Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy wyjazd do Chorwacji przez Słowacje i Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PM76
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PM76 » 22.06.2006 10:54

Witam,

wyjeżdżam 30 czerwca do Chorwacji konkretnie okolice Siebenik w pobliżu Splitu. Jeżeli chodzi o wyjazdy zagraniczne samochodem to jestem kompletnym nowicjuszem.
Nigdy nie jeżdziłem samochodem poza granicami Polski, również rzadko po południowej Polsce, nie znam więc zbytnio przejść granicznych i tras do nich prowadzących ( wiem tyle że w Cieszynie jest przejście graniczne)

Chcemy jechać przez, jak już wspomniałm w temacie, Słowcje i Węgry, z Warszawy trasą katowicką, i tu mam prośbę do "starych wyjadaczy" aby podali swoje oopinie i uwagi:
-gdzie najlepiejprzekroczyć granicę ze Słowacją,
- jaką trasą przez Słowację, czy autostardą , czy może bezpłatną.
- Węgry tak samo, czy przez Budapeszt i Balaton, czy może jakoś inaczej, gdzie przekorczyć grancię
- jak dalej w Chorwacji austostardą. Ja widziałem że od Zagrzebia jest austostarda A1 bodajrze, do samego Splitu, ok 350km za 140kun, ale czy warto pchać sie do samego Zagrzebia, czy nie lepiej wjechać na autostradę gdzieś wczesniej w Chorwacji ?

Będę bardzo wdzięczny za wasze opinie i uwagi.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 22.06.2006 11:03

...są różne opinie co do tras...niektórzy wybierają drogę przez Czechy, Austrię i Słowenię, inni Słowację i Węgry...ja osobiście do Cro jeżdżę trasą : Cieszyn, Mikulov, Wiedeń, Graz, Klagenfurt, przełęcz LoiBplas, Ljubljanę do Rijeki i dalej na południe...wybieram tą trasę ze gdyż jest szybka, piękna (Alpy a przede wszystkim wspomniana przełęcz!!!),a pierwszy widok na Adriatyk dojeżdzając do Rijeki to dopiero początek pięknej drogi :)...

..jeśli cenisz sobie piękne widoki. radzisz sobie za kierownicą, pierwszy raz wybierasz się do Chorwacji i nie zależy Ci aż tak na czasie KONIECZNIE jedz magistralą wzdłuż wybrzeża!!! Autostradą możesz wracać, ale być w Chorwacji i nie przejechać "8" to woła o pomstę do Nieba...

...ja tym razem w Senj zamierzam skręcić na Zuta Lokva, autostradą do Zadaru, bo jedyny odcinek magistrali który mi pozostał na trasie Umag - Dubrovink, to odcinek Zadar - Sibenik...wracam już autostradą do Varazdina i chyba przez Węgry i Słowację dla odmiany...

...jako, że to Twoja pierwsza zagraniczna podróż uważaj, żeby nie zaznać szoku jak szybko i łatwo można podróżować poza naszymi granicami...ja mam do pokonania całą Polskę i zajmuje to więcej czasu niż dojazd z Cieszyna do Cro...no i na pierwszy raz naprawdę polecam autostradę przez Austrię i Alpy niż nizinne Węgry...
xennax
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) xennax » 22.06.2006 11:15

Ja jezdze co roku w rejon Sibenika trasa przez Węgry - bardzo ją lubie , unika korków się przez Słowenię ( Maribor)

Rybnik-Cieszyn Cadca-Zylina ( trzeba kupić słowacką nalepkę w Cieszynie za granica po str czeskiej )
potem Zylina Bratysława
Bratysława -Wegry ale zjazd z autostrady do Budapesztu tuż za granicą szkoda kasy i trasy
Csorna -Shombately -Redic - dobra droga ale bez szaleństw uważac na ogran. predkosci imieć światła włączone dalej na Lendavę ( Słowenia)

Fajny tani nocleg Wegry Zalalevo - kamp nad jeziorem mozna wynając domek malutki za 15 euro i przespać sie , jest jezioro i dobra kuchnia, prysznic

Lendava - Mursko Sredisce ( Chorwacja ) na granicy dobry kurs wymiany Euro na kuny ( opłaty na autostradach ) , przed granicą sklep wolnocłowy

ptem kierować się się na Cekovac i Zagreb-Karlovac tu juz będa autostrady

W Karlovacu mozna jechac autostradą dalej na Split lub stara droga na Plitvice i potem wjechać na autostradę aby zaliczyć 5 km tunel ( warto)

autostradą dojedzie sie juz chyba do Splitu( budują cały czas ) ja odbijałem na Sibenik

jakby jakies inf dod to pytaj
rytor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rytor » 22.06.2006 12:45

Cze!

Czy jechałeś z noclegiem? - jeśli tak, to może masz namiar z telefonem.
Ta trasa ciekawi mnie mocno(jechałem już Bratysławą) - ale wciąż powstrzymują mnie Ci, którzy stali w korkach w Austrii. W planie mam 14 lipca br. w sobotę - wiec zmiana turnusów. Czy nie ugotuję się tam z rodzinką na parę godzinek?! - To studzi mój zapał.

Narta
r

Cayman napisał(a):...są różne opinie co do tras...niektórzy wybierają drogę przez Czechy, Austrię i Słowenię, inni Słowację i Węgry...ja osobiście do Cro jeżdżę trasą : Cieszyn, Mikulov, Wiedeń, Graz, Klagenfurt, przełęcz LoiBplas, Ljubljanę do Rijeki i dalej na południe...wybieram tą trasę ze gdyż jest szybka, piękna (Alpy a przede wszystkim wspomniana przełęcz!!!),a pierwszy widok na Adriatyk dojeżdzając do Rijeki to dopiero początek pięknej drogi :)...

..jeśli cenisz sobie piękne widoki. radzisz sobie za kierownicą, pierwszy raz wybierasz się do Chorwacji i nie zależy Ci aż tak na czasie KONIECZNIE jedz magistralą wzdłuż wybrzeża!!! Autostradą możesz wracać, ale być w Chorwacji i nie przejechać "8" to woła o pomstę do Nieba...

...ja tym razem w Senj zamierzam skręcić na Zuta Lokva, autostradą do Zadaru, bo jedyny odcinek magistrali który mi pozostał na trasie Umag - Dubrovink, to odcinek Zadar - Sibenik...wracam już autostradą do Varazdina i chyba przez Węgry i Słowację dla odmiany...

...jako, że to Twoja pierwsza zagraniczna podróż uważaj, żeby nie zaznać szoku jak szybko i łatwo można podróżować poza naszymi granicami...ja mam do pokonania całą Polskę i zajmuje to więcej czasu niż dojazd z Cieszyna do Cro...no i na pierwszy raz naprawdę polecam autostradę przez Austrię i Alpy niż nizinne Węgry...
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 22.06.2006 12:54

...z Białegostoku wyjechałem o 9:00 rano, około 2:00 w nocy krotki 2h sen na parkingu przed Grazem i dalej przez Klagenfurt, Rijekę na południe do Baśkiej Vody ok 17:00...nie nocuje po drodze (szkoda mi czasu i ograniczonych pieniążków)
PM76
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PM76 » 23.06.2006 11:26

Dziękuję za informacje,

ja nie będę nopcował nigdzie, to znaczy nie wchodzi w grę klasyczny pokój na jedną dobę etc zatrzymywanie sie i podziwianie widoków. Jedynie co to krótka drzemka na stacji, parkingu etc do 1godziny i dalej w drogę.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 23.06.2006 11:50

zamierzam podobna droga jechac w tym roku (jedyna roznica to taka, ze my wjedziemy na SLowacje przez Zwardon), napisz ile Ci wybil faktycznie licznik kilometrow do Sibenika, jaki koszt autostrad chorwackich i na ktorym zjezdzie sie zjedzdza do Primosten? Tym na Sibenik?
Znam mniej wiecej odpowiedzi na pytania, ale chce sie upewnic u zrodla:)

Rybnik-Cieszyn Cadca-Zylina ( trzeba kupić słowacką nalepkę w Cieszynie za granica po str czeskiej )
potem Zylina Bratysława
Bratysława -Wegry ale zjazd z autostrady do Budapesztu tuż za granicą szkoda kasy i trasy
Csorna -Shombately -Redic - dobra droga ale bez szaleństw uważac na ogran. predkosci imieć światła włączone dalej na Lendavę ( Słowenia)

Fajny tani nocleg Wegry Zalalevo - kamp nad jeziorem mozna wynając domek malutki za 15 euro i przespać sie , jest jezioro i dobra kuchnia, prysznic

Lendava - Mursko Sredisce ( Chorwacja ) na granicy dobry kurs wymiany Euro na kuny ( opłaty na autostradach ) , przed granicą sklep wolnocłowy

W Karlovacu mozna jechac autostradą dalej na Split lub stara droga na Plitvice i potem wjechać na autostradę aby zaliczyć 5 km tunel ( warto)

autostradą dojedzie sie juz chyba do Splitu( budują cały czas ) ja odbijałem na Sibenik

jakby jakies inf dod to pytaj[/quote]
PM76
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PM76 » 23.06.2006 12:30

Dzięki za info, co do kosztów za chorwacką autostradę to tutaj podają 140kun
http://www.hac.hr/modules.php?r=autoceste&l=en
xennax
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) xennax » 23.06.2006 12:48

[quote="Kasiula.m"]zamierzam podobna droga jechac w tym roku (jedyna roznica to taka, ze my wjedziemy na SLowacje przez Zwardon), napisz ile Ci wybil faktycznie licznik kilometrow do Sibenika, jaki koszt autostrad chorwackich i na ktorym zjezdzie sie zjedzdza do Primosten? Tym na Sibenik?

do Sibe wybija ok 1050 km z Rybnika

omijam autostrade Karlovac -dalej tylko jade droga na Plitvice i tam wjezdzam gdzies chyba w Udbinje ( tak ok 100kn ) do tego miejsca aut z Karlo
autostrady są w Chorwacji nudne wole czasem obok . Potem mozna juz chyba do Splitu ( teraz jak dalej pociągneli ) ale ja zjeżdzam na Sibe i potem już Jadrolinją do Primo nie da sie nie trafic bo to jedyna droga wzdłuz wybrzeżą
na www.via.michelin.com sa podane ceny przejazdu autostradami ( jak wybierzesz odcinek )
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 23.06.2006 13:15

dzieki xennax, jest tak jak myslelismy.
grzegort
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegort » 27.06.2006 20:12

[quote="xennax"]Ja jezdze co roku w rejon Sibenika trasa przez Węgry - bardzo ją lubie , unika korków się przez Słowenię ( Maribor)

potem Zylina Bratysława

Czesc
Czy przejazd przez Słowenie tą drogę jest płatny
g
eranet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) eranet » 27.06.2006 23:31

witam, ja sie wybieram z rzeszowa gdzies w okolice dubrownika, przez slowacje, wegry, przejscie graniczne w pecs, potem chorwacji kawalek, bosnia i znow chorwacja, czy ktos zna te trase, jakie oplaty po drodze? jakie niespodzianki i ile nia jechaliscie?
Jasiek32
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jasiek32 » 28.06.2006 08:51

witam, ja sie wybieram z rzeszowa gdzies w okolice dubrownika, przez slowacje, wegry, przejscie graniczne w pecs, potem chorwacji kawalek, bosnia i znow chorwacja, czy ktos zna te trase, jakie oplaty po drodze? jakie niespodzianki i ile nia jechaliscie?

Ja tez jade z Rzeszowa w okolice Dubrovnika , wyjazd w sobote w nocy (1.07.2006) , jedziemy jednak w strone Zagrzebia i autostrada do samego Splitu , ponieważ wydaje mi się że szybciej zajadę autostradą , mimo iż jest dalej , pozdrawiam
Adam Dziuszko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Dziuszko » 28.06.2006 08:56

xennax napisał(a):Ja jezdze co roku w rejon Sibenika trasa przez Węgry - bardzo ją lubie , unika korków się przez Słowenię ( Maribor)

potem Zylina Bratysława

Witam wyjeżdżam 07.07. z Krakowa tą samą trasą(tyle że przez Zwadroń) i mam parę pytań
1. Czy przez Bratysławę łatwo przejechać (podobno łatwo zjechać na drogę do Rajki ale tą krajow)
2.Czy po przejściu w Rajce można jechać autostradą do zjazdu na 86 (Nie wykupując winietki) czy trzeba z autostrady zjechać na drogę krajową do Mononmagyarova
3.Czy sklep wolnocłowy jest przy drodze i czy otwarty 24h
4. W którym miejscu przed varazdin najlepiej wjechać na autostradę na Zagrzeb
5.Może też wiesz czy w tych domkach w Zalalewie jest lodówka(będziemy mieć trochę jedzenia) i czy można z nimi jakoś sie dogadać znam słabo angielski.
Badzo proszę o odpowiedż lub kontakt-moje gg 7427810 lub skype-Adam Dziuszko
Z góry dziekuje za pomoc

jakby jakies inf dod to pytaj
Adam Dziuszko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Dziuszko » 28.06.2006 08:58

1. Czy przez Bratysławę łatwo przejechać (podobno łatwo zjechać na drogę do Rajki ale tą krajow)
2.Czy po przejściu w Rajce można jechać autostradą do zjazdu na 86 (Nie wykupując winietki) czy trzeba z autostrady zjechać na drogę krajową do Mononmagyarova
3.Czy sklep wolnocłowy jest przy drodze i czy otwarty 24h
4. W którym miejscu przed varazdin najlepiej wjechać na autostradę na Zagrzeb
5.Może też wiesz czy w tych domkach w Zalalewie jest lodówka(będziemy mieć trochę jedzenia) i czy można z nimi jakoś sie dogadać znam słabo angielski.
Badzo proszę o odpowiedż lub kontakt-moje gg 7427810 lub skype-Adam Dziuszko
Z góry dziekuje za pomoc
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone