do Chorwacji. Wyjeżdżamy z okolic Opola więc na pewno pojedziemy przez Czechy, Austrię i Słowenię i tu moje pytanie do Was...czy da sie ominąć 30Euro opłaty za autostrady i drogi ekspresowe w Słowenii ? Drugie pytanie natomiast jest następujące: ile kun powinnismy ze soba wziąc na opłaty drogowe w Chorwacji (tu dodam ze wybieramy się do Zadaru) .

z góry dziekuje za wszytskie pomocne odpowiedzi,
Pozdrawiam.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 11.08.2010 09:32

Spróbuj tutaj i tutaj poszukać a wszystkiego się dowiesz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.08.2010 10:05

kun powinnismy ze soba wziąc na opłaty drogowe w Chorwacji (tu dodam ze wybieramy się do Zadaru) .

ok. 132kn x2 (powrót), ale lepiej płacić kartą.
kasia-waw-pl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia-waw-pl » 11.08.2010 23:27

czy da sie ominąć 30Euro opłaty za autostrady i drogi ekspresowe w Słowenii ?

Jako 100-procentowa nowicjuszka wypraw do cro powiem tak: też zadawałam sobie to pytanie wiele razy, szukałam odpowiedzi na forum przeglądając mapki i takie tam... ale jednak z obawy (w ogóle) przed tak długą trasą, może też pokierowana wygodą, bo jadę prosto i nie kombinuję więc bez stresu wybrałam opcję bez objazdu, ale teraz wiem że zupełnie niepotrzebnie. Uważam że śmiało należy z niego skożysać.
Wróciłam 2 dni temu, drogi rewelacja, wracam na nie za rok!
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 12.08.2010 01:17

Tu masz link do mapy z zaznaczonym "objazdem" (trzeba tylko nanieść lekką korektę, bo jest to droga powrotna, czyli z Chorwacji do Polski): http://tnij.org/slowenia_objazd
agnes10
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnes10 » 17.08.2010 14:36

W niedzielę wróciliśmy z Chorwacji, za przejazd od Krapiny do Zadaru zapłacilismy 156 kun. Tutaj można sobie obliczyć ile kun wyjdzie za przejazd
http://www.hac.hr/
fioletowa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fioletowa » 23.08.2010 10:24

w tym roku też jechałam pierwszy raz do chorwacji i też byłam strasznie zestresowana. autostradę w słoweni ominiesz bez problemu. opis trasy jest juz kilkaktonie podawany na forum wydrukuj sobie i jedz dokładnie wg instrukcji (zjazd 226 na murek, lenart, ptuj - tam ) wszystko obyło się bez problemu. można też po zjechaniu z aurostrady włączyć na GPS żeby wskazywał drogę bez autostrady my tak zrobiliśmy w drodze powrotnej po przejechaniu granicy z chorwacją włączyłam opcję bez autostrad i poprowadził bez błędnie
opłaty za autostradę najlepiej kartą- taniej i szybciej
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 24.08.2010 19:28

W kwietniu się wkurzyłem i pojechałem sam do CRO odpocząć od codziennej roboty.
Kiedy postanowiłem wyjechać miałem przy sobie dokumenty, 200 EUR, kartę VISA (płatnicza, nie kredytowa. ale zapas środków na koncie był) podstawowe kosmetyki i nic więcej.
Byłem 7 dni + dojazd i przyjazd i jakoś nie było żadnych problemów.
Na miejscu kupiłem 3 pary podkoszulek, dwie pary majtek i coś tam jeszcze :lol: Spokojnie, to nie koniec świata :roll:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone